Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 17 lis 2018 21:40:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lis 2018 10:35:13
Posty: 2
Czołem!
Poddaję się po parunastu godzinach walki.
Może zacznę od początku.
Sytuacja wygląda tak, że NS loco m2 mam ustawioną jako router i nim łączę się z siecią zewnętrzną rozgłaszającą neta (dostęp bez ograniczeń mac/ip, kto ma hasło ten się loguje)
NS loco m2 jest lanem spięta do tplinka (gargoyle) rozgłaszającego (w domu) siec wifi dla domowników.
Połączenie NS z siecią zewnętrzną uzyskałem bez problemu, net działa.
No i pojawia się problem.
Nie mogę skonfigurać sprzętu tak, by tplink rozgłaszał neta po wifi i jednocześnie abym miał dostęp do konigruacji NS i tplinka.
Gdy wpinam lan od NS do tplinka w port WAN, nie mogę uzyskać dostępu do NS.
Gdy wpinam lan od NS do lan tplinka, mam dostęp do konfiga NS i tplinka, ale net na wifi działa tylko na lapku, smartfony pobierają inną bramę niż lapek.

Pomocy, jak poustawiać aby to miało ręce i nogi? Walczę juz drugi dzień.


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 9:37:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5186
skoro m2 jest ruterem, to na ruterze tplink wyłącz dhcp. lan z tplinka daj spoza zakresu dhcp m2. m2 z ruterem łączysz do gniazda lan rutera.


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 10:41:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 19 kwie 2012 15:00:17
Posty: 15
Ja akurat bym dał NS w bridge ale ok. Czyli robisz NS M5 jako router, LAN adres np. 192.168.5.1/24, wchodzisz na TP-LINK w ustawienia DHCP - wyłączasz je, wchodzisz na zakładki LAN i tam wpisujesz np 192.168.5.200/24 i wpinasz kabel pod żółte wejście. Czyli będziesz miał dostęp do obu urządzeń.


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 21:06:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 15 lis 2018 10:35:13
Posty: 2
Panowie, dwa różne podobne, ale różne rozwiązania. Zaraz będę testował. Nawet nie pomyślałem aby wyłączyć DHCP na tplinku.

A może jeszcze podpowiecie, ma wpięty do tp linka(gargoyle) pod USB komórkę jako modem LTE - czy istnieje jakaś konfiguracja aby w chwili braku dostępu do internetu od strony m2 pojawiał się dostęp ze strony LTE? Czy tylko ręczne przepinanie wchodzi w grę?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 gru 2018 3:28:55

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl