Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 01 lis 2018 11:16:50 
   Tytuł: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 556
Lokalizacja: Brzesko
A wic najnowszy soft i chyba nadal to nie dziala na switchip a mianowice na porcie 1 mam Vlan10 na tym vlanie vlan20 i che wyciagnac vlan20 na port acces np port 2. Moge to zrobic jedynie z wykorzystaniem procka ale niestety lipa z wydajnoscia. Ma kos pomysł czy to jest mozliwe do zrealizowania


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 15:19:30 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
No jest możliwe, wszystko robisz/konfigurujesz w bridgu

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 01 lis 2018 19:10:11 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 556
Lokalizacja: Brzesko
To aby sie dobrze zrozumiec. Dochodze vlanem 100 i na nim mam kolejne vlane 1,2,3 i chce wyjsc na porty accesowe w takim
wypadku prosba o jakis zrzut configu przyklad jak to ugrysc
Obrazek


Na górę
Post: pt, 02 lis 2018 23:13:30 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 556
Lokalizacja: Brzesko
I jak mi się nie udało z wykorzystaniem switchip


Na górę
Post: pn, 05 lis 2018 20:04:16 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 45
A robisz według tej instrukcji :
tylko dla switchy CRS3xx ??

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:C ... with_Bonds


Alternatywnie
jak jest dużo portów to można
port 1 odbiera tagged 100
port 2 (polaczony kablem z port3) untagged 100
port 3 tagged 1,2,3
port 4 drugi switch


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 3:12:30 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 366
Witajcie

dołączam sie do tematu....
próbuje ustawić vlany na crs326 i crs328 ale nie wiem do końca jak ustawić port trunk miedzy nimi

czy ktoś juz ten temat przerabiał ?


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 12:18:00 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
Na jakim systemie swOS? To wrzucasz wszystkie zainteresowane vlany na port który ma być trunkiem i tyle

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 12:43:57 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 366
sabat pisze:
Na jakim systemie swOS? To wrzucasz wszystkie zainteresowane vlany na port który ma być trunkiem i tyle

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


na Router OS na SWOS sie bardziej zamotalem
co ciekawe zmieniajac SWOS na RouterOS configuracja sie resetuje

zakładałem BRIDGA o nazwie trunk do niego dodawałem wszystkie vlany oraz porty ktore maja mbyc trunkiem (3 porty)

zakładałem dla kazdego vlanu bridga o nazwie bridge-vlan10 i do niego przypisywalem danego vlana oraz dodawałem do bridga porty ktore mają miec ACCESS w danym vlanie

czy powinienem włączac filtrowanie vlan ? (gdzies o tym czytalem)


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 12:51:35 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
Źle, przeczytaj instrukcję robienia vlan w ros. W bridge w sekcji vlan ustawiasz jaki vlan ma być obsługiwany przez jaki port, a w sekcji port zalczasz filtrowanie na dany port

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 16:18:20 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 366
sabat pisze:
Źle, przeczytaj instrukcję robienia vlan w ros. W bridge w sekcji vlan ustawiasz jaki vlan ma być obsługiwany przez jaki port, a w sekcji port zalczasz filtrowanie na dany port

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


cos mi nie wychodzi własnie robiąc w/g instrukcji

potrzebuje na 2 switchach miec 2 vlany w kazdym vlanie kilka portów

na kazdym switchu mam po 2 bridge a w nich odpowiednie porty


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 16:29:51 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
Tylko jeden bridge na każdym switch, a do vlanow.przypisujesz porty

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 16:32:29 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 366
sabat pisze:
Tylko jeden bridge na każdym switch, a do vlanow.przypisujesz porty

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


a podpowiesz jak w routerOS przypisac porty do vilanow ?
jak zrobic wiecej niz 1 port trunk ?


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 16:34:25 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
Pisałem, bridge zakladka vlans

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 17:24:31 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 366
sabat pisze:
Pisałem, bridge zakladka vlans

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


czyli tworze np. bridge-vlan10, bridge-vlan20 i w zakladce bridge/vlans dodaje do kazdego bridga osobny vlan ?


Na górę
Post: ndz, 02 gru 2018 17:28:38 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 448
Nie tworzysz bridge tylko JEDEN

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... p_Features

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 03 gru 2018 6:37:05 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 189
Lokalizacja: Wrocław
MT zmienił zalecany sposób konfiguracji od wersji 6,41
żeby ujednolicić serie 1xx2xx z serią 3xx co i tak nie jest możliwe ze względu na budowę
ale za to konfgi wyglądają podobnie
postępujcie zgodnie z manualem to działa tak jak napisali.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 11:44:10 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 820
Lokalizacja: wlkp
Dla uściślenia jeżeli w rb widzę, że jest menu zakładka switch to ustawiam vlany w tym menu. Czy muszę sprawdzać na każdym jaki "czip" i szukać po tabelkach jak ustawiać ?
Jeżeli nie ma to w brigde/vlan ?
Tak czy inaczej wszystkie porty do bridga nie zależnie od "czipa".
Jeżeli potrzebuję adresacje z vlanu aby zarządzać urządzeniem dodaje interfejs vlan na bridgu czy na porcie fizycznym?
?

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 12:06:05 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: wt, 04 sty 2011 12:09:55
Posty: 189
Lokalizacja: Wrocław
w uproszczeniu
za każdym razem wszystko do bridga + fajeczka vlan filtering
zakładka switch/vlan w serii 1xx/2xx
zakładka bridge/vlan w serii 3xx

jeśli vlan chcesz adresować to dodajesz go do bridge i w zakładce z portami tag dodajesz switch1 cpu
można też nie dodawać jednego portu do niczego i mieć zarządzanie out of band.


Na górę
Post: śr, 06 lut 2019 11:30:25 
   Tytuł: Re: CRS 328 vlany
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 820
Lokalizacja: wlkp
Panowie odkupuję.
Jeszcze dwa pytania.

Pierwsze:

Jeżeli chcę aby np mgmt był rozsyłany na wszystkich portach w danym "bridgu" to zakładka /bridge vlan wybieram mgmt i dodaje jako tagowany mgmt czy muszę podać wszystkie porty? Działa jedno i drugie, ale pytam jak to poprawnie zrobić i czy trzeba wyklinać wszystkie porty jako tag?

Drugie:
jeżeli wrzucam inf jako tagowany to czy muszę także dodać jako tagg "bridge" w którym jest ten inf? Wydaję mi się że nie bo vlan będzie rozsyłany na całym bridge a nie na wybranym tagowanym porcie.

Mam jeszcze dziwny problem. Z ccr wychodzą vlany od portu 3-10 jest bridge na którym wychodzą tagowane vlany. Połączenie do "problemu" wygląda tak. ccr - radio -crs - jakiś switch - sxtSAR. sxt odbiera vlany bez problemu. Jeżeli dodam w tym sxt jakiś vlan w /bridge port to przestaje go odbierać mimo że w neighbors widzę urządzenia w interfejsie vlan. Zauważyłem że jak na ccr ustawie vlan bezpośrednio na interfejsie którym wychodzi radio do tej lokalizacji wszystko działa prawidłowo po dodaniu vlan w bridge port w SXT.
Mam podobną sytuację także z 911 które jest wpięte bezpośrednio w ccr. Nie chce odbierać vlan jeżeli jest on na ccr w bridgu. Musze ustawić go bezpośrednio na interfejsie którym wychodzi. Zakładka bridge vlan ustawiona i reszta sieci działa poprawnie. Zastanawiam się czy może to być wina ros. Na ccr 6.42.11, sxt i 911 6.42.3.



Dzięki

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest czw, 23 maja 2019 3:03:46

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl