Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 11 cze 2021 9:39:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 488
Lokalizacja: J-J
Jakiego używacie przewodu aby doprowadzić zasilanie 24V lub 48V na maszt.
Kiedyś użyłem przewodu w gumie, rodzaj H07*** lecz już widzę że izolacja pęka w miejscach gdzie były trytytki.

_________________
...


Na górę
Post: pt, 11 cze 2021 12:40:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9223
Na maszcie nie prowadzę dedykowanego zasilania, tylko skrętki.

Dawniej korzystałem z netsetów F/UTP i nie było z tymi kablami kłopotu. Natomiast jak potrzebuję spokojną głowę o gigabit, to zamawiam kable w fibrainie, dodatkowo zabezpieczone drugą powłoką.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 11 cze 2021 15:01:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 03 sty 2010 19:09:24
Posty: 153
Ja używam czarnej skrętki a jesli chce tylko zasilanie to po dwie pary do kupy.


Na górę
Post: pt, 11 cze 2021 16:11:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5750
koledze zapewne chodzi o radiolinię, w której data leci światłowodem...


Na górę
Post: pt, 11 cze 2021 17:48:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4207
Lokalizacja: Kraków
triektor pisze:
Jakiego używacie przewodu aby doprowadzić zasilanie 24V lub 48V na maszt.
Kiedyś użyłem przewodu w gumie, rodzaj H07*** lecz już widzę że izolacja pęka w miejscach gdzie były trytytki.


masz sporo opcji do wyboru
jednak na początek pasowało by podać jakie moce tam mają latać

jeśli moce małe to 2x skrętka zewnętrzna ekranowana i ekran uziemić

a jeśli moce duże
https://www.tim.pl/kabel-energetyczny-y ... y-13038009

przy czym położyłbym 2 kable po jednym dla 24 oraz 48 v
z obu żyły żółtozielone do lokalnej szyny wyrównawczej na maszcie a na dole do uziemienia

jeśli zależy Ci na ekranowaniu to rurka stalowa a w niej te dwa kable
i rurkę połączeniami wyrównawczymi objąć przy każdym łączeniu oraz na dole do uziemienia


Na górę
Post: ndz, 13 cze 2021 0:35:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 488
Lokalizacja: J-J
DObrze lecz co powiecie aby zasilić edgeswitch lub crs112-8p-4s gdzie tu potrzeba osobno 24V i 48V.
Jaki przewód/kabel dać. Zasilanie po skrętce, jak wy łączycie żyły, 40m odcinek potrzebny.
Dajecie może przewód 2x1,5 lub 4x1,5, w jakiej otulinie i typ czy po prostu skrętka sieciowa ekranowana i po żyłach zasilanie bez transmisji?
Jak skrętka to ile mocy można max puścić. Powiem że na górze ma być ok 14portów z włączonym zasilanie 24V po PoE.

_________________
...


Na górę
Post: ndz, 13 cze 2021 1:24:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4207
Lokalizacja: Kraków
triektor pisze:
DObrze lecz co powiecie aby zasilić edgeswitch lub crs112-8p-4s gdzie tu potrzeba osobno 24V i 48V.
Jaki przewód/kabel dać. Zasilanie po skrętce, jak wy łączycie żyły, 40m odcinek potrzebny.
Dajecie może przewód 2x1,5 lub 4x1,5, w jakiej otulinie i typ czy po prostu skrętka sieciowa ekranowana i po żyłach zasilanie bez transmisji?
Jak skrętka to ile mocy można max puścić. Powiem że na górze ma być ok 14portów z włączonym zasilanie 24V po PoE.



dlatego zapytałem jakie obciążenie jest na górze

podaj moc na jednym i na drugim napięciu to Ci dobiorę sensowne rozwiązanie

wybacz ale 14 portów z włączonym zasilaniem PoE nie jest żadną informacją


Na górę
Post: ndz, 13 cze 2021 14:10:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 02 mar 2009 1:08:30
Posty: 488
Lokalizacja: J-J
hub_lan pisze:
triektor pisze:
DObrze lecz co powiecie aby zasilić edgeswitch lub crs112-8p-4s gdzie tu potrzeba osobno 24V i 48V.
Jaki przewód/kabel dać. Zasilanie po skrętce, jak wy łączycie żyły, 40m odcinek potrzebny.
Dajecie może przewód 2x1,5 lub 4x1,5, w jakiej otulinie i typ czy po prostu skrętka sieciowa ekranowana i po żyłach zasilanie bez transmisji?
Jak skrętka to ile mocy można max puścić. Powiem że na górze ma być ok 14portów z włączonym zasilanie 24V po PoE.



dlatego zapytałem jakie obciążenie jest na górze

podaj moc na jednym i na drugim napięciu to Ci dobiorę sensowne rozwiązanie

wybacz ale 14 portów z włączonym zasilaniem PoE nie jest żadną informacją


24V - 5A
48V - 2A

_________________
...


Na górę
Post: czw, 17 cze 2021 19:14:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 520
YLYs 4x1 - rok temu 100m za 213 zł, teraz prawie 2x tyle, trzeba było kupić więcej jako lokata kapitału ;)
Zasilam CRS318-16P-2S+OUT na maszcie, dwoma napięciami +24V i +48V.


Na górę
Post: czw, 17 cze 2021 22:36:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4207
Lokalizacja: Kraków
marekm72 pisze:
YLYs 4x1 - rok temu 100m za 213 zł, teraz prawie 2x tyle, trzeba było kupić więcej jako lokata kapitału ;)
Zasilam CRS318-16P-2S+OUT na maszcie, dwoma napięciami +24V i +48V.


jeśli urzadzenia nie wymagają uziemienia albo jesli to uziemienie jest realizowane w inny sposób to jak najbardziej

oczywiście przy założeniu że odległość od zasilacza / przetwornicy do zasilanych urządzeń nie przekracza 25m jeśli przekracza to sugeruję dla 5A wyższy przekrój albo rozłożenie obciążenia na kolejne żyły i wtedy

https://allegro.pl/oferta/przewod-8-zyl ... 7934345343


Na górę
Post: sob, 26 cze 2021 19:23:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 532
Lokalizacja: Toruń
https://bitner.com.pl/produkty/szczegol ... p-black-fr


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest czw, 28 paź 2021 4:02:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl