Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 12 lip 2018 10:54:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Witam

Co byście założyli na 9,9km ..... liczy się przepustowość ma to być "backup" dla światła przepustowości najlepiej pod 1Gb/s

moje typy

ROCKET 11X z MIMO aby wycisnąć ile się uda

AIRFIBER 24HD

Ktoś na podobne odległości robił taki link na AIRFIBERach ?? wiemy że podczas deszczu może zrywać z tym się liczymy

Pozdrawiam


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 17:47:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2030
Lokalizacja: Kłaj
iPasolink 200A

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 17:51:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
o Fiberach zapomnij, na niecałe 9 km już nawet nie chce to latać.

A miałem zdecydować się na Neca 10,5Ghz i to jedyne słuszne rozwiązanie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 19:11:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Karas pisze:
o Fiberach zapomnij, na niecałe 9 km już nawet nie chce to latać.

(...)


:zlosnik: w takim razie dobrze że moje nie wiedzą że nie powinny działać.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 19:50:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
Orin pisze:
Karas pisze:
o Fiberach zapomnij, na niecałe 9 km już nawet nie chce to latać.

(...)


:zlosnik: w takim razie dobrze że moje nie wiedzą że nie powinny działać.


na gigabita?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 21:51:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
moje nie są HD ale zestawiają się na maxa

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 22:32:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
Orin pisze:
moje nie są HD ale zestawiają się na maxa


jakim cudem?
eirp 43dBm?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 12 lip 2018 23:02:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
co wy macie z tym eirp... do tej wartości sporo decybeli jeszcze jest zapasu na suwaku :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 8:30:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
Sprawdzałem na kalkulatorze ubnt i wychodziło że tylko przy takim załącza się x6

Mam na dystansie 8,9km Fibery 24HD z eirp 38, i zestawiają się też tylko na x6, czyli 750mb. Oczywiście mowa o idealnych warunkach, bo tak jak dzisiaj jest już tylko 500mb, a deszcz jeszcze nie pada, sygnał. Ok.
Ubnt twierdzi, że powyżej 33eirp radia mają przester i wyższe modulacje nie będą latać. Szkoda że kalkulator wprowadził mnie w błąd, bo pokazał 1gb na tej odległości, później sprawdziłem przy eirp 43. Jak takie ustawię to zestawia się 150/150


Załączniki:
Zrzut ekranu 2018-07-13 08.27.21.png
Zrzut ekranu 2018-07-13 08.27.21.png [ 185.49 KiB | Przejrzano 681 razy ]

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570
Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 9:06:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
:rotfl:

czyli wychodzi na to że stare AF24 działają lepiej niż AF24HD, bo mam ustawioną mniejszą moc od Ciebie, wiszą na większej odległości, sygnały mają praktycznie takie same, lecz 750 Mbit (czyli max) trzymają nawet przy małych opadach deszczu i śniegu - sprawdzam to od 4 lat więc wiem.

to jeśli nie 24 GHz, to kolega bluu musiałby policzyć na jakie pasmo dać ipaso. Ostatnio słyszałem też o ebandach z realnym zasięgiem do 5 km i przepustowościami rzędu 4 Gbit. Nie interesuje się tym tematem bo wychodzimy praktycznie już z radia ale temat może wydawać się interesujących dla autora, ew. z hopką po drodze.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 15:43:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
Może one jakieś zjebane są?
Dosyć mocna ulewa obecnie. Dziwnie te sygnały się rozjeżdżają


Załączniki:
Zrzut ekranu 2018-07-13 15.41.14.png
Zrzut ekranu 2018-07-13 15.41.14.png [ 143.12 KiB | Przejrzano 624 razy ]
Zrzut ekranu 2018-07-13 15.38.59.png
Zrzut ekranu 2018-07-13 15.38.59.png [ 135.31 KiB | Przejrzano 624 razy ]

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570
Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 16:17:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
przy ulewie to normalne. natomiast uważam że przy ładnej pogodzie te anten powinny mieć z tę moc (~69 dBm) ale przy zmniejszonych mocach po kilka decybeli z każdej strony.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 18:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
deszcze to deszcz tylko czy to się zepnie na 750Mb/s czy więcej i poleci realnie te 700Mb/s ??? bo skoro 24HD mają większe możliwości to czemu się nie zapinają ?

iPasolink200 to max. 400Mb/s + zabawa w dodatkowe kable koncentryczne itd... jeśli chcemy XPIC


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 18:59:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
OloWeb pisze:
deszcze to deszcz tylko czy to się zepnie na 750Mb/s czy więcej i poleci realnie te 700Mb/s ??? bo skoro 24HD mają większe możliwości to czemu się nie zapinają ?

iPasolink200 to max. 400Mb/s + zabawa w dodatkowe kable koncentryczne itd... jeśli chcemy XPIC


400A w xpic jednak zapnie 1gb

a z tym sprzętem niema problemu, zakładasz zapominasz, czego nie można powiedzieć o fiberach.

Tylko w 20 tyś netto się nie wyrobimy ;/

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 21:14:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
Co do AF24HD to mnie to bardzo dziwi że to nie działa tak jak powinno, a wszystko wskazuje na to że działa gorzej niż AF24. XPIC to 20k to raczej się nie uda.

To może Karas popatrz na to inaczej: podaj mi na PW gdzie masz to do zrobienia, a ja Ci policzę ile by Cie kosztowało wkopanie własnego kabla :D

10 km to znowu nie tak daleko w pewnych sytuacjach :zlosnik:

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 13 lip 2018 21:57:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3457
2 krzyżujące się drogi krajowe, tory kolejowe i wisienka na torcie autostrada do przecięcia.

Łatwizna? :)

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: sob, 14 lip 2018 2:16:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8317
wszystko zależy od tego co już jest w ziemi :) jeśli pod torami i autostradą nie ma istniejących przejść, to nie będzie to tanie ani szybkie bo 20 k zabiorą projektanci i wiertnica horyzontalna :) ale i tak drogi są łatwiejsze (przynajmniej u nas). autostrady też są do przeżycia, choć można np wtopić z mapami

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 20 wrz 2018 7:13:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl