Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 mar 2018 16:38:48 
   Tytuł: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 455
Witam!
Mam link
RB912 - RB912, około 1,5 [km].

Anteny:

https://www.cyberbajt.pl/produkt/5487/d ... 20-hv.html

Leci tam w porywach około 100 mega, w testach mi wychodzi maksymalna przepustowość 110-115 mega. Generalnie potrzeba ciut więcej. Wcześniej w podobnej sytuacji podmieniłem na AF5X i już. Ale teraz złożyłem papiery, i planuję się dokopać do miejsca docelowego (ziemią brakuje mi 700 [m]), więc szkoda mi kasy.

Sygnały mam w okolicy -45, CCQ tx skaczące 85%-100%, CCQ rx skaczące 95%-100%. Kanał 5700, szerokość 40 MHz. Nstreme exact size (bez nstreme leci około 100), Troughput mam w okolicach 200000. Coś mogę jeszcze zrobić? Od biedy leżą mi RB z AC, wrzucenie AC da jakiegoś małego kopa, bez zmiany szerokości kanału ?


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:08:24 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1645
Lokalizacja: W-wa
AC da radę ciut więcej Warto sprobowac


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:11:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 14 sty 2018 19:50:08
Posty: 193
lordolas pisze:
Witam!
Mam link
RB912 - RB912, około 1,5 [km].

Anteny:

https://www.cyberbajt.pl/produkt/5487/d ... 20-hv.html

Leci tam w porywach około 100 mega, w testach mi wychodzi maksymalna przepustowość 110-115 mega. Generalnie potrzeba ciut więcej. Wcześniej w podobnej sytuacji podmieniłem na AF5X i już. Ale teraz złożyłem papiery, i planuję się dokopać do miejsca docelowego (ziemią brakuje mi 700 [m]), więc szkoda mi kasy.

Sygnały mam w okolicy -45, CCQ tx skaczące 85%-100%, CCQ rx skaczące 95%-100%. Kanał 5700, szerokość 40 MHz. Nstreme exact size (bez nstreme leci około 100), Troughput mam w okolicach 200000. Coś mogę jeszcze zrobić? Od biedy leżą mi RB z AC, wrzucenie AC da jakiegoś małego kopa, bez zmiany szerokości kanału ?
W moim przypadku nv2 działało bardzo dobrze.
Spróbuj pokminić z data rates.
Może coś jeszcze dasz rade wykrzesać.
Będziesz musiał dać AC na obydwie strony linku.
Musisz też pamiętać o strefie fersnela.
Wysłane z mojego RB1100ahx4 przy użyciu ziemniaka.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 18:35:15 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 08 mar 2009 2:58:37
Posty: 317
Dziwne, tylko 100 Mbps przy 20/40 MHz i przy 2 (jak rozumiem) antenach po każdej stronie?
1. Czy anteny są równo, nie przekrzywione?
2. Próbowałeś leczenia kanałowego i sprawdzania, czy gdzieś jest lepiej? Próbowałeś zrobić spectral-history (z Dude'a najlepiej) i zobaczyć, czy ktoś tam czegoś mocno nie nadaje w okolicy?
3. Jeżeli to Nstreme - czy masz włączony Polling i włączone Disable CSMA?
4. Czy Guard interval jest any?
5. Wejdź w registration, dwukliknij peera i zobacz "Statistics". W trakcie testów, kiedy idzie to 110 Mbps - co pokazuje w Tx Rate i Rx Rate (zależy, którą stronę testujemy)? Czy mocno skacze? Jakie wartości są najczęściej? Tzn. ile Mbps, czy 1S czy 2S, czy 40 MHz, czy jest SGI?
6. Patrzyłeś na CPU po obu stronach w trakcie testu? Nie dochodzi do 100%? Może coś nieoptymalnie skonfigurowane?

Przy 40 MHz, 2 streamach i 802.11n powinno iść i ponad 200 Mbps. Sygnał -45 jest bardzo mocny, więc jedyne co może przeszkadzać to problem sprzętowy (jakiś nadajnik źle nadaje - ale wtedy raczej wolniej by jeszcze szło) albo coś zakłóca (i to na poziomie powyżej -75 dBm) - i wtedy dałoby się znaleźć kanał inny może.

AC może pomóc, bo nawet jeżeli coś zakłóca to nie cały czas, a w te momenty kiedy nie zakłóca - udałoby się na 256-QAM nadawać i podreperować prędkość.


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 20:04:21 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 455
dasiu pisze:
Dziwne, tylko 100 Mbps przy 20/40 MHz i przy 2 (jak rozumiem) antenach po każdej stronie?
1. Czy anteny są równo, nie przekrzywione?
2. Próbowałeś leczenia kanałowego i sprawdzania, czy gdzieś jest lepiej? Próbowałeś zrobić spectral-history (z Dude'a najlepiej) i zobaczyć, czy ktoś tam czegoś mocno nie nadaje w okolicy?
3. Jeżeli to Nstreme - czy masz włączony Polling i włączone Disable CSMA?
4. Czy Guard interval jest any?
5. Wejdź w registration, dwukliknij peera i zobacz "Statistics". W trakcie testów, kiedy idzie to 110 Mbps - co pokazuje w Tx Rate i Rx Rate (zależy, którą stronę testujemy)? Czy mocno skacze? Jakie wartości są najczęściej? Tzn. ile Mbps, czy 1S czy 2S, czy 40 MHz, czy jest SGI?
6. Patrzyłeś na CPU po obu stronach w trakcie testu? Nie dochodzi do 100%? Może coś nieoptymalnie skonfigurowane?

Przy 40 MHz, 2 streamach i 802.11n powinno iść i ponad 200 Mbps. Sygnał -45 jest bardzo mocny, więc jedyne co może przeszkadzać to problem sprzętowy (jakiś nadajnik źle nadaje - ale wtedy raczej wolniej by jeszcze szło) albo coś zakłóca (i to na poziomie powyżej -75 dBm) - i wtedy dałoby się znaleźć kanał inny może.

AC może pomóc, bo nawet jeżeli coś zakłóca to nie cały czas, a w te momenty kiedy nie zakłóca - udałoby się na 256-QAM nadawać i podreperować prędkość.


1. Raczej równo, staram się zawsze.
2. Jestem na 5700, w okolicy jestem ja i znajomy, wiec skany są tylko z mojej i jego sieci.
3. Włączony pooling, i CSMA wyłączone
4. Jest any
5. Wrzucę video.
6. CPU nie przekracza 30%

https://youtu.be/tJjwvTQMirI


Na górę
Post: ndz, 18 mar 2018 22:14:16 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1269
Lokalizacja: Myszków
Poszukaj lepszego kanału, ew zejdź na 20MHz jak nie ma czystego odcinka 40MHz.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 1:09:14 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 08 mar 2009 2:58:37
Posty: 317
20 MHz niewiele da, max. do 120 Mbps dałoby się dojść. A tu widać, że dużo ginie, na Tx CCQ spada nawet do 50% (czyli nie jest 85%, jak kolega pisał wcześniej), czyli dużo retransmisji jest. W sumie ramki retransmitowane to 20% wszystkich przesłanych ramek (porównując przyrosty Tx frames i Tx Hw frames podczas testu).

lordolas:
1. Proszę, upewnij mnie, że pisząc "CSMA wyłączone" masz na myśli "Disable CSMA" jest ZAZNACZONE? (prawdopodobnie tak, ale to ważne, więc dopytuję).

2. Jaką moc mają ustawioną te karty? Domyślnie, największą możliwą? Spróbuj zmienić na sztywną tx power na 20 dBm albo i 15 dBm - tak, żeby moc odbierana była ok. -55 dBm - i powiedz, jak się po czymś takim zachowuje?

3. I jednak - polecam, próbować leczenia kanałowego, najlepiej połączonego z nasłuchiwaniem Spectral History - bo coś musi tam zakłócać, takie straty same z siebie się nie biorą.
Dodam mocno, że chodzi o SPECTRAL HISTORY, najlepiej przez Dude robione, a nie samo "Scan" - bo to nic nie daje jeżeli chodzi o zakłócenia z innych sieci (np. jakieś Ubi z protokołem AirMAX)

4. Do tego jako bonus - możesz spróbować wyłączyć jeden chain na bazie i nadawać tylko drugim - i patrzyć, jak odbiera sygnały drugi i czy występują problemy (i tak dwa razy, sprawdzić każdy chain). Może się okazać, że tylko jeden z chainów ma problemy - wtedy może być coś np. ze wzmacniaczem na karcie.


Na górę
Post: pn, 19 mar 2018 1:18:40 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 455
dasiu pisze:
20 MHz niewiele da, max. do 120 Mbps dałoby się dojść. A tu widać, że dużo ginie, na Tx CCQ spada nawet do 50% (czyli nie jest 85%, jak kolega pisał wcześniej), czyli dużo retransmisji jest. W sumie ramki retransmitowane to 20% wszystkich przesłanych ramek (porównując przyrosty Tx frames i Tx Hw frames podczas testu).

lordolas:
1. Proszę, upewnij mnie, że pisząc "CSMA wyłączone" masz na myśli "Disable CSMA" jest ZAZNACZONE? (prawdopodobnie tak, ale to ważne, więc dopytuję).

2. Jaką moc mają ustawioną te karty? Domyślnie, największą możliwą? Spróbuj zmienić na sztywną tx power na 20 dBm albo i 15 dBm - tak, żeby moc odbierana była ok. -55 dBm - i powiedz, jak się po czymś takim zachowuje?

3. I jednak - polecam, próbować leczenia kanałowego, najlepiej połączonego z nasłuchiwaniem Spectral History - bo coś musi tam zakłócać, takie straty same z siebie się nie biorą.

4. Do tego jako bonus - możesz spróbować wyłączyć jeden chain na bazie i nadawać tylko drugim - i patrzyć, jak odbiera sygnały drugi i czy występują problemy (i tak dwa razy, sprawdzić każdy chain). Może się okazać, że tylko jeden z chainów ma problemy - wtedy może być coś np. ze wzmacniaczem na karcie.


1. Disable CSMA jest i było zaznaczone.
2. Jadę na default.
3. Jak pisałem wcześniej, raczej mogę tylko zakłócać sam siebie. Tylko ja i kolega syfimy lokalny eter.

Obecnie testuję 5480

W tej lokalizacji nadaję lub dobrze słyszę kanały
5210 40 MHz
5260 20 MHz
5320 20 MHz
5380 40 MHz Ce
5430 40 MHz (nie wiem w którą bo to AF5X - nie potrafię sprawdzić w jakim kierunku zajmuje pasmo)
5660 eC MHz
5740 Ce MHz

4. Sprawdzę


Na górę
Post: wt, 20 mar 2018 1:09:28 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 404
Lokalizacja: Wrocław
Fajne efekty potrafi przynieść (przy tak mocnym sygnale) Noise Floor Threshold z zakładki Advanced. Ustaw tam np -70. Sygnał dropnie Ci naprawdę mocno, ale przestanie Ci odbierać jakiekolwiek sygnały poniżej -70. Spadek sygnału Ci nie zaszkodzi, bo SNR zostanie to samo, a wytniesz sobie zapychacze powietrza. Nawet jeśli są na innych kanałach, spektrum potrafi się nieco rozlać poza ramy. To tylko Mikrotik ;)

Spadające TX CCQ sugeruje, że po "drugiej stronie" coś Ci szumi. Nie musi być AP na 5GHz - kamery, piloty, drony, telewizornie... cokolwiek.

Dodatkowo, TX power ustaw na ok. 14dBi i jeśli masz coś wiszącego blisko na maszcie - tam także zmniejsz moc nadawania. Wtedy zaczyna siać zgodnie z tym, co pokazuje prognozach.
NV2 też mogłoby zdziałać cuda...


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 11:43:48 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 455
piterus90 pisze:
Fajne efekty potrafi przynieść (przy tak mocnym sygnale) Noise Floor Threshold z zakładki Advanced. Ustaw tam np -70. Sygnał dropnie Ci naprawdę mocno, ale przestanie Ci odbierać jakiekolwiek sygnały poniżej -70. Spadek sygnału Ci nie zaszkodzi, bo SNR zostanie to samo, a wytniesz sobie zapychacze powietrza. Nawet jeśli są na innych kanałach, spektrum potrafi się nieco rozlać poza ramy. To tylko Mikrotik ;)

Spadające TX CCQ sugeruje, że po "drugiej stronie" coś Ci szumi. Nie musi być AP na 5GHz - kamery, piloty, drony, telewizornie... cokolwiek.

Dodatkowo, TX power ustaw na ok. 14dBi i jeśli masz coś wiszącego blisko na maszcie - tam także zmniejsz moc nadawania. Wtedy zaczyna siać zgodnie z tym, co pokazuje prognozach.
NV2 też mogłoby zdziałać cuda...


Dobre TO! :)
Tej sztuczki nie znałem. Zrobiłem -70 i odciąłem się od netu, ale na -95 sygnał spadł do -70 SNR z 72 do 28, ale wydajność wzrosła. Bez cudów, ale jest więcej i śmiga żwawiej. Co prawda to taki półśrodek i rzeźbienie w gównie, ale na krótka metę bardzo pomocne. Dzięki za poradę :)


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 13:51:42 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
Włącz nv2. Nstreme z reguły nie lubi innego CCQ jak 99-100%. Jak chcesz się bawić nstreme to blokuj tylko jedną wartość MCS, aż dojdziesz przy której link spina się stabilnie. Ten filmik to dla mnie żadna nowość, i tak dziwne, że się jeszcze nie rozłącza.


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 17:28:43 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 20 lis 2007 23:23:23
Posty: 455
djrobson pisze:
Włącz nv2. Nstreme z reguły nie lubi innego CCQ jak 99-100%. Jak chcesz się bawić nstreme to blokuj tylko jedną wartość MCS, aż dojdziesz przy której link spina się stabilnie. Ten filmik to dla mnie żadna nowość, i tak dziwne, że się jeszcze nie rozłącza.


Ale to link do hopki, a naczytałem się tutaj mnogo o degradacji przy NV2. I większośc opinii to: NV2 na bazę a nstreme lub czyste 802.11 na linki


Na górę
Post: śr, 21 mar 2018 18:16:39 
   Tytuł: Re: Link 912 - 912
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 853
No no fajnie, że ktoś to rozumie jednak :) To prawda, jest degradacja. Nstreme jest bardzo mocno kapryśny, możesz spróbować jeszcze czystego 802.11 (obserwuj wtedy czy jest poprawny "distance"). A jak nie to robisz "data rates" na "configured" i zaznaczasz tylko jedną wartość w HT MCS po stronie AP. Client ma mieć wszystko na default. Mniej więcej jak na poniższych obrazkach, oba przykładowe linki są na 40Mhz z "guard interval" na long, pierwszy to 1x1 (MCS 0-7) drugi MIMO 2x2 (MCS 8-15). Data rates A/G ma być oczywiście puste. Czasami zabawa z GI daje rezultat i nie zawsze SGI (short guard interval) działa poprawnie więc ustawia się na "long"). Ogólnie ma być CCQ 100% wtedy nstreme pokazuje pazur.

W poniższym przykładzie ustawienie MCS na 13 lub 5 powoduje zmasakrowanie linku przy nstreme.


Załączniki:
MCS_4.png
MCS_4.png [ 40.3 KiB | Przejrzano 524 razy ]
MCS_12.png
MCS_12.png [ 41.76 KiB | Przejrzano 524 razy ]
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 2:06:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl