Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 16 paź 2019 13:42:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 857
Którą maszynę wirtualną II rzędu najlepiej użyć pod kątem łatwości autobackup'ów?

_________________
Rafał


Na górę
Post: pn, 21 paź 2019 17:47:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
Eeee. czy możesz wyrazić się jaśniej? co chcesz uzyskać?

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: pn, 21 paź 2019 20:57:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 857
Który VM ma automatyczny zrzut swojej zawartości do pliku, coby nie trzeba było pamiętać i robić tego ręcznie. Coś w stylu CRONa.
Srodowiskiem dla VM będzie win10pro. Na VM będzie linux oracle z bazą KAMSOFTu.

_________________
Rafał


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 22:19:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
eee ale jak ty sobie to wyobrażasz, chcesz na Windowsie 10 postawić wirtualizację ? jedyne co pasuje to virtualbox, ale tego się raczej nie robi na produkcyjnych systemach.

Po za tym ten sposób na backup jakim piszesz to z backupem ma niewiele wspólnego.

Chcesz to zrobić dobrze? Postaw darmowego Vmware 6.7, odpal na tym VM z Kamsoftem, a do tego zastosuj darmowego Altaro. i będziesz miał wydajnie bezpiecznie i bezproblemowo.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: wt, 22 paź 2019 23:24:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 857
dzięki

_________________
Rafał


Na górę
Post: śr, 23 paź 2019 16:45:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2789
Lokalizacja: Wrocław
Albo Veeam CE


Na górę
Post: pn, 28 paź 2019 7:28:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 125
waluszek pisze:
Postaw darmowego Vmware 6.7


6.7 jest darmowy?? Coś mnie ominęło? :)


Na górę
Post: wt, 29 paź 2019 9:05:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 372
Ostatnio jak sprawdzałem to Veeam i Altaro nie chciały współpracować z darmowym ESXi (vmware). Coś źle robiłem?


Na górę
Post: wt, 29 paź 2019 11:02:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 466
kacid pisze:
waluszek pisze:
Postaw darmowego Vmware 6.7


6.7 jest darmowy?? Coś mnie ominęło? :)


Jest darmowy. ESXi od kiedy pamiętam jest darmowy.
Dodatkowe funkcjonalności + vCenter są płatne.

Ale z darmowym ESXi Veeam nie zadziała (to ograniczenie właśnie darmowości ESXi - nie ma włączonego API np. do zrobienia backupu).


Na górę
Post: pt, 01 lis 2019 9:12:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1030
@waluszek - A niby dlaczego na Windows 10 pro nie moze doinstalowac roli Hyper-V? Przeciez licencja mu na to pozwala.
Darmowy VMware i dobrze? Litosci. Czy Ty robiles kiedys cos produkcyjnie na wieksza skale?
OK - jak ktos lubi klikac mysza i robi to nalogowo cale zycie - od biedy moze byc. Choc pamieci zzera to tyle ze szok i wydajnoscia rowniez nie grzeszy.


Altaro - nie jest zle, to mega kobyla - zasobozerna i powolna. Moze uzyc roli Hyper-V i darmowej wersji Altaro - jakos tam bedzie dzialac i przezyje.
Obecnie Hyper-V jest jednym z najszybszych (najmniejszy narzut) wirtualizatorem. Ostatnio jest wydajniejszy nawet niz KVM (!!). O innych wynalazkach nie wspomne.

VirtualBox to sie oczywiscie nadaje do przetestowania sobie czegos i nic poza tym - w tej roli spisuje sie znakomicie i ma ogromne mozliwosci.


Na górę
Post: sob, 02 lis 2019 12:48:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 141
Darmowe ESXi do produkcji nadaje się jak Windows 95 do pracy z nowoczesnym softem.
Ta wersja od VMWare ma wyłączone API więc backup jest utrudniony. Można go robić tylko z poziomu samego systemu poprzez wtyczkę typu xsi-backup, która to wg cron'a zrzuca cała VMkę na zasób np NFS (lub cokolwiek co może być jako datastore).

Do Hyper-V polecam Veeam. Backup'y robi skutecznie. Free wersja do 10 VM.

VBox'a polecam jak ma się dużo nerwów. Działa jak mu się podoba. Przerobione na duuużej ilości maszyn u testerów, którzy chcieli mieć coś lokalnie.


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 1:44:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
sniper pisze:
@waluszek - A niby dlaczego na Windows 10 pro nie moze doinstalowac roli Hyper-V? Przeciez licencja mu na to pozwala.
Darmowy VMware i dobrze? Litosci. Czy Ty robiles kiedys cos produkcyjnie na wieksza skale?
OK - jak ktos lubi klikac mysza i robi to nalogowo cale zycie - od biedy moze byc. Choc pamieci zzera to tyle ze szok i wydajnoscia rowniez nie grzeszy.


Altaro - nie jest zle, to mega kobyla - zasobozerna i powolna. Moze uzyc roli Hyper-V i darmowej wersji Altaro - jakos tam bedzie dzialac i przezyje.
Obecnie Hyper-V jest jednym z najszybszych (najmniejszy narzut) wirtualizatorem. Ostatnio jest wydajniejszy nawet niz KVM (!!). O innych wynalazkach nie wspomne.

VirtualBox to sie oczywiscie nadaje do przetestowania sobie czegoś i nic poza tym - w tej roli spisuje się znakomicie i ma ogromne możliwości.


Sorry, ale jak czytam że chcesz produkcyjną wirtualizację stawiać na Hyper-v odpalonym z poziomu windows 10, to życzę ci powodzenia w dalszej karierze. Każde ESXI będzie lepsze od hyper-v działającego w ten sposób. pominę już kwestię tego że na tym wychwalanym hyper-v nie ma np głupiej emulacji portów USB, co ESXI ma od kilku lat w standardzie.
Od lat siedzę w temacie wirtualizacji i jakoś ESXi nigdy mnie nie zawiodło.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 7:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1030
Zatem powodzenia zycze w uzywaniu darmowego VMWare. Przynajmniej wiem, kogo omijac przy wspolpracy :-)
Bo wyglada na to, ze zdecydowanie inaczej rozumiem slowo "produkcyjnie" i myslimy w zupelnie innej skali.......

Swoja droga - wiesz chociaz czym sie rozni W10 od W2019?
Czlowiek chce jedna wirtualke z prostym systemem, ktora ma dzialac wzglednie niezawodnie i wydajnie oraz ma miec latwosc backupowania, a proponuje mu sie jakies dziwaczne darmowe rozwiazania VMWare, zamiast dosc udanego produktu wbudowanego w system na ktory juz posiada licencje, i do ktorego ma wsparcie producenta..... no ludzie. To, ze znacie jeden produkt bo uzywacie go od 10 lat nie oznacza, ze nalezy go wszedzie pakowac. Potrzebne jest jeszcze logiczne myslenie i analiza potrzeb.

Emulacja USB w srodowiskach produkcyjnych? No jak moglem byc tak glupi i zapomniec -przeciez to wazniejsze niz API, wydajnosc, support i mozliwosc latwej migracji.
PS - oczywiscie jest w Hyper-V, choc poza doslownie kilkoma sytuacjami, w ktorych uzylem tego do klucza sprzetowego USB (mowie o przekazaniu urzadzenia do VMki, nie o innych funkcjonalnosciach - zeby bylo jasne) - raczej USB sie wycina produkcyjnie na VMkach. Podobnie jak np - w miare mozliwosci - karty dzwiekowe i inne dodatkowe urzadzenia.

Że już nie wspomnę nawet o tym, iż autor prosił o poradę w związku z wirtualizacja drugiego rzedu, a nie pierwszego.....


Nienawidze sie przechwalac. NIgdy tego nie robie. Ale poczulem sie wywolany do tablicy. 10 lat mowisz? No to nie pamietasz pewnie nawet jak gdzies w okolicach 2002/2003 zadebiutowala pierwsza wersja XENa.... jak stawialo sie na niej maszyne wirtualna, odpalalo i powodowalo natychmiastowy opad szczeki osoby, ktora to obserwowala :-)


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 11:54:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 501
Proxmox.


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 12:05:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1030
Jak dobrze widze to jest implementacja KVMa. Zatem to nadal 1 rzedu (dosc egzotyczna..... bo po co wiklac sie w implementacje firm 3cich skoro mozna KVM uruchomic natywnie)


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 15:11:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1524
Lokalizacja: Katowice
U siebie nie mogłem ogarnąć stabilności na windowsach z proxmoxem, dla windowsa lepszy xenserver albo hyper-v.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 19:48:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 141
sniper pisze:
Zatem powodzenia zycze w uzywaniu darmowego VMWare. Przynajmniej wiem, kogo omijac przy wspolpracy :-)
Bo wyglada na to, ze zdecydowanie inaczej rozumiem slowo "produkcyjnie" i myslimy w zupelnie innej skali.......

Swoja droga - wiesz chociaz czym sie rozni W10 od W2019?
Czlowiek chce jedna wirtualke z prostym systemem, ktora ma dzialac wzglednie niezawodnie i wydajnie oraz ma miec latwosc backupowania, a proponuje mu sie jakies dziwaczne darmowe rozwiazania VMWare, zamiast dosc udanego produktu wbudowanego w system na ktory juz posiada licencje, i do ktorego ma wsparcie producenta..... no ludzie. To, ze znacie jeden produkt bo uzywacie go od 10 lat nie oznacza, ze nalezy go wszedzie pakowac. Potrzebne jest jeszcze logiczne myslenie i analiza potrzeb.

Emulacja USB w srodowiskach produkcyjnych? No jak moglem byc tak glupi i zapomniec -przeciez to wazniejsze niz API, wydajnosc, support i mozliwosc latwej migracji.
PS - oczywiscie jest w Hyper-V, choc poza doslownie kilkoma sytuacjami, w ktorych uzylem tego do klucza sprzetowego USB (mowie o przekazaniu urzadzenia do VMki, nie o innych funkcjonalnosciach - zeby bylo jasne) - raczej USB sie wycina produkcyjnie na VMkach. Podobnie jak np - w miare mozliwosci - karty dzwiekowe i inne dodatkowe urzadzenia.

Że już nie wspomnę nawet o tym, iż autor prosił o poradę w związku z wirtualizacja drugiego rzedu, a nie pierwszego.....


Nienawidze sie przechwalac. NIgdy tego nie robie. Ale poczulem sie wywolany do tablicy. 10 lat mowisz? No to nie pamietasz pewnie nawet jak gdzies w okolicach 2002/2003 zadebiutowala pierwsza wersja XENa.... jak stawialo sie na niej maszyne wirtualna, odpalalo i powodowalo natychmiastowy opad szczeki osoby, ktora to obserwowala :-)


W10 bym na produkcję nigdy nie dał, chyba że LTSB. Jak Ci ten przygłupi system zrobi reboot'a bo się jakieś aktualizacje to Ci dopiero szczęka opadnie.
Z całą resztą się z Tobą zgadzam. USB jest tak na wuj potrzebne.

PS
Ludzie się ślinili , trochę lat temu, jak się im pokazał VMkę z XP, która w locie latała między serwerami i na dodatek nie miała stopu działania :D


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 21:57:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
maly84 pisze:
kacid pisze:
waluszek pisze:
Postaw darmowego Vmware 6.7


6.7 jest darmowy?? Coś mnie ominęło? :)


Jest darmowy. ESXi od kiedy pamiętam jest darmowy.
Dodatkowe funkcjonalności + vCenter są płatne.

Ale z darmowym ESXi Veeam nie zadziała (to ograniczenie właśnie darmowości ESXi - nie ma włączonego API np. do zrobienia backupu).



jak masz dysk NAS Synology tam masz fajny program który robi backup virtualek VMWARE ESXi (free wersja też) - Apka to Active Backup for Business

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: pt, 29 lis 2019 17:21:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 22 maja 2018 14:54:37
Posty: 14
Jeśli masz domenę to zainteresuj się wersją https://www.microsoft.com/en-us/evalcen ... erver-2019 jest to pełna wersja systemu, umożliwiającego jedynie wirtualizację bez limitu maszyn wirtualnych. Zarządzanie jest łatwe jeśli masz AD, jeśli nie trzeba się trochę nagimnastykować.


Na górę
Post: pt, 29 lis 2019 17:24:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1524
Lokalizacja: Katowice
Evaluate jest na 90 dni zazwyczaj, więc nie jest to darmowe w żadnym wypadku. Nadal trzeba mieć licencje na windowsowe vmki.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pt, 29 lis 2019 17:26:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1030
"Hyper-V Server 2019" jest ZA DARMO.
Okrojony, ze swoimi ulomnosciami, specyficznymi rozwiazaniami i problemami z zarzadzaniem, ale to DARMOWY produkt.

Nie mylcie tego z Windows Server dowolnej edycji.
Oczywiscie na same wirtualki (jesli beda windowsami) trzeba miec licencje - to chyba oczywiste.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 05 gru 2019 16:53:00

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl