Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 25 mar 2020 19:40:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Witam
Mam na imię Miłosz Pracuję dla bardzo dużej firmy dostarczającej usługi internet telefon telewizja. z góry przepraszam za nie podanie nazwy firmy ale mógł bym mieć problemy z tego powodu.
Siec zbudowana jest w gponie. Problem dotyczy działania sieci, chodzi o falę 1310 sygnał podawany z ontków jest za słaby pomiaru dokonuje za pomocą exfo 350c zapinam sygnał do portu olt i na ontka wychodzę na z portu oznaczonym ont w takiej konfiguracji widać obie fale z tego co się orientuję w Polsce takiego pomiaru rzadko kto robi zazwyczaj każdy instalator czy serwisant interesuje się falą 1490 a 1310 jak by jej nie było. fala 1310 powinna miec min +3dbm w sieci u mnie jest po niżej, miernik pokazuje mi warning, fail a to dla tego ze opisana fala strasznie skacze potrafi skoczyc od 1dbm do 2,7 dbm . To na co ja zwróciłem uwagę i która się powtarza w sieci są kable abonenckie. do skrzynki dystrybucyjnej dochodzi kabel z włóknami 652d zakończone w polu kumulacyjnym pigtailami 657a2 od klienta idzie kabel z włóknem 657 b3 i miedzy tymi kablami jest różnica w rdzeniach 652d i 657a2 mają 8,6-9,5 μm a 657b3 i cała ta seria 6,3-9,5um, fala 1490 jest ok nie robi żadnych problemów. Domyślam się ze to może być przyczyną problemów ale ze jestem osobą samoukiem i do pewnych spraw dochodzę sam. Jednak na moje pytanie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Pierwsze moje pytanie czy ta różnica w rdzeniach może mieć wpływ na złe działanie fali 1310.Drugie pytanie czy na pigtailach 657b3 zakończonym złączem sc apc łącząc go poprzez adapter z pigtailem 657a1 czy ta różnica w rdzeniach też występuje chodzi mi o same złącza. Wydaje mi się ze różnica jest i też może mieć to wpływ. Za pomoc w rozwikłaniu problemu bardzo dziękuję. Odpowiedzi które wyjdą w dyskusji na pewno pomogą nie jednemu i pomogą rozwiązać podobne problemy.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 20:58:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8869
To pytanie raczej np do działu technicznego np Optomera, Telefoniki czy Fibraina.

My możemy sobie jedynie zgadywać :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 21:19:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Wydaje mi się ze na tym forum jest tyle bardzo mądrych ludzi którzy na pewno potrafią odpowiedzieć.
a z tego co wiem problem będzie dotyczył większości sieci opartych na gponie tyle ze nie każdy o tym wie.
Problem polega w tym ze większość mierzy tylko falę 1490 albo maja średniej klasy mierniki które nie mają opcji pomiaru sieci gpon.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 21:32:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 88
Ja bym sprawdzał odcinkami, od najkrótszego odcinka do najdłuższego, po kolei.
Nie mam żadnego doświadczenia w światłowodach ale z tego co czytałem to wszystkie ONTy podłączone do portu OLT muszą się mieścić w widelkach bilansu mocy akceptowalnego przez wkładki, które zastosowałeś z obu stron.
Po drodze masz splitery? Sprawdzając odcinkami przy okazji czyść styki na złączach.
Niedopasowanie rdzeni to tłumienie, dla każdej długości fali inaczej może się zachować takie nedopasowanie.
Sprawdź też czy nie masz połączenia na złączach APC_do_UPC.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 21:42:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Witam
Dziekuję za sugestie.

w sieci wstępują splitery, moc niby jest ok bo na fali 1490 jest jak najbardziej zawsze mieścimy się miedzy -14 as 24 po miedzy spliterem a klientem nie możemy zostawić kiedy różnica jest więcej jak 3 dbm. różnica w rdzeniach miedzy jednym a drugim jest na tyle nie wielka ze może to być nie wyczuwalne bynajmniej nie na falach 1490 i 1550 to fale idące do klienta
a 1310 od klienta w naszej sieci tv idzie multicastem wiec 1550 nie jest używana.


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 21:55:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8869
Gdybać można sobie długo, skąd jest taka sytuacja.

Pierwszy przykład z brzegu: wkładki C+ od strony OLT a B+ w ontkach, więc masz różnicę sygnałów na dzień dobry

Drugi: badziewne lasery w onu (zdarza się) które nie trzymają parametrów.



Na początek proponowałbym zmierzyć sygnał miernikiem mocy bezpośrednio przy ONU i dla porównania przy OLT. Tak poza tym to ciekawe jak pokazuje Ci miernik mocy różnicę sygnału na obu falach bez pomiaru w obu miejscach o których napisałem wyżej. Jeśli sugerujesz się tym co podaje np terminal w statusie wkładki, to już widziałem różnice 11 dBm na niekorzyść pomiaru rzeczywistego nowej markowej wkładki prosto z pudełka. Inne miały mniejszy rozrzut ale ponad połowa nie trzymała w ogóle parametrów.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 22:24:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Żeby miernik pokazał moc na obu falach musisz przepościć sygnał przez niego od olta do ontka inaczej nie da się zrobić pomiaru obu fal nie zwykłymi miernikami mocy bynajmniej.
mocą optyczna steruje olt, olt mówi ontkowi z jaką mocą ma nadawać fale 1310 powinna być co najmniej +3dbm w tedy miernik pokaże ze jest ok. ale podpowiedz z pomiarem bez pośrednio z olta może tez dużo dać. Jutro to zbadam. Firma w której pracuję ma bardzo dożo oltów. nokii i huawei. Problem co do samego korzystania z internetu jest mało zauważalny wiec problemu jako tako nie widać. Jednak występuje. Objawia sie to w następujący sposób przykładowo robię test u klienta ze strony speedtest.net test u jednego idzie płynnie a u drugiego ząbkuje w końcowej fazie pokaże wynik taki jakiego oczekuję. fala 1310 skacze bardzo mocno od +1dbm do +2,7dbm i w tedy następuje ząbkowanie, u innego klienta gdzie moc 1310 jest na poziomie +1,7dbm i dochodzi do nawet 3
problem nie występuje ale i tak miernik wyświetla ze coś jest nie tak bo z tego co już wiem moc powinna zaczynać sie od +3dbm i w tedy miernik pokaże pass


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 23:03:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2374
u nas kiedys skakł sygnał - w czasie rzeczywisty - okazało sie ze drzewo oparło sie o złamany kabel i jak wiatr wiał to pływało.
Ps. specem nie jestem ale wydaje mi się ze nie ma możliwości sterowania mocą nadawczą ont.

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: śr, 25 mar 2020 23:10:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8869
do autora - "Rence" opadają.

Ja rozumiem że starasz się na własną rękę znaleźć przyczynę, ale na wynik speedtesta może mieć wpływ tyle innych czynników, że możesz sam się w tym wszystkim zaplątać, nie mówiąc już o tym że możesz po prostu szukać przyczyny nie w tym miejscu.

Ogólnie podałeś za mało danych, choć jedno pozwala stwierdzić ze 100% pewnością:


Firma w której pracujesz za dużo wydała na sieć i rozwalanie lokalnego rynku, a za mało na szkolenia pracowników

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 2:06:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3124
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
do autora - "Rence" opadają.

Ja rozumiem że starasz się na własną rękę znaleźć przyczynę, ale na wynik speedtesta może mieć wpływ tyle innych czynników, że możesz sam się w tym wszystkim zaplątać, nie mówiąc już o tym że możesz po prostu szukać przyczyny nie w tym miejscu.

Ogólnie podałeś za mało danych, choć jedno pozwala stwierdzić ze 100% pewnością:


Firma w której pracujesz za dużo wydała na sieć i rozwalanie lokalnego rynku, a za mało na szkolenia pracowników

łapnęli dotację to nakupili sprzętu tyle że nie potrafią go obsługiwać :) może czas już zaorać tą firmę :) z pożytkiem dla klientów i wszystkich pozostałych ;)

chyba pójdę po popkorn i i colę żeby potem nie mieć przerwy w oglądaniu wielkiego upadku ;)


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 9:58:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 36
Cześć.
Napisz w którym miejscu sieci wykonujesz ten pomiar - czy bezpośrednio przy ONT , czy przy OLT, przed czy po splitterach , jaki jest splitt ? Najlepiej narysuj mały schemacik.
Generalnie ONT nie musi dawać, aż +3dBm,ważne aby do OLT, jak i do ONT sygnał dochodził mniejszy niż -12dBm, gdyż większy sygnał zakłóca kartę (oczywiście w zależności czy to jest B+,C itd.- trzeba sprawdzić charakterystykę ONT i OLT).
Moim zdaniem różnice w rdzeniach nie mają tutaj większego znaczenia. Zresztą z ciekawości przeczytałem przed chwilą rekomendację ITU-T G.657 i z niej wynika, że wszystkie włókna G.657 czy to A czy B mają średnicę pola modu 8,6-9,2. Jest tam też wpis o kompatybilności z nieznacznymi problemami G.657.B3 z G.652.D w sieciach dostępowych za wyjątkiem dyspersji. Tak więc Wasza sieć jest zbudowana poprawnie.
Za to zastanawiam się skąd gwałtowne skoki poziomu mocy. Czy to się dzieje na wszystkich ONT w sieci ? Takie skoki to może być uszkodzenie ONT, albo uszkodzenie na sieci (np. przyłamane włókno, brudna złaczka, lub niedociśnięta etc.
Odpowiedz na moje pytania to coś dalej pokombinujemy.
Pozdrawiam
Paweł


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 19:02:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 36
JMK pisze:
Żeby miernik pokazał moc na obu falach musisz przepościć sygnał przez niego od olta do ontka inaczej nie da się zrobić pomiaru obu fal nie zwykłymi miernikami mocy bynajmniej.
mocą optyczna steruje olt, olt mówi ontkowi z jaką mocą ma nadawać fale 1310 powinna być co najmniej +3dbm w tedy miernik pokaże ze jest ok. ale podpowiedz z pomiarem bez pośrednio z olta może tez dużo dać. Jutro to zbadam. Firma w której pracuję ma bardzo dożo oltów. nokii i huawei. Problem co do samego korzystania z internetu jest mało zauważalny wiec problemu jako tako nie widać. Jednak występuje. Objawia sie to w następujący sposób przykładowo robię test u klienta ze strony speedtest.net test u jednego idzie płynnie a u drugiego ząbkuje w końcowej fazie pokaże wynik taki jakiego oczekuję. fala 1310 skacze bardzo mocno od +1dbm do +2,7dbm i w tedy następuje ząbkowanie, u innego klienta gdzie moc 1310 jest na poziomie +1,7dbm i dochodzi do nawet 3
problem nie występuje ale i tak miernik wyświetla ze coś jest nie tak bo z tego co już wiem moc powinna zaczynać sie od +3dbm i w tedy miernik pokaże pass

Dwie ważne moim zdaniem rzeczy:
1. W mierniku Exfo 350C sam ustalasz progi przy których ma sygnalizować błędy, fabryczne ustawienia niekoniecznie muszą pasować do Twojej sieci.
2. speedtest.net to bardzo słabe narzędzie do analizy sieci - to raczej taka zabawka. Chcąc przeanalizować działanie sieci zaloguj się na OLT dedykowanym oprogramowaniem, lub zadzwoń do centrum nadzoru sieci, gdyż piszesz, że to duża firma. Wtedy będziesz miał możliwość przeanalizowania zachowania sieci i w warstwie fizycznej, jak i wyżej na poziomach pakietów, ścieżek itd.


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 19:04:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8869
Ja osobiście stawiam na to że NOC w tej sieci nie istnieje, skoro monter stara się we własnym zakresie rozpoznać co jest nie tak, robiąc testy speedtestem.

I właśnie dlatego "rence" opadają ...

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 19:11:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 88
Może są tam same dyrektory? W oddziale nocy również?


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 19:30:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 36
JMK pisze:
... To na co ja zwróciłem uwagę i która się powtarza w sieci są kable abonenckie. do skrzynki dystrybucyjnej dochodzi kabel z włóknami 652d zakończone w polu kumulacyjnym pigtailami 657a2 ...

Nie, że się czepiam, bo omnibusem nie jestem , ale to jest pole "komutacyjne" od "komutacji" . Kumulacja też w tej sieci występuje, ale raczej w spliterze.


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 21:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Witam
Ciesze się ze tyle osób zainteresowało się sprawą . Jest szansa ze znajdzie się odpowiedź na występujący problem. Każda sugestia jest bardzo przydatna.Za to z góry dziękuje. Większość podpowiedzi już zdążyłem sprawdzić. Aż takim Laikiem to ja nie jestem ogarniam sporo rzeczy. wiem jak działa olt, ont. mierniki też mi nie są obce na stanie mam 3 mierniki jeden miernik mocy exfo PPM350c typowy miernik do sieci gpon z certyfikatami drugi to miernik exfo ox1-pro-m i reflektometr optyczny yokogawa 1200 z wkładkami jedna do pomiarów 1310 i 1550 i druga 1650, Nie są to urządzenia mi obce. co prawda w firmie której pracuję dopiero teraz zauważyli ten problem dokładnie ok 1 miesiąca temu ja zwróciłem na to uwagę dużo wcześniej. Wstawiam kilka fotek z pomiarów żebyście mieli wgląd do tego o co mniej więcej chodzi.
Obrazek
Obrazek

Obrazek


Pomiary zrobione na tej samej szafie 3 rożnych klientów i każdy inny pomiar z czego 1 ma taki jak być powinien łopatologicznie dioda led świeci na zielono

Speedtest to jeden z powyższych przykładów gdzie problem jest odczuwalny a nie ze sugeruje się nim. Inaczej najpierw ide do szafy gdzie jest spliter zapinam miernik mocy (exfo) z miernika zapinam ontka i wychodzi pomiar mocy 1310 miedzy +1.0dbm a +2.0dbm a powinien być co najmniej +3dbm. Na zdjęciach po wyżej widać pomiar prawidłowy i pomiar na którym będzie chodzić ale w niektórych przypadkach odczuwalne pogorszenie jakości usługi. nie wieli

Moje spostrzeżenia z dnia dzisiejszego są takie bynajmniej w sieci u mnie jest tak do szafy dystrybucyjnej dochodzi kabel 12j z włóknami 652d potem przechodzi na spliter jednym włóknem 652d a rozchodzi się 657a2 potem idzie kabel optyczny do kienta i w nim jest 657b3 zaciski sc apc 652d nie pasuje z 657b3 różnica miedzy rdzeniami jest nie wielka ale jednak i w tym przypadku występuje problem w pomiarach tam gdzie jest kabel 657a2 czy a1 nie ma znaczenia rdzenie sa identyczne. Z tego co wiem to w bardzo wielu sieciach jest taka przypadłość bo każdy eksperymentował lub stosuje rożne włókna ze względu na promień gięcia w 657b3 jest największy. Sugeruje samemu zrobić pomiary podobnie jak ja i zobaczyć co się w sieciach dzieje bo ta przypadłość bynajmniej u mnie wyeliminuje problem z działaniem neta np dla konsol które potrzebują stabilnego łącza jak ktoś gra online oczywiście. Możliwe ze się mylę. dla tego napisałem o tym na forum. bo to problem na który cierpi wiele sieci i właściciele o tym nawet nie wiedzą i kłócą się klientem ze coś jest nie halo z internetem. a jednak maja racje nie zawsze ale czasem i klient się nie myli


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 22:32:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Odpowiedz do Gucio

Dzieki za opwiedz tak przypadłość tyczy się co najmniej połowy sieci szykuje się gruba sprawa u mnie z tego powodu dzisiaj zrobiłem kilka pomiarów na szafie i widać efekty a uwierz mi ze ze w tej szafie był jedyny poprawny pomiar na zdjęciach widać zobacz


Na górę
Post: czw, 26 mar 2020 22:43:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Gucio wracając do rdzeni mylisz sie sprawdz sobie 657b3 średnica jest inna i ma duże znaczenie
na stronie https://el12.pl/poradniki/rodzaje-swiatlowodow-69 jest napisane ze b3 nie jest kompatybilne z 652d i 657a owszem da sie to zespawać.


Na górę
Post: pt, 27 mar 2020 10:11:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 36
JMK pisze:
Gucio wracając do rdzeni mylisz sie sprawdz sobie 657b3 średnica jest inna i ma duże znaczenie
na stronie https://el12.pl/poradniki/rodzaje-swiatlowodow-69 jest napisane ze b3 nie jest kompatybilne z 652d i 657a owszem da sie to zespawać.

Nie el12 określa standardy , tylko ITU-T :
https://www.itu.int/ITU-T/recommendatio ... 78&lang=en
Jestem przekonany, że główny problem, który opisujesz nie jest związany z rdzeniami włókien. Poczytaj sobie więcej o transmisji jednomodowej ,ale nie na el12 :-). Różnica w rdzeniach ma większy wpływ w transmisji wielomodowej. Natomiast w jednomodowej odchyłki średnicy, czy inne zniekształcenia rdzenia wpływają na niewielkie zwiększenie tłumienia, a nie bezpośrednio na jakość transmisji. No chyba, że to 100 kanałowy DWDM. Problem by był, gdyby sieć pracowała na "granicy" tłumienia, ale sieci GPON są projektowane z kilkudecybelowym zapasem mocy.
Mam na myśli "ząbkowanie" transmisji o którym wyżej piszesz. Musisz przejrzeć logi na OLT - one wszystko wyjaśnią, bo ja myślę, że problem w ogóle nie dotyczy warstwy fizycznej.
Nie widzę na Twoich zdjęciach nic szczególnego, poza tym, że masz ustawiony pewnie próg sygnalizacji czerwoną diodą na 3dBm dla fali 1310nm. To karta OLT ustawia moc ONT, tak aby odbierać sygnał z odpowiednią mocą. ONT może "wychodzić" nawet minusem, gdyż karta na OLT nie może przesterować swojego portu. Inna moc będzie na nią "wchodzić", gdy ma tylko jeden aktywny ONT na porcie, a inna, gdy 64 czy 128.
Pozdrawiam


Na górę
Post: ndz, 29 mar 2020 20:35:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
Gucio dziękuje za informacje, jednak zrobiłem kolejne testy i wszystko wskazuje ze jednak ma. Mianowicie wziąłem ze sobą upsa i tam gdzie miałem problem zapinałem swojego ontka omijając
kabel klienta wpinając bezpośrednio ze splitera do ontka z ontka do miernika i do olta i problem zniknął. takiego samego pomiaru dokonałem na kilku abonentach i potwierdziło się 657b3 nie powinno się łączyć z 657a1 a2 i 652d różnica powoduje problem z falą 1310. Nigdzie w internecie nie znalazłem informacji ze można. Możliwe ze jest jakiś sposób. Bardzo chętnie bym chciał poczytać na ten temat
i zaproponować wdrążenie takiego rozwiązania. Jeśli mogę ciebie prosić żebyś mi podesłał takie informacje będę wdzięczny, stawiam dobrą whisky. nawet pocztą przekaże. Taka informacja pomoże na rozwiązanie problemu u mnie w firmie.


Na górę
Post: ndz, 29 mar 2020 21:57:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 18 lut 2016 23:40:54
Posty: 36
Ok. Wiec analizujemy dalej.
Link do dokumentu masz w mojej wcześniejszej odpowiedzi.
Piszesz, że po ominięciu kabli abonenckich wszystko działa dobrze - czy masz na myśli również testy stopy błędów - nawet robiąc test na speedtest.net ? Raczej rozumiem, że tłumienie podskoczyło do minimum +3dB i Twój miernik nie sygnalizuje już błędu.Zwiększone nieco tłumienie na połączeniu nie skutkuje zwykle stratą jakości sygnału. Zastanówmy się więc po co w ogóle wyprodukowano włókno G.657B3 jeśli nie można go z niczym połączyć ? Trzeba by całą sieć od OLT budować na tym włóknie, co jest trochę bez sensu. Nie twierdzę, że zbudowana sieć z różnych włókien jest idealna, ale będę raczej upierał się przy swoim, że sieć tak budowana jest poprawna i może działać dobrze. Widziałem już niejednokrotnie jak w sieci łączone były złączki PC z APC i wszystko świetnie "hulało".
Kluczowym dla mnie jest co pokazują logi z OLT, bo to obrazuje jakość sieci. Z nich będzie wynikało, czy łącze pracuje poprawnie, czy nie. I jakie ewentualnie błędy występują. Bez tego nie ruszymy dalej.
Pozdrawiam


Na górę
Post: pn, 30 mar 2020 21:00:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 25 mar 2020 18:50:04
Posty: 9
dokładnie tak poziom błędów spadł miernik zatrzymuje się na wartościach 2,9 2,8 2,7 jest stabilnie a nie ze skacze 1.0 .2,9 i non stop skacze, najgorsze jest skakanie fali im częściej skacze tym więcej błędów pokazuje co prawda jest to graniczna norma fali 1310 przynajmniej u nas w firmie jak jest w innych sieciach nie wiem. błędy przestają się pokazywać. Dzieki za dokumentacje ale tam niema nic o sposobie łączenia wspomnianych 2 rożnych rdzeniach które nie są kompatybilne. W moim przypadku bardzo pomogło. Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 13:32:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 12 kwie 2010 22:37:49
Posty: 1
G.652D nie jest kompatybilne z G.657B3. Może działać, ale będą problemy, tak samo można MM połączyć z SM i też będzie działać, ale z dużymi problemami.

Ale już G.657A1 i G.657A2 są kompatybilne z G.652D


Na górę
Post: sob, 23 maja 2020 0:44:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 49
@JMK

G.652 średnica 8.5-9.5 a G.657BX już może wynieść od 6-9.5

Nie wolno tego łączyć. Trzeba trzymać się standardu a nie kombinować i prosić sie potem o problemy
Spawajcie jeszcze przez flaszke Wyborowej włókna jako tłumik i sprzedawajcie 40% internetu - też można


Na górę
Post: wt, 26 maja 2020 19:56:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 20 sie 2016 16:19:09
Posty: 51
JMK pisze:
dokładnie tak poziom błędów spadł miernik zatrzymuje się na wartościach 2,9 2,8 2,7 jest stabilnie a nie ze skacze 1.0 .2,9 i non stop skacze, najgorsze jest skakanie fali im częściej skacze tym więcej błędów pokazuje co prawda jest to graniczna norma fali 1310 przynajmniej u nas w firmie jak jest w innych sieciach nie wiem. błędy przestają się pokazywać. Dzieki za dokumentacje ale tam niema nic o sposobie łączenia wspomnianych 2 rożnych rdzeniach które nie są kompatybilne. W moim przypadku bardzo pomogło. Pozdrawiam

A może patchcord jest słabej jakości i po przepięciu jest lepiej bo na innym już nie ma problemu?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: malyak i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 11:11:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl