Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 07 lut 2020 1:01:57 
   Tytuł: Huawei RTN620 problem
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 256
Witam

Mam taką zagwozdkę.

Radiolinia Huawei RTN 620 spina się na 363Mbit QAM 256
robi jako dosył do OLTa. Problem mam taki, że na kablu u klientów
spokojnie leci 300Mbit, ale na Wifi mimo że mam routery z AC leci
max 80-90Mbit gdzie spokojnie powinno lecieć 150Mbit w AC

Czy coś trzeba ustawić na radiolinii czy ten model tak ma ?


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 10:16:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4028
Lokalizacja: Szczecin
IMO nie radiolinia jest tutaj problemem. Tym bardziej, że na kablu prędkości są dobre. Coś po drodze do tego routera z AC nie spina się na 100 Mbit?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 07 lut 2020 13:34:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 407
Nie znam tej konkretnej radiolinii, ale może jest tam jakaś konfiguracja wielkości bufora? Zwykle w okolicach ustawień QoS.
Przykładowo NEC - domyślnie 64 KB i zwykle jest to za mało, da się ustawić max 1024 KB i wtedy działa lepiej.
Radiolinia ze zbyt małym buforem wprowadza straty pakietów, a wifi wprowadza większe opóźnienia.
Prędkość TCP zależy od opóźnień i strat według wzoru - https://en.wikipedia.org/wiki/TCP_tuning#Packet_loss
dlatego bardziej widać na wifi niż na kablu - chyba że kabel długi (transmisja międzymiastowa ~1ms/100km) to też widać.
Problem znany pod nazwą "micro burst" może się pojawić wszędzie tam gdzie ruch z grubszej rury wpada w cieńszą.
Np. radiolinia (Ethernet 1 Gb -> radio 360 Mb) ale nie tylko, np. switch (10 -> 1 Gb czy 1 Gb -> 100 Mb) też.
W sztucznych testach może wychodzić wszystko OK, ale realny ruch z Internetu do wielu odbiorców przychodzi losowymi "paczkami" które chwilowo muszą się gdzieś zmieścić, choć średnia przepustowość łącza nie jest jeszcze przekroczona.


Na górę
Post: ndz, 09 lut 2020 10:13:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 256
Konfiguracja jest taka CCR 1036 - Swich - RTN 620 - RTN 620 - Switch - OLT - końcówki na PON wszystko się spina na 1Gbit

Tak jak pisze kolega marekm72 coś będzie z tym buforem, przewertowałem opcje radiolinii ale nie umiem znaleźć tego
i tak szukam może ktoś się zna na tej radiolinii


Na górę
Post: pn, 24 lut 2020 11:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2329
jakim speedtestem sprawdzasz umnie pomimo zapięcia olta na 10G i pakiet 1g u klienta
speedtest.net pokazuje 10-40Mbits
speedtest.pl 100-200Mbits
a test.mm.pl 800-900Mbits

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 24 lut 2020 16:28:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 256
Akurat to nie problem speedtestów w innych lokalizacjach gdzie mamy zapięte OLTy na światłowodzie spokojnie wyciąga tyle ile ma wyciągać


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 24 lut 2020 17:43:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl