Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 05 cze 2007 4:08:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 22 wrz 2006 7:26:37
Posty: 45
Witam. Pytanie jak w temacie - interesuje mnie sprawa takich systemów poza oczywiście WiMAX - jakaś tańsza alternatywa. Podobo Motorola coś takiego oferuje - jak to działa ?. InterProjekt ma w ofercie RadWin o czym pierwsze słysze - ma ktoś może jakieś info jak to się spisuje ? czy jest w stanie dorównać WiMAX. Prosze o informacje. Pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 05 cze 2007 10:54:38 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 08 paź 2006 22:37:17
Posty: 1413
Lokalizacja: Wrocław
Dostałem wczoraj maila reklamowego od motoroli, jak się czegoś konkretnego dowiem to napiszę tu.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2007 11:25:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 08 mar 2006 10:49:58
Posty: 508
Jest canopy. Z tego Co wiem plusem jest, że całkowicie nie przejmuje się obecnością innych urządzeń w eterze. Minusy to prędkość raptem 9mbps.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2007 22:12:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16495
Lokalizacja: Nowa Ruda
dawid_ pisze:
Jest canopy. Z tego Co wiem plusem jest, ¿e ca³kowicie nie przejmuje siê obecno¶ci± innych urz±dzeñ w eterze. Minusy to prêdko¶æ raptem 9mbps.
No wyciska troszke wiecej, ale to bardzo niezawodny system - zero kompatybilnosci z OFDMem / DSSSem. calkowicie inna technologia.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 06 cze 2007 23:10:53 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 22 wrz 2006 7:26:37
Posty: 45
@Broken a nie wiesz jakie ceny tego ? bo znalazlem dystrybutora ale nie ma zadnych konkretow.


Na górę
Post: czw, 07 cze 2007 0:19:26 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16495
Lokalizacja: Nowa Ruda
Canopy jest droga. Podejrzewam ze tutaj operuje sie tysiacami dolarów.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 07 cze 2007 10:24:22 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 636
Lokalizacja: /root
no, ale czy te rozwiązanie jest warte swej ceny ? np. cisco też się liczy w dolarach a warto mieć :D

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.fiberm.pl


Na górę
Post: czw, 07 cze 2007 20:44:40 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16495
Lokalizacja: Nowa Ruda
Czy warte? Na pewno tansze w eksploatacji niz WiMAX. Nie widzialem instalacji Canopy to ciezko powiedziec mi czy jest lepsze pod wzgledem cenowym i mozliwosciami.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 07 cze 2007 23:31:29 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 636
Lokalizacja: /root
jeśli możliwości są duże, to cena nie gra już znacznej roli, czy to będzie 10 czy 14k$ . Chodzi mi tylko o to, czy te urządzenia są przyszłościowe, czy np. lepiej zakupić radiolinię ericcsona, czy nec'a nxE1 :)

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.fiberm.pl


Na górę
Post: czw, 07 cze 2007 23:40:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
imho jeśli ma być wypas i spokój na długi czas - lepiej kupować coś na pasma licencjonowane, ewentualnie coś mniej popularnego niż 5GHz (17?)


Na górę
Post: pt, 08 cze 2007 9:37:12 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 01 gru 2004 20:17:05
Posty: 2111
Lokalizacja: Dolnośląskie
widynek pisze:
imho jeśli ma być wypas i spokój na długi czas - lepiej kupować coś na pasma licencjonowane, ewentualnie coś mniej popularnego niż 5GHz (17?)

O ile się nie mylę to 22GHz jest wolne od opłat.

_________________
Obrazek

Moja wiedza mnie przeraża
Pozdrawiam
Stasiek


Na górę
Post: pt, 08 cze 2007 11:21:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 15840
Lokalizacja: Wrocław
a nie 23Ghz? z tego co mi sie o uszy obiło to w 17ghz mozna tylko 20dBm, a wiec malo jak dla tego freq

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: pt, 08 cze 2007 13:19:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 14 maja 2006 21:29:10
Posty: 1256
Lukasz Piotrowski pisze:
a nie 23Ghz? z tego co mi sie o uszy obiło to w 17ghz mozna tylko 20dBm, a wiec malo jak dla tego freq
nie wiem, jakie możliwości dawałaby taka moc w tym paśmie, ale mnie osobiście interesują głównie krótkie linki (kilkaset metrów). w takim dziwnym obszarze działam. no chyba, że coś pójdzie daleko do przodu i będziemy światło pod drogami przepychać ;D
ps. kojarzy mi się, że dla 17GHz są dośc szerokie kanały


Na górę
Post: pt, 08 cze 2007 22:26:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16495
Lokalizacja: Nowa Ruda
17GHZ nie jest darmowe. 23GHZ owszem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 11:54:03 
   Tytuł: Re:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 05 gru 2017 23:49:58
Posty: 42
broken pisze:
dawid_ pisze:
Jest canopy. Z tego Co wiem plusem jest, ¿e ca³kowicie nie przejmuje siê obecno¶ci± innych urz±dzeñ w eterze. Minusy to prêdko¶æ raptem 9mbps.
No wyciska troszke wiecej, ale to bardzo niezawodny system - zero kompatybilnosci z OFDMem / DSSSem. calkowicie inna technologia.


U nas sieć na Motorola Canopy działała bezawaryjnie ponad 10 lat (w 2006/7 pierwsze urządzenia powiesiliśmy), teraz wszystko zastąpione przez Cambium (następca Canopy). ;-)


Na górę
Post: ndz, 20 sty 2019 21:43:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 302
Lokalizacja: Raszyn
Heh, pamiętam że w 2005 roku robiłem szkolenie i certyfikację na canoppy, niestety nigdy tego nie użyłem w komercyjnym rozwiązaniu, a miało to przyszłość, z tego co pamiętam to był na tamte czasy jedyny sprzęt który nie miał problemów z transmisjami nad zbiornikami wodnymi. i jedyny który był synchronizowany GPS między antenami.

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 11:24:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 04 lip 2014 7:58:15
Posty: 87
Lokalizacja: Warszawa
Takich rozwiązań jest masa, wszystko jest tylko kwestią budżetu. Radwina i Conopy odpuściłbym sobie bo to rozwiązania stare jak świat. Motorola coś tam modernizuje, ale jest PMP 450 Cambium i ten produkt jest cały czas rozwijany. Kwestia ładowania się ze sprzętem PMP w pasmo wolne ... osobiście tego nie widzę. Jakieś egzotyczne pasma rzecz gustu, są rezerwacje obszarowe i tu stawiasz raz i śpisz spokojnie bo UKE czuwa.

_________________
Pozdrawiam Pawel
2Ends Telecom


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 20 lut 2019 17:48:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl