Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 18 lip 2018 12:29:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
tx-sector ustaw bliski 0 na pierwszej antenie, druga antene masz ok praktycznie i patrz na RSSI :)

Zaktualizuj soft do 6.42.6...

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 13:06:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 112
djvolt1942 pisze:
tx-sector ustaw bliski 0 na pierwszej antenie, druga antene masz ok praktycznie i patrz na RSSI :)

Zaktualizuj soft do 6.42.6...


W mnie wygląda tak:
Master:
connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -55
tx-sector: 13
tx-sector-info: right 0.6 degrees, down 1 degrees
rx-sector: 96
distance: 565.98m


Slave:
connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 95
rssi: -54
tx-sector: 21
tx-sector-info: right 0.6 degrees, down 0.6 degrees
rx-sector: 96
distance: 565.98m

Przy próbie ustawienia np TX-sector=2 nic się nie zmieniło. Soft 6.42.6


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 14:56:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Oj zmienilo sie, tego nie widac, musial bys odpalic Iperfa lub dwa urzadzenia TCP/IP wtenczas zobaczysz co daje tx-sector bliski 0 na dalszych odcinkach, glownie chodzi o opady deszczu na te chwile :)

Sa juz gotowe miski i obudowy:
Załącznik:
DSCF2544 — kopia.JPG
DSCF2544 — kopia.JPG [ 228.05 KiB | Przejrzano 1679 razy ]

LINKI...
KOMPLET: http://24.multimediahd.pl/en/60ghz/105- ... radom.html
RADOM: http://24.multimediahd.pl/en/60ghz/106- ... 400mm.html
DISH 400mm: http://24.multimediahd.pl/en/60ghz/104- ... -60ad.html

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Ostatnio zmieniony sob, 28 lip 2018 12:40:03 przez djvolt1942, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 16:41:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
dołożyłem cybant
od nowa wizowałem link na 1900 metrów :)

strona a
connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AA
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -63
tx-sector: 12
tx-sector-info: right 0.2 degrees, down 1 degrees
rx-sector: 96
distance: 1950.17m

strona b

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AA
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -63
tx-sector: 13
tx-sector-info: right 0.6 degrees, down 1 degrees
rx-sector: 96
distance: 1950.16m

Wniosek:
-dobrze użyć uchwytu L żeby widzieć zza anteny
- robimy sobie celownik kreskę markerem po środku promiennika od góry, i kreskę od góry po środku plastikowego profilu do montażu na rure)
dzięki temu będzie mniej błądzenia
-cybant jest idealnym pomocnikiem wizowania prawo lewo ( ~~6 stopni regulacji)
rozmiar 90-110mm , skręcamy ile się da , rozkrecamy na polowe zakresu jaki mozemy skrecic,
wizujemy uchwytem, skręcamy uchwyt
regulujemy cybantem
wizowałem link w 5 minut, wcześniej bez cybanta w 1,5 godziny :)
-rssi jak największy ( jak sygnał w db)
-tx sector powinien być jak najmniejszy (najbliżej zera)

Najpierw ustawiamy jak najlepszy rssi , mamy jakieś 2 skrajnie stopnie gdzie sie niezmiena +/- 1db
pozniej jak już rssi lepiej sie nie da, ustawiamy tak aby byl jak najnizszy txsector w zakresie tych 2 stopni (góra.dol prawo/lewo)

gora/dol mozna regulowac nawet przy mocno skręconym uchwycie ( wkladamy srubokret i przestawiamy)

Pamietamy o btest 500m w udp both direction miedzy antenami przy wizowaniu- inaczej parametry sie wolno odświeżają (bez tego linku nie da sie zwizowac)

Załącznik:
Komentarz: t
IMG_20180718_143506.PNG
IMG_20180718_143506.PNG [ 335.4 KiB | Przejrzano 1663 razy ]


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:20:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 112
Czy cybantem nazywasz skrecaną opaskę stalową jak od zwykłego LHG? Jak dokładnie to montujesz bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :)


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:35:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Na to wychodzi, uchwyt jest po prostu z mizernego plaskownika zrobiony przez co sie wygina, na odczepnego wypadaloby przyspawac wspornik, bo tego tutaj brakuje. aby uratowac ten uchwyt.

Wizowanie wcale tak tragiczne nie jest, wystarczy odpalic btesta w dwie strony i wizowac dokladnie patrzac na tx-sector i rssi, wystarcza te dwa parametry a reszta sama sie znajdzie, diody w tym przypadku nie sa do niczego potrzebne :)

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:48:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 525
to powiedzcie mi czy jest realnie szansa zrobić z tego czegoś
Kod:
WAP-60AD 
mikro bazę dla 3 -5 klientów w promieniu maks do 350m?


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 17:53:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Jasne, ze tak, 8 klientow dokladnie, na tyle pozwala lvl4.

Max 12 sektorow na maszcie w dwoch sekcjach oddalonyxh ok 50cm.

Zasieg do 600m od wAPa

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 18:22:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 525
djvolt1942 pisze:
Jasne, ze tak, 8 klientow dokladnie, na tyle pozwala lvl4.

Max 12 sektorow na maszcie w dwoch sekcjach oddalonyxh ok 50cm.

Zasieg do 600m od wAPa

na WAPG-60AD jako klient?


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 18:38:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
To sie zastanow co piszesz, bo sam sobie mieszasz :P

Dokladnie na WAPG-60AD-A czyli z lvl4 robisz baze czyli robi jako sektor 180 stopni, a w promieniu do 600m laczysz sie z LHG60 pod tego wAPa, jesli jeden kierunek to 8 klientow w linii, ale tak, aby jeden klient drugiego nie przyslanial, kat 180 stopni zatem sporo z tym, ze przy 120-180 musi byc bardzo blisko, aby macierz wylapala poprawnie sygnal z klienta, jesli chcesz podlaczyc 24 klientow 360 stopni to musisz miec nasze oslony jako sektor 120 stopni, jesli 32 to 90 stopni, a jesli 40 to oslony 60 stopni, zasada jest taka sama jak przy 5G tylko tyle, ze tutaj max na sektor w postaci wAP60 przypada tylko 8 klientow, a z racji tego, ze to fala milimetrowa mozesz utworzyc np. dwie sekcje jedna pod druga na wAP60G, te odwrocone do siebie plecami moga miec ten sam kanal, zas sekcja wyzsza zapewnia dostep klientow z dalszych odleglosci, a sekcja nizsza klientom z blizszych lokalizacji... Wiecej sekcji raczej nie bedzie potrzebnych, choc mozna


Jeszcze raz zadam pytanie dla tych co testuja: czy dziala wam tx-power > 8 i na stacji zmienia sie RSSI czy nadal lipa i jest moc zablokowana?

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 20:54:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 222
djvolt1942 pisze:
czy dziala wam tx-power > 8 i na stacji zmienia sie RSSI czy nadal lipa i jest moc zablokowana?


a gdzie to można odczytać?


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 21:53:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
Ciekawostka porównanie w dzisiejszej ścianie deszczu linków na rożnym sprzęcie.

Załącznik:
deszcze.PNG
deszcze.PNG [ 60.59 KiB | Przejrzano 1543 razy ]


Na górę
Post: śr, 18 lip 2018 23:45:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
djvolt1942 pisze:
To sie zastanow co piszesz, bo sam sobie mieszasz :P

Dokladnie na WAPG-60AD-A czyli z lvl4 robisz baze czyli robi jako sektor 180 stopni, a w promieniu do 600m laczysz sie z LHG60 pod tego wAPa, jesli jeden kierunek to 8 klientow w linii, ale tak, aby jeden klient drugiego nie przyslanial, kat 180 stopni zatem sporo z tym, ze przy 120-180 musi byc bardzo blisko, aby macierz wylapala poprawnie sygnal z klienta, jesli chcesz podlaczyc 24 klientow 360 stopni to musisz miec nasze oslony jako sektor 120 stopni, jesli 32 to 90 stopni, a jesli 40 to oslony 60 stopni, zasada jest taka sama jak przy 5G tylko tyle, ze tutaj max na sektor w postaci wAP60 przypada tylko 8 klientow, a z racji tego, ze to fala milimetrowa mozesz utworzyc np. dwie sekcje jedna pod druga na wAP60G, te odwrocone do siebie plecami moga miec ten sam kanal, zas sekcja wyzsza zapewnia dostep klientow z dalszych odleglosci, a sekcja nizsza klientom z blizszych lokalizacji... Wiecej sekcji raczej nie bedzie potrzebnych, choc mozna


Jeszcze raz zadam pytanie dla tych co testuja: czy dziala wam tx-power > 8 i na stacji zmienia sie RSSI czy nadal lipa i jest moc zablokowana?


zablokowana 42.5 i 42.6


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 1:00:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Tak myslalem, dzieki za info, w konia ludzi robia, na LHG jest zalaczona max moc, bo inaczej by to nie dzialalo tak jak nalezy tym bardziej na 1900m lub jest myk w oprogramowaniu zrobiony, tak wnioskujemy z kolegami z Czech...

Masz jak sprawdzic najnowsza wersje RC czy tam odblokowali ACK i moc?

atmel - wbijasz na terminal na AP, wklepujesz /interface w60g set wlan60-1 tx-power=15, wchodzisz na stacje, wbijasz w terminal /interface w60g monitor wlan60-1 i sprawdzasz rssi, nastepnie na AP dajesz tx-power=10, rozepnie ci stacje wiec sie jeszcze raz logujesz i ponownie sprawdzasz rssi czy spadlo czy nadal tak samo...

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 7:51:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 22
RouterOS 6.43rc44 na wapach, 650m - nieznaczna różnica jest

tx-power=15
Kod:
       connected: yes
       frequency: 64800
  remote-address: 04:D6:AA:C1:38:37
             mcs: 8
        phy-rate: 2.3Gbps
          signal: 100
            rssi: -56
       tx-sector: 31
  tx-sector-info: left 26.6 degrees, down 3.8 degrees

tx-power=10
Kod:
       connected: yes
       frequency: 64800
  remote-address: 04:D6:AA:C1:38:37
             mcs: 8
        phy-rate: 2.3Gbps
          signal: 80
            rssi: -61
       tx-sector: 31
  tx-sector-info: left 26.6 degrees, down 3.8 degrees

tx-power=5
Kod:
       connected: yes
       frequency: 64800
  remote-address: 04:D6:AA:C1:38:37
             mcs: 8
        phy-rate: 2.3Gbps
          signal: 40
            rssi: -70
       tx-sector: 31
  tx-sector-info: left 26.6 degrees, down 3.8 degrees


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 8:43:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Czyli wAP maja odblokowane na RC i widze, ze ACK takze odblokowane, elegancko, bedzie sie dzialo teraz :)

Troche slaby sygnal jak na moc 15 na 650m, co to za anteny sa? Po tx sector widac, ze trzeba lekko dowizowac :)

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 9:10:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 08 gru 2014 14:12:35
Posty: 22
LHG XL , zdaję sobie sprawę że muszę dowizować, chwilowo nie mam kiedy.


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 17:17:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 525
potwierdzam. Najnowsze RC wgrane, LGH bez względu na podana moc tx-power nie zmienia sygnału


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 17:43:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 112
Czy przy moich parametrach

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -55
tx-sector: 38
tx-sector-info: right 1 degrees, up 0.2 degrees
rx-sector: 96
distance: 565.98m

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AA:69:79
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -56
tx-sector: 62
tx-sector-info: right 1 degrees, up 1.4 degrees
rx-sector: 96
distance: 565.96m


Soft 6.42.6. Parametry takie jak rx-sector są dosyć bardzo zmienne od 12 do 62, RSSI praktycznie stoi w miejscu, signal 80-100, phy-rate czasami na chwilkę spadnie. tx-sector-info również skacze najczęściej jest 0.6/0.6 po po obu stronach.
muszę jeszcze dowizować anteny?


Na górę
Post: czw, 19 lip 2018 20:35:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
it-konsult pisze:
potwierdzam. Najnowsze RC wgrane, LGH bez względu na podana moc tx-power nie zmienia sygnału


Czyli tak jak myslalem, LHG60 ma moc ustawiona na sztywno czyli max moc :P

mkeram - jesli juz dowizowac nie mozesz lepiej przy obciazeniu a zerwie ci przy tym sygnale na tej odleglosci tzn ze anteny sa nie ten teges :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 8:15:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
djvolt1942 pisze:
it-konsult pisze:
potwierdzam. Najnowsze RC wgrane, LGH bez względu na podana moc tx-power nie zmienia sygnału


Czyli tak jak myslalem, LHG60 ma moc ustawiona na sztywno czyli max moc :P


Wątpie że ma,LHG60 bo reaguje tylko na regulacje mocy 4,5,6,7,8 db, powyżej 8 nie ma żadnej różnicy default tyle samo co 8db


Na górę
Post: pt, 20 lip 2018 16:01:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Czyli tak jak wAP60G na stabilnym sofcie :P z tym, że po walkach z MT zmuszeni zostali do wypuszczneia wersji RC z odblokowanym ACK i tx-power :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: ndz, 05 sie 2018 11:19:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 21 lut 2013 23:46:52
Posty: 26
Witam,
Mam na razie dwa linki jeden na ~230m, drugi na 513m.

W pierwszym przypadku mam sygnał na poziomie -55. Anteny mogły by być dowizowane, ale nie miałem czasu się tym zająć. Dłuższy link wygląda tak:

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AD:98:CB
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -51
tx-sector: 60
tx-sector-info: right 0.2 degrees, up 1.4 degrees
rx-sector: 96
distance: 513.85m

connected: yes
frequency: 58320
remote-address: 04:D6:AA:AD:98:C9
mcs: 8
phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -49
tx-sector: 37
tx-sector-info: right 0.6 degrees, up 0.2 degrees
rx-sector: 96
distance: 513.86m

No i teraz mogę powoli się zacząć przymierzać do 900m - podczas deszczu solidnego sygnał mi poleciał na -59 ale tylko z jednej strony. Dokładnie na wieży 60m gdzie antena jest skierowana lekko w dół. Nie wiem czy na promiennik bardziej padał deszcz, bo po drugiej stronie (gdzie antena patrzy lekko w górę) sygnał się zmienił z -49 na -52 więc różnica jest.

Ogólnie link stabliny. Soft 6.42.1 (link230m) i 6.42.6(link 513m). Ale mam już dwie dziwne sytuacje - w przeciągu dosłownie kilku dni.
Pierwsza wtopka - link na 230m się rozłączył. Scan nic nie pokazał. Dopiero scan po drugiej stronie jakby zresetował radio i po chwili link wrócił. Działał kolo godzinki i znowu się zerwał. Po resecie końcówki na razie działa 12h.
Druga wtopka - link 513m. Zniknęła mi końcówka na ethernecie. podjechałem - reset prądowy i poszło. Ale tutaj jest możliwość, że mogło coś sie wydarzyć na kablach lub coś nie tak ze switchem. Podpięte jest to do switcha UPLINK 8 port GBit POE. Link radiowy zestawiony był, ale nie próbowałem się logować od strony radia.

Ogólnie jestem zadowolony ale mam jeszcze pewne zastrzeżenia i mam nadzieję, że to kosmetyka.

Ciekawy jestem czy u Was coś podobnego miało miejsce...

Pozdrawiam
LEEYO


Na górę
Post: ndz, 05 sie 2018 11:59:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 17 sie 2008 20:28:20
Posty: 112
[quote="leeyo"]Witam,

Druga wtopka - link 513m. Zniknęła mi końcówka na ethernecie. podjechałem - reset prądowy i poszło. Ale tutaj jest możliwość, że mogło coś sie wydarzyć na kablach lub coś nie tak ze switchem. Podpięte jest to do switcha UPLINK 8 port GBit POE. Link radiowy zestawiony był, ale nie próbowałem się logować od strony radia.
Ciekawy jestem czy u Was coś podobnego miało miejsce...
/quote]

Na kablu to prawdopodobnie problem z ustawieniem RSTP w konfgu Bridge'a. Ustaw na None i będzie OK.


Na górę
Post: pn, 06 sie 2018 16:15:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 577
Lokalizacja: Poznań
venthyln pisze:
dołożyłem cybant

Załącznik:
IMG_20180718_143506.PNG


Polecam:
https://www.wisp.pl/p6273,uchwyt-precyz ... adkit.html


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aznar, Foxman i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 22 mar 2019 10:26:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl