Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 09 sty 2020 15:15:29 
   Tytuł: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 01 lut 2009 16:48:05
Posty: 667
Witam kolegów, szybkie pytanie sprawdzony sprzęt na PIM , obecnie ok 2000 dekoderów od SGT - chodzi mi o sprzęt rozwojowy . Coś możecie polecić sprawdzonego ? Z portami 10g oraz 1g sfp góry dziękuje

_________________
brak podpisu - _____________________________________________-------------------------------________


Na górę
Post: czw, 09 sty 2020 16:21:00 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2969
Lokalizacja: Wrocław
Cisco nexus 3604


Na górę
Post: czw, 09 sty 2020 16:56:09 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1433
Lokalizacja: Jaworzno
ASR920 lub Nexus 3064, z przewagą na ASRa.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: czw, 09 sty 2020 20:42:00 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 cze 2010 17:21:37
Posty: 495
odpuść sobie nexusa, mówie z doświadczenia. W nowszych softach, używajac go jako pim router, nie można włączyć igmp snoopingu na vlanie. Jak masz zamiar użyć go zgodnie ze sztuką (pim obok) to fajnie, ale jak chcesz np. 1 vlan wysłać na 2 linkach to trzeba sie liczyć z tym że igmp sie wyłączy z automatu.

ASR 920, na ebay znajdziesz za 1200 dolców, 2k dekoderów to trzeba już sensowne rozwiązanie.


Na górę
Post: pt, 10 sty 2020 8:58:08 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 167
tomibomi pisze:
obecnie ok 2000 dekoderów od SGT - chodzi mi o sprzęt rozwojowy


Tak, przy takiej ilości to już tylko ASR

_________________
Chciałem obliczyć MTU, ale Delta jest ujemna.....


Na górę
Post: pn, 20 sty 2020 14:15:46 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1433
Lokalizacja: Jaworzno
kacid pisze:
tomibomi pisze:
obecnie ok 2000 dekoderów od SGT - chodzi mi o sprzęt rozwojowy


Tak, przy takiej ilości to już tylko ASR


Jeszcze można tak - WS-C4948-10GE:

Kod:
AC1-Mcast#show ip arp | count ARPA
Number of lines which match regexp = 1865


Ale nie będę polecał tego sprzętu ze względu na wymóg "rozwojowy" :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: ndz, 26 sty 2020 20:42:41 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5185
spider59 pisze:
(...) Jak masz zamiar użyć go zgodnie ze sztuką (pim obok) to fajnie, ale jak chcesz np. 1 vlan wysłać na 2 linkach to trzeba sie liczyć z tym że igmp sie wyłączy z automatu. (...)


Jak to zweryfikować testowo, bez wywalania całej sieci?
Dosłownie dziś wrzuciłem 3064 do szafy z zamiarem wykorzystania go jako PIM na vlanie, i docelowo wrzucenie tego do 2 OLTów... Jeżeli to ma nie zadziałać, to już sam zakup 3064 był bez sensu...
Mam soft
Kod:
Software
  BIOS: version 4.5.0
  NXOS: version 7.0(3)I7(3)
  BIOS compile time:  11/09/2017
  NXOS image file is: bootflash:///nxos.7.0.3.I7.3.bin
  NXOS compile time:  2/12/2018 13:00:00 [02/12/2018 20:13:48]

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: pn, 27 sty 2020 1:30:20 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 652
Masz dwa OLT, zrób dwa osobne VLAN i problem Ciebie nie dotyczy.

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 27 sty 2020 21:02:24 
   Tytuł: Re: PIM router sgt
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5185
Tak się to prawdopodobnie skończy, nie zmienia to jednak faktu że chętnie bym to przetestował, dopóki jeszcze drugi OLT robi tylko za laba i nie jest jeszcze niezbędne jego produkcyjne uruchomienie.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pn, 13 lip 2020 1:04:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl