Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 710 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 lis 2018 23:57:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 10 lis 2018 23:55:42
Posty: 3
Słuchajcie może zadam głupie pytanie, ale jak dostawca dostarczył mi 2 anteny, gdzie na obydwu naklejkach jest SLAVE to one nie połączą się? Jaka jest różnica między Master a Slave?


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2018 22:35:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2075
djvolt1942 pisze:
djrobson pisze:
Oprócz spamowania wątku masz coś zamiar ciekawego przekazać światu?


Sam spamujesz piszac w ten sposob nie wnoszac nic ciekawego do tresci.

Odnosnie przekazania:

Tak, rekord odleglosci zostal pokonany i bedzie rozwijany
Tak, beda nowe wersje 2,5G z obsluga linkow 4km po nowym roku

Właśnie wykryłem firmę produkującą świetne miski. Pewnie już z wami współpracują :D Normalnie wymiatają. :zlosnik:
https://www.youtube.com/watch?v=JgRLWAPgD7s


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2018 22:53:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Tak to oni, sa genialni :D

Ale sa znacznie lepsi :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2018 22:57:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2075
djvolt1942 pisze:
Tak to oni, sa genialni :D

Ale sa znacznie lepsi :P

Popatrz od początku. Z blachy robią anteny i falowody, normalnie sam bym spróbował tego. :rotfl:


Na górę
Post: pn, 12 lis 2018 0:15:53 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2137
Lokalizacja: Kraków
śmiejcie się śmiejcie :) to się nazywa wyoblanie
to że wygląda prowizorycznie nie zmienia faktu że jest bardzo precyzyjne a dokładniej tak precyzyjne jak ta matryca pod spodem

jesli ktoś wykonał precyzyjną matrycę to wszystkie miski na niej zrobione będą miały na prawdę niewielką tolerancję odchyłki - myślę że znacznie mniejszą niż potrzebna do misek antenowych


Na górę
Post: pn, 12 lis 2018 12:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 377
Djvolt cos tam probuje i ma dobre efekty.
Jak wychodzila 8 generacja w CPU intela i producent twierdzil ze musi byc nowy chipset to tez mowilem ze wala kreca bo microarchitektura jest identyczna.
Bez problemu i duzego dlubania twierdzilem ze i3 bedzie dzialac bez problemu bo tez ma 4 rdzenie to wszyscy sie smiali.
Stwierdzilem ze zrobie "sprawdzam" i zakupilem sprzet.
Po pierwszych screenach z odpalona i3-8100 juz tyle smiechu nie bylo. Ale tez sie czepiali ze przy pcie widnieje predkosc szyny x0 i w ogole ze lipa, oczywiscie pracowalem na integrze.
Pozniej przyszla kolej na i5-8400 i i7-8700k.
O ile z i5 bylo troche zabawy bo na pewnych plytach dzialala a na innych nie dzialala i nie wiedzialem od czego zalezy.
I7-8700k mialem problem z HT.
Niestety odpuscilem temat bo sprawy rodzinne mocno skomplikowaly zycie tak przynajmniej inni poszli w moje slady.

Imho zostal problem ze z B250 i i3-8100 optane nie chcial dzialac twierdzac ze nie spelnia minimalnych wymagan.
Chlopak ma wizje, sa efekty to niech dziala.
Moze inni pojda za nim i efekt bedzie taki ze 2km na tym sprzecie bedzie dzialac w deszczu sniegu etc bez backupu.
Jak sie uda uzyskac porownywalna stabilnosc linku na 5km do AF24 to bedzie mega


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 11:30:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
MGŁA
link 2 km

2x lhg60

RSSI bez mgły -58

RSSI w mgle by bardzo dużej wilgotności -68

Deszcz

na 2km zrywanie w deszczu jest porównywalne do af24 na 5 km

Snieg etc

Czekam :)


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 14:38:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 312
Lokalizacja: Kraków
A WAP 60 bez modyfikacji daje radę na 140m z sensowną dostępnością???


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 14:44:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
venthyln pisze:
MGŁA
link 2 km

2x lhg60

RSSI bez mgły -58

RSSI w mgle by bardzo dużej wilgotności -68

Deszcz

na 2km zrywanie w deszczu jest porównywalne do af24 na 5 km

Snieg etc

Czekam :)


Uchwyt precyzyjny czy standardowy?
LHG oryginalne czy z miskami i oslonami?

matszosa pisze:
A WAP 60 bez modyfikacji daje radę na 140m z sensowną dostępnością???


Standardowy wAP60 leci cacy oprocz ekstremalnego deszczu...

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 21:18:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 26 maja 2013 14:04:23
Posty: 42
djvolt1942 pisze:
venthyln pisze:
MGŁA
link 2 km

2x lhg60

RSSI bez mgły -58

RSSI w mgle by bardzo dużej wilgotności -68

Deszcz

na 2km zrywanie w deszczu jest porównywalne do af24 na 5 km

Snieg etc

Czekam :)


Uchwyt precyzyjny czy standardowy?
LHG oryginalne czy z miskami i oslonami?

Gołe lhg, uchwyt precyzyjny


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 21:35:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Elegancko, dobry wynik, poczekajmy na szron, a tym bardziej szadz, juz niebawem :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: sob, 17 lis 2018 22:35:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 10 lis 2018 23:55:42
Posty: 3
Czy macie jakiś sposób na w miarę proste ustawienie dwóch anten w odległości 1,5 km? Na oko wydaje się OK, ale nie chcą łączyć się :/


Na górę
Post: ndz, 18 lis 2018 0:20:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3495
Lokalizacja: Mazury
irekasdf pisze:
Czy macie jakiś sposób na w miarę proste ustawienie dwóch anten w odległości 1,5 km? Na oko wydaje się OK, ale nie chcą łączyć się :/
Możesz spróbować z uchwytem:
https://www.cyberteam.pl/produkt/5835_uchwyt-precyzyjny-wireless-wire-dish-rblhgg-60adkit-alu

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 6:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 10 lis 2018 23:55:42
Posty: 3
noyo pisze:
irekasdf pisze:
Czy macie jakiś sposób na w miarę proste ustawienie dwóch anten w odległości 1,5 km? Na oko wydaje się OK, ale nie chcą łączyć się :/
Możesz spróbować z uchwytem:
https://www.cyberteam.pl/produkt/5835_uchwyt-precyzyjny-wireless-wire-dish-rblhgg-60adkit-alu


Ok, ale jak to robicie w praktyce takie ustawienie? Najpierw jedną antenę, a później drugą? Jaka jest pewność, że ta pierwsza jest dobrze ustawiona? Nie mogę kompletnie połączenia złapać :/


Na górę
Post: pn, 19 lis 2018 9:14:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
Na dwie osoby na takiej odleglosci i poruszasz milimetry od prawej do lewej az zlapiesz choc signal 20 lub zaswieca sie kontrolki, pozniej tylko dowizowujesz z jednej i drugiej strony i wsio.

Na 600-800 to pikus, na 1500m to juz wyczyn, a na 4km trzeba miec sporo cierpliwosci :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: wt, 27 lis 2018 22:59:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 318
Na 1,1 km i 64800 MHz nie udało się połączyć LHG60 (+ miska alu + osłona + uchwyt precyzyjny) do sektora wAP60 - zamiast wAP docelowo będzie LHG ale wydawałoby się że to powinno uprościć wizowanie (jedna strona na raz). Podają zasięg w takiej konfiguracji max 800m, jasne że na 1,1 km nie ma co oczekiwać sensownej wydajności, ale czy to normalne że w ogóle nie łączy? Wcześniej na 350 m LHG60 (oryginalna siatka i mocowanie) do tego samego wAP60 poszło bez większego problemu.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 0:04:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
To normalne, ze nie laczy do wapa na tej czestotliwosci, sprobuj na 58G a tym bardziej na 66G...

LHG do LHG spokojnie na tym sprzecie co masz do 1,5km, przy 66G spokojnie 5km.

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 0:40:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 03 wrz 2017 22:37:06
Posty: 18
@djvolt1942

Co polecasz zamiast wAP na sektor?
wAP to jakas pipidowka-zabawka pod telewizor przystawka a nie sektor.
Jest opcja wy-googlowac sektory na 60G i w to wsadzic routerboard z karta ? :)
Byłaby lalunia.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 1:32:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
@baniak - nie ma i na te chwile nie istnieja w MT i raczej istniec nie beda ze wzgledu na to, iz wykorzystywana jest maciez...

@marekm72 - jedynie co ci moge zaproponowac to oslona pod tego wapa, ktora ci poprawi ewidentnie sygnal, zbadana odleglosc rzeczywista pod samego golego wap60 z czystego lhg60 to:
Załącznik:
45434320_285932038691561_4964919264315179008_n.png
45434320_285932038691561_4964919264315179008_n.png [ 7.62 KiB | Przejrzano 670 razy ]


Ale z sektorem w oslonie oraz z tym co teraz masz mozesz probowac na 1100, powinienes miec mcs 4 i signal 40 :)

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 13:27:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 318
Sektor wAP60 jest w osłonie i skierowany środkiem wiązki na najdalszego klienta LHG60 (345.56m), około 45 stopni w bok jest drugi klient wAP60 (100.75m), a ten którego próbuję wizować jest dokładnie na przedłużeniu tego pierwszego, ROS 6.44beta39 (beta28 na tym wizowanym bo muszę się do niego dostać zdalnie by zaktualizować i odblokować 66000 - dlatego na razie pozostaje mi próbować na 64800).

Sektor wAP60:
Kod:
[admin@MikroTik] > interface w60g monitor 0
             connected: yes
             frequency: 64800
        remote-address: 04:D6:AA:xx:xx:xx,30:07:4D:xx:xx:xx
                tx-mcs: 8,8
           tx-phy-rate: 2.3Gbps,2.3Gbps
                signal: 80,50
                  rssi: -69,-67
             tx-sector: 61,18
        tx-sector-info: ,
              distance: 345.56m,100.75m
  tx-packet-error-rate: 0%


Bliższy klient wAP60:
Kod:
[admin@MikroTik] > interface w60g monitor 0 
             connected: yes
             frequency: 64800
        remote-address: 30:07:4D:xx:xx:xx
                tx-mcs: 8
           tx-phy-rate: 2.3Gbps
                signal: 80
                  rssi: -60
             tx-sector: 45
        tx-sector-info: left 11.4 degrees, up 11.4 degrees
              distance: 100.75m
  tx-packet-error-rate: 0%


Dalszy klient LHG60:
Kod:
[admin@MikroTik] > interface w60g monitor 0 
             connected: yes
             frequency: 64800
        remote-address: 30:07:4D:xx:xx:xx
                tx-mcs: 8
           tx-phy-rate: 2.3Gbps
                signal: 80
                  rssi: -59
             tx-sector: 11
        tx-sector-info: left 0.2 degrees, down 1 degrees
              distance: 345.56m
  tx-packet-error-rate: 0%


Podejrzanie wygląda mi asymetria RSSI - czy tak ma być (słabsze na sektorze, nawet gdy klient to taki sam wAP)?


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 14:12:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 318
djvolt1942 pisze:
@baniak - nie ma i na te chwile nie istnieja w MT i raczej istniec nie beda ze wzgledu na to, iz wykorzystywana jest maciez...

MacieRZ zamiast 6x6 mogliby zrobić 3x12 - w sektorze przydaje się szeroki kąt w poziomie a wystarcza wąski w pionie (+ uchwyt z precyzyjną regulacją pochylenia). Może wtedy realne byłoby pełne 360 stopni przy użyciu 3 sektorów.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 15:52:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
marekm72 macieSZ :P W polszy jestesmy.

Sygbaly masz eleganckie, ale pamietaj, ze LHG jest dlugodystansowe wiec ma ustalona moc, zejdz z moca to sie poprawi rssi :P

Macierzy nie da sie tak zrobic, nie da sie zrobic anteny z macierzy, a wylaczajac poszczegolne sekcje tylko spowoduja problemy.

Steruj moca na wapie i na koncowkach...

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 16:23:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 318
W aktualnym sofcie nie ma już ustawienia mocy. Mogliby zrobić by dopasowywała się automatycznie do zmiennych warunków, bez tego pozostaje tylko lekko rozwizowywać przy małych odległościach. Niby dlaczego się nie da - macierze są nie tylko kwadratowe - a zwykły panel czy sektor to też macierz, tylko tu poszczególne elementy mają zmienne przesunięcie fazy co pozwala zmieniać kierunek wiązki. No ale przy długości fali ~5mm nie da się niestety domowymi sposobami, musiałby to tak zaprojektować producent.


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 22:14:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 06 lut 2015 13:46:25
Posty: 1449
My testowalismy na 6.42.1 i tam byla mozliwosc :P Sprzet bez sterowania moca to nie sprzet, sprawdz czy wap ma sterowanie moca, mozliwe, ze tak jak piszesz w nowych wersjach to sektor steruje koncowkami...

To jest macieSZ z 2014 i specyfikacji jej raczej nie zmienia, Ignite takze ma macieSZ, nie wyobrazam sobie takiego sektora na 60GHz przy fali milimetrowej :P

_________________
###############
Modyfikacje / Upgrade
http://24.multimediahd.pl/pl/3-60ghz
###############


Na górę
Post: śr, 28 lis 2018 22:36:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1764
Lokalizacja: W-wa
Ostroznie z zyczeniami. Niestety takie sektory beda robione, ale nie beda przeznaczone pod WiFi.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 13 4 5 6 710 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aznar i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 22 mar 2019 9:50:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl