Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 24 gru 2017 21:02:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
Witam,

Jako szczęśliwy posiadasz Mikrotik RouterBoard 450G od podajże 5 lat i pora powoli rozglądać się za jakimś następcą. Router wykorzystywany jest w domu na potrzeby kilkunastu urządzeń przy łączu światłowodowym 50Mb/s down i 10Mb/s up (Realnie 53 / 12 tutaj plus dla ISP). Niestety zapotrzebowanie na pasmo rośnie a z tego co wiem ten routerek maksymalnie sobie poradzi z 100 - 120Mb/s co by się potwierdzało obserwując obciążenie CPU. Generalnie na nim jest robiony cały routing, DHCP statyczne, serwer PPP na potrzeby podłączenia kogoś jako gościa czy maszyny wirtualnej, pare blokad portów w firewallu no i małe kreowanie ruchu. Dylemat mam co wybrać RB750GR3 HEX czy RB850Gx2? Chciałbym sprzęt w miarę przyszłościowy, bezawaryjny i umożliwiający zastosowanie znacznie szybszego łącza w przyszłości. (W tej chwili mogę mieć łącze 600Mb/s down i 120Mb/s up także fajnie by było nawet do 1Gb/s aby był w stanie przepchnąć)

Miałem kiedyś 750G i powiem szczerze trochę się zraziłem do tej serii gdyż szybko zakończyła swój żywot i dopłaciłem do 450G, jakie sensowne opcje mam dzisiaj? Pytam tutaj gdyż są na forum osoby które do znacznie poważniejszych celów wykorzystują ten sprzęt i w większych ilościach także są w stanie coś sensownego doradzić, czego nie dowiem się w sklepie czy z specyfikacji produktu.

Schemat sieci wygląda tak:

ONT - RB450G - Switch 24 x 1Gb

Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony ndz, 24 gru 2017 21:20:38 przez seb235, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 24 gru 2017 21:14:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 376
Bierz RB750Gr3

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 14:44:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
thekrzos pisze:
Bierz RB750Gr3


A mógłbyś w paru zdaniach uzasadnić? dlaczego akurat RB750GR3?


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 17:12:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3845
Lokalizacja: Szczecin
Lepszy stosunek wydajność/cena. Posiada również sprzętowe szyfrowanie IPsec. Jakbym nie potrzebował sprzętowego szyfrowania to zamiast 850Gx2 wolę wziąć 3011. Więcej portów, większa wydajność, ma SFP, a cena niewiele większa.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 17:26:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
850 też ma sprzętowy ipsec. Zalety 750v3 są proste : tańszy, ma obudowę, ma usb, jest wydajny.


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 20:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 612
Lokalizacja: Poznań
750 ma faspatha, 850 nie ma niestety. To robi sporą różnicę na szybkich łączach.


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 22:07:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Chyba ma na eth1


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 22:12:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Wszystko jasne[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171225/6619b25b6ff0d839d6628da8eeb3493a.jpg[/img]


Na górę
Post: pn, 25 gru 2017 23:14:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 02 lip 2007 5:31:42
Posty: 612
Lokalizacja: Poznań
Post jest sprzed dwóch lat, mam 850gx2 w domu i niestety, do tej pory, na najnowszych wersjach routeros'a fastpath nie działa.


Edit:
Czytam na forum MT "Make sure "Switch all ports" is disabled." tego nie próbowałem.


Na górę
Post: wt, 26 gru 2017 0:29:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Z tego co pamiętam to najpierw włączyli na eth1 on jest poza switchem


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 20:45:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
Trochę odświeżam temat gdyż dałem spokój rok temu z wymianą sprzętu, jak oceniacie dzisiaj RB450Gx4? Czy może lepiej brać coś innego?

Myśle o zwiększeniu łącza na 200Mb/s także wymiana staje się koniecznością.


Na górę
Post: pn, 10 gru 2018 21:35:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 54
seb235 pisze:
Trochę odświeżam temat gdyż dałem spokój rok temu z wymianą sprzętu, jak oceniacie dzisiaj RB450Gx4? Czy może lepiej brać coś innego?

Myśle o zwiększeniu łącza na 200Mb/s także wymiana staje się koniecznością.


Na takie prędkości wystarczy HEX (RB750Gr3) spokojnie, RB450Gx4 jest szybszy na pewno, procek ARM robi swoje :) Ale cena inna troszkę.
Osobiście planuję HEXa :) a u mnie nadal RB750G robi robotę....


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 6:00:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
Zamówiłem i opłaciłem RB450Gx4 jeżeli wytrzyma tyle co mój obecny RB450G to mam sporo zapasu na przyszłość.

Podpowie ktoś jak szybko i skutecznie zmigrować konfiguracje?


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 7:55:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 54
seb235 pisze:
Zamówiłem i opłaciłem RB450Gx4 jeżeli wytrzyma tyle co mój obecny RB450G to mam sporo zapasu na przyszłość.

Podpowie ktoś jak szybko i skutecznie zmigrować konfiguracje?


Export do pliku na starym routerze, a z pliku przez konsolę do nowego. Tylko na nowym po odpaleniu zrób
Kod:
system  reset-configuration no-defaults=yes


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 19:51:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
RB450Gx4 powinien być u mnie jutro uruchomię zrobię testy dam znać co i jak.

Co do obecnego RB450G mogę potwierdzić to co można znaleźć na internecie, maks możliwości tego sprzętu to ok 120Mb/s przy takiej przepływności procek ma 100% obciążenia i na tym koniec.


Na górę
Post: wt, 11 gru 2018 21:58:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 13 wrz 2018 10:57:52
Posty: 54
seb235 pisze:
RB450Gx4 powinien być u mnie jutro uruchomię zrobię testy dam znać co i jak.

Co do obecnego RB450G mogę potwierdzić to co można znaleźć na internecie, maks możliwości tego sprzętu to ok 120Mb/s przy takiej przepływności procek ma 100% obciążenia i na tym koniec.


RB450G u mnie wyciąga troszkę więcej: Przy dobrych ustawieniach firewalla około 180 Mb/s :) A bez firewalla ponad 200

Także optymalizacja i jeszcze raz optymalizacja


Na górę
Post: czw, 13 gru 2018 23:17:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 20 lut 2018 22:54:55
Posty: 16
Ja dodam od siebie że w domu mam hAP ac2 i z włączonym firewallem oraz kilkunastoma kolejkami spokojnie obsługuje łącze 600/60. U znajomego podłączałem pod łącze 1000/1000 i też bez problemu chodziło. Tylko tam bez kolejek. Za tą cenę uważam to za bardzo dobre wyniki. Tylko teraz problem z dostępnością


Na górę
Post: czw, 13 gru 2018 23:59:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 mar 2012 18:25:50
Posty: 156
seb235 pisze:
RB450Gx4 powinien być u mnie jutro uruchomię zrobię testy dam znać co i jak.

Co do obecnego RB450G mogę potwierdzić to co można znaleźć na internecie, maks możliwości tego sprzętu to ok 120Mb/s przy takiej przepływności procek ma 100% obciążenia i na tym koniec.


Ja mam, z działającym dude serwer na nim. Gigabita w routingu zamyka. Bardzo porządny sprzęt.

_________________
~~~Jaki masz kabel, takie masz usługi! ~~~


Na górę
Post: sob, 22 gru 2018 1:32:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 07 cze 2008 14:27:52
Posty: 207
Więc jak to bywa życie się trochę skomplikowało - tak więc i odpowiedź przychodzi trochę później.

Płyta przyszła wszystko działa maksymalne obciążenie CPU to ok 15% jak na chwile obecną. Co do łącza był mały zgrzyt z dostawcą ale sytuację udało się w miarę sprawnie wyjaśnić i mam nawet więcej niż być powinno.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 19 sty 2019 5:48:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl