Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 03 mar 2015 10:46:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
Witajcie.

Czy ktoś zna sposób, żeby przekopiować 1:1 ustawienia z jednego MT na drugiego.
Niestety przy Backup/restore to nie działa (tzn coś kopiuje, a coś nie).

Ale żeby nie było tak prosto potrzebuję skopiować z RB411U level 4 na RB411 level4 lub Level3 (albo na 711, 733 itp).
MT pracuje jako klient sieci WiFI.
Dostawca sieci skonfigurował mi RB411U, a potrzebuje go podmienić na prostszą wersję bez SIM 411, 711, 733 itp, a tamtą wykorzystać do wyższych celów z wykorzystaniem 3G. Chodzi o przegranie wszystkich haseł i certyfikatów.


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 10:50:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2675
Lokalizacja: Wrocław
Kod:
/export


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 11:08:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
a to może działałać np z RB411U na RB733? czy tylko z 411 na 411


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 11:42:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 gru 2009 17:23:35
Posty: 1144
Lokalizacja: mnt/home
działa tylko interfejsy i MAC-i się mieszają, ale do ogarnięcia


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 12:35:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3539
Lokalizacja: Mazury
altare1 pisze:
działa tylko interfejsy i MAC-i się mieszają, ale do ogarnięcia
Takie problemy to są na *.backup, przy export/import nie ma takich problemów.
Może byłą jakaś skopana wersja co export/import niepoprawnie działał, ale generalnie działa to dobrze.

iwi pisze:
a to może działałać np z RB411U na RB733? czy tylko z 411 na 411

Nie ma wersji 733 może chodzi ci o 433, przejdzie ale np. do bridga doda ci tylko ether1, ale to nie problem bo potem sobie pozostałe dodasz z palca, a i skonfiguruje tylko wlan1.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: sob, 14 mar 2015 2:40:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
Tak - o 433.

Ale w sumie zdecydowałem się na 411.
Próbuje przegrać i nie działa to jak należy
tzn /export file=nazwa kopiuje ładnie
potem /import nazwa.src i importuje ładnie

a po tym wsztstkim otrzymujemy co prawda te same ustawienia interfejsów, ale nie przegrywa haseł userów/ trybu pracy sprzętu (np CPC)
Czy jest jakiś sposób przekopiować wszystko z hasłami userów?


Na górę
Post: sob, 14 mar 2015 10:05:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3539
Lokalizacja: Mazury
1) robisz backup
2) przenosisz i restore
3) robisz reset konfiguracji, ale usery mają pozostawić
Kod:
>/system reset-configuration no-defaults=yes keep-users=yes

4) importujesz konfiguracje

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2015 1:07:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
chyba nie o to chodzi.
NIe chodzi żeby zostawić usera tylko żeby przekopiować wszystkie konta userów na drugi sprzęt.


Mam 411U z gniazdem SIM którego dostawca internetu skonfigurował mi. Ale teraz potrzebuję ten 411U wykorzystać do postawienia zdalnego serwera z internetem z GSM
W tym nie potrzebuję GSM wiec potrzebuję podmienić sprzęty jednocześnie nie robiąc problemów dostawcy internetu.
Ponieważ on ma wejście kontrolne swoim hasłem na mój router dlatego chcę mu to przegrać, żeby dalej miał dojście. Gdybym znał hasło to bym go wpisał i nie byłoby problemu, ale nie znam i nie zależy mi na tym żeby go poznać tylko żeby przegrać.

exportem załatwiłem problem konfiguracji i haseł WIFI, tryb ręcznie odpaliłem, ale pozostaje jeszcze przekopiować konta userów.


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2015 1:41:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3539
Lokalizacja: Mazury
iwi pisze:
NIe chodzi żeby zostawić usera tylko żeby przekopiować wszystkie konta userów na drugi sprzęt.
Właśnie ci napisałem jak to zrobić, inaczej sie nie da.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: czw, 23 kwie 2015 23:32:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
Witajcie ponownie.
Długo nad tym siedziałem i nic nie wymyślę dlatego prośba o pomoc.

Zrobiłem backup na starym sprzęcie.
Zrobiłem export do pliku
Przeniosłem to wszystko do nowego sprzętu.

Zrobiłem restore i poszło bez problemu
potem /system reset-configuration no-defaults=yes keep-users=yes
i dalej jest wszystko OK.
potem /import nazwapliku.rsc no i pojawia się komunikat, że taka nazwa już istnieje. Ale o co mu chodzi? w końcu nie powinien mieć żadnej konfiguracji w sobie.
Dodatkowo spróbowałem zrobić z poziomu menu - zaznaczyłem, żeby uruchomił skrypt po przywróceniu do konfiguracji zerowej oraz żeby zatrzymał userów.
i ten sam błąd wyskakuje.
Czy gdzieś w logach można sprawdzić o którą nazwę mu chodzi? co mu nie pasuje
ewentualnie jak przerobić ten plik rsc żeby działał poprawnie.

Co dziwne jak wklejam całą zawartość tego skryptu do terminala to nie wywala błędu, ale konfiguracja jest niedokładnie przegrana bo nie działa parę rzeczy - m.in address IP główny jest niewłaściwy oraz pptp nie działa.


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2015 8:15:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3539
Lokalizacja: Mazury
a po resecie masz jakieś wpisy w ip > addresses jak puste to poszedł reset
jak dobrze pamiętam importując powinno krzyknąć że jest jakiś błąd w pliku i chyba nawet pokazuje linijke w której jest błąd, pokaż co tam krzyczy

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2015 9:46:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
Już poustawiałem ręcznie poza DHCP serwerem, który działa/nie działa oraz PPTP.
Co do DHCP serwera to na głównej stronie jest wyłączony, a po wejściu w IP - DHCP server pisze że włączony.
Jednak w leases nie ma wpisów

Po komendzie /import nazwapliku.rsc pojawia się tylko komunikat, że nazwa już istnieje - ale o co mu chodzi nie mam pojęcia, bo wyświetla tylko tą jedną linijkę tekstu.
Po otwarciu pliku rsc i skopiowaniu do schowka potem wklejeniu do terminala nie wywala błędów i wszystko przyjmuje, ale
i to jest najgorsze - nie jest to wierna kopia poprzedniego sprzętu i nie da się włączyć DHCP servera.
w zakładce Quick Set w polu Local Network jest niepoprawny adres IP.
Jak wpisuje go na poprawny (taki jak był w starym sprzęcie) i zaznaczam ptasza przy DHCP serwerze to po wykonaniu Apply wraca do ustawień z tych ze zdjęcia.
Załącznik:
2015-04-24 09_32_30.png
2015-04-24 09_32_30.png [ 10.9 KiB | Przejrzano 2000 razy ]

a tak powinno być
Załącznik:
2015-04-24 09_34_42.png
2015-04-24 09_34_42.png [ 14.05 KiB | Przejrzano 2000 razy ]


Co do PPTP klienta to niby jest podłączony bo widzę komputery w drugiej sieci, ale w logach jest coś takiego
Kod:
      849   Apr/24/2015 08:17:11   memory   pptp, ppp, info   Tunel_pptp: initializing...   
      850   Apr/24/2015 08:17:11   memory   pptp, ppp, info   Tunel_pptp: connecting...   
      851   Apr/24/2015 08:17:11   memory   pptp, ppp, info   Tunel_pptp: terminating... - connection refused   
      852   Apr/24/2015 08:17:11   memory   pptp, ppp, info   Tunel_pptp: disconnected
i ciągle to wyskakuje.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym. Ten nowy ma linencję LEVEL3 a stary LEVEL4 - może tutaj leży problem.


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2015 9:46:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 23:43:17
Posty: 66
noyo pisze:
a po resecie masz jakieś wpisy w ip > addresses jak puste to poszedł reset

puste.


Na górę
Post: pt, 24 kwie 2015 10:40:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3539
Lokalizacja: Mazury
To powinno przyjac.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: pn, 15 kwie 2019 20:53:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 lut 2009 21:28:13
Posty: 82
witam zmienilo sie moze od ostatniego czasu cos w sprawie przenoszenia?
chcialem przerzucic z 750 na 3011, ale juz backup wywala sie na 3011 i nie odpala sie, po powrocie i tak musze netinstall robic. JAk odpalam export import to czesc rzeczy mam ale wielu nie mam, jak np. dhcp leases czy VPNy.

_________________
sc


Na górę
Post: pn, 15 kwie 2019 21:18:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8602
sekcja po sekcji:

ctrl+c, ctrl+v

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 16 kwie 2019 15:21:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 lut 2009 21:28:13
Posty: 82
tak wlasnie zrobilem reszte ustawilem na nowo:) jest GIT, dzieki, pozdrwiam

_________________
sc


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kermu i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 27 cze 2019 0:58:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl