Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=60242
Strona 1 z 1

Autor:  sono2020 [ pt, 09 lis 2018 10:41:27 ]
Tytuł:  Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

Witam musze przekazać zew adres ip wydzielony z puli /28 na jeden ruter wewnatrz sieci z maska /30
np:
Pula zew 19x.19x.19x.81/28
czyli
adres sieci 195x19x.19x.80
pierwszy 195x19x.19x.81
ostatni 195x19x.19x.94
adres broadcast 19x.19x.19x.95

Wydzielony adres dla klienta 19x.19x.19x.94/30 ma być skonfigurowany na jego routerze
Główny router CCR po drodze most na mikrotik koncowka klienta mikrotik
Jak to poprawnie skonfigurować

Autor:  atmel [ pt, 09 lis 2018 15:50:07 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

Gdzie masz przydzieloną i zaadresowaną tą pulę /28? Na uplinku? Jeżeli tak, to nie da się zaadresować bezpośrednio tej puli klienckiej (19x.19x.19x.92/30) po stronie interfejsu, do którego podłączony jest klient bez udziału dostawcy uplinku w zakresie ustawienia routingu. Sam możesz zrobić co najwyżej NAT 1:1.

Autor:  sono2020 [ pt, 09 lis 2018 18:04:30 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.

Autor:  hub_lan [ pt, 09 lis 2018 19:15:49 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30

Autor:  czargrze [ pt, 09 lis 2018 20:02:11 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

pppoe

Autor:  Gularz_pl [ pt, 09 lis 2018 20:04:27 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

kolega ma coś pomieszane ale działa :) ile razy ja widziałem dziwne konfigi :) a póżniej coś jednak nie działa :)

wklej chociaż konfig to nakierujemy :)

Autor:  zuhjk [ pt, 09 lis 2018 20:25:04 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.

Robisz vlan i odbierasz go na ostatnim mt klienta. Vlan musi przechodzić przez mosty. Na głównym mikrotiku tworzysz interfejsy vlan i podpinasz je pod jeden fizycznie port. Natujesz między interfejsami virtualnymi. Mam pisać dalej, ja mam tak zrobione. Można inaczej. Ja mam osobnego mikrotika co robi adresy publiki z połączeniówki, dalej jest ccr do reszty zadań. Niektórzy klienci potrzebują bezpośrednio bez nata publika bo im się tunele rozpinają.

Autor:  sono2020 [ pt, 09 lis 2018 20:32:39 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

hub_lan pisze:
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30


Tak to właśnie wygląda

Autor:  czolo [ sob, 10 lis 2018 10:42:19 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

Jezeli uzyjesz maski mniejszej, najprosciej /32 to mozesz przerutowac przez prywatna adresacje. Byleby sie trasy zgadzaly wewnatrz.

Autor:  hub_lan [ sob, 10 lis 2018 11:13:16 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

sono2020 pisze:
hub_lan pisze:
sono2020 pisze:
Pula /28 jest na WAN CCR-a potrzebuję wydzielić jeden adres i dostarczyć go bezpośrednio klientowi na router bez NAT Dodatkowo na WAN stoi pula /30 z bramą główną od dostawcy.
NAT nie wchodzi w rachubę poradźcie jak to rozwiązać.


Czekaj bo chyba się trochę namieszało

Masz połączeniówkę /30 i w niej wroutowaną pulę /28 gdzie na tej /28 masz wszystkie adresy do wkorzyatania bo bramę masz z połączeniówki /30


Tak to właśnie wygląda

no to nie widze możliwości uzyskania sytuacji
końcówka operatora -> switch -> dwa równolegle podłączone routery niezależne od siebie

jak byś miał to bez połączeniówki to by się dało tak zrobić

Autor:  keler [ sob, 17 lis 2018 22:13:51 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

Do niedawna coś takiego robiłem na 1100AHx2 porty spięte były w bridge i hosty dostawały publiczne adresy ip. Przepustowości ustawiane były na interfejsach eth.

Teraz miałem potrzebę zrobienia czegoś podobnego w innym miejscu i z racji braku AHx2 poszedłem w AHx4 - niestety to urządzenia niema możliwości ustawiania przepustowości na porcie eth, simple queues też nie działają na interfejsach fizycznych. - może ktoś wie przy okazji jak rozwiązać taki problem.

Autor:  keler [ sob, 17 lis 2018 22:15:34 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

czolo pisze:
Jezeli uzyjesz maski mniejszej, najprosciej /32 to mozesz przerutowac przez prywatna adresacje. Byleby sie trasy zgadzaly wewnatrz.


A możesz opisać jak to zrobić ?

Autor:  sabat [ ndz, 18 lis 2018 4:48:27 ]
Tytuł:  Re: Przekazanie zewnetrznego IP na ruter wewnatrz

/28 musi być wyroutowana na twój adres z ip z /30 (to uzyskasz z dostawcą, Panie tak jest zrobione), dalej masz parę opcji:
1. Dzielisz /28 na 4x/30 i robisz statyczny routing po wewnętrznym szkielecie
2. Vlna, eiop czy inny tunel i tam dajesz /30, plus taki że klient nie widzi trasy po twoim szkielecie
3. Valn, eiop czy inny tunel i tam dajesz pppoe i dajesz my 1 zew adres z brama nawet jakąś wnętrza (adres ccra)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/