Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: sob, 28 sie 2021 2:40:55 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
MethOd pisze:
hub_lan: właśnie o tym samym pomyślałem , kiedyś wisiał w mariocie podobny, w sumie może TL-SX3008F by się nadał , ogólnie nie mam nic do tp-linka. Też trochę rzeźbienie ale powinno działać. Jakieś tam gui ma ,to i reszta będzie miała wgląd w razie czego.


Poza samym CORE złożonym aktualnie z 9 szt n3k, na mojej sieci są tylko i wyłącznie tplinki (ale tylko te wyższe modele czyli L2+) i to od wielu lat
jak dotychczas się nie zawiodłem

przez dłuższy czas miałem również tplinki na stykach zewnętrznych (jeszcze za czasów kiedy wystarczały mi styki 1G a na rdzeń 2x1G) i tez nie miałem z tym żadnego problemu

fakt mają one pewne ograniczenia ale nie można wymagać pewnych rzeczy od nowego fabrycznie sprzętu za kilka stówek
w porównaniu do urządzeń kosztujących jako 8-10 letnie używki kilka tysięcy


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 3:40:41 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4773
Ale to w końcu w czym jest problem jak masz switcha za routerem podpiąć też "WANy" do switcha i zapodać je do routera?

Ja to u siebie mam PIMa Jamboxa i swojej własnej TV na N3K + jakieś 1700 STB ;)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 9:29:41 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 25 lis 2006 15:27:35
Posty: 83
Lokalizacja: Gliwice
U nas za PIM robi Catalyst 4948E (WS-C4948E) od 2 lat jakoś, wcześniej nexus, ale że robiłem przebudowę serwerowni to wstawiłem 4948 jako osobny PIM i ogarnia jeszcze sieć w biurze, a jeszcze wcześniej C3750G :)

Ogólnie raz zrobiony multicast poprostu działa, tylko trochę zmusza do switchy z IGMP, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś na poważnie używał w sieciach switchy SOHO, chyba że jako ratunek na szybko :)

Pracuje tutaj 11lat i problemy z telewizją ZAWSZE wychodziły z błędu konfiguracji, albo jakiegoś przeoczenia, czy uwalonego switcha w dziwny sposób.

U nas wszystko wchodzi do nexusa z niego do BGP/PIMa itd... później wraca do tego samego nexusa i idzie dalej w sieć.
Poprostu działa, a loguje się na te zabawki z nudów tylko raz na jakiś czas zerknąć czy wszystko ok


Na górę
Post: sob, 28 sie 2021 12:35:41 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1454
Lokalizacja: Jaworzno
MethOd pisze:
Czy teraz łaskawie kumasz że nie doczytałeś ????

Doczytałem od 1 posta, nie oceniaj innych swoją miarą. Nie proponuje Ci (ani nikt wcześniej poza hub_lan) wydawania nawet 1zł, bo wszystko co potrzebne masz, tylko Ty nie potrafisz zrozumieć jak to wykorzystać :) Eh, miało być EOT, ale to w sumie jest zabawne. Chociaż źle się czuję próbując prowadzić merytoryczną dyskusję z kimś, kto stawia 4 pytajniki na końcu zdania.

mixerDW pisze:
Ale to w końcu w czym jest problem jak masz switcha za routerem podpiąć też "WANy" do switcha i zapodać je do routera?

Ja to u siebie mam PIMa Jamboxa i swojej własnej TV na N3K + jakieś 1700 STB ;)

Wszyscy mu to tłuką, ale gość nie ogarnia czytania ze zrozumieniem, a wytyka to innym :)

H_C_K pisze:
Ogólnie raz zrobiony multicast poprostu działa, tylko trochę zmusza do switchy z IGMP, ale nie wydaje mi się, żeby ktoś na poważnie używał w sieciach switchy SOHO, chyba że jako ratunek na szybko :)

Dzisiaj gdy wielu ISP ma GPONy, to problemy z multicastem są marginalne. Kiedyś przy łańcuszkach switchy różnych vendorów bywały jazdy. Ale tak jak piszesz, multicast uczy pokory i porządku w sieci.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 15:31:48 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1433
Lokalizacja: Suwałki
Dobra, rzeźbienia ciąg dalszy , support sgt odsyła do faq a tam nie mają nic o nexusie , tylko o innych cisco gdzie składnia komend jest całkowicie inna (ios a nx-os).
Na razie mam coś takowego:

Kod:
interface Vlan1
  no shutdown
  ip pim sparse-mode
  ip igmp version 2

interface Vlan833
  no shutdown
  ip address 172.24.1.113/31
  ip pim sparse-mode
  ip igmp version 2

interface Ethernet1/3
  description SGT-LINK
  switchport mode trunk
  switchport trunk allowed vlan 833


No i pinguję sobie już adresik u SGT. Idąc dalej:

Kod:
ip pim rp-address 10.200.200.20 group-list 239.239.0.0/18
ip pim ssm range 232.0.0.0/8
vlan 1,833

vlan configuration 833
ip dhcp snooping
service dhcp
ip dhcp relay
ipv6 dhcp relay
vrf context iptv


No i na tym zawisłem. A dobrze mama mówiła, ucz się mcastu :/
Co robię źle a co dobrze ?

Kod:
#show ip pim neighbor
PIM Neighbor Status for VRF "default"
Neighbor        Interface            Uptime    Expires   DR       Bidir-  BFD
                                                         Priority Capable State
172.24.1.112    Vlan833              00:21:19  00:01:19  1        no     n/a


_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 15:49:29 
   Tytuł: Re: Jambox unicast
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 176
Bo to nie zadanie supportu żeby tłumaczyć takie podstawy....

Czemu odpalasz PIM we VLANie 1?
Po co ipv6 relay?
Jak ustawiłeś dhcp-relay to musisz podać też adres serwera DHCP.

dupsy:

feature bgp
feature pim
feature interface-vlan
feature dhcp

i jak użyłeś vrf to dodajesz do interfejsu też "vrf member tv-sgt"

vrf context tv-sgt
ip pim rp-address 10.200.200.20 group-list 239.239.0.0/18
ip pim ssm range 232.0.0.0/8
ip pim auto-rp listen


Interfejs do dexów

interface Vlanxx
no shutdown
ip address -adres od SGT-/24
ip pim sparse-mode
ip dhcp relay address 10.200.200.31

Interfejs do sgt

interface Vlanxxxx
description "SGT_UP"
ip address -polaczeniowka-sgt
ip pim sparse-mode

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 20:36:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl