Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 11 gru 2018 9:54:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
Powoli przymierzam się do świadczenia dostępu do Internetu dla 30-40 mieszkań. Jednak uważam, że dziś sam internet to mało w ofercie stąd pytanie. Jak i gdzie pytać o możliwość odsprzedaży TV.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 9:57:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 10 wrz 2012 16:09:37
Posty: 240
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
W EPIX masz wszystkich dostawców do wyboru i większość możesz potestować za darmo lub za jakieś drobne:
https://www.epix.net.pl/oferta-ogolnopolska/telewizja/

_________________
www.epix.net.pl
Największy niekomercyjny IX i hurtownia usług prowadzona przez ISP dla ISP.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 10:47:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
czyli to znaczy tyle, że musiałbym się do EPIX wybudować, opłacić port itd, a co jeśli mam zapewniony dostęp do internetu na poziomie 1gbps bez możliwości budowy się do Was? W celu oszczędzenia ruchu pewnie musiałbym u siebie postawić coś do restreamingu


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 10:52:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 26
Też interesuje mnie ten temat, czy jest szansa na podłączenie hostelu i sygnału TV dla pokoi na potrzeby hostelu?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 11:02:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2133
Lokalizacja: Kraków
przeqpiciel pisze:
czyli to znaczy tyle, że musiałbym się do EPIX wybudować, opłacić port itd, a co jeśli mam zapewniony dostęp do internetu na poziomie 1gbps bez możliwości budowy się do Was? W celu oszczędzenia ruchu pewnie musiałbym u siebie postawić coś do restreamingu

to zależy od kogo masz ten net, jeśli od kogoś kto jest w Epix to może zestawić Ci transmisję i dzięki temu uzyskasz sygnał tv


jokers pisze:
Też interesuje mnie ten temat, czy jest szansa na podłączenie hostelu i sygnału TV dla pokoi na potrzeby hostelu?


tu jest nieco inna sytuacja, jest to usługa dla podmiotu komercyjnego i wymaga zupełnie innych umów i ma zupełnie inne ceny


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 11:26:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 217
jokers pisze:
Też interesuje mnie ten temat, czy jest szansa na podłączenie hostelu i sygnału TV dla pokoi na potrzeby hostelu?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Jeśli chcesz robic to legalnie to tak jak lutek napisał dla hoteli są inne licencje.

Możesz to ogarnąć w Evio i w bodajże Matteboxie.
W obydwu firmach otrzymasz TV przez internet w unicascie.
Pasmo 15mb/s per oglądany kanał w rozdzielczości końcowej ale jak będziesz miał gorzej to obraz będzie słabszy ale nie będzie kuleć (adaptacja). Minimum bodajże to 3mb/s.

Jak chcesz to dam Ci namiary na mojego opiekuna z Evio.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:16:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
hub_lan pisze:
to zależy od kogo masz ten net, jeśli od kogoś kto jest w Epix to może zestawić Ci transmisję i dzięki temu uzyskasz sygnał tv


A jakie sa opcje jesli ten dostawca nie posiada takiej mozliwosci? Jakas kolokacja i vpn?
Chociaz taka opcja juz z tego miejsca wyglada na niezla rzezbe.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:23:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2133
Lokalizacja: Kraków
przeqpiciel pisze:
hub_lan pisze:
to zależy od kogo masz ten net, jeśli od kogoś kto jest w Epix to może zestawić Ci transmisję i dzięki temu uzyskasz sygnał tv


A jakie sa opcje jesli ten dostawca nie posiada takiej mozliwosci? Jakas kolokacja i vpn?
Chociaz taka opcja juz z tego miejsca wyglada na niezla rzezbe.


co Ci może dać kolokacja czy vpn w tym temacie - potrzebujesz rury i to na poziomie 200-300M

do tego dochodzi pytanie o którym integratorze myślisz bo moim zdaniem w grę wchodzą w Twoim przypadku tylko tv po unicast
a być może tylko po zwykłym internecie (np mattebox lub avios w wersji L3)

na początek zadałbym sobie pytanie na ile umów na tv możesz liczyć z tych 30-40 lokali - moim zdaniem gdzieś w okolicy 10-15
- i czy to się jakoś zepnie kosztowo


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:28:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
Na ten moment szukam opcji aby docoagnac do siebie tv i miec ta mozliwosc aby na pytanie potencjalnego klienta o telewizje, odpowiedziec, tak jest, tu jest lista kanalow.
Najchetniej pociagnalbym stremy po ip do mojego tvheadend, gdzie byloby to restreamowane w glab sieci.
Co dalaby mi kolokacja? Nie znam sie. Jednak wizje mam taka, ze nestem wttedy blisko portu z dostepem do internetu, czyli mam skad wziac tv i mam jak ja wyslac dalej do mnie w celu pominiecia potrzeby budowania sciezki ode mnie do IXa. Ale to taka moja dziwna wizja, ktora byc moze by dalaby rade


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:43:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8505
Pytaj u źródła. Ja mam Mattebox i problemu nie ma z dostawą sygnału do STB przez net. Widzisz że ludzie też tu polecają Evio. Po unicascie działa też od dawna Korbank i ich Avios.

Ja ogólnie w razie potrzeby korzystam z po kolei z rozwiązania:
- dedykowany vlan multicastowy aż do STB który działa po multicascie (sieć światłowodowa od początku do końca)
- dedykowany vlan multicastowy aż do STB który jednak działa po unicascie (sieć światłowodowa z dosyłem radiowym, wąskim gardłem lub też sieć radiowa)
- STB podłączony pod internet (dowolna sieć z pewną przepustowością 5Mbit/1 STB dla FullHD, tu trzeba mieć jednak świadomość że klient sam może sobie zrobić kuku np torrentami :) )

Wszystkie w/w sposoby działają u mnie na co dzień. Problemów brak. Internet jest potrzebny tylko do sposobu nr 3.

Z restreamowaniem to w Matte - bez sensu z punktu widzenia finansowego, bo to przecież postawienie magazynu danych na wszystkie kanały na ileś tam czasu do tyłu. Evio - nie wiem. Avios ma swoje proxy, które możesz postawić u siebie ale jak to działa to też nie zgłębiałem.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:54:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 26
jaroslaw.bareja pisze:
jokers pisze:
Też interesuje mnie ten temat, czy jest szansa na podłączenie hostelu i sygnału TV dla pokoi na potrzeby hostelu?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Jeśli chcesz robic to legalnie to tak jak lutek napisał dla hoteli są inne licencje.

Możesz to ogarnąć w Evio i w bodajże Matteboxie.
W obydwu firmach otrzymasz TV przez internet w unicascie.
Pasmo 15mb/s per oglądany kanał w rozdzielczości końcowej ale jak będziesz miał gorzej to obraz będzie słabszy ale nie będzie kuleć (adaptacja). Minimum bodajże to 3mb/s.

Jak chcesz to dam Ci namiary na mojego opiekuna z Evio.
Jak najbardziej jestem zainteresowany. Fajnie by było gdyby była możliwość przetestowania. Mam tunery mag , kiedyś myślałem jak to ogarnąć i chciałem przekazywać sygnał DVB-T plus jeden mój kanał reklamowy, typu oferty restauracji itp.
W różnych lokalizacjach (hostele) mam łącza od 100/100 do 300/300

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:59:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
jokers pisze:
[Jak najbardziej jestem zainteresowany. Fajnie by było gdyby była możliwość przetestowania. Mam tunery mag , kiedyś myślałem jak to ogarnąć i chciałem przekazywać sygnał DVB-T plus jeden mój kanał reklamowy, typu oferty restauracji itp.
W różnych lokalizacjach (hostele) mam łącza od 100/100 do 300/300

A nie myślałeś aby z pomocą RPi złapać kanał z DVBt i po IP zapiąć to do TVHeadEnd, w celu dalszego restremowania kanału?


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 13:03:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 21 lip 2018 21:17:27
Posty: 26
przeqpiciel pisze:
jokers pisze:
[Jak najbardziej jestem zainteresowany. Fajnie by było gdyby była możliwość przetestowania. Mam tunery mag , kiedyś myślałem jak to ogarnąć i chciałem przekazywać sygnał DVB-T plus jeden mój kanał reklamowy, typu oferty restauracji itp.
W różnych lokalizacjach (hostele) mam łącza od 100/100 do 300/300

A nie myślałeś aby z pomocą RPi złapać kanał z DVBt i po IP zapiąć to do TVHeadEnd, w celu dalszego restremowania kanału?
Tak mniej więcej sobie do testów zrobiłem, dlatego też mam na stanie MAGi ale to są testy a jak kiedyś na tym forum napisałem to zakrzyczano mnie że to strasznie nielegalne, dlatego jestem zainteresowany bardziej legalną opcją, może coś lepszego da się zrobić niż mam obecnie testowo, na razie tylko w domu.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 13:04:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
Orin pisze:
Pytaj u źródła. Ja mam Mattebox i problemu nie ma z dostawą sygnału do STB przez net. Widzisz że ludzie też tu polecają Evio. Po unicascie działa też od dawna Korbank i ich Avios.

[...]

Z restreamowaniem to w Matte - bez sensu z punktu widzenia finansowego, bo to przecież postawienie magazynu danych na wszystkie kanały na ileś tam czasu do tyłu. Evio - nie wiem. Avios ma swoje proxy, które możesz postawić u siebie ale jak to działa to też nie zgłębiałem.

Ich strona jest w pełni profesjonalna :) (te testy :D) ale może trzeba na to przymknąć oko, co do drugiej części wypowiedzi. Nie potrzebujesz magazynu jeśli nie wprowadzasz opcji time-shiftu :)


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 13:09:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 25 sty 2018 10:06:39
Posty: 15
jokers pisze:
Tak mniej więcej sobie do testów zrobiłem, dlatego też mam na stanie MAGi ale to są testy a jak kiedyś na tym forum napisałem to zakrzyczano mnie że to strasznie nielegalne, dlatego jestem zainteresowany bardziej legalną opcją, może coś lepszego da się zrobić niż mam obecnie testowo, na razie tylko w domu.

No właśnie. Niby coś publicznie dostępne a mogą być potrzebne koncesje. Nie znam się w tym temacie.

Ale wracając. Źródło IPTV. Ktoś coś jeszcze ma?


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 13:13:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2133
Lokalizacja: Kraków
przeqpiciel pisze:
jokers pisze:
[Jak najbardziej jestem zainteresowany. Fajnie by było gdyby była możliwość przetestowania. Mam tunery mag , kiedyś myślałem jak to ogarnąć i chciałem przekazywać sygnał DVB-T plus jeden mój kanał reklamowy, typu oferty restauracji itp.
W różnych lokalizacjach (hostele) mam łącza od 100/100 do 300/300

A nie myślałeś aby z pomocą RPi złapać kanał z DVBt i po IP zapiąć to do TVHeadEnd, w celu dalszego restremowania kanału?


pamiętaj tylko że zmiana z dvbt na ip nie jest taka prosta prawnie


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 15:28:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 217
hub_lan pisze:
przeqpiciel pisze:
jokers pisze:
[Jak najbardziej jestem zainteresowany. Fajnie by było gdyby była możliwość przetestowania. Mam tunery mag , kiedyś myślałem jak to ogarnąć i chciałem przekazywać sygnał DVB-T plus jeden mój kanał reklamowy, typu oferty restauracji itp.
W różnych lokalizacjach (hostele) mam łącza od 100/100 do 300/300

A nie myślałeś aby z pomocą RPi złapać kanał z DVBt i po IP zapiąć to do TVHeadEnd, w celu dalszego restremowania kanału?


pamiętaj tylko że zmiana z dvbt na ip nie jest taka prosta prawnie




Nie restreamowania a reemisję.

Bez licencji, opłat i całej reszty można to tylko sobie w domu robić. Wszystko inne jest nielegalne.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 21 mar 2019 0:02:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl