Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: pt, 05 gru 2014 17:00:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 12 gru 2004 21:57:48
Posty: 385
Lokalizacja: Z okolicy
darux pisze:
maverick96 pisze:
Mogę, właśnie wczoraj powiesiłem linka na 5,7 km na tym sprzęcie. Strefa fensela czysta, widoczność optyczna idealna, anteny 68 cm, szerokość kanału 56MHz, modulacja 256QAM. Oprócz przygody z wywaleniem się konfiguracji po jednej stronie problemów większych nie było, nawet wizualizacja poszła w miarę szybko. Zlinkowało się z sygnałem -52 tak jak wyliczył kalkulator. Linkuje się na 360/306, ping 0 ms. Jak na razie wisi dobę, zobaczymy co będzie przy gorszej pogodzie. Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.


Nie wiem czy dobrze zwizowales, u mnie siae na 10 km z antenami 0,6 przy dobrej pogodzie linkuke sie na -49..


Zwizowane są dobrze. Tylko trzeba uwzględnić odległość przy obliczeniach 7,4 km bo na takim dystansie to wisi :) Wiem bo sam w z Maverickiem wizowałęm :)


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 14:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 121
Lokalizacja: okolice Częstochowy
maverick96 pisze:
{...}Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.



Ale od bufora leci u Ciebie oddzielny kabel do wkładki zasilającej czy POE?


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 15:06:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1723
Lokalizacja: W-wa
Jest dedykowane zlacze do zasilania, wiec po co ryzykowac z PoE? Wiem, wiem - da sie, ale ryzyko dalej pozostaje.
Druga sprawa - zlacze dedykowane dziala od 20V bodajze, a PoE to juz super-chruper zasilacz (switch) 802.11at, ktore(y) nie bedzie buforem i kosztuje niemalo.


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 15:14:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 121
Lokalizacja: okolice Częstochowy
czolo pisze:
Jest dedykowane zlacze do zasilania, wiec po co ryzykowac z PoE? Wiem, wiem - da sie, ale ryzyko dalej pozostaje.
Druga sprawa - zlacze dedykowane dziala od 20V bodajze, a PoE to juz super-chruper zasilacz (switch) 802.11at, ktore(y) nie bedzie buforem i kosztuje niemalo.



W sumie o to chciałem zapytać, czyli lepiej bezpiecznie oddzielnie do tej wkładki zasilającej?


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 23:23:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 12 gru 2004 21:57:48
Posty: 385
Lokalizacja: Z okolicy
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 10:34:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 121
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Dzablo pisze:
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


A GND podłączaliście oddzielnie do masy (uziemienia) czy zostało puste?


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 20:08:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Dayson pisze:
Dzablo pisze:
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


A GND podłączaliście oddzielnie do masy (uziemienia) czy zostało puste?

Ja podłączyłem do uziemienia jak bozia dała :)


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 21:29:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 332
do masy .


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 11:11:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Ma ktoś z Was "template" do Cacti dla tej radiolini?


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 15:08:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
Wiem że temat stary ale poczyniłem ostatnio prostą templatkę na tą radiolinię. Przestrzegam jednak przed nadmiernym odpytywaniem jej po SNMP bo strasznie wolno obsługuje zapytania.
Załącznik:
Komentarz: Graphs
cacti_graph_8784.png
cacti_graph_8784.png [ 126.2 KiB | Przejrzano 982 razy ]

A tutaj plik do importu w Cacti. Export robiony na Cacti 1.2.0 development.
Załącznik:
Komentarz: Template Cacti 1.2.0
cacti_host_template_racomray.7z [5.8 KiB]
Pobrany 27 razy

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 25 lip 2018 21:44:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Nie mogę ogarnąć na tej radiolinii przesyłania vlanów. Uruchomiłem linka, na każdym końcu jest switch ze zdefiniowanym vlanem. Został zdefiniowany zarządzalny vlan po którym mam dostęp do końcówek linku. Niestety nie przenosi ruchu na innym vlanie. Poratuje ktoś wskazówką?


Na górę
Post: czw, 26 lip 2018 10:01:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1358
Lokalizacja: Myszków
U siebie nie mam zdefiniowanych VLANów, mam tylko MGT VLAN i na nim dostęp do Radiolinii, wszystko inne łącznie z tagowanymi VLANami przelatuje poprzez link.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 1:41:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl