Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 08 lip 2019 16:42:15 
   Tytuł: Usztywnienie masztu
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 601
Jest taki oto aluminiowy maszt o wysokości około 2,5 m:

http://lan14.net/~lan14ftp/ubnt/IMG_20190706_180700.jpg
http://lan14.net/~lan14ftp/ubnt/IMG_20190706_180713.jpg

Nie jest jeszcze skończony. Muszę do niego wykonać jakieś sensowne uziemienie.
Druga sprawa to taka, że maszt niemalże cały czas porusza się na boki (nawet przy lekkim wietrze) co powoduje skoki pingów (nie duże ale jednak). Chciałbym go jakoś usztywnić. Nie za bardzo mogę zamontować odciągi. Zastanawiałem się czy nie wymienić go na stalowy lecz czy to rozwiąże problem to nie wiem.
Istnieje jeszcze możliwość usztywnienia go jakimś płaskownikiem z obok stojącym grzybem. Tutaj trzeba by wyspawać coś sprytnego.
Macie może jeszcze jakieś pomysły?


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 17:10:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
Nie rżnij dziada

Do tego typu instalacji zastosuj maszt balastowy

https://www.google.pl/search?source=hp& ... TLYMi1sBOE

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 18:28:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 601
Uważasz, że jak ten masz przymocuję do stojaka balastowego to chwianie masztu na wietrze ustąpi? Nie sądzę.


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 21:15:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
na tej aluminiowej rurce to powieś sobie flagę w listopadzie. do tego się nadaje.

ja proponuję byś jedno zastąpił drugim.

lata temu nagrałem sobie filmik jak taka rura alu 3m, która była zamocowana obejmą murową na początku rury i długości 1 metra, wpadała w taki rezonans, że bez niczego zawieszonego na niej odchylała się na końcu o 20 cm od osi... a nie było wtedy wiatru :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 22:57:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 601
To jaką rurę zastosować? Stalową? Konkretnie odpowiedz, a nie nawijaj o jakiś filmikach.


Na górę
Post: pn, 08 lip 2019 23:07:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8638
Stal ocynkowana. Zadałeś sobie trud by przeczytać opis chociaż jednej sztuki czy wymagasz by wszystko zrobić za Ciebie?

https://allegro.pl/oferta/stojak-bezinw ... 7209057716

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 09 lip 2019 7:58:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 601
Zadałem tylko jedno pytanie odnośnie masztu a Ty rzucasz się jak opętany. Proszę zaprzestań odpowiedzi w tym wątku jak nie umiesz się wypowiadać w sposób kulturalny. Takiej pomocy nie potrzebuję.


Na górę
Post: śr, 10 lip 2019 12:03:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2289
poza tym ze maszt jest do rury kanalizacyjnej żeliwnej która jest sama w sobie krucha do dodanie rury ocynkowanej która lekka nie jest spowoduje ułamanie tejże rury
dodaj po prostu trzy odciągi z linki stalowej i będzie ok

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: śr, 17 lip 2019 21:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 189
Rura fi50 grubościenna, ocynk i powinno być ok, tam jest jedynie PBE-400, rura od kanalizy wygląda solidnie.


Na górę
Post: śr, 17 lip 2019 23:30:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2568
Lokalizacja: Kraków
BartoszKa pisze:
rura od kanalizy wygląda solidnie.
wyglądać może dowolnie tyle że to rura żeliwna a żeliwo jest owszem dość wytrzymałe na ścisk ale dość kruche przy wyginaniu a jak pierdyknie nieco niżej niż na wierchu to autor tego rozwiązania będzie miał do zapłacenia za remont w lokalu poniżej


Na górę
Post: czw, 18 lip 2019 9:20:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 195
Rura od kanalizy urwie się przy podstawie lub poniżej liniii papy, jak nie za miesiąc to za rok.

Rurkę alu wymień na rurkę stal, jest dużo sztywniejsza i nie będzie się tak bujać, a samą rurkę wstaw w "maszt balastowy mb-3" i 6 bloczków betonowych, na podstawkach z gumy lub papy. Będzie pro, nie narobi szkód, kosztuje 500zł i można to potem przenieść.


Na górę
Post: pn, 22 lip 2019 21:32:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 lip 2019 21:10:47
Posty: 9
Luc3k pisze:
Macie może jeszcze jakieś pomysły?


Wymień rurę na grubościenną, może być alu też. Masz tam pewnie teraz coś koło 38mm średnicy cienkościenną pewnie 1,5mm, daj 50mm ze ścianką 3-4mm i będzie OK. Ewentualnie 3 odciągi z linki stalowej na 2/3 wysokości jak masz gdzie je zapiąć.


Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 12:48:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 249
A czemu odciagów nie mozesz zrobić? Jaki jest powód?


Ostatnio zmieniony śr, 24 lip 2019 13:49:41 przez jaroslaw.bareja, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 13:49:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2568
Lokalizacja: Kraków
jaroslaw.bareja pisze:
No a odciągów nie możesz zrobić po prostu?


wystarczy że któryś odciąg będzie trochę bardziej naprężony a przy zmianie temperatury pęknie żeliwo i wtedy problem będzie kosztował kilkanaście tysi


Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 13:51:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 249
hub_lan pisze:
jaroslaw.bareja pisze:
No a odciągów nie możesz zrobić po prostu?


wystarczy że któryś odciąg będzie trochę bardziej naprężony a przy zmianie temperatury pęknie żeliwo i wtedy problem będzie kosztował kilkanaście tysi


Myślę, że dałoby rade znaleźć 3 nieinwazyjne punkty aby to wykonac na tym dachu.


Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 14:04:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2568
Lokalizacja: Kraków
jaroslaw.bareja pisze:
hub_lan pisze:
jaroslaw.bareja pisze:
No a odciągów nie możesz zrobić po prostu?


wystarczy że któryś odciąg będzie trochę bardziej naprężony a przy zmianie temperatury pęknie żeliwo i wtedy problem będzie kosztował kilkanaście tysi


Myślę, że dałoby rade znaleźć 3 nieinwazyjne punkty aby to wykonac na tym dachu.


jeśli chodzi o mocowania odciągów tak ale ja pisze o miejscu mocowania masztu


Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 20:11:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 03 paź 2004 0:42:51
Posty: 601
Obawiam się, że zamocowanie odciągów spowoduje nieszczelność dachu.
Tak mnie nastraszyliście, że zastanawiam się nad demontażem tego masztu :-)


Na górę
Post: śr, 24 lip 2019 21:56:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 22 lip 2019 21:10:47
Posty: 9
hub_lan pisze:
jaroslaw.bareja pisze:
No a odciągów nie możesz zrobić po prostu?


wystarczy że któryś odciąg będzie trochę bardziej naprężony a przy zmianie temperatury pęknie żeliwo i wtedy problem będzie kosztował kilkanaście tysi


No trochę chyba kolega przesadził, tam jest rurka cienkościenna wiotka a i linki odciągów mają jakąś elastyczność. Żeby siły jakie może wywołać na odciągach zmiana temperatury zostały przeniesiona na ten żeliwny kominek to trzeba porządnego kawała rury i grubej liny odciągowej.


Na górę
Post: czw, 25 lip 2019 17:45:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 189
A te pyrdki trzymające drut od piorunochronu solidne? To już na zdjęciach masz dwa miejsca do montażu linek, to przecież krótka rurka, nie wiem jak musi wiać żeby miało je wyrwać, jeżeli siedzą w podłożu jak należy.


Na górę
Post: czw, 25 lip 2019 22:24:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2568
Lokalizacja: Kraków
BartoszKa pisze:
A te pyrdki trzymające drut od piorunochronu solidne? To już na zdjęciach masz dwa miejsca do montażu linek, to przecież krótka rurka, nie wiem jak musi wiać żeby miało je wyrwać, jeżeli siedzą w podłożu jak należy.


te pyrdki czyli wsporniki sa przyklejone na lepiku więc z odciągami do nich bym nie kombinował po zatym to jest blacha 1mm


Na górę
Post: pt, 26 lip 2019 9:31:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 189
Niekiedy są kotwione chemią.


Na górę
Post: pt, 26 lip 2019 11:28:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2568
Lokalizacja: Kraków
BartoszKa pisze:
Niekiedy są kotwione chemią.


jeśli jest kotwa chemiczna to odciąg należało by zamocowac bezpośrednio do kotwy a nie do wspornika bo jeko lichość może nie wytrzymać napręxeń


Na górę
Post: pt, 16 sie 2019 16:27:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 22 wrz 2011 12:00:12
Posty: 818
Luc3k
na taką "rurę" co ty masz, to możesz dać linki 2mm
jedną linkę możesz dać do mocowania tej drugiej rury widocznej na zdjęciu 6m z tyłu po prawej
z drugiej strony nie widać ale możesz na jakiś komin założyć opaskę kominową i przyłapać się do niej

Każdą ilość linek warto zakładać w liczbie od 1 do 3, ponieważ każda z nich w swoim kierunku stabilizuje twój "maszt"

_________________
Rafał


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 sie 2019 14:31:57

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl