Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 25 wrz 2017 9:08:19 
   Tytuł: Jaka maszynka pod VM
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 352
Lokalizacja: Kraków
Hej jak w temacie potrzebuje maszynkę pod VM która nie będzie żarła nie wiadomo ile prądu.
maks 4 dyski. Co polecacie?
Myślałem na Dell r610 ale nie wiem ile będzie harkało prądu w życiu :(


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 10:03:10 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1892
Zapytaj w ITcare. Mi ostatnio złożyli prosty serwerek pod XenServer.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 11:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2067
Lokalizacja: Kłaj
A co chcesz konkretnie na tym powiesić? Można poskładać coś za 3k i można za 30k.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 12:22:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 352
Lokalizacja: Kraków
Usługi nie wymagające za dużo:
LMS,Dns, Xpon, libre, smokeping. Nic ciekawego ale zależy mi żeby kilka lat pochodziło bez modernizacji.


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 8:34:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1600
Matszosa i Mylek - jedziemy razem na MM to będziecie mieli dużo czasu na gadanie o serwerach, chyba że się bardzo spieszy.


Na górę
Post: sob, 21 paź 2017 20:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 56
Podepnę się do pytania. Chciałbym pobawić się wirtualizacją, klastrowaniem i rzeczami typu Docker. Czyli wziąć na tapetę takie platformy jak Proxon, Xen, DRBD, GlusterFS itp. Zastanawiam się ile tak naprawdę musiałbym wydać żeby mieć najbardziej podstawowe środowisko do uczenia się. Myślałem o modernizacji swojego kompa
Cytuj:
i5 2500k+Fortis|12GB tam| Asrock z68 Pro 3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2

Procka musiałbym wymienić na jakiegoś Xeona, dodać parę dysków i jakieś najtańsze karty graficzne. Aczkolwiek mam obawy bo jednak wolałbym mieć w odwodzie jakiś działający komputer podczas gdy bym instalował,konfigurował, kombinował i "psuł". Dlatego też myślałem o jakimś niedrogim poleasingowcu ...
http://allegro.pl/super-micro-as-4021m- ... 62759.html
http://allegro.pl/intel-s5500bc-2-x-e56 ... ml#thumb/5

... tylko też trzeba by było dodać dyski i grafiki. W przypadku klastrowania myślałem też o kilku raspberry pi zamiast wirtualek. Ale sam nie wiem. Doradźcie ludziska.


Na górę
Post: pn, 23 paź 2017 0:14:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
Zwykle takie "desktopy" nie są fajne na serwery...
dołóż troche i np. http://allegro.pl/dell-pe-r610-2xsc-l56 ... 09603.html
lub chociaż http://allegro.pl/dell-poweredge-r710-2 ... 18787.html
a pochodzi długie lata.
(ps. od 15 lat mam serwery na Dellach i nie żałuję)


Na górę
Post: pn, 23 paź 2017 14:19:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 56
Mi nie chodzi o to żeby to był sprzęt na lata. To ma służyć tylko do nauki, żeby sobie postawić, pokonfigurować, potestować sytuacje awaryjne i ewentualnie sprzedać gdy człowiek załapie podstawy.

Druga sprawa że mieszkam w kawalerce (+ żona i dziecko) 35m2, nie miałbym gdzie taki sprzęt postawić (nie mówiąc o hałasie). Zwykłego towera jeszcze gdzieś wcisnę, ale takiego placka nie mam gdzie.


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 18:20:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
Poszukaj Dell t110, do nauki jak znalazł, spokojnie postawisz na tym wirtualizację
http://allegro.pl/dell-t110-ii-xeon-e3- ... 28353.html

Jak na serwer to bardzo cichy, wydajność na środowisko testowe też ok. wsadzisz sobie dysk SSD i do nauki jak znalazł.

Pozdrawiam

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 15:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 26 lut 2010 10:21:39
Posty: 342
coby nie zakładać nowego wątku

czy taki nada się, będzie na tym proxmox i dwie maszyny jedna windows 10 z aplikacją dla 5 stacji darmową bazą oracle oraz debian z sambą.

http://allegro.pl/lenovo-thinkstation-e31-xeon-quad-8gb-quadro-10pro-i7161050590.html


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 17:33:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Jak ma być tam baza to bym szukał czegoś z 32GB ram


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 8:53:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 26 lut 2010 10:21:39
Posty: 342
http://allegro.pl/dell-t3500-hexa-x5650-6x2-66-24gb-2tb-fx580-win-10-i6558029531.html

a taki ?


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 12:58:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2780
Lokalizacja: Wrocław
Poszukaj cos na Intel Xeon E3-1220 v3 mniej prądu zje, a taka sama wydajność


Na górę
Post: czw, 29 sie 2019 21:58:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 362
Jaki sprzęt możecie polecić pod platformę xen ?
Chciałbym aby dyski były SSD i było małe zużycie prądu, może być 1xPSU ale mile widziane 2xPSU , obecne działające 2950/2850 nie są fajne i zrobiły się mało wydajne :(
Podeślecie może jakieś linki ?


Na górę
Post: pt, 30 sie 2019 8:25:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
DEll R620 kilka generacji nowszy sprzęt, można do niego wsadzić dyski SSD. samo ostatnio 10szt wymieniłem.

https://blastnet.pl/pl/68-dell-poweredg ... derway=asc

Mają dobre ceny i sprzęt bardzo dobrej jakości.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: wt, 15 paź 2019 20:58:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 362
waluszek pisze:
DEll R620 kilka generacji nowszy sprzęt, można do niego wsadzić dyski SSD. samo ostatnio 10szt wymieniłem.
https://blastnet.pl/pl/68-dell-poweredg ... derway=asc
Mają dobre ceny i sprzęt bardzo dobrej jakości.


Kupowałem ostatni sprzęt w Blastnet, mają bardzo dobry sprzęt i chyba jeszcze lepsze podejście do klienta.
Czy możesz napisać jaki model dysków SSD osadzałeś w R620 ?

Używasz u Siebie 2XPSU czy 1XPSU, orientujesz się jak wygląda zużycie prądu ?


Na górę
Post: pt, 18 paź 2019 7:33:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
Ja używam 2PSU dlatego że mam 2 oddzielne obwody, ale to zależy od konfiguracji elektrycznej, na 1 też bez problemu sobie daje rade. Największe zużycie jakie osiągnął serwer to 450W i to przy naprawdę ostrej orce, średnio nie przekracza 230W. Wkładam do niego albo Adata SU900 albo Samsungi Pro. Odpuść sobie siliconpower i tego typu dyski, kontroler nimi gardzi. To samo jeżeli chodzi o dyski klasyczne, WD red ez problemu działają, ale już np segate wywalają błąd na kontrolerze i losowo się potrafią wyłączać.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: pt, 18 paź 2019 23:48:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 362
Dzięki za podanie modelu dysku. Cena przyzwoita no i to SSD które ma kości MLC. Słuchaj a zasilacze w R620 masz 495W czy 750W ?


Na górę
Post: sob, 19 paź 2019 11:38:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 04 kwie 2013 20:43:58
Posty: 19
też mogę polecić Blastnet

Kupiłem u nich kilkanaście serwerów 0 problemów, przetestowane sprawdzone bez zarzutów.
Służą pomocą w konfiguracji i w razie problemów.

Ja też brałem u nich dyski mają SSD także inne SAS.
Wiem że nie każdy chce używki ale kilka szt. mam i nie ma z nimi problemów.

Teraz brałem akurat 2xR720 od nich i sprawują się ok (wszystko akurat pod wirtualizacje)

_________________
__________
malyak


Na górę
Post: sob, 19 paź 2019 13:54:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
jetrules pisze:
Dzięki za podanie modelu dysku. Cena przyzwoita no i to SSD które ma kości MLC. Słuchaj a zasilacze w R620 masz 495W czy 750W ?

Mam 750, takie były w standardzie.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: ndz, 20 paź 2019 19:54:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 362
Jak to wygląda z zużyciem prądu przez zasilacze 495W a 750W, czy jest sens zakupywać z mniejszymi zasilaczami R620 jeśli będą obsadzone 2xdyski SAS + 4xSSD, czy w takiej konfiguracji zasilacze 495W nie będą pracowały intensywniej wydzielając więcej ciepła niż 750W   ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 20 paź 2019 20:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2891
Lokalizacja: Kraków
jetrules pisze:
Jak to wygląda z zużyciem prądu przez zasilacze 495W a 750W, czy jest sens zakupywać z mniejszymi zasilaczami R620 jeśli będą obsadzone 2xdyski SAS + 4xSSD, czy w takiej konfiguracji zasilacze 495W nie będą pracowały intensywniej wydzielając więcej ciepła niż 750W   ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Moc zasilacza nie ma się nijak do mocy pobieranej przez serwa ta w znacznej części zależy od generowanego obciążenia oraz dodatkowych elementów dyski karty rozszerzeń itp


Na górę
Post: pn, 21 paź 2019 16:49:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
Mniejsze zasilacze mają sens tylko w jednym wariancie.
Kiedy wstawiasz serwer do kolokacji i rachunek ryczałtem za zasilanie jest wyliczany z mocy zasilacza. po za tym nie ma znaczenia, aby ten serwer zajechał 450W to nie wiem jakie procesory by tam musiały być wstawione.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 07 lis 2019 19:41:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 362
waluszek pisze:
Wkładam do niego albo Adata SU900 albo Samsungi Pro.

Jak wygląda z trwałością Adata SU900 MLC, czy miałeś dużą ilość dysków które padły, bo jak czytam opinie na Internecie to nie wiem co tym myśleć, a właśnie dzisiaj zamówiłem te dyski ze względu że w tej cenie to jedyne dyski z kośćmi MLC.


Na górę
Post: pn, 11 lis 2019 1:37:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 319
Lokalizacja: Raszyn
Sory że tak późno odpowiadam, mam SU900 w serwerze ponad rok, na początku padł 1, bodaj po 4 czy 5 dniach, wymieniony na gwarancji, do tej pory działają i nie ma z nimi żadnego problemu.

_________________
https://fiberzone.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 lis 2019 9:08:37

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl