Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 25 wrz 2019 1:00:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Potrzebne łącze jako backup - pełny tranzyt BGP (IPv4+IPv6), możliwy odbiór własną radiolinią, obecnie jest T-Mobile (dawny GTS) radiolinią 8 km z masztu Emitel Chwaszczyno ale max 300/300 i drogo (dużo drożej niż 820/820 od Orange dla którego jest to backup - duża część ceny to koszty pasma 23 GHz i wynajmu od Emitela), jako alternatywy szukam czegoś niezależnego od Orange by nie mogło paść w tym samym czasie.

W pobliżu są nawet światłowody 2 różnych dostawców z Gdańska, którzy jednak nie chcą mi sprzedać bo jestem dla nich konkurencją (jeden otwarcie nie chce nawet bez rozmowy o cenie, drugi wygląda jakby tylko udawał że chce - nawet doprowadził włókno ale już 10 miesięcy pracuje nad ofertą i nie jest w stanie określić jak długo jeszcze zamierza). Nazwy dostawców przemilczę.

Widać częściowo dzielnice Gdańsk Osowa, Kokoszki. Ale to niewiele bliżej niż Emitel (6-7 km) więc nadal wysokie koszty przy radiolinii. Idealnie jakby było coś w promieniu około 3 km co pozwoli użyć pasma 42 GHz które mam do dyspozycji i anten 0,3 m.

Możliwa inna lokalizacja - też Banino, bliżej do Emitela (tylko 5 km) ale drzewo go idealnie zasłania mniej więcej do połowy wysokości, a wyżej są chyba już tylko anteny nadawcze DVB-T.

Emitela kiedyś pytałem (wychodząc z założenia że powinno być taniej bo sami sobie nie muszą płacić za wynajem miejsca na swoim własnym maszcie) to chcieli dawać anteny 0,9 m - nie do przyjęcia z obawy o wytrzymałość mojego masztu (T-Mobile obecnie ma 0,6 m i chciałbym się tego pozbyć).

T-Mobile dawno przeszedł na czas nieokreślony, płacę jak za zboże ale w każdej chwili mogę zrezygnować z 2-miesięcznym okresem wypowiedzenia gdy tylko pojawi się jakaś alternatywa.


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 8:59:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
Wave Ci to zestawi z Gdańska - mają tam światło i są niedaleko, ewentualnie do butchesky napisz, ale on Ci to zrobi przez emitela, więc poznasz orientacyjne koszty i imo będziesz musiał dobudować stację bazową w Chwaszczynie/Karczemkach specjalnie pod odbiór tego łącza.


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 12:04:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Radiowym piratom mówimy nie - dopiero co przestali mi zakłócać pasmo licencjonowane 6 GHz po ponad miesiącu i interwencji UKE. Podpadli jeszcze na parę innych sposobów ale to już wykracza poza temat wątku.
Może ktoś normalny w Gdańsku też ma światło?
Raczej coś co nie wymaga dobudowywania - to tylko backup, Orange od kilku miesięcy bez awarii ale jednak backup wolę mieć. Tylko trochę nonsens (nomen omen) za backup płacić prawie 2x tyle co za główne łącze ponad 2x większe.


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 16:21:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
marekm72 pisze:
Radiowym piratom mówimy nie - dopiero co przestali mi zakłócać pasmo licencjonowane 6 GHz po ponad miesiącu i interwencji UKE. Podpadli jeszcze na parę innych sposobów ale to już wykracza poza temat wątku.
Może ktoś normalny w Gdańsku też ma światło?
Raczej coś co nie wymaga dobudowywania - to tylko backup, Orange od kilku miesięcy bez awarii ale jednak backup wolę mieć. Tylko trochę nonsens (nomen omen) za backup płacić prawie 2x tyle co za główne łącze ponad 2x większe.



Wave nie - bo piraci, Netpol nie bo jeszcze coś, ano tak, jak się człowiek puszy na potęgę i jest skłócony z każdym i wszędzie no to trzeba płacić jak za zboże - akurat Wave to na pewno po złości Ci to robili, a jak samochód z dymem poszedł to "KONKURENCJA mnie to zrobiła". xD

Jak chcesz mieć dobrą cenę za łącze, z którego mało kiedy będziesz korzystał to imo nigdzie nie dostaniesz lepszej ceny niż u sąsiada, wątpię aby Orange/T zszedł mocno z ceny, "bo ja mało kiedy z tego łącza będę korzystał".


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 19:24:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
BartoszKa pisze:
Wave nie - bo piraci, Netpol nie bo jeszcze coś, ano tak, jak się człowiek puszy na potęgę i jest skłócony z każdym i wszędzie no to trzeba płacić jak za zboże - akurat Wave to na pewno po złości Ci to robili, a jak samochód z dymem poszedł to "KONKURENCJA mnie to zrobiła". xD

Jak chcesz mieć dobrą cenę za łącze, z którego mało kiedy będziesz korzystał to imo nigdzie nie dostaniesz lepszej ceny niż u sąsiada, wątpię aby Orange/T zszedł mocno z ceny, "bo ja mało kiedy z tego łącza będę korzystał".


Niby tacy PRO a nie stać na normalną radiolinię, jak się rzeźbi AF5X to trzeba uważać przy wyborze kanału inaczej to jest przysłowiowa brzytwa w rękach małpy, jakby to nie było po złości to by nie trwało ponad miesiąc.

Netpol tak samo daleko jak Emitel (8 km), albo bliżej ale w tym samym miejscu co Orange i dochodzi po infrastrukturze Orange, a sam ma łącze od T-Mobile więc za dużo pojedynczych punktów awarii. Bo "jeszcze coś" czyli współpracuje ze złodziejem/paserem (nie wiadomo czy sam ukradł czy okazyjnie kupił kradzione, trudne do udowodnienia ale sam wiem co widziałem w sieci - adresy MAC skradzionych mi wcześniej urządzeń, ktoś normalny przyznałby się do błędu i naprawił szkodę a nie śmiał się że nie dał się złapać).

Skłócony? Kto tu niby się puszy, ja nikomu żadnej szkody nie zrobiłem. Wystarczy pomyśleć kto odniósł korzyść z podpalenia - tylko i wyłącznie konkurencja. Miało być na światło, musiało pójść na auto dla rodziny z 2 dzieci w fotelikach (firmowe dostawcze 2-miejscowe auta się do tego nie nadają). Podpalacz niestety nadal na wolności. https://www.youtube.com/watch?v=pdsLH1a48M0

Orange ma cenę do przyjęcia i szukam czegoś drugiego, niezależnego od Orange, w podobnej cenie. Może być i od sąsiada ale normalnego a nie działającego na moją szkodę.

Jeden normalny sąsiad (działający podobnie długo jak ja i jakoś przez te 15 lat nie doszło do jakiegoś spięcia - jak kiedyś były tu tylko 2 a nie 6 radiówek to nikt nikomu nie wchodził w drogę) niestety ma łącze od tego z Gdańska co ma światło w pobliżu ale nie sprzeda "bo nie" (i szczerze nie mam bladego pojęcia co do mnie ma, nawet 2 większych chciało mi sprzedać usługę po jego infrastrukturze i też nie dali rady przekonać).

Nie ma w widocznej dla mnie części Gdańska jakiejś kablówki chętnej do współpracy?


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 21:08:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
marekm72 pisze:
BartoszKa pisze:
Wave nie - bo piraci, Netpol nie bo jeszcze coś, ano tak, jak się człowiek puszy na potęgę i jest skłócony z każdym i wszędzie no to trzeba płacić jak za zboże - akurat Wave to na pewno po złości Ci to robili, a jak samochód z dymem poszedł to "KONKURENCJA mnie to zrobiła". xD

Jak chcesz mieć dobrą cenę za łącze, z którego mało kiedy będziesz korzystał to imo nigdzie nie dostaniesz lepszej ceny niż u sąsiada, wątpię aby Orange/T zszedł mocno z ceny, "bo ja mało kiedy z tego łącza będę korzystał".


Skłócony? Kto tu niby się puszy, ja nikomu żadnej szkody nie zrobiłem. Wystarczy pomyśleć kto odniósł korzyść z podpalenia - tylko i wyłącznie konkurencja. Miało być na światło, musiało pójść na auto dla rodziny z 2 dzieci w fotelikach (firmowe dostawcze 2-miejscowe auta się do tego nie nadają). Podpalacz niestety nadal na wolności. https://www.youtube.com/watch?v=pdsLH1a48M0


No i właśnie o tę megalomanię min. chodzi, która odpycha ludzi - świat nie kręci się dookoła Amelka, to że ktoś coś gdzieś zrobił i zaszkodził Twojej sieci, nie oznacza że zrobił to "SPECJALNIE" i że "CHCĄ MNIE ZNISZCZYĆ"!!!!!11
A konkurencja to w ogóle nowych klientów nie podłącza, tylko Amelkowi samochody palą, bo najwyraźniej z tego się bierze przychód konkurencji. :D
Co do podpalenia to stawiam na niezadowolonego klienta - wariata, tacy się zdarzają, myślisz że konkurencja to tyra od rana do wieczora a potem ma jeszcze siły, chęci i gotowa jest ponieść ryzyko podpalania samochodów konkurencji, błagam. ;DDD


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 22:04:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
BartoszKa pisze:
No i właśnie o tę megalomanię min. chodzi, która odpycha ludzi - świat nie kręci się dookoła Amelka, to że ktoś coś gdzieś zrobił i zaszkodził Twojej sieci, nie oznacza że zrobił to "SPECJALNIE" i że "CHCĄ MNIE ZNISZCZYĆ"!!!!!11
A konkurencja to w ogóle nowych klientów nie podłącza, tylko Amelkowi samochody palą, bo najwyraźniej z tego się bierze przychód konkurencji. :D
Co do podpalenia to stawiam na niezadowolonego klienta - wariata, tacy się zdarzają, myślisz że konkurencja to tyra od rana do wieczora a potem ma jeszcze siły, chęci i gotowa jest ponieść ryzyko podpalania samochodów konkurencji, błagam. ;DDD


Jasne, nie zrobił specjalnie, tylko tak zupełnie przypadkiem podpalił mi auto. I jeszcze powinienem dziękować, bo mógł podpalić dom? A kilka lat wcześniej ktoś przypadkiem wszedł na jakiś dach i ukradł mój sprzęt. Miedziane kable i aluminiowy maszt zostały, zginęły tylko radia i anteny - więc nie złomiarze tylko ktoś kto wiedział do czego to służy i parę miesięcy później widziałem sprzęt w sieci jednej konkurencji. Gdyby to było przypadkiem to by sprzęt oddali i przeprosili a oni go sprzątnęli jak dostali przeciek że go znalazłem. Jeśli Wave usprawiedliwia takie przestępcze działania to chyba świadczy jaka to konkurencja.

Akurat jestem pewien że w tamtym czasie i tamtej okolicy problemów z jakością usług nie było, od kilku miesięcy mieliśmy sprawny serwis z zewnętrznej firmy która nie wiedziała że się czegoś nie da zrobić (według byłych pracowników) i to robiła, jakieś 2 miesiące wcześniej poprawiliśmy dosył na to osiedle instalując pierwszą w szkielecie sieci radiolinię, a już zupełnym przypadkiem 2 dni wcześniej było na tym osiedlu zebranie mieszkańców na temat światłowodów gdzie zgłosiłem się jako dostawca i był tam również Netpol. Także jestem pewien, że wtedy to konkurencja była niezadowolona a nie klienci. Efektem nagłej konieczności zakupu auta dla rodziny był późniejszy zastój w inwestycjach w sieć, pogorszenie jakości usług, niezadowolenie klientów i zadowolenie konkurencji (bo sporo klientów przeszło od nas). Teraz jasne?


Na górę
Post: śr, 25 wrz 2019 23:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
marekm72 pisze:
BartoszKa pisze:
No i właśnie o tę megalomanię min. chodzi, która odpycha ludzi - świat nie kręci się dookoła Amelka, to że ktoś coś gdzieś zrobił i zaszkodził Twojej sieci, nie oznacza że zrobił to "SPECJALNIE" i że "CHCĄ MNIE ZNISZCZYĆ"!!!!!11
A konkurencja to w ogóle nowych klientów nie podłącza, tylko Amelkowi samochody palą, bo najwyraźniej z tego się bierze przychód konkurencji. :D
Co do podpalenia to stawiam na niezadowolonego klienta - wariata, tacy się zdarzają, myślisz że konkurencja to tyra od rana do wieczora a potem ma jeszcze siły, chęci i gotowa jest ponieść ryzyko podpalania samochodów konkurencji, błagam. ;DDD


Jasne, nie zrobił specjalnie, tylko tak zupełnie przypadkiem podpalił mi auto. I jeszcze powinienem dziękować, bo mógł podpalić dom? A kilka lat wcześniej ktoś przypadkiem wszedł na jakiś dach i ukradł mój sprzęt. Miedziane kable i aluminiowy maszt zostały, zginęły tylko radia i anteny - więc nie złomiarze tylko ktoś kto wiedział do czego to służy i parę miesięcy później widziałem sprzęt w sieci jednej konkurencji. Gdyby to było przypadkiem to by sprzęt oddali i przeprosili a oni go sprzątnęli jak dostali przeciek że go znalazłem. Jeśli Wave usprawiedliwia takie przestępcze działania to chyba świadczy jaka to konkurencja.

Akurat jestem pewien że w tamtym czasie i tamtej okolicy problemów z jakością usług nie było, od kilku miesięcy mieliśmy sprawny serwis z zewnętrznej firmy która nie wiedziała że się czegoś nie da zrobić (według byłych pracowników) i to robiła, jakieś 2 miesiące wcześniej poprawiliśmy dosył na to osiedle instalując pierwszą w szkielecie sieci radiolinię, a już zupełnym przypadkiem 2 dni wcześniej było na tym osiedlu zebranie mieszkańców na temat światłowodów gdzie zgłosiłem się jako dostawca i był tam również Netpol. Także jestem pewien, że wtedy to konkurencja była niezadowolona a nie klienci. Efektem nagłej konieczności zakupu auta dla rodziny był późniejszy zastój w inwestycjach w sieć, pogorszenie jakości usług, niezadowolenie klientów i zadowolenie konkurencji (bo sporo klientów przeszło od nas). Teraz jasne?


Niespecjalnie to Cię zakłócają, naucz się czytać. XD
Nie wierzę, żeby ktoś prowadzący firmę, ryzykował tak wiele - wolność, żeby dokopać konkurencji, cena jaką może zapłacić jest nieadekwatnie wyższa do korzyści, pamiętaj że ewentualny odpływ klientów idzie do 6 innych radiówek i może jakichś LTE. Po prostu nie daję temu wiary, że jest to w jakikolwiek sposób opłacalne, jeżeli uważasz inaczej, po co Ci backup? Pal samochody konkurencji. :D


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 1:06:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Niespecjalnie przypadkiem wybrali akurat ten kanał jak trochę niżej było czysto (kanał niedostępny dla rezerwacji, nie mój, używany kilka gmin dalej za górami za lasami), nadal byłoby to nielegalne ale nie miałbym zakłóceń to nie chodziłbym po okolicy z analizatorem widma szukając kto sieje (mam inne rzeczy do roboty) i w drugą stronę też by nie było zakłóceń więc i konkurencji lepiej by działało.

Też nie wierzyłem dopóki nie zdarzyło się to co się zdarzyło. To że był monitoring który to uwiecznił to nie dlatego że się czegoś spodziewałem (nikt mi wcześniej nie groził), tylko był pomysł rozszerzenia działalności o instalacje monitoringu więc by poznać temat zrobiłem pierwszą u siebie. Póki co ten co zaryzykował wygrał bo nadal jest na wolności i ma wdzięczność kilku innych konkurencji które też skorzystały. Złodziej sprzętu (ponad 7 lat temu) też nie wpadł choć dokładnie wiem w czyjej sieci sprzęt widziałem, ale jest problem z udowodnieniem (słowo przeciwko słowu). I ten ktoś też wie że wiem, ale nie ma honoru by przyznać się do błędu i naprawić szkodę tylko pewnie się śmieje z nieskuteczności organów ścigania. Być może to że nie wpadł wcześniej ośmieliło do kolejnej akcji.

Tym się różnię od konkurencji że mam pewne zasady. Nie używam nielegalnych częstotliwości, byłem ostatnim w okolicy który przestrzegał dozwolonych EIRP póki się jeszcze dało. Nie zniżam się do działalności przestępczej. jak również nie współpracuję świadomie z przestępcami i niechętnie z kimś kto współpracuje świadomie z przestępcami. Do przestępców zaliczam na swój użytek też tego kto nie został skazany ale widziałem co widziałem i nie mam wątpliwości. Przyszedł kiedyś klient z konkurencji do mnie (konkurencja sama przysłała bo robił dużo ruchu), przed zresetowaniem jego radia do ustawień fabrycznych by skonfigurować po mojemu uruchomiłem program UBNT Discovery który pokazał to co pokazał (kilkadziesiąt adresów MAC innych urządzeń w sieci w tym 2 z 3 które mi zginęły, z opisami sugerującymi miejsce instalacji).

Wracając do zasadniczego tematu - może za jakiś czas otworzę nowy wątek w tej samej sprawie, proszę Wave o nie udzielanie się.


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 7:56:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
Znowu tyrada jak na forum Banino, nawet tego nie czytam.


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 13:56:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Streszczenie: merytoryczna odpowiedź na kolejne zarzuty z poprzedniego postu. Zabrakło argumentów, to czepiamy się długości i nie chce się czytać.

Do Wave: można było nie odpowiadać na pierwszy post wykolejając wątek na poboczne tematy z nim nie związane, nie tylko ten wątek zresztą i nie ja pierwszy pisałem o podpaleniu. Nie liczyliście chyba na to że coś mi sprzedacie, więc po co się udzielacie.

Do pozostałych, w temacie wątku: jest interes do zrobienia, jak nikt nie chce to trudno, jakoś sobie poradzę i dalej będzie zarabiać T-Mobile, ale trochę boli patrzeć jak ciężko wypracowana kasa ucieka za granicę zamiast napędzać naszą gospodarkę.

EDIT: załączam 2 ilustracje które mam nadzieję wyjaśnią dlaczego AF5X w tej okolicy to nie najlepszy pomysł - dla porównania stan obecny i sprzed 2 lat. Skan widma dookólnym radiem Mimosa A5 z masztu gdzie mam 6 sektorów 5 GHz na kanałach 100, 104, 108, 112, 116 i 140 (UKE zabronił używać 120, 124, 128, 132, 136 ze względu na zakłócenia radaru IMGW działającego na 5650 MHz) i 4 sektory 6 GHz (5975, 6005, 6035, 6065 MHz).


Załączniki:
widmo2.png
widmo2.png [ 126.59 KiB | Przejrzano 878 razy ]
widmo.png
widmo.png [ 117.77 KiB | Przejrzano 878 razy ]
Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 19:48:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
Szkoda gadać - bo ta sama tyrada jest miesiąc w miesiąc od 5 lat na forum Banina i zawsze miałem z tych dyskusji bekę, a teraz dałem się w taką samą pogadankę wplątać. Tak, brakuje mi argumentów, jak to jest dyskusja o nic, no chyba że chcesz abym Ci przyznał rację że Netpol to przestępcy co kradną sprzęt. Problem polega na tym, że od 5 lat żalisz się na forum Banina, że Ci ukradziono loco z dachu, teraz to już po prostu wszystkich bawi. :D

Pytałeś o łącze, powiedziałem co wiedziałem, dopowiem coś jeszcze żeby pomóc - w poszukiwaniu prawych i sprawiedliwych którzy mogą sprzedać Tobie łącze wykluczasz wszystkich lokalnych operatorów, bo wszyscy są piratami radiowymi. Pozostaje Tobie gdańska kablówka (jakaś jest) i dalej to tylko coś poprzez infrastrukturę emitela/GSM - więc może być drogo.

Kolejna opcja całkiem poważna - zatrudnij jakiegoś mediatora/negocjatora ogarniętego technicznie, żeby kupił łącze od Inter-kom / Volta nawet kilka ulic dalej, zrób dosył na 60G i na łącze backupowe się nada. Na tyle na ile Ciebie znam (z opowieści byłych pracowników/klientów i forumowych przepychanek), śmiem wątpić w Twoje zdolności interpersonalne, zostaw sprawę specjaliście.

Pozdrawiam i dla mnie EoT - nie chcę tego wątku kontynuować.


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 22:10:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Kiedy dyskusje były to były ale dawno już nie ma bo z problemami się uporaliśmy. Chyba że jakiś dzieciak celowo wyciągnie jakiś stary wątek bo lubi mieć bekę - ale na to już nic nie poradzę.

Nie wykluczam wszystkich lokalnych, poważnie istnieją też normalni którzy ani nic mi nie ukradli, ani mnie nie zakłócali (jeśli nawet się zdarzyło, szybko przestali bez interwencji UKE), ani też nie robili beki bawiąc się moim kosztem na tym czy innym forum. Ale jak ktoś leci do Banina przez Orange to znowu jest pojedynczy punkt awarii (jedna koparka może całkowicie pozbawić mnie Internetu), jak ktoś ma łącze od tego co nie chce sprzedać "bo nie" to mimo najlepszych chęci mi nie pomoże, a jak ktoś jeszcze inny proponuję cenę jeszcze wyższą niż T-Mobile i też daleko to przykro mi ale nie skorzystam. Nic do nich nie mam tylko po prostu nie mają tego co potrzebuję, jak będą mieli to oczywiście możemy wrócić do tematu.

Ogarnięci negocjatorzy już byli od 2 większych operatorów którzy chcieli sprzedać mi swoją usługę przez infrastrukturę tego co nie chce "bo nie" i też nie dali rady. Chyba że (według Wave) Exatel i Limes nie mają ogarniętych negocjatorów.

O słusznie byłych pracownikach co w pracy utrzymywali stały kontakt z kolegami z Wave nie chce mi się pisać. Dobrali się jeden chorowity (w czasie jednej choroby gdzieś sobie pojechał, nie po leki do apteki tylko gdzieś na jakiś koncert czy inną tego typu imprezę, wiem bo byłem odwiedzić w domu zapytać jak się czuje i nie zastałem - ale ZLA za krótkie by ZUS zdążył skontrolować) a drugi lekceważący BHP (mimo przeszkolenia i wyposażenia w sprzęt) i skończyło się jak się skończyło.

Dziękuję za EOT ze strony Wave, jeden operator się odezwał i zobaczymy co się da zrobić, póki co temat nadal aktualny.


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 22:13:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
Nie jestem pracownikiem Wave i nie piszę tutaj w ich imieniu, jedynie informuję że są możliwości bo znam dobrze sieć w tej okolicy. Wspomniana Gdańska kablówka o ile istnieje raczej nie wchodzi na trzepaka, lepiej imo będzie znaleźć ich osobiście i się odezwać samemu.


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 22:17:55 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8703
Obrazek


Niezłe rozrywki macie na Pomorzu.....

Do autora wątku: szukałeś czy został Ci któryś z ISP widocznych na tym zestawieniu?
https://www.epix.net.pl/o-epix/mapa-uczestnikow-epix/

500/500 da się przepchnąć poza 5 i 23 GHz, są różne rozwiązania na różne dystanse. Na 5 km możesz mieć nawet w wolnym pasmie ponad 1 Gbit i nie chodzi mi o 24 GHz.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 26 wrz 2019 22:54:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Ano niestety taka to specyficzna okolica.

Najbliżej na tej mapce jest IQ.PL - "przyłączenie portem wirtualnym lub w trakcie uruchomienia" - dziękuję, popytam.

Jak nie 5 i nie 23 i nie 24 i zasięg 5 km (więc nie 60/70/80) to zostaje 17 GHz - wolne tylko jeszcze rok niestety, później będzie wojskowe (trochę szkoda wyłożyć 10k PLN na zabawki które za rok będą nielegalne). Chyba że przespałem jakąś dobrą zmianę i jednak pozostanie wolne? Poza tym wolne = nie chronione przed złośliwą konkurencją.


Na górę
Post: pt, 27 wrz 2019 0:28:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2806
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Obrazek

500/500 da się przepchnąć poza 5 i 23 GHz, są różne rozwiązania na różne dystanse. Na 5 km możesz mieć nawet w wolnym pasmie ponad 1 Gbit i nie chodzi mi o 24 GHz.


Które wolne pasmo masz na myśli na 5km z możliwym do uzyskania 500/500


Na górę
Post: pt, 27 wrz 2019 14:18:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
Orin pisze:
Niezłe rozrywki macie na Pomorzu.....


No Banino to stan umysłu, a tak z ciekawości wszedłem na forum Banino i co? Pierwszy temat poświęcony internetom i co? :D
I juuuż rozpychamy się łokciami, wykłócamy z klientami i obiecujemy nie wiadomo co. xD

https://forum.trojmiasto.pl/Kto-ma-inte ... ,4,12.html


Na górę
Post: pt, 27 wrz 2019 15:28:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Stary wątek sprzed 3 lat który właśnie wczoraj ktoś wyciągnął na wierzch bo lubi mieć bekę.
Tak, kiedyś mieliśmy przejściowe trudności ale już się uporaliśmy. Do tego sprawy osobiste bo nieco wcześniej powiększyła mi się rodzinka więc miałem trochę innych tematów na głowie oprócz Internetu.
Tam gdzie jeszcze nie ma śmietnika w eterze - nasz Internet działa całkiem nieźle. Nawet ostatnio ktoś przechodził od konkurencji.
Wave to stan umysłu - jest nawet ktoś kto tak zachwala że nawet za darmo nie spróbuje czegoś innego, choć mógłby mieć kilka razy szybszy na 60 GHz bo jest rzut beretem od nas.


Na górę
Post: pn, 07 paź 2019 23:31:01 
Odpowiedz z cytatem
Online
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1629
Ja pirdole..........
Przepraszam, zal i ból dvpy. Myślałem ze my mamy problemy natury miedzy ISP.....
Sami sie wybijemy miedzy soba. Przyjda.duzi zrobia.zamiatanko i bedzie lux i legitnie...
Sorry Marku ale czytając treść kilku wpisow np https://m.trojmiasto.pl/forum/Internet- ... ,4,12.html
To Ci powiem ze tez jestem techniczny ale bym Cie nie pokonal. :aqq:
A swoich pracowników wyyebal z firmy za takie teksty i slaba reklame wrecz antyreklame. Takie czasy...
Czy to. https://m.trojmiasto.pl/forum/Internet- ... ,4,12.html
Polecam do kawy poczytac .... :D

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: wt, 08 paź 2019 12:59:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
A wracając do zasadniczego tematu wątku?


Na górę
Post: śr, 09 paź 2019 0:35:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 906
marekm72 pisze:
A wracając do zasadniczego tematu wątku?


Zachowujecie się jak baby.. (nie ubliżając kobietom)


Na górę
Post: śr, 09 paź 2019 14:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
darux pisze:
Zachowujecie się jak baby.. (nie ubliżając kobietom)

Chyba nie taki był zasadniczy temat wątku. A nie chcieć sprzedać (konkurencji która nic złego nie zrobiła poza tym że jest) to chyba wyższy stopień napuszenia niż nie chcieć kupić (od konkurencji która jawnie działa na moją szkodę i być może chce mnie przejąć za bezcen).
To jak - jest ktoś kto chce zarobić i ma światło (niezależne od Orange) w jakimś miejscu dobrze widocznym z Banina?


Na górę
Post: czw, 10 paź 2019 15:31:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 16 paź 2016 20:02:04
Posty: 249
marekm72 pisze:
darux pisze:
Zachowujecie się jak baby.. (nie ubliżając kobietom)

Chyba nie taki był zasadniczy temat wątku. A nie chcieć sprzedać (konkurencji która nic złego nie zrobiła poza tym że jest) to chyba wyższy stopień napuszenia niż nie chcieć kupić (od konkurencji która jawnie działa na moją szkodę i być może chce mnie przejąć za bezcen).
To jak - jest ktoś kto chce zarobić i ma światło (niezależne od Orange) w jakimś miejscu dobrze widocznym z Banina?


"Zniszczyć mnie chco i wykupić za bezcen!" :DDD


Na górę
Post: czw, 10 paź 2019 21:05:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 381
Świeży temat by nie było że wyciągam jakieś stare zaszłości - Wave niedawno nadawał nielegalnie w paśmie 6GHz tuż obok nas (~300m od głównej bazy), zakłócając działanie mojej sieci. Trwało to 2 miesiące i była interwencja UKE. Nie wierzę że nie specjalnie tylko przypadkiem, tacy niby PRO a nie stać na normalną radiolinię. Poza tym miał być EOT z Pana strony.

I dla sprostowania dezinformacji - nie skradziono Loco tylko całą bazę: 3 bullety 5, 2 sektory ElboxRF i 1 panel 19. Było to w roku 2012 (już był art. 254a kk ale jeszcze tego nie wiedziałem i zgłosiłem jako zwykłą kradzież), później sam widziałem 2 z 3 adresów MAC w sieci Multi-wifi ale oczywiście umorzone bo nie złapali za rękę. Wtedy jeszcze wierzyłem w lokalną współpracę i Netpol sporo zyskał na współpracy ze mną (łącznie z tym że pozbył się w drodze cesji na mnie łącza z NASK które okazało się miną - przez te 4 miesiące jak naprawiali straty pakietów, na moich problemach rozkwitło Multi-wifi choć oficjalnie Netpol działał w Chwaszczynie a ja w Baninie i nie wchodziliśmy sobie w drogę skoro współpracujemy), ale w tajemnicy przede mną współpracował też z Multi-wifi i jak mu powiedziałem o "znalezisku" to zostało szybko sprzątnięte.

JMT jako jedyny działa mniej więcej tak długo jak ja (~15 lat) i jakoś nie wchodzimy sobie w drogę (można? można!) ale mi nie pomogą bo łącze mają od Volty, tej samej co mi nie chce sprzedać "bo nie" choć ma światło 200m ode mnie. (Ale jedno muszę przyznać - Volta też mi zakłócała 6GHz, napisałem im o tym, odpisali wprawdzie niezbyt grzecznie bo najwyraźniej mnie nie lubią, ale szybko i z kanału zaraz zeszli, obyło się bez UKE. Więc może mógłbym ich nazwać burakami, ale nie piratami radiowymi. Jeśli zmienią nastawienie i zechcą sprzedać - może od nich coś kupię.)

Przepraszam za OT i proszę o powrót do zasadniczego tematu. Chętnie nawiążę współpracę z kimś normalnym.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 23:19:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl