Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 04 maja 2020 15:39:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
Witam, walczę ze swoim śmiesznym projektem i nie mogę przeskoczyć jednej rzeczy. Numer, który mam na centrali spokojnie się rejestruje, ale telefon sam w sobie nie jest już w stanie:

Kod:
Name/username              Host                                    Dyn Forcerport ACL Port     Status     
numertelefonuxxx/48xxx      86.xxx.xxx.xxx                                              5060     OK (5 ms) 
tomo                       (Unspecified)                            D              A  0        UNKNOWN   


Poniżej sip.conf:
Kod:
[general]
bindport=5060
bindaddr=0.0.0.0
context=from-biuro
relaxdtmf=no
;dtmfmode=rfc2833
dtmfmode=shortinfo
disallow=all
allow=alaw
preferred_codec_only=yes
alwaysauthreject=yes

jbenable = yes
jbmaxsize = 50

maxexpirey=180
defaultexpirey=160
canreinvite=no ;deprecated
directmedia=no
localnet=10.1.0.0/24
sip=yes

qualify=3000

register => 48xxxxxx:[email protected]/xxxxxxxxx


[xxx](!)
type=peer
host=sip.xxx.pl
port=5060
canreinvite=no ;deprecated
directmedia=no
insecure=invite,port
;dtmfmode=auto
dtmfmode=shortinfo
qualify=3000
disallow=all
allow=alaw
nat=yes
context=from-outside ; this section will be defined in extensions.conf

[xxx](akronvoice)
username=xxx
fromuser=xxx
defaultuser=xxx
secret=xxx

[sipphone](!)
type=peer
host=dynamic
secret=xxx
qualify=3000
canreinvite=yes ;deprecated
;directmedia=yes
directmedia=no
call-limit=100
deny=0.0.0.0/0.0.0.0
permit=10.0.0.0/255.0.0.0

[tomo](sipphone)
callerid=xxx
context=from-tomo
secret=xxx


Oraz wyciąg z Asteriska w momencie dzwonienia na ten numer:
Kod:
    -- Executing [[email protected]:1] Macro("SIP/xxx-00000000", "DialSip,tomo") in new stack
    -- Executing [[email protected]:1] Dial("SIP/xxx-00000000", "SIP/tomo,60,rtT") in new stack
[Jan  1 00:12:29] WARNING[2285]: app_dial.c:2218 dial_exec_full: Unable to create channel of type 'SIP' (cause 20 - Unknown)
  == Everyone is busy/congested at this time (1:0/0/1)
    -- Executing [[email protected]:2] Hangup("SIP/xxx-00000000", "") in new stack
  == Spawn extension (macro-DialSip, s, 2) exited non-zero on 'SIP/xxx-00000000' in macro 'DialSip'
  == Spawn extension (from-outside, xxx, 1) exited non-zero on 'SIP/xxx-00000000'


Chciałbym dodać, że w pewnym momencie jeszcze to działało, ale zwykle po paru minutach telefon znowu stawał się "unknown" i znowu nie dało się nic zrobić. Hasła, proxy etc. na 100% powpisywane są dobrze - tutaj proszę nie węszyć :DD! Ktoś miał kiedyś podobny problem i sobie z nim poradził?


Na górę
Post: pn, 11 maja 2020 21:25:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 21 sie 2019 12:40:10
Posty: 20
Lokalizacja: Wrocław
Bumpuję sobie temat po tygodniu, bo w wolnym czasie porobiłem parę testów.

Problem, o którym piszę występuje tylko i wyłącznie na wynalazku, czyli Asterisku na Mikrotiku (MetaRouter + OpenWRT). Próbowałem też stawiać cały system od 0, ale dalej występował podobny problem. O zabawach z dahdi i meetme nawet nie pisze, bo to są już rzeczy na głębszą rozkminę i bawienie się z buildami etc.

Chciałbym dodać, że identyczna konfiguracja (kopiuj, wklej) działa sobie normalnie na Slackware 14 z podobnym hardware. Hardware jednak chyba tutaj nie ma nic do gadania, ponieważ na MetaRouterze dalej mam wolne 47/64mb RAM, a CPU spokojnie sobie daje radę i wydala.

Ktoś się kiedyś bawił w takie rzeczy i ma jakieś doświadczenia ;)? Wykluczam błędy konfiguracyjne, ponieważ tak jak mówiłem wcześniej, identyczny config był testowany na podobnym sprzęcie na Linuxie i wszystko działało jak należy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 12:20:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl