Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 17 maja 2019 17:37:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sie 2013 0:25:30
Posty: 166
Pany przerzucał ktoś przez ten sprzęt multiicast?
Chodzi mi o wykorzystanie ER Pro do BGP do SGT? Ktoś ma produkcyjnie takie rozwiązanie?


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 13:24:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16545
Lokalizacja: Nowa Ruda
EdgeRouter PRO działa jak zwykły Linux. Spróbuj skorzystać z dokumentacji jaką ma Linux do przerzucania mcastu. Powinno spokojnie działać.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 20 maja 2019 14:41:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sie 2013 0:25:30
Posty: 166
Bardziej chodził mi o to czy nie ma jakichś problemów z multicastem przy przejściu przez ten sprzęt niż jak to zrobić.


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 9:39:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 341
Lokalizacja: Kraków
Dej se spokój z tym sprzętem jak chcesz multikast.
Kumpel miał ze 3 szt bo niby *** sprzęt, ale jak puścił przez to tv to tak się zaczęło je.b.a.ć że wszystko pogonił.
Założył DCN, czy tam jakieś cisco używane i działa bez problemu.


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 9:44:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2590
Lokalizacja: Kraków
matszosa pisze:
Dej se spokój z tym sprzętem jak chcesz multikast.
Kumpel miał ze 3 szt bo niby *** sprzęt, ale jak puścił przez to tv to tak się zaczęło je.b.a.ć że wszystko pogonił.
Założył DCN, czy tam jakieś cisco używane i działa bez problemu.


Coś mi się nie wydaje - napisz konkretniej co miał i jak to miał zrobione i na co zmienił i jak to ma teraz zrobione


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 9:48:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 341
Lokalizacja: Kraków
Co mam Ci wkleić konfig?
Nie działało to dobrze , obraz się zwieszał i co jakiś czas zawiecha switcha.
Tak samo jak przez MT też się nie puszcza telewizji bo nie działa. Zawsze można kupić i tracić samemu czas i nerwy.


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 9:52:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2590
Lokalizacja: Kraków
matszosa pisze:
Co mam Ci wkleić konfig?
Nie działało to dobrze , obraz się zwieszał i co jakiś czas zawiecha switcha.
Tak samo jak przez MT też się nie puszcza telewizji bo nie działa. Zawsze można kupić i tracić samemu czas i nerwy.


To dziwne co piszesz bo znam co najmniej kilka sieci które puszczają MC po MT i UBI i im działa

nie o konfig mi chodziło tylko o to co wykorzystują do czego

znam tez kila którym nie działało ale z jednego pudełka robili pim i bgp równocześnie co pomimo teoretycznej możliwości nie miało prawa zadziałąć


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 11:29:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 341
Lokalizacja: Kraków
To nie działało jako pim router ani nic innego dziwnego.
Miało byc switchem który przerzucał ruch i w tym vlany z multikastem.
Zawieszało się , wymienił i problem ustał.
Koniec :zlosnik:


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 11:46:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1468
matszosa pisze:
Co mam Ci wkleić konfig?
Nie działało to dobrze , obraz się zwieszał i co jakiś czas zawiecha switcha.
Tak samo jak przez MT też się nie puszcza telewizji bo nie działa. Zawsze można kupić i tracić samemu czas i nerwy.


Miałem PIM na MT przez jakieś 3 miesiące, zanim sobie sprawiłem Cisco,
Ogólnie działać działało, nie przycinało się ani nic, z tym, że raz na miesiąc coś mu odwaliło i w ogóle multicastu nie przepuszczało - restart MTka i znów działało z miesiąc bez przerwy ;). Kolejna sprawa że dekoderów wtedy miałem może 10 sztuk więc ruchu też dużo nie było.

Ogólnie na testy tvki czy "awaryjnie" można zastosować, ale nie produkcja.


Na górę
Post: czw, 30 maja 2019 18:23:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2590
Lokalizacja: Kraków
matszosa pisze:
To nie działało jako pim router ani nic innego dziwnego.
Miało byc switchem który przerzucał ruch i w tym vlany z multikastem.
Zawieszało się , wymienił i problem ustał.
Koniec :zlosnik:


a czytałeś autora co mu jest potrzebne ? on szuka pudełka pod BGP dla TV a nie switcha

inna sprawa że żeby używać w sposób zaawansowany MT trzeba się nieco zagłębić w jego fizyczną konstrukcję tak żeby nie przewalać wszystkiego przez procek itp


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 8:22:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1575
hub_lan pisze:
matszosa pisze:
To nie działało jako pim router ani nic innego dziwnego.
Miało byc switchem który przerzucał ruch i w tym vlany z multikastem.
Zawieszało się , wymienił i problem ustał.
Koniec :zlosnik:


a czytałeś autora co mu jest potrzebne ? on szuka pudełka pod BGP dla TV a nie switcha

inna sprawa że żeby używać w sposób zaawansowany MT trzeba się nieco zagłębić w jego fizyczną konstrukcję tak żeby nie przewalać wszystkiego przez procek itp

Tak, to przełączniki UBNT ciekły z multicastem mylkowi. Ale je wyjedwabił i spokój.
Niemniej prawdą jest że ja też bałbym się coś nazywającego się MT/UBNT do pracy z multicastem stosować. Może ASR920? Wiem że droższe ale dużo osób używa i działa.


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 12:17:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 249
kensai pisze:
hub_lan pisze:
matszosa pisze:
To nie działało jako pim router ani nic innego dziwnego.
Miało byc switchem który przerzucał ruch i w tym vlany z multikastem.
Zawieszało się , wymienił i problem ustał.
Koniec :zlosnik:


a czytałeś autora co mu jest potrzebne ? on szuka pudełka pod BGP dla TV a nie switcha

inna sprawa że żeby używać w sposób zaawansowany MT trzeba się nieco zagłębić w jego fizyczną konstrukcję tak żeby nie przewalać wszystkiego przez procek itp

Tak, to przełączniki UBNT ciekły z multicastem mylkowi. Ale je wyjedwabił i spokój.
Niemniej prawdą jest że ja też bałbym się coś nazywającego się MT/UBNT do pracy z multicastem stosować. Może ASR920? Wiem że droższe ale dużo osób używa i działa.


Wszystko zalezy ile tego przerzucacie i ile macie STB.
Ja mam DGS-3620-28SC który robi mi i za PIM i za CORE i przy 150 STB działa bez zarzutu. udżet? Ostatnio kupiłem za 2200 brutto. Gwarancja wieczysta. 4 porty SFP+
Można spokojnie tez znależć CISCO w podobnej cenie.

Z całym szacunkiem, pamiętajcie, że IPTV to gówniany zarobek i w pizdu nerwów. Dlatego darujcie sobie jakieś Mikrotiki czy Ubiquiti bo te firmy uczą się na waszych problemach robić sprzęt. Macie wygrzane Cisco, DLINka a nawet TPLinka. Przy większym budżecie jeszcze Extreme można do tego dołączyć.


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 12:32:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sie 2013 0:25:30
Posty: 166
ASR na chwilę obecną trochę za duży koszt jak na 120 stb. Poczytałem trochę i wybór padł na cisco c4948 a jak boxów przybędzie to pewnie wjedzie 920.

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 13:45:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1575
maks pisze:
ASR na chwilę obecną trochę za duży koszt jak na 120 stb. Poczytałem trochę i wybór padł na cisco c4948 a jak boxów przybędzie to pewnie wjedzie 920.

Wysłane z mojego Mi Note 2 przy użyciu Tapatalka

@maks kup tego ASR920 w leasingu 36 rat, 0% prowizji. Nie będziesz musiał wymieniać a koszt to mniej niż 200zeta miesięcznie.
Dokładnie około 100zeta miesięcznie jak policzysz różnicę w zużyciu prądu.


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 15:50:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 10 sie 2013 0:25:30
Posty: 166
Ok, skoro tak mówisz to piszę do Adama. Dzięki za info.


Na górę
Post: ndz, 02 cze 2019 9:38:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 341
Lokalizacja: Kraków
misiekgo pisze:
matszosa pisze:
Co mam Ci wkleić konfig?
Nie działało to dobrze , obraz się zwieszał i co jakiś czas zawiecha switcha.
Tak samo jak przez MT też się nie puszcza telewizji bo nie działa. Zawsze można kupić i tracić samemu czas i nerwy.


Miałem PIM na MT przez jakieś 3 miesiące, zanim sobie sprawiłem Cisco,
Ogólnie działać działało, nie przycinało się ani nic, z tym, że raz na miesiąc coś mu odwaliło i w ogóle multicastu nie przepuszczało - restart MTka i znów działało z miesiąc bez przerwy ;). Kolejna sprawa że dekoderów wtedy miałem może 10 sztuk więc ruchu też dużo nie było.

Ogólnie na testy tvki czy "awaryjnie" można zastosować, ale nie produkcja.


I tu masz sedno 10 stb toż to ilość marna i większość problemów wtedy nie występuje.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 24 sie 2019 5:19:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl