Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 128 29 30 31 32 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 22 sty 2018 23:01:49 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: czw, 18 cze 2009 12:45:49
Posty: 277
AF24 też mi się w biurze nigdy nie połączyły.


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 12:42:53 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1213
Lokalizacja: Suwałki
Bo przester jest a nawet jak nie to jak AF24 plecami do siebie położysz to się nie zapną.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl


Na górę
Post: wt, 23 sty 2018 20:26:20 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1421
Na dachu spięły się od strzała. Ustawiałem na oko i tylko 4dB pomyłki.


Na górę
Post: sob, 03 lut 2018 19:13:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1421
Chłopaki na nowym sofcie zaczęły mi sie cyrki z rosnącym pingiem na kablu do radiolinii a dzisiaj radiolinia przy sygnale -46 zmniejszyła sobie modulacje do 250M i wywaliła komunikat overload. Czyli co? Za mocny sygnał, za dużo na tx-ach poustawiałem? Na starych softach ani razu tak sie nie działo. Może af24 juz nie wyrabia pakietowo/połączeniowo. Ktoś wie ile wyrabia?


Na górę
Post: ndz, 04 lut 2018 3:59:20 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Online
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 392
Za mocny sygnał.
Miałem tak jak w biurze ustawiałem AF24.
Zjedz na TX o 3dbm z każdej strony i sprawdz


Na górę
Post: ndz, 04 lut 2018 10:54:16 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2127
bobas69 pisze:
Chłopaki na nowym sofcie zaczęły mi sie cyrki z rosnącym pingiem na kablu do radiolinii a dzisiaj radiolinia przy sygnale -46 zmniejszyła sobie modulacje do 250M i wywaliła komunikat overload. Czyli co? Za mocny sygnał, za dużo na tx-ach poustawiałem? Na starych softach ani razu tak sie nie działo. Może af24 juz nie wyrabia pakietowo/połączeniowo. Ktoś wie ile wyrabia?

Miałeś dobrze a teraz masz lepiej :rotfl: Czas na wap60


Na górę
Post: ndz, 04 lut 2018 12:32:45 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
dokładnie :) tak samo postrzegam ciągłą aktualizację softów w XM/XW itp

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 06 lut 2018 4:42:23 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1421
A przerabiał ktos z was downgrade do 3.2 na żywo? My akurat przed apgrejdem robiliśmy do fabryki ze względu na brak kontaktu z radiolinią (soft 2.x więc wiadomo wirus) i po wgraniu 3.2 i potem 4.0.2 za każdym razem wracał sam do fabryki.
Nie chce mi się robić tego znowu o 2 w nocy ale stres jest że się wywali.


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 10:20:08 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 28 mar 2011 14:30:32
Posty: 82
Witam, mam kłopot zasilaniem AIRFIBER 24AF z bufora. Odległość niby niewielka (kilka metrów) ale przejściówka Mikrotika powoduje że sprzęt się uruchamia ale link tylko 100Mbit lub giga ale strasznie rwie, jak podłączę oryginalny zasilacz to wszystko śmiga. System z buforem i przejściówką sprawdzony w innej lokalizacji gdzie działa bez zarzutu.
Gdzieś dawniej chyba na naszym forum widziałem moda z oryginalnego zasilacza gdzie ktoś wyciął 230V i wlutował się z zasilaniem z bufora, niestety nie mogę tego znaleźć. Ktoś może ma link do tego posta?

Pozdrawiam!

Znalazłem, https://www.trzepak.pl/viewtopic.php?f=36&t=44700&p=372342&hilit=zasilacz#p372342


Na górę
Post: wt, 25 wrz 2018 20:09:30 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1704
Lokalizacja: szczecin
Kup fiber Poe i tyle.
Podasz 48v na terminal Block, rj do AF.
A zasilanie na drugą stronę albo też po miedzi albo sfp.

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: pn, 04 lut 2019 19:01:51 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 347
W dziśejszym dniu link mi się taki zrobił? Czy to nie czasem antena oblepiona śniegiem? Czy raczej padnięte radio?


Załączniki:
Screenshot_6.jpg
Screenshot_6.jpg [ 128.01 KiB | Przejrzano 1307 razy ]
Na górę
Post: pn, 04 lut 2019 19:10:06 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
wg mnie śnieg

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 04 lut 2019 19:12:00 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1213
Lokalizacja: Suwałki
to może być jedno i drugie.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl


Na górę
Post: wt, 05 lut 2019 15:38:44 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 347
jednak śnieg weszliśmy rzuciliśmy z dwóch stron po wartswie 5 cm sniegu i znowu przelatuje 700Mb/s


Na górę
Post: sob, 06 lip 2019 8:58:36 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 898
Od chyba wczoraj mój Airfiber24 zestawia się tak jak na zdjęciach poniżej..
Burzy nie było, wiatr tylko wiał, każda ze stron została odpięta od prądu na 5 minut, z jednej strono próbowałem wizować, ale bez róznicy, z drugiej dostęp jest barrdziej utrudniony to się nie pchałem na maszt, ale siedzą tam 2 x SIAE 17 i nic się z nimi nie stało..
Padł? od czego?, Czy ktoś to naprawia?


Załączniki:
Komentarz: 2
airfiber24_2.jpg
airfiber24_2.jpg [ 21.2 KiB | Przejrzano 644 razy ]
Komentarz: 1
airfiber24_1.jpg
airfiber24_1.jpg [ 18.7 KiB | Przejrzano 644 razy ]
Na górę
Post: sob, 06 lip 2019 15:18:01 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
Wymień najpierw zasilacze zanim je dasz na serwis. Dopiero jak nie pomoże to serwis.

W Polsce słyszałem o jednym serwisie który jest w stanie naprawić AF24, reszta wysyła do Stanów. Tyle że na szybko nie znajdę ich danych, za dużo na głowie :czerwony:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 06 lip 2019 15:28:08 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1421
Lokalizacja: Góry
Orin pisze:
Wymień najpierw zasilacze zanim je dasz na serwis. Dopiero jak nie pomoże to serwis.

W Polsce słyszałem o jednym serwisie który jest w stanie naprawić AF24, reszta wysyła do Stanów. Tyle że na szybko nie znajdę ich danych, za dużo na głowie :czerwony:

Kiedyś naprawiał Wesspol z prawie Krakowa, czyli Gaja


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 8:13:12 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1567
wojtekc pisze:
Orin pisze:
Wymień najpierw zasilacze zanim je dasz na serwis. Dopiero jak nie pomoże to serwis.

W Polsce słyszałem o jednym serwisie który jest w stanie naprawić AF24, reszta wysyła do Stanów. Tyle że na szybko nie znajdę ich danych, za dużo na głowie :czerwony:

Kiedyś naprawiał Wesspol z prawie Krakowa, czyli Gaja

Tak to był Wesspol.


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 8:57:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 816
darux pisze:
Od chyba wczoraj mój Airfiber24 zestawia się tak jak na zdjęciach poniżej..
Burzy nie było, wiatr tylko wiał, każda ze stron została odpięta od prądu na 5 minut, z jednej strono próbowałem wizować, ale bez róznicy, z drugiej dostęp jest barrdziej utrudniony to się nie pchałem na maszt, ale siedzą tam 2 x SIAE 17 i nic się z nimi nie stało..
Padł? od czego?, Czy ktoś to naprawia?

Masz słaby sygnał na łańuchu 1, przyczyny mogą leżeć w obydwu urządzeniach.
Zacznij najpierw od tymczasowej podmiany jednej strony (możesz wypozyczyc sprzęt) i zobacz czy dalej tak się  będzie zestawiać.

Lekki OFFTOP: Jeżeli chodzi o krótkie wyłączenia prądu to - w mojej ocenie - AF24 zachowuje się niestety podobnie jak LocoM5, czyli psuje się LAN. Obowiązkowy b
ufor 48V z 4x7AH aby nie było skoków.

_________________
Rafał


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 9:46:01 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
A ja czekam cierpliwie na info czy podmiana zasilacza pomogła :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 10 lip 2019 18:01:19 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 898
no więc..
podmiana zasilaczy nic nie dała..
ale zacznę od początku: AF24 spinał się na 250/500 mega, a że wysyłałem więcej niż odbierałem i 250 brakowało, po weekendzie zamieniłem je miejscami, spięło się 500/250.., myślę zarąbiście, chwilowo problem z głowy.. tak tak, w ciągu 30-40 minut zawiesił się switch z drugiej strony, dziwne, jadę fizycznie odłączyć od prądu działa.., zapobiegawczo ustawiłem watchdoga z pingiem, i bardzo dobrze, bo restartował się różnie, co 20 minut, co 2 godziny.., więc efekt mizerny, dziś wymieniłem switcha na nowego, działało jakieś 4-5 godzin i zwis.., a w między czasie wczoraj i dziś dostawaliśmy telefony od klientów, którzy mają tplinki z natem, byłem u jednego, a tam w logach jakieś loopy..
dobrze, że jest tam jeszcze stara poczciwa SIAE 17, która działa w bondingu ze wspomnianym AF24.., najlepsze jest to, że jak położę port od AF wszystko wraca do normy i jest ok, tylko 400 mega SIAE brakuje w szczycie..
Moja uwagę w AF zwrócił tylko sygnał, ale dziś dopiero zobaczyłem co się dzieje na porcie LAN od strony AF, tam to dropy, errory.., tego full przez kilka minut, pomyślałem zestawie to przez SFP, ale przecież tam nie ma miejsca na wkładkę.., na szybko podmieniliśmy na nowy kabel, nic to nie zmieniło.. masakra..
Dodam, że AF podpięty jest pod bufor z akumulatorami, który był wymieniany jakieś 1-1,5 roku.. a z nimi jeszcze 2 x SIAE 17..

Jakie ma wyjścia:
na obecną chwilę działa tylko SIAE17, ale coś z AF muszę zrobić.., zdjąć wysłać i jakoś przekoczować.., może wypożyczyć?
nie bardzo chciałbym się pchać w nowego, bo do końca roku raczej będzie uruchomione tu światło..
może macie sztukę do wypożyczenia za $$


Na górę
Post: pt, 12 lip 2019 20:18:38 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1421
Wesspol wypożycza w miarę tanio. Zdejmij link i sprawdz na biurku czy dzieje sie to samo.


Na górę
Post: pt, 12 lip 2019 20:45:02 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
Na biurku polaryzacji nie sprawdzi - chyba że ma do dyspozycji halę na której ma jak rozstawić maszty balastowe i zwizować AF24. One w małych pomieszczeniach są naprawdę wybredne i cuda pokazują

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 07 sie 2019 12:53:16 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 898
otrzymałem af z serwisu, pisałem rónież ze lan jest dupnięty bo sypie błędami..
dzownili, powiedzieli, że mogą zrobić tylko LAN z powodu braku dostepnych części na łańcuch, więc się zgdoziłem..
w tym tygodniu otrzymałem od nich przesyłkę, z wzmianką, że lan chodził u nich tydzień i nic się z nim nie dział więc tylko zaaktualizowali.., trudni dziś wieszam, po puszczeniu nim transmisji na minut, dwie sypie duzo błędów na porcie ethernetowy mikrotika a dokładnie RX error event, w ciagu tej minuty czy dwóch nabiło 2800 błędów, gdzie w tym czasie puściłem sobie ping na róznych userów, wyrywkowo zaczęło ich wywalać, przestawali odpowiadać na ping..

co z tym zrobić?
na wypożyczonym AFie było ok..


Na górę
Post: śr, 07 sie 2019 22:49:33 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2127
darux pisze:
otrzymałem af z serwisu, pisałem rónież ze lan jest dupnięty bo sypie błędami..
dzownili, powiedzieli, że mogą zrobić tylko LAN z powodu braku dostepnych części na łańcuch, więc się zgdoziłem..
w tym tygodniu otrzymałem od nich przesyłkę, z wzmianką, że lan chodził u nich tydzień i nic się z nim nie dział więc tylko zaaktualizowali.., trudni dziś wieszam, po puszczeniu nim transmisji na minut, dwie sypie duzo błędów na porcie ethernetowy mikrotika a dokładnie RX error event, w ciagu tej minuty czy dwóch nabiło 2800 błędów, gdzie w tym czasie puściłem sobie ping na róznych userów, wyrywkowo zaczęło ich wywalać, przestawali odpowiadać na ping..

co z tym zrobić?
na wypożyczonym AFie było ok..

Ubi nienawidzi mikrotika. Potestować na innych switch gigowych.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 128 29 30 31 32 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 sie 2019 17:09:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl