Trzepak.pl
https://trzepak.pl/

[MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=59013
Strona 1 z 1

Autor:  Marek777 [ czw, 14 cze 2018 15:50:04 ]
Tytuł:  [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Witam wszystkich specjalistów :) , od kilku dni mam mam zagwozdkę związaną z konfiguracją Mikrotik CRS125-24G-1S z firmwarem 6.42.1. 2xWAN z load balancingiem sumującym oba łącza + skrypt sprawdzający dostępność obu wanów


Problemy:

1) Niskie prędkości max transfer osiągany do 120 Mbit przy łączu wan1-300/150 Mbit wan2-150/150, czy można na mikrotiku bezpośrednio sprawdzić prędkość łącza dochodzącego do routera? Czy to może być kwestia konfiguracji czy bardziej wina po stronie ISP? (przy podłączeniu kablem bezpośrednio do głównego routera.

2) Wi-Fi guest zażądane przez UBIQUITI na mikrotiku skonfigurowane na VLAN 30 nie przydziela adresów z DHCP oraz po wpisaniu ręcznie adresu również sieć nie działa. Czy w firewall/mangle dla VLAN 30 powinien być ustawiony in. interface na pool dhcp dla sieci guest ( bo tylko to rzuciło mi sie w oczy ) ? Najdziwniejsze w tym jest to że problem dotyczy głownie urządzeń APPLE, czy jest to możliwe aby coś w konfiguracji było skopane?
EDIT: problem dotyczy jednak wszystkich urządzeń

Z góry dzięki za pomoc. :)
3) opcjonalnie czy mikrotik daje możliwość wycięcia ruchu z Android oraz IOS z sieci wi-fi firmowej? (brak możliwości podłączenia się do wi-fi dla telefonów) .

Autor:  marcinez [ czw, 14 cze 2018 16:44:19 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Ad.3 czy nie wystarczy użyć a ACL?

Autor:  noyo [ czw, 14 cze 2018 16:51:14 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Seria CRS ma inne przeznaczenie niż te do ktorego go zastosowałeś. To bardziej switch niż router

Autor:  thekrzos [ czw, 14 cze 2018 17:56:37 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

On więcej niż 150-200Mbps Ci nie przepuści w NAT

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Autor:  Marek777 [ pt, 15 cze 2018 8:57:25 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Jeśli chodzi o ACL to nie znam zasady która mogła by wykluczyć telefony ? Masz jakiś pomysł ? I jesteście pewnie że ten faktycznie przełącznik ma takie ograniczenie i nie przepuści większego transferu ?

Autor:  Marek777 [ pt, 15 cze 2018 9:26:40 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) No tak to faktycznie bardziej switch niż router ale czy jesteście pewni ze po zmianie na urządzenie z serii RB2011 prędkości wzrosną, hm i tak się zastanawiam czy obecną konfigurację z tego będę mógł przerzucić na urządzenie serii RB2011 1:1 i będzie działać ? Trochę zajmie konfiguracja tego od nowa :/ Co do ACL czy znasz jakąś zasadę która wykluczy urządzenia mobilne ?

Autor:  Pablo [ pt, 15 cze 2018 10:41:07 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

2011 i CRS125 ma ten sam procek
taniej i lepiej jest kupić BR750 Gr3 jako router i dual WAN nat itp a CRS zostawić jako switch

Autor:  marcinez [ pt, 15 cze 2018 11:51:10 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Myślałem że po wifi mają się łączyć tylko urządzenia firmowe, po wcześniejszej twojej akceptacji. Jeśli ma być inaczej acl nie pomoże

Autor:  Marek777 [ pt, 15 cze 2018 15:52:14 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

A czy RB3011 nie będzie lepszym rozwiązaniem ? Mam tez do dyspozycji CRS109-8G-1S-2HnD-IN. Czy oba zapewnią pełne wykorzystanie łącza?

Autor:  Cramin [ pt, 15 cze 2018 15:57:51 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Przecież Ci już doradzono. Najtańszy wydajny RouterBoard.

Autor:  Marek777 [ wt, 19 cze 2018 9:08:28 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Chciałem tylko zapytać o opinie o CRS109-8G-1S-2HnD-IN bo takim sprzętem dysponuje i zanim przejdę cała konfigurację to chciałem się dowiedzieć czy w ogóle takie urządzenie podoła.

Autor:  Cramin [ wt, 19 cze 2018 9:49:20 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Nie podoła, to jest Cloud Router Switch. Switch z możliwością routowania, ale wydajnością nie powala.
Podany przez Ciebie CRS109 to takie samo urządzenie tylko portów ma mniej.
Jak Cię stać to 3011 a rozsądnie to 750gr3 jako router, CRS125 jako switch.

Autor:  Marek777 [ wt, 19 cze 2018 15:54:54 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Dzięki za podpowiedź :) :polacmu: jeszcze jak mogę to dopytam czy jest jakiś łatwy sposób żeby przenieś konfigurację pomiędzy crs125 a 750GR? Czy trzeba ręcznie przeklepywać?

Autor:  Cramin [ wt, 19 cze 2018 16:09:44 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Kod:
/export

Obrobienie interfejsów najczęściej wystarczy w notatniku czy innym edytorze tekstu.
Kod:
/import

Autor:  Marek777 [ śr, 20 cze 2018 14:21:50 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Dziękuję :) prosta komenda a jaka pomocna :) ok jeden temat mieli byśmy załatwiony :) teraz mam jeszcze pytanie dodatkowe jeśli mogę oczywiście :) czy spotkałeś/liście się z przypadkami zakłócania sieci wi-fi na ubiquiti ? Sytuacja wygląda następująco:

6 x AP UNIFI skonfigurowane na kanałach "auto" osiągane prędkości do 50Mbps w takcie dnia spada do 1-2 czasami 5 Mbps przy czym na kablu internet działa w prędkości 120-150 Mbps w tej samej chwili.

z sieci wifi korzysta około 30 osób i z obserwacji nie wynika aby było to spowodowane ilością osób tylko właśnie jakimiś zakłóceniami sieci. W tej lokalizacji jest jeszcze około 20-25 innych sieci wi-fi które sie na siebie nakładaja.

Czy jest jakiś sposób w tych urządzeniach zwiększenia odporności na zakłócenia ?

Autor:  Pudel [ śr, 20 cze 2018 17:30:09 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Leczenie kanałowe lub używanie tylko 5 GHz (o ile je masz).

Autor:  Marek777 [ pt, 22 cze 2018 8:42:29 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Powiesz coś więcej o łączeniu kanałów? Właśnie zanim zakupię urządzenia 5ghz to chciałem sprawdzić wszystkie opcje.

Autor:  gavron [ pt, 22 cze 2018 10:22:18 ]
Tytuł:  Re: [MT] Problem z Wi-FI i prędkością łącza

Leczenie nie łączenie ;) heh heh.

Czyli poszukaj kanału na którym działa w miarę ok.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/