Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11
Autor Wiadomość
Post: sob, 14 paź 2017 20:12:27 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
na taką odległość anteny masz o zbyt małym zysku by pracowało to stabilnie z zapasem mocy dla tej przepustowości.

co do Tx=0 to kwestia zakłóceń. ja ostatnio musiałem przenieść ten sprzęt z jednej miejscówki jak konkurencja zamontowała kilka sprzętów w AC i sieje w całym pasmie. podejrzewam wcześniej zakłócenia, ale teraz spokojnie się zestawiają na 8x w dwie strony i są stabilne jak skała.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 18:04:26 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 325
Lokalizacja: północ
Jakie anteny powinny być dla tej odległości ?


Na górę
Post: ndz, 15 paź 2017 20:30:13 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
ja miałem na podobnej odległości podpięte Rocketdishe 30 i zmniejszoną moc. spinało się na 8x a przy gorszej pogodzie 6x

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 21:15:22 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 325
Lokalizacja: północ
Wracam do tego linku:

AF5 + antena RocketDish 30dB.
Teraz mam ten sprzęt założony na 14,4 km i jest sygnał -56 (ja ustawiłem -58..-62) moc ustawiona na 45 dBm polaryzacja HV.
Anteny linkują na Duty Cycle 50% 170/20 Mbs. Local modulation jest 6x lub 8x. Hm 20 Mbs to remote modulation rate 1/4x (QPSK SISO). Trochę słabo. Musiałbym Slave dowizować.

Czy warto się pchać tym sprzętem AF5 + antena Rocket 30dB pójdą na 18,3 km ? Czy lepiej drugą radiolinię na 6,6 km powiesić ? W tej chwili na tym drugom moście wiszą PB 400 ISO. Max przepustowość to 85 Mbs, średnie pingi to 7,3 ms. Wszystko śmiga OK.


Na górę
Post: pn, 16 paź 2017 22:45:26 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
wg mnie masz spore zakłócenia i wymiana na inny sprzęt na 5GHz mija się z celem. Do tego widzę że mocą chcesz zawojować świat a w tym sprzęcie nie o to chodzi. Ustawisz wyższą moc, to modulacja leci na łeb na szyję :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 9:28:35 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 325
Lokalizacja: północ
Zmniejszyłem moc na 43 dBm i dowizuję antenę slave. W połowie tego mojego aktualnego mostu konkurencja ma swój duży maszt i full anten dlatego są te zakłócenia. Przeniesienie tego mostu na 18,6 km da mi inny kierunek odchylony o jakieś 30 stopni i może tam są mniejsze zakłócenia ? Omijam konkurencję. Czy ten sprzęt pójdzie na te 18,6 km ?


Na górę
Post: wt, 17 paź 2017 11:21:58 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3901
Lokalizacja: Szczecin
ferrit pisze:
Czy ten sprzęt pójdzie na te 18,6 km ?
Policz to się dowiesz. To jest jak radiolinia, tutaj sygnały muszą być bardzo zbliżone do tych z kalkulatora. Inaczej coś niedowizowane, albo coś przesłania.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 21 lis 2017 18:18:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 859
Ile max przepuszcza wam AF5X ?
U nas procuje to w cyklu 75% i pojemność zestawia się jakoś 380/120 , ale max co tym można przerzucić to 230 w jedną stronę.


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 0:29:24 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16545
Lokalizacja: Nowa Ruda
U mnie się zestawia na 10km na podobne wartości i tyle samo przerzuca na ile się spina.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 23 lis 2017 9:45:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3117
U nas też zawsze przerzuca tyle na ile się składa


Na górę
Post: pt, 24 lis 2017 0:04:40 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 859
broken pisze:
U mnie się zestawia na 10km na podobne wartości i tyle samo przerzuca na ile się spina.

A to ciekawe hmm. Testowałem już kilka ustawień i za nic nie idzie wiecej przepchać jak te 230-240 Mb. Kanał jest czysty.
A podzielicie się ustawieniami?

Ok. Temat rozwiązany. Pokombinowałem z ustawieniami i po załączeniu opcji SHORT CP , przerzuca tyle na ile się spina.


Na górę
Post: pn, 21 sty 2019 16:11:02 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 05 sty 2013 23:00:48
Posty: 110
alien52 pisze:
broken pisze:
U mnie się zestawia na 10km na podobne wartości i tyle samo przerzuca na ile się spina.

?

Ok. Temat rozwiązany. Pokombinowałem z ustawieniami i po załączeniu opcji SHORT CP , przerzuca tyle na ile się spina.

a gdzie taka opcja mam 5U i najnowsze soft


Na górę
Post: ndz, 24 lut 2019 20:52:56 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 325
Lokalizacja: północ
Mam AF5X z oryginalnymi antenami AirFiber Dish 23dBi na odległość 3,88km. Sygnał -58/-55 (na 4 chainach), moc 42 dBm, master duty cycle 75%, szerokość 50Mhz i spina mi się na: TX 279 (6x), RX 89 (6x). Czy można coś poustawiać, aby uzyskać wyższy transfer TX ? Czy AF5XHD połączy się z AF5X do szerokości 50MHz ?


Na górę
Post: pn, 25 lut 2019 9:13:41 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 347
ferrit pisze:
Mam AF5X z oryginalnymi antenami AirFiber Dish 23dBi na odległość 3,88km. Sygnał -58/-55 (na 4 chainach), moc 42 dBm, master duty cycle 75%, szerokość 50Mhz i spina mi się na: TX 279 (6x), RX 89 (6x). Czy można coś poustawiać, aby uzyskać wyższy transfer TX ? Czy AF5XHD połączy się z AF5X do szerokości 50MHz ?



Masz coś źle zwizowane bo ja mam -55 przy TX POWER 10 dBm na odległości 2.6 miles (4.2 km) proponuje Ci zmiejszyć moc i wizować z minimalną mocą np. 10dBm powinno przerzucać w granicach 500Mb/s

proponuje Ci zrób sobie symulację według kalkulatora https://link.ui.com/ i ustaw tam minimalne moce i zobacz co Ci wyjdzie nie dawaj od razu 42dBm


Na górę
Post: śr, 27 lut 2019 8:06:56 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 325
Lokalizacja: północ
Na razie zmniejszyłem moce po obu stronach na 35 dBm i sygnał był -62 (wszystkie chain) modulacja spadła do 4x. Prędkość linku TX 187 RX 55. Zmniejszyłem moc na 13 dBm po obu stronach i się wogóle nie połączyły. Powietrze może być zasyfione przez inne sieci wifi. Co z kompatybilnością AF5X i AF5XHD ?


Na górę
Post: śr, 27 lut 2019 9:26:10 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 347
ferrit pisze:
Na razie zmniejszyłem moce po obu stronach na 35 dBm i sygnał był -62 (wszystkie chain) modulacja spadła do 4x. Prędkość linku TX 187 RX 55. Zmniejszyłem moc na 13 dBm po obu stronach i się wogóle nie połączyły. Powietrze może być zasyfione przez inne sieci wifi. Co z kompatybilnością AF5X i AF5XHD ?


Nie powietrze, wejdz i jeszcze raz dowizuj na takich zmniejszonych mocach jedną a później drugą stronę. A jak nie uzyszkasz lepszego syngału to znaczy że jakaś przeszkoda i nie ma widoczności?


Na górę
Post: śr, 27 lut 2019 9:30:22 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 21:50:14
Posty: 44
AF5XHD nie jest kompatybilny z AF5X. Nie połączą się.


Na górę
Post: wt, 14 maja 2019 17:15:56 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 816
Koledzy, mam link na 4,5km jak na załączonym obrazku. Od dwóch dni pojawiają się straty do końcówki i do wszystkiego co jest poza nią, co kilka minut ,jednorazowo na 2 linijki z opcją ping -f . Pojawiały się one również 2tyg temu. Wiążę to z aurą ponieważ od 2 dni non stop siąpi deszcz ALE:
sygnał nie drgnie, pojemność nie spada tylko chwilowa przepływność spada od 50%.

nie mogę zdiagnozować przyczyny


Załączniki:
AF5x.png
AF5x.png [ 25.92 KiB | Przejrzano 642 razy ]

_________________
Rafał
Na górę
Post: wt, 14 maja 2019 20:48:37 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 gru 2006 9:50:55
Posty: 125
Modulacja nie spada gdy występują problemy?


Na górę
Post: śr, 15 maja 2019 22:58:00 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 816
Modulation rate nie spada, wszystkie parametry na sztywno
Jeżeli by się gdzieś odbijał sygnał to byłoby to widać w modulacji, prawda?

_________________
Rafał


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 8:10:59 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4500
Lokalizacja: woj Śląskie
cserf pisze:
Modulation rate nie spada, wszystkie parametry na sztywno
Jeżeli by się gdzieś odbijał sygnał to byłoby to widać w modulacji, prawda?


Jak jest na sztywno to jak ma sama spaść? w razie problemów zmniejsz modulacje i sprawdź

_________________
Jardo


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 17 8 9 10 11


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 18 sie 2019 13:05:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl