Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 25 kwie 2018 12:00:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1957
Zawsze słyszę komentarze, że routerów nie powinno się wirtualizować, a może coś się zmieniło w tej kwestii?

Czy ktoś testował wydajność takiego rozwiązania?

Odpaliłem proxmoxa, wszystkie vlany tagowane mogę pchać do CHR (brige_vlan_aware yes) i mam chęć postawienia takiego rozwiązania jako router. BT na MT pokazał normalnie 10G (tcp) między fizycznym routerem, a tym CHR.

Co wy o tym myślicie?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 16:07:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 2190
Lokalizacja: W-wa
Mam na ESXi i jest bardzo dobrze. Trzeba miec dobre sieciowki.
Nie wiem jak z proxmoxem.


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 21:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 67
Potwierdzam. Dobre sieciówki i jest ok.


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 21:27:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2987
Lokalizacja: Wrocław
Jakie to są dobre sieciówki?


Na górę
Post: czw, 26 kwie 2018 22:17:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3223
Lokalizacja: Kraków
cabana pisze:
Jakie to są dobre sieciówki?

np te
http://www.xbest.pl/index.php?p1926,int ... es-chipset


Na górę
Post: sob, 28 kwie 2018 16:26:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 20 cze 2005 19:43:11
Posty: 43
robilem na proxmox, na razie dziala;


Na górę
Post: pn, 30 kwie 2018 23:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1957
A co macie na tych CHR?

Ile ruchu, ile klientow, ile ppsów?

Robią coś konkretnego, czy sie nudza?


Na górę
Post: sob, 01 lut 2020 23:11:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 558
Ma ktoś produkcyjnie hybrydę VMek birda i CHRa? Jaką maszynę potrzeba, żeby przewalić Gb/s ruchu?


Na górę
Post: ndz, 02 lut 2020 16:59:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1538
Lokalizacja: Katowice
https://blog.kroy.io/2019/08/23/battle- ... l-routers/

Ja u siebie mam CHR, ale ruch znikomy. Od postawienia ani razu nie padło ;)

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: ndz, 16 lut 2020 21:45:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 558
Postawiłem półprodukcyjnie w jednym węźle na 8 x Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2407 v2 @ 2.40GHz (2 Sockets) dwa zwirtualizowane w Proxmoxie CHRy (BGP oraz NAT+kolejki). Ruch w szczycie 500 Mb/s, obciążenie całości dobija do 50%, ale maszyna to taka nie za młoda już jest, chociaż podsumowując działa to to całkiem sprawnie.


Na górę
Post: ndz, 16 lut 2020 21:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2987
Lokalizacja: Wrocław
Im wyżej taktowane zegary CPU tym lepiej to śmiga :oczko:


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 0:59:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 658
Mikrotik od v7 ponownie zaczął wspierać x86.


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 2:04:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 558
W jakim sensie nie wspierał do tej pory?


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 13:24:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 518
Nie lubił i nie pomagał.


Na górę
Post: pn, 17 lut 2020 13:25:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 658
A teraz nawet udało mi się z pomocą supportu odpalić Mellanoxa 40Gbps :)
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 19#p775319


Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 13:06:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 01 cze 2012 22:57:05
Posty: 407
Lokalizacja: woj.śląskie
A czy ktoś ma może koncentrator PPPoE jako chr na proxmoxie?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 19:50:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl