Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 15 sty 2019 1:45:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
siemka,
Mam takie osiedle, na którym pod GPONa muszę zestawić link na radiolinii licencjonowanej z antenami 30cm. Problem w tym, że nie mogę tego powiesić na jakimś budynku bo osiedle jest z bliźniaków i nie ma części wspólnej.
Jedyne rozwiązanie na jakie zgadza się deweloper to coś co będzie stało niezależnie w pasie zieleni przy osiedlu, max 2-3m2
Co tu można zrobić, słup oświetleniowy odpada ponieważ radiolinia musi wisieć na minimum 10m, więc słup będzie się bujał, o ile taki długi oświetleniowy się trafi, no chyba że jest jakiś mega stabilny co ma te 10-12m.
Może jakiś maszt kratowy do fundamentu małego, jednak tu się obawiam, że radiolinia zniknie pewnej nocy lub, że dzieciaki po tym będą się wspinać i nie daj boże jeszcze jakiś by zleciał.
Może jakiś słup betonowy czy inne rozwiązanie ktoś zaproponuje.
Poniżej zdjęcie ze słupem, ale to tylko na 5m wisi:
https://indeo.pl/wp-content/uploads/2019/01/20180814_183953-e1547509756936.jpg

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: wt, 15 sty 2019 3:35:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
siemka,
Mam takie osiedle, na którym pod GPONa muszę zestawić link na radiolinii licencjonowanej z antenami 30cm. Problem w tym, że nie mogę tego powiesić na jakimś budynku bo osiedle jest z bliźniaków i nie ma części wspólnej.
Jedyne rozwiązanie na jakie zgadza się deweloper to coś co będzie stało niezależnie w pasie zieleni przy osiedlu, max 2-3m2
Co tu można zrobić, słup oświetleniowy odpada ponieważ radiolinia musi wisieć na minimum 10m, więc słup będzie się bujał, o ile taki długi oświetleniowy się trafi, no chyba że jest jakiś mega stabilny co ma te 10-12m.
Może jakiś maszt kratowy do fundamentu małego, jednak tu się obawiam, że radiolinia zniknie pewnej nocy lub, że dzieciaki po tym będą się wspinać i nie daj boże jeszcze jakiś by zleciał.
Może jakiś słup betonowy czy inne rozwiązanie ktoś zaproponuje.
Poniżej zdjęcie ze słupem, ale to tylko na 5m wisi:
https://indeo.pl/wp-content/uploads/2019/01/20180814_183953-e1547509756936.jpg

ja bym to zapakował na wirowanym http://www.prefabetkurzetnik.pl/slupy-wirowane.html
drgania minimalne wejście przez gówniarzy praktycznie niemożliwe a nie potrzeba pozwolenia na budowę


Na górę
Post: śr, 16 sty 2019 3:16:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
zadzwonie tam i popytam, dzięki

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: sob, 16 lut 2019 18:45:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1612
slup E-10,5/6,3 lub 10,5/10 i mozesz wieszac 90tke nawet
przetestowane

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2019 10:09:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1394
Lokalizacja: lubuskie
hub_lan pisze:
ans01 pisze:
siemka,
Mam takie osiedle, na którym pod GPONa muszę zestawić link na radiolinii licencjonowanej z antenami 30cm. Problem w tym, że nie mogę tego powiesić na jakimś budynku bo osiedle jest z bliźniaków i nie ma części wspólnej.
Jedyne rozwiązanie na jakie zgadza się deweloper to coś co będzie stało niezależnie w pasie zieleni przy osiedlu, max 2-3m2
Co tu można zrobić, słup oświetleniowy odpada ponieważ radiolinia musi wisieć na minimum 10m, więc słup będzie się bujał, o ile taki długi oświetleniowy się trafi, no chyba że jest jakiś mega stabilny co ma te 10-12m.
Może jakiś maszt kratowy do fundamentu małego, jednak tu się obawiam, że radiolinia zniknie pewnej nocy lub, że dzieciaki po tym będą się wspinać i nie daj boże jeszcze jakiś by zleciał.
Może jakiś słup betonowy czy inne rozwiązanie ktoś zaproponuje.
Poniżej zdjęcie ze słupem, ale to tylko na 5m wisi:
https://indeo.pl/wp-content/uploads/2019/01/20180814_183953-e1547509756936.jpg

ja bym to zapakował na wirowanym http://www.prefabetkurzetnik.pl/slupy-wirowane.html
drgania minimalne wejście przez gówniarzy praktycznie niemożliwe a nie potrzeba pozwolenia na budowę

Kurcze, akurat rozmyślałem o czymś takim. To na zgłoszenie, czy jak?

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2019 12:57:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
midland1 pisze:
slup E-10,5/6,3 lub 10,5/10 i mozesz wieszac 90tke nawet
przetestowane

Tylko musiałby być dłuższy bo 2m trzeba zakopać pewnie, i z 10m wyjdzie 8

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: ndz, 17 lut 2019 20:20:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
midland1 pisze:
slup E-10,5/6,3 lub 10,5/10 i mozesz wieszac 90tke nawet
przetestowane

Tylko musiałby być dłuższy bo 2m trzeba zakopać pewnie, i z 10m wyjdzie 8


https://www.asaj.pl/zerdzie-wirowane,c133
wybierz sobie rozmiar ;)


Na górę
Post: pn, 18 lut 2019 14:43:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
to trzeba zakopać tylko czy do jakiegoś fundamentu ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pn, 18 lut 2019 14:46:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
to trzeba zakopać tylko czy do jakiegoś fundamentu ?

wystarczy zakopać i utwardzić albo zwyczajnie owinąć folią i oblać rzadkim betonem uprzednio klinując czy odciągując żeby się nie krzywił zanim beton stwardnieje

folia po to żeby dało się łatwo zdemontować :)

dziurę można koparką/ręcznie/wiertnicą zrobić


Na górę
Post: pn, 18 lut 2019 15:09:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
przy takim 10,5m ile trzeba wkopać, wiem też ze sa takie płyty fundamentowe do tego, może tak lepiej ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: pn, 18 lut 2019 15:29:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
przy takim 10,5m ile trzeba wkopać, wiem też ze sa takie płyty fundamentowe do tego, może tak lepiej ?


wszystko jest opisane w specyfikacji dla danego modelu zapytaj dostawcę/dystrybutora/producenta


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 21:22:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1612
srednio przyjmij 1/5 wysokości słupa. Są wirowane 12 15 i wyższe - droższe troche bo mocniejsze pod SN

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 21:34:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
midland1 pisze:
srednio przyjmij 1/5 wysokości słupa. Są wirowane 12 15 i wyższe - droższe troche bo mocniejsze pod SN

generalnie tak ale sa konstrukcje lżejsze i cięższe więc warto dopytać


Na górę
Post: czw, 07 mar 2019 13:14:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
Czy taka żerdź strunobetonowa wirowana typu E 13m/2,5kN musi mieć pozwolenie na budowę ?

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: czw, 07 mar 2019 13:57:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2379
Lokalizacja: Kraków
ans01 pisze:
Czy taka żerdź strunobetonowa wirowana typu E 13m/2,5kN musi mieć pozwolenie na budowę ?


wszystko zalezy jak to zgłosisz bo jesli jako konstrukcję wposrczą pod anteny to gmina zakwalifikuje to jako maszt (i będzie wymagać pozwolenia) ale jeśli jako podbudowe do linii światłowodowej to tylko zgłoszenie tyle że wypadało by przynajmniej na jakiś czas powiesić tam jakiegoś druta żeby się nie czepiali ;)


Na górę
Post: pt, 08 mar 2019 1:22:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 1065
Lokalizacja: Wrocław
ok, dzięki :)

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: wt, 02 kwie 2019 10:19:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 343
hub_lan pisze:
ans01 pisze:
Czy taka żerdź strunobetonowa wirowana typu E 13m/2,5kN musi mieć pozwolenie na budowę ?


wszystko zalezy jak to zgłosisz bo jesli jako konstrukcję wposrczą pod anteny to gmina zakwalifikuje to jako maszt (i będzie wymagać pozwolenia) ale jeśli jako podbudowe do linii światłowodowej to tylko zgłoszenie tyle że wypadało by przynajmniej na jakiś czas powiesić tam jakiegoś druta żeby się nie czepiali ;)



Jak to prawnie zgłosić? bo też mam klika słupów do postawenia myślałem że to musi być na projekt budowlany

W starostwie?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 cze 2019 1:48:53

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl