Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 11 cze 2021 13:49:15 
   Tytuł: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 11 cze 2021 12:21:03
Posty: 7
Dzień dobry, mam pytanie. Mianowicie w momencie kiedy na OLT Dasana mamy testowo na porcie gpon-olt zaterminowane dwa vlany IPTV z tym samym kontentem (SGT, ale dzieje się tak też w przypadku dwóch vlanów Evio) to wtedy vlany te działają niestabilnie, wygląda na to że drugi vlan nie jest w stanie odpytać grup które nie zostały jeszcze odpytane przez pierwszy. Gdzieś pamiętam że była jakaś informacja na forum, że w przypadku 2 vlanów z tą samą treścią należało na końcówkach ustawić odpowiedni pbit? Nie mogę tego nigdzie znaleźć. Prośba o informację.


Na górę
Post: pt, 11 cze 2021 15:19:50 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1000
Tak, musisz zmienić pbit na ONU (tak aby były rózne dla vlanów mcast). A najlepiej nie dawać dwóch vlanów multicastowych na Dasanie.


Na górę
Post: pn, 14 cze 2021 8:32:10 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 11 cze 2021 12:21:03
Posty: 7
Hmm. trochę by to było dziwne jeden olt jeden vlan IPTV? Na tą chwilę na Dasanie V5816 mam na jednym porcie testowym zapięte dwa vid 300 i vid 310, ustawione dla nich odpowiednio CoS0 i CoS1. Możliwość ustawienia Mcast pbit na końcówkach jest tylko na ONTach Dasana, Halne nie mają takiej możliwości. Z resztą nawet ustawienie tego nie rozwiązuje problemu. Support fibraina ma się nad tym dziś pochylić, dam znać jak coś ustalą.


Na górę
Post: wt, 15 cze 2021 10:03:04 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 11 cze 2021 12:21:03
Posty: 7
Okazuje się że na najnowszym sofcie RC do końcówek Halny problem nie występuje. Na pytanie co z końcówkami Dasana nie doczekałem się odpowiedzi. Pozostaje tagować pojedyncze vlany na porta gpon np. porty 1 - 4 vlan300, porty 5 - 8 vlan 310 itd. Wtedy problem nie występuje.


Na górę
Post: wt, 15 cze 2021 17:49:59 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1000
Ale na Dasanie uruchamiasz port protected (aż wręcz powinieneś mieć już dawno uruchomiony), ustawiasz jeden vlan NET, jeden vlan MGMT, TV...
Po co Ci więcej vlanów, skoro porty między sobą się nie widzą i są odfiltrowane?


Na górę
Post: czw, 17 cze 2021 14:46:07 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 11 cze 2021 12:21:03
Posty: 7
Oczywiście izolację portów olt mam włączoną. Ale na ten moment SGT wydaje adresację dla stb /24 i w momencie jej wyczerpania nie rozszerzają jej, tylko dają kolejną /24. Nie przepchnę tego do olta jednym vlanem, tylko muszę wykreować dw np. 300 i 310


Na górę
Post: czw, 17 cze 2021 15:22:15 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4137
Lokalizacja: Kraków
Luzze pisze:
Oczywiście izolację portów olt mam włączoną. Ale na ten moment SGT wydaje adresację dla stb /24 i w momencie jej wyczerpania nie rozszerzają jej, tylko dają kolejną /24. Nie przepchnę tego do olta jednym vlanem, tylko muszę wykreować dw np. 300 i 310


tak z czystej ciekawości czemu nie przepchniesz 2x /24 na jednym vlanie?


Na górę
Post: czw, 17 cze 2021 18:59:31 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1000
Dokładnie - jak PIM to Cisco, to dodaj "ip address 1.2.3.4 255.255.255.0 secondary" :)


Na górę
Post: pn, 21 cze 2021 8:13:05 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 11 cze 2021 12:21:03
Posty: 7
thekrzos pisze:
Dokładnie - jak PIM to Cisco, to dodaj "ip address 1.2.3.4 255.255.255.0 secondary" :)

Ok dzięki, o tym nie pomyślałem, a co w przypadku kiedy wyczerpie dwie adresację /24 i S3 zapnie trzecią klasę /24? PIM to Nexus 3064


Na górę
Post: pn, 21 cze 2021 10:33:28 
   Tytuł: Re: Dwa vlany IPTV
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 608
Normalnie nie uwierzysz :)
dodajesz:
Kod:
ip address 2.3.4.5 255.255.255.0 secondary

:)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 27 wrz 2021 11:08:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl