Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 01 lis 2016 12:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
Witam. Kiedyś już poruszałem ten problem na forum ale zmieniła się trochę moja sieć więc problem poruszam ponownie.

Charakterystyka mojej sieci

Router Huawei B315 > RouterBOARD RB962UiGS 5HacT2HnT hAP ac jako klient po gigabit LAN z wyłączonym DHCP

Do RouterBOARD RB962UiGS 5HacT2HnT hAP ac podpięty serwer na Linuxe przez port gigabitowy.

Zaistniała sytuacja:

Serwer Linux > Huawei B315 Wifi 2,4 GHZ (150 Mbps) > Samsung Galaxy S7 - prędkości download 12-15 MB/s z serwera Linux ,upload 12-15 MB/s na serwer Linux na protokole FTP , na SMB trochę wolniej. Ogólnie sytuacja ok


Serwer Linux > RouterBOARD RB962UiGS 5HacT2HnT hAP ac 2,4 GHZ (150 Mbps) lub 5 GHZ (600 Mbps lub wyżej) > Samsung Galaxy S7 - prędkość download 2,4 GHZ 12-15 MB/s zaś dla 5 GHZ 25-40 MB/s , upload 1,2-1,3 MB/s niezależnie czy 2,4GHZ czy 5 GHZ.

Problem leży po stronie upload na serwer Linuxowy przez Mikrotika WIFI niezależnie od wybranej częstotliwości. Tak jakby coś zwalniało WIFI

Dziwna sytuacja bo prędkośc upload na Huawei B315 jest normalna.

Problem napewno nie dotyczy Samsunga Galaxy S7 , sprawdzane na laptopie na WIFI i na drugim smarfonie sytuacja taka sama

Proszę o pomoc :)

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 13:59:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3809
Lokalizacja: Szczecin
Rozumiem, że jak podpinasz kompa po kablu to upload normalny i nie ma problemu wydajności serwera? Jaki soft na MT? Wgraj najnowszy, bo 6.37 zmieniła trochę w sterownikach radia (tylko włącz superchannel, bo DFS). Konfiguracja radia rozumiem, że standardowa i nic nie zmieniałeś?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 14:34:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
Zapodaj
Kod:
/int wi ex
i sie zobaczy


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 16:52:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
Na kablu w obie strony około 100 MB/s.

# nov/01/2016 15:55:57 by RouterOS 6.38rc19
# software id = NB8P-NEHY
#
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n basic-rates-a/g=\
6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-b=\
1Mbps,2Mbps,5.5Mbps,11Mbps channel-width=20/40mhz-Ce country=poland \
disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=ap-bridge ssid=SM_ORANGE \
tx-power-mode=all-rates-fixed wireless-protocol=802.11
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-polling=no
/interface wireless
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=\
20/40/80mhz-eeeC country=poland disabled=no distance=indoors frequency=\
5240 mode=ap-bridge ssid=SM_ORANGE_5GHZ wds-default-bridge=bridge \
wireless-protocol=802.11
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk mode=\
dynamic-keys wpa-pre-shared-key=xxxxx wpa2-pre-shared-key=xxxxxx
add management-protection=allowed name=brak

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 18:09:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
jeszcze jedno zauwazylem , speedtest na huawei upload 22-25 mbps zas na mikrotiku 10-11 mbps czyli te 1,2 -1,3 MB/s. Czyli router sobie cos nie radzi

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 20:40:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
marcinkrysk pisze:
Na kablu w obie strony około 100 MB/s.

# nov/01/2016 15:55:57 by RouterOS 6.38rc19
# software id = NB8P-NEHY
#
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n basic-rates-a/g=\
6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-b=\
1Mbps,2Mbps,5.5Mbps,11Mbps channel-width=20/40mhz-Ce country=poland \
disabled=no distance=indoors frequency=auto mode=ap-bridge ssid=SM_ORANGE \
tx-power-mode=all-rates-fixed wireless-protocol=802.11
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-polling=no
/interface wireless
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac channel-width=\
20/40/80mhz-eeeC country=poland disabled=no distance=indoors frequency=\
5240 mode=ap-bridge ssid=SM_ORANGE_5GHZ wds-default-bridge=bridge \
wireless-protocol=802.11
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk mode=\
dynamic-keys wpa-pre-shared-key=xxxxx wpa2-pre-shared-key=xxxxxx
add management-protection=allowed name=brak


Tu jest w miare OK. Mozesz nie dawac kompatybilnosci az tak daleko (b/a)
Saj export pełny z wireless, bo moze masz cos dalej zle ustawione


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 21:06:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
jaka komenda do exportu calego wirelles?

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 21:40:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
marcinkrysk pisze:
jaka komenda do exportu calego wirelles?


Dodaj "verbose"

PS. Taka mała ankieta - jesteś z rocznika 90+ ? Zgadłem?


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 21:54:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
rocznik 86

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 18:45:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
wkleic calosc tego /export verbose bo to duzo tekstu?

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 20:06:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 400
Lokalizacja: Wrocław
Zerknij podczas uploadu jak się kształtuje rate w zakładce registration - czy płynie na dół czy nie, CCQ jak wygląda.
HW retries ustawiłbym na 15, adaptive noise immunity na AP + Client,
Testowo wyłącz kartę na 5G zostaw 2,4 (albo na odwrót) - może gdzieś zasilanie ucieka.
na CPU taki ruch nie powinien robić wrażenia.

Sprawdź czy kolejki na interfejsach masz standardowe, możesz popróbować z only-hardware-queue.
Dodatkowo do wyłączenia connection tracking, spróbuj testowo wyłączyć fastpath i fasttrack.


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 20:37:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
Problem chyba wyjaśniony ale nie rozwiązany połowicznie.

Aktualna sytuacja:

Po wyłączeniu 2,4 GHZ - prędkość na 5 GHZ około 40 MB/s upload czyli luks

Niestety sytuacja na odwrót czyli wyłączone 5GHZ - prędkość około 2-4 MB/s niby troche lepiej.

Dziwna zagadka ehh

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 20:58:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
Pewnie masz moc ustawioną na default
Ustaw sobie country i anteny na kilka dB i moc zgodnie z krajem. Ostatecznie ustaw moc na all-rates i daj jakies 6-10dB, nie wiecej.


Na górę
Post: czw, 03 lis 2016 21:30:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
Niestety zmiana all rates fixed na 2,4 i 5 GHZ na wartość 6 nic nie daje sytuacja jak na początku

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: pt, 04 lis 2016 19:43:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
jedyne co pomaga to wylaczenie calkiem 2,4 ghz

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 11:18:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
Zrobiłem jedną rzecz podłączyłem serwer do port Gigabit ale w Huaweiu i zrobiłem próbę upload przez Mikrotika na 5 GHZ prędkość z włączonymi obydwoma częstotliwościami około 12 MB/s to już całkiem dziwne jest , na 2,4 GHZ prędkość nadal 1-3 MB/s. To ja już nic nie rozumiem. Po LAN cała sieć działa pięknie praktycznie zamyka przepustowość sieci.

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 11:26:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 31 sie 2013 18:32:00
Posty: 8
Hej, mam tego MT i dzis popatrze co i jak z wifi, u siebie mam problem z karta intela na 5 GHz wysylanie pliku po smb zabija praktycznie wifi, po 1-2 min transfer staje i trzeba wl/wyl karte w laptopie zeby znowu zaczelo dzialac. Sprawdze transfer po ftp z/do NASa Synology. Wkleje tez config. Co ciekawe inny laptop z inna karta intela nie ma problemu na 5 GHz podobnie jak iPad czy SGS7, wiec uwazam ze to sterownik tego intela. No nic siade potem i postaram sie pomoc.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 13:40:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
Man go jako ap. Działa jak należy. Problemy z kartami Intela były do 6.35.


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 14:22:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 31 sie 2013 18:32:00
Posty: 8
Ja nadal mam na 6.37.1 problemy, na 5 GHz praktycznie w ciemno zawsze zerwie sie polaczenie, a laptop 2 m od MT


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: sob, 05 lis 2016 16:52:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 14 cze 2016 13:05:37
Posty: 89
mi nic nie zrywa tylko te predkosci , dramat

_________________
Mikrotik SXT LTE and Mikrotik RB962UIGS 5HACT2HNT HAP AC


Na górę
Post: pn, 07 lis 2016 12:47:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 31 sie 2013 18:32:00
Posty: 8
RB962 + Intel AC7265

4 GB ISO
2.4 GHz
DL FTP bez szyfrowania
20-21 MB/s
UL FTP bez szyfrowania
19-20 MB/s (koncowka do 22 MB/s)

5 GHz
DL FTP bez szyfrowania
28-31 MB/s (koncowka do 36 MB/s)
UL FTP bez szyfrowania
42-46 MB/s

/int wi exp

/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode \
antenna-gain=2 band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-Ce country=poland \
disabled=no distance=indoors frequency=auto frequency-mode=superchannel \
hw-retries=5 mode=ap-bridge ssid=lambda tx-power-mode=all-rates-fixed \
wireless-protocol=802.11 wmm-support=enabled
set [ find default-name=wlan2 ] adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode \
antenna-gain=2 band=5ghz-onlyac channel-width=20/40/80mhz-Ceee country=\
poland disabled=no distance=indoors frequency=5580 frequency-mode=\
superchannel hw-retries=10 mode=ap-bridge ssid=kappa tx-power-mode=\
all-rates-fixed wireless-protocol=802.11 wmm-support=enabled


Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

PS moc ustawiona na 17 db


Ostatnio zmieniony pn, 07 lis 2016 12:47:15 przez cpu, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 07 lis 2016 12:50:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 07 lut 2014 12:12:55
Posty: 1010
wyniki SI
mam podobnie -poza 2,4 bo mam kanał 20mhz


Na górę
Post: pn, 07 lis 2016 12:59:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 31 sie 2013 18:32:00
Posty: 8
Problemem jest ta karta intela - ac na niej nie da sie uzywac bo z wlaczonym vht jest wybitnie niestabilna. Problem znany intelowi, tylko nie potrafia go rozwiazac, podobnie bylo z ac7260.
Niestety to jedyny laptop z ac jaki mam, jest tez jakis starszy hp z intelem ale tylko n na 5 GHz. W tej chwili zostawilem na ac only bo i tak 2 urzadzenia uzywaja tego pasma - chromecast i sgs7.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 13:27:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 maja 2018 12:59:55
Posty: 2
Posiadam RB962UiGS i cały czas nie mogę dojść co może być powodem słabej przepustowości wifi po 5GHz.
Obecnie mam do niego podpięty WAN 100 Mbit/s.
Działa on tylko dla wifi 5GHz i 2,4GHz.
Do 5GHz mam podpiętego MacBooka Pro 13 2017 i TV Samsung Smart.
Do 2,4GHz jednego laptopa.

Po kablu bez problemu osiągam prędkość 100 Mbit/s na speedtest od mojego ISP jak i np. DSLreport.
Po wifi 5GHz mam max 70 Mbit/s i nie wiem co jest przyczyną?
Router stoi 2m od mojego MacBooka, a w registration pokazuje pomiędzy 500-866 Mbit/s dla mojego połączenia.
Ustawienia wifi mam domyślne 20/40/80 Ceee.

Może ktoś ma jakiś pomysł?


Na górę
Post: wt, 29 maja 2018 19:15:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 29 maja 2018 12:59:55
Posty: 2
Pomoże ktoś?

https://postimg.cc/gallery/gp0j4kvw/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: cdee i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 9:25:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl