Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pn, 25 cze 2018 16:45:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 12 lut 2015 0:02:27
Posty: 470
Lokalizacja: Łódź
To ja ci powiem lepszy myk... w domu mam 2x metro tv. Oba dekodery arris 1113 jeden podłączony pod plazme 40" pod hdmi drugi do starego 23" crt przez cinche. No i między nimi jest juz opóźnienie. Plazma ma opóźnienie o ok 1-2sekundy. Dlaczego? Nie wiem podejrzewam ze chodzi o jakieś przekodowywanie obrazu czy coś ...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 17:18:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1849
gavron pisze:
To ja ci powiem lepszy myk... w domu mam 2x metro tv. Oba dekodery arris 1113 jeden podłączony pod plazme 40" pod hdmi drugi do starego 23" crt przez cinche. No i między nimi jest juz opóźnienie. Plazma ma opóźnienie o ok 1-2sekundy. Dlaczego? Nie wiem podejrzewam ze chodzi o jakieś przekodowywanie obrazu czy coś ...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka


To się nazywa input lag (opóźnienie pomiędzy podaniem sygnału na HDMI i wyświetleniem go). Zazwyczaj jak włączysz jakiś tryb Film lub inny podobny to ten input lag jest stosunkowo duży. Najmniejszy jest w trybie Gry. Samo opóźnienie wynika z przetwarzania obrazu przez ASICi i nakładania różnych efektów poprawiających obraz.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 20:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
gavron pisze:
To ja ci powiem lepszy myk... w domu mam 2x metro tv. Oba dekodery arris 1113 jeden podłączony pod plazme 40" pod hdmi drugi do starego 23" crt przez cinche. No i między nimi jest juz opóźnienie. Plazma ma opóźnienie o ok 1-2sekundy. Dlaczego? Nie wiem podejrzewam ze chodzi o jakieś przekodowywanie obrazu czy coś ...

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

To rozumiem ale dziwi mnie dlaczego między SAT a Evio jest taka różnica tym bardziej, że niby większość kanałów pobierają prosto od nadawcy a nie z satelity także powinna być porównywalnie lub nawet z lekkim wyprzedzeniem w TŚ. Z jakością obrazu powinien być taki sam temat ale w moim odczuciu jest na odwrót i nie wiadomo czy winą jest sprzęt w Evio że jest gorzej czy coś innego :) Zadaję te pytania z czystą ciekawością bo nie wiem co mam o tym sądzić ;)


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 21:17:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
Różne urządzenia mają różny bufor, każde trochę zwalnia, im więcej urządzeń po drodze tym jest wolniej, im dalej od źródła sygnału tym wolniej - a na końcu dekoder i telewizor które też zwalniają. Jak się wszystko skumuluje to jest różnie. Życie.


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 22:12:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 78
kto wie, może nawet CP specjalnie robi opóźnienie parę sekund, aby sąsiad w bloku z ich satelitą spoilerował gole w meczach ;p


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 22:19:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
Też mi to przeszło przez myśl, ale raczej z powodu aby dla światła symulować opóźnienie satelity - i tak sobie strzela na chybił trafił...


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 22:35:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1390
Lokalizacja: Góry
Pomiędzy n+ a evio jest ok 20s poślizg (evio). Sprawdzone wczoraj podczas wspaniałego meczu Kolumbii z Polską.


Na górę
Post: pn, 25 cze 2018 22:58:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Sporo że aż 20 sekund. Porownywałeś ogólnie jakość kanałów takich samych w nc+ a Evio ?


Na górę
Post: wt, 26 cze 2018 7:33:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1390
Lokalizacja: Góry
Mecz oglądałem na TŚ, lepiej to wyglądało niż na nc+


Na górę
Post: śr, 27 cze 2018 15:48:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 27 cze 2018 15:25:45
Posty: 3
wojtekc pisze:
Pomiędzy n+ a evio jest ok 20s poślizg (evio). Sprawdzone wczoraj podczas wspaniałego meczu Kolumbii z Polską.


ktoś porównywał czasy nc+ a AVIOS


Na górę
Post: sob, 29 gru 2018 20:45:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Mam takie pytanie do nadawców ale tak szczerze w ilu FPS-ach idą kanały? Czy to jest tak samo jak z sat czyli 50 fps czy żeby zaoszczędzić łącza puszczane są kanały z mniejszą płynnością 20/30 fps ? Jak miałem Evio chwilowo to w moim odczuciu płynność była gorsza niż na SAT. Czy była to może wina sprzętu, że to tak wyglądało?


Na górę
Post: pn, 31 gru 2018 8:52:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 01 cze 2013 23:10:45
Posty: 406
Wszystko zależy od tego w jakiej rozdzielczości program jest nadawany. Jeżeli masz np program w pełnym HD 1080i z odświeżaniem 50 Hz to masz 25 półobrazów na sekundę. Jeżeli masz 1080p to jest już 50 półobrazów na sekundę. Podobnie przy mniejszych rozdzielczościach. możesz mieć 720i i 720p. Odbiornik pokazuje w jakim standardzie sygnał jest dostarczany. Odbiór przez satelitę lub światłowód to może być różnie. Można mieć super sygnał z SAT i badziewie z kabla i odwrotnie. Najważniejszym jednak czynnikiem mającym wpływ na idealny odbiór jest zastosowany procesor graficzny w dekoderze MPEG.


Na górę
Post: pn, 31 gru 2018 10:58:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
digitrax pisze:
HD 1080i z odświeżaniem 50 Hz to masz 25 półobrazów na sekundę. Jeżeli masz 1080p to jest już 50 półobrazów na sekundę.

Ej, pomieszałeś.
SD 576i = 50/60 półobrazów (720x288) na sekundę (w prostej linii kompatybilne z PAL),
HD 1080i = 50/60 półobrazów (1920x540) na sekundę (tv/stb skleja je w 25/30 pełnych klatek),
HD 1080p = 25/30 pełnych obrazów (1920x1080) na sekundę (spotkał ktoś z 1080p@50/60 na sat?),
HD 720p = 50/60 pełnych obrazów (1280x720) na sekundę.

Natomiast w standardach emisyjnych generalnie nie istnieje coś takiego jak 576p, 720i (w ogóle), czy 720p (w 25/30 klatkach).
Europa robi w 25/50 klatek, stany japonia i pare innych krajów w 30/60 klatkach (co się ciągnie od początku telewizji kineskopowej i było związane z częstotliwością prądu).

SD 576i jest zachowaniem kompatybilności z PAL,
HD 1080i jest dobry do filmów, programów i generalnie wszystkiego,
HD 720p jest dobry do sportu i np. programów dokumentalnych z dużą ilością panoram itd. (z powodu 50 klatek)
HD 1080p nie nadaje się prawie do niczego (wbrew pozorom) - na sporcie, filmach, panoramach jest nierealistyczny "poklatkowy" obraz (z powodu 25 klatek).


Na górę
Post: pn, 31 gru 2018 14:33:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Mnie piekło w oczy to jaka jest płynność IPTV w porównaniu do SAT, np. TVP Info HD czy TVP1 HD. Jak przełączyłem na sat to od razu miód dla oczu dlatego pytam dlaczego tak to wyglądało pomimo z w jednym i drugim sprzęcie rozdzielczość była ustawiona taka sama :). Trochę to tak wyglądało jakby włączyć jakiś materiał na IPLI i oglądać na TV 55 cali to widać że płynność jest lekko poszarpana przez to właśnie że IPLA ogarnia materiały w 20/30 fps-ach ( z wyjątkiem PS Premium), które wyglądają idealnie :) Wiadome, że im większa przekątna ekranu tym bardziej te niedogodności można zaobserwować.


Na górę
Post: pn, 31 gru 2018 15:06:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 251
Lokalizacja: /dev/null
Najczęściej to wina kiepskiego dekodera, czasami dostawcy IPTV który kiepsko re-enkoduje programy np. z CBR 16 mbps do VBR 6 mbps - ale jak ktoś jest dostawcą IPTV to raczej używa dobrego sprzętu którym ciężko coś popsuć aby wyglądało jak opisujesz.


Na górę
Post: pn, 31 gru 2018 20:32:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 28 gru 2015 12:21:59
Posty: 33
Akurat gdy korzystałem z TŚ to miałem dekoder eBOX M15 :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 15 lut 2019 21:41:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl