Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 17 maja 2019 22:43:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
Czy ktoś wie może czy w OLTcie huaweia można dodawać onu/ont w taki sposób jak to dodaje się w OLTcie dasana?
Chodzi mi o uproszczenie dodawania.
Chciałbym stworzyć profile, każdy profil podpowiada innej kombinacji (INTERNET, IPTV+INTERNET, IPTV), a następnie tylko dodać onu/ont pod odpowiedni SFP, nadać id, dodać nazwe i podpiąć pod odpowiedni profil.

Teraz musze dodając onu/ont dodać do wpisu lineprofile, srvprofile, dodać igmp, odpowiednie service-port`y

Ktoś, coś może wie na ten temat?

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: sob, 18 maja 2019 11:01:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1423
Lokalizacja: Góry
xPON Piotr Piróg - ma gotowy system


Na górę
Post: sob, 18 maja 2019 11:04:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
Nie chce żadnego zewnętrznego systemu, programu, chce po prostu uprościć do minimum.
Skrypty sobie już sam napisze i sprzęgnę z LMS-em :)

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 8:55:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8641
no o odpowiedź jest jedna: snmp

tam masz wszystko :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 12:15:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4500
Lokalizacja: woj Śląskie
Orin pisze:
no o odpowiedź jest jedna: snmp

tam masz wszystko :)



Ale noyo chyba chce uprościć do minimum komendę dodawania końcówki, sposób komunikacji z olt tego raczej nie zmienia.

Ja np mam napisany skrypt php który łaczy się z oltem, sprawdza autofind - jeśli znajdzie nową końcówkę wyświetla z opcjami do ustawienia (vlan, jaki lineprofile i srvprofile do wyboru, wprowadzenie opisu)
IGMP jeszcze nei ma, ale jak wdrożymy to dorobi się tez opcję wyboru.

Końcówkę dodaje sobie serwisant na telefonie.

_________________
Jardo


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 13:23:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16545
Lokalizacja: Nowa Ruda
PHP + co ? Ja próbowałem ożenić to SNMP i powiem szczerze, że SNMP SET pod Huaweiem to jest jakieś nieporozumienie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 20:15:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
Myślałem, że coś się da uprościć, ale jak piszecie o SNMP to nawet byłoby ciekawe rozwiązanie.
Podzielilibyście się jakimś przykładowym skryptem? lub manualem? Szczerze zawsze SNMP używałem tylko do odczytu danych.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 20:43:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8641
nikt się nie podzieli - jak myślisz dlaczego na rynku tego softu jest jak na lekarstwo i każde jest płatne?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 19 maja 2019 20:57:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 221
Lokalizacja: Wrocław
Orin pisze:
nikt się nie podzieli - jak myślisz dlaczego na rynku tego softu jest jak na lekarstwo i każde jest płatne?

Na ispforum jest skrypt w perlu, który dodaje onta z autofind, ale robi to przez telnet a nie snmp.


Na górę
Post: wt, 21 maja 2019 23:46:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4500
Lokalizacja: woj Śląskie
broken pisze:
PHP + co ? Ja próbowałem ożenić to SNMP i powiem szczerze, że SNMP SET pod Huaweiem to jest jakieś nieporozumienie.

PHP + ssh

a SNMp jakoś Piotrkowi wychodzi, wiec można?

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 22 maja 2019 16:04:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16545
Lokalizacja: Nowa Ruda
Można to ja wiem. Bo dodawałem to poprzez SNMPSET ale to nie jest zbyt łatwe.
Chętnie podzielę się kodem swojego pluginu do wyciągania danych jeśli mi powiesz jak udało Ci się powiązać kopnięte SSH pod Huaweiem.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 22 maja 2019 21:35:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
broken pisze:
Można to ja wiem. Bo dodawałem to poprzez SNMPSET ale to nie jest zbyt łatwe.
Chętnie podzielę się kodem swojego pluginu do wyciągania danych jeśli mi powiesz jak udało Ci się powiązać kopnięte SSH pod Huaweiem.
Ja wcześniej robiłem to Pythonem, ale słabo znam ten język. Obecnie ujarzmiłem to wykorzystując perl+Expect. Nie widzę, żeby były jakieś problemy, działa.
Odezwij się za jakiś czas to podrzucę Ci do testów.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: pt, 24 maja 2019 2:25:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4666
Możesz olać lineprofile, srvprofile bo jak ich nie dodasz to doda domyślny a domyślny można zmodyfikować. W takiej wersji doda się każdy ONT huawei.

Tak czy siak nie ominie Cię zrobienie service-portu i dodatnie do igmp jak tv....


A j/w pisali koledzy panel Piotra jest elegancki :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: sob, 25 maja 2019 14:56:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16545
Lokalizacja: Nowa Ruda
Nie używam Windowsa i nie mam zamiaru korzystać z zewnętrznej aplikacji. Do zarządzania używamy własnego systemu. Póki co zintegrowałem do niego trochę noname'owych OLTów ale z Huawei'em wykonywanie pewnych operacji jest po prostu nienormalne.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 14:24:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1394
Lokalizacja: Jaworzno
broken pisze:
Nie używam Windowsa i nie mam zamiaru korzystać z zewnętrznej aplikacji. Do zarządzania używamy własnego systemu.


Mylisz rozwiązanie Piotra z innym produktem. xPON jest aplikacją webową, nie musisz mieć windowsa :)

My też używamy własnego systemu do zarządzania klientami. xPON jest tylko od GPONa i są połączone ze sobą. Dodanie ONTka powoduje powiązanie go z klientem, z usługami, autoryzację itd.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 19:55:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 350
Rozwiązanie Piotra jest super za tą kasę nie opłaca się tego pisać szkoda czasu na to :) Lepiej kupić niż marnować czas na pisanie tego..


Ostatnio zmieniony wt, 28 maja 2019 19:57:05 przez lukasz88, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 19:56:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
lukasz88 pisze:
Rozwiązanie Piotra jest super za tą kasę nie opłaca się tego pisać szkoda czasu na to :)
Dla mnie się opłaca, bo się dużo nauczę po drodze :)

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 19:58:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 350
noyo pisze:
lukasz88 pisze:
Rozwiązanie Piotra jest super za tą kasę nie opłaca się tego pisać szkoda czasu na to :)
Dla mnie się opłaca, bo się dużo nauczę po drodze :)


Pytanie czy czas spędzony na pisaniu tego na nowo jest warty tej kwoty którą chce Piotr. Ale rozumiem Ty też sprzedajesz aplikację więc chcesz mieć swoją.


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 20:04:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3557
Lokalizacja: Mazury
lukasz88 pisze:
noyo pisze:
lukasz88 pisze:
Rozwiązanie Piotra jest super za tą kasę nie opłaca się tego pisać szkoda czasu na to :)
Dla mnie się opłaca, bo się dużo nauczę po drodze :)


Pytanie czy czas spędzony na pisaniu tego na nowo jest warty tej kwoty którą chce Piotr. Ale rozumiem Ty też sprzedajesz aplikację więc chcesz mieć swoją.
Masz i dużo racji, tylko ja lubię chłonąć wiedzę i wiedzieć co piszczy w sieci, a skrypty/aplikacje na prawde okazyjnie sprzedaje :)

I kto to ten Piotr i gdzie można jakieś zrzuty zobaczyć?

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: wt, 28 maja 2019 20:49:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1394
Lokalizacja: Jaworzno
@pirogpiotr

https://www.youtube.com/watch?v=BXOgMe_Fe6A

ale to dość stary filmik :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: śr, 29 maja 2019 7:51:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 824
Lokalizacja: PL
Piszesz że szkoda kasy to ile kosztuje jego projekt ?


Na górę
Post: śr, 29 maja 2019 9:52:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 350
gmotyw pisze:
Piszesz że szkoda kasy to ile kosztuje jego projekt ?



Nikt nie napisał że szkoda kasy tylko że szkoda czasu na pisanie tego od nowa.


Na górę
Post: śr, 29 maja 2019 10:11:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 824
Lokalizacja: PL
lukasz88 pisze:
Rozwiązanie Piotra jest super za tą kasę nie opłaca się tego pisać szkoda czasu na to :) Lepiej kupić niż marnować czas na pisanie tego..



jak to nie ? " za tą kasę nie opłaca się tego pisać " -.-


Na górę
Post: śr, 29 maja 2019 12:58:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8641
w sensie - jest to tak fajna cena, że szkoda znów tracić czas by napisać to samo.

a co do ceny, to najlepiej spytać się autora :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 29 maja 2019 19:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 350
Orin pisze:
w sensie - jest to tak fajna cena, że szkoda znów tracić czas by napisać to samo.

a co do ceny, to najlepiej spytać się autora :)



dokładnie o to mi chodziło :)
Może nie jednoznacznie się wyraziłem przepraszam.


Kupcie u Piotra dajcie mu zarobić i tyle w temacie chłopak poświęcił pewnie sporo czasu na to i nie chce jakiś wygórowanych pieniędzy za swój produkt.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 24 sie 2019 4:20:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl