Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 10 maja 2019 8:59:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
Witam

Zaczynamy kopac pierwszy odcinek nitki swiatlowodowej doziemnej. Mam rure rhdpe 32mm z pilotem, odcinki 125m. Caly odcinek ma ciut ponad 600m. Myslalem, zeby odcinki rury laczyc zlaczkami, a sznurki wiązać ze soba tak aby powstal jeden dlugi odcinek rury i pilota. Pytanie : czy przy odcinku 600m bedziemy w stanie przeciagnac swiatlowod - ktos praktykowal taki sposob wciagania kabla ?
Odcinek jest prosty.


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 9:50:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 686
urwie się jest tak duże tarcie na tej długości ze moim zdaniem nie ma szans.
tylko wdmuchanie.
najdłuższy jaki udało się nam przeciągnąć w taki sposób to niecałe 300 metrów
wszystkie elementy łączysz w całość sznurki po 100 lub 50 metrów połączone ze sobą znajdziesz na pewno gdzieś u siebie jakieś szczeliwka jak nie masz to daj trzpień ze światłowodu albo dropa. Drut jest słabym pomysłem bo naciągając wrzyna się w rurę jak ciągniesz niczym piła, aż się sklinuje. Robiliśmy odcinki bez pilota ale pod koniec trzeba tak mocno ciągnąć że nie ma szans aby cienki drut wytrzymał jak Tobie się wydaje, a dodatkowy problem, że zacznie się wcinać w rurę. Nigdy nie ułożysz tak idealnie rury zawsze będzie gdzieś punkt załamania.
Na pierwszym sznurku robisz kulkę z jakieś folii albo pianki, i takie kulki robisz co 100 metrów.
odkurzacz - sznurek (musza być te sztuczne nie bawełna itp.) - mocniejszy sznurek - szczeliwo 1,5~2 mm - szczeliwo 3 mm - linka stalowa w gumie 200 metrów - kabel. tak przeciągniesz do 300 metrów jak rura prosta.


Ostatnio zmieniony pn, 13 maja 2019 10:51:29 przez gumis, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 9:59:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
haotyczna Twoja odpowiedz.
Pilotem jest sznurek srednicy 3-5 mm z tworzywa sztucznego
Nie rozumiem co mam zrobic z kulkami i odkurzaczem - pilota mam juz w rurze


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 10:53:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1437
Lokalizacja: Stalowa
daj na środku zasobnik i w 3 chłopa przeciągniecie tylko zacznij na środka.

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 11:37:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2334
Lokalizacja: Kraków
na 600m nie ma szans
na 300+m zależy jaki kabel - max siła naciągu
ja bym podzielił na 3 odcinki po ~200m wtedy bez problemów (choć ciężkawo)


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 12:00:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
chcemy wciągać aramida z xbestu


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 18:04:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8576
koledzy dobrze Ci piszą:

w jednym kawałku to tylko wdmuchiwanie.

zaciąganie ręczne tylko przy odcinkach. nie wiem jaki przebieg ma ta rura, ale nawet 100 metrów możesz nie wciągnąć gdy będzie gdzieś za bardzo załamana taka rura także wiesz.... miej ekipę z łopatami w pogotowiu.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 10 maja 2019 19:39:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4487
Lokalizacja: woj Śląskie
widi pisze:
chcemy wciągać aramida z xbestu



Kup dobry płyn do wdmuchiwania np GLISS F i wlewać do rury, a odcinek podzielić na 2 cześci.

Przy prostym odcinku bez zakrętów i "górek" 400m powinno pójść, ale 600 z takim kablem - nie ma szans.

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 11 maja 2019 7:47:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
toscie mnie zasmucili. Liczylem, ze na prostym odcinku uda mi sie to przeciagnac.
Na jakie dystanse da sie wdmuchac ?


Na górę
Post: sob, 11 maja 2019 13:11:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8576
wdmuchać pierwszy kabel w RHDPE 32 mm, prostą, bez żadnych sznurków w środku ? metodą tłoczkową to z 1500 metrów. wdmuchiwarką pewnie jeszcze dalej.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 15 maja 2019 13:24:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 mar 2006 23:01:57
Posty: 696
podpowiedzcie ile ego plynu wlac do rury 32mm dlugosci 300m ?
podzielilem odcinek na 2 ok 300m i sznurek w miare luzno chodzi, przy 3 odcinkach 125m (375m razem) opor byl znaczaco wiekszy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pt, 24 maja 2019 19:23:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl