Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 gru 2015 1:46:03 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 252
a ten libre potrafi rysować wykresy poziomu sygnału itp ??


Na górę
Post: śr, 23 gru 2015 2:38:04 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1234
Lokalizacja: Suwałki
martinks pisze:
a ten libre potrafi rysować wykresy poziomu sygnału itp ??


Zadaj konkretne pytanie , z jakiego urządzenia. Z AF24 dawałem screeny, czyli umie , z innych UBNT tez umie.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: śr, 23 gru 2015 10:32:59 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 252
z ubnt rysuje mi tylko wykresy z transferu :-(


Na górę
Post: czw, 24 gru 2015 3:38:17 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
zainstalowalem, rysuje ladnie... da rade jakos dodac cala klase IP? a nie tylko pojedynczo?

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: czw, 24 gru 2015 18:34:27 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 09 lip 2006 0:28:21
Posty: 1238
Lokalizacja: Kock
Na czym to instlowaliscie? Bo te obrazy co sa na stronie to nie udalo mi sie uruchomic w wvirtual maszyny. Macie dobry opis pod ubuntu jak krok po kroku to uruchomic?


Na górę
Post: czw, 24 gru 2015 19:02:35 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3608
Lokalizacja: Mazury
rajdzen pisze:
Na czym to instlowaliscie? Bo te obrazy co sa na stronie to nie udalo mi sie uruchomic w wvirtual maszyny. Macie dobry opis pod ubuntu jak krok po kroku to uruchomic?
Jest na stronie autora
http://docs.librenms.org/Installation/Installation-%28Debian-Ubuntu%29/

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: czw, 24 gru 2015 19:03:11 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
Opis że strony libre. Instalacja pod ubuntu 14.04 poszło od strzala VM virtualbox

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 30 gru 2015 23:50:29 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1634
Lokalizacja: eth0
Muszę przyznać, że LibreNMS daje radę. Nie trzeba nic klikać tak jak w Cacti, żeby mieć wykresy :) Może ktoś wie jak edytować wykresy? Chodzi mi konkretnie o wykresy ping, bo jak wchodzę w tą zakładkę to mam nazwy jako adresy IP co jest mało satysfakcjonujące i nie do ogarnięcia.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: czw, 31 gru 2015 17:43:31 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1234
Lokalizacja: Suwałki
Outlaw pisze:
Muszę przyznać, że LibreNMS daje radę. Nie trzeba nic klikać tak jak w Cacti, żeby mieć wykresy :) Może ktoś wie jak edytować wykresy? Chodzi mi konkretnie o wykresy ping, bo jak wchodzę w tą zakładkę to mam nazwy jako adresy IP co jest mało satysfakcjonujące i nie do ogarnięcia.


Wszystko masz w jednym pliku konfiguracji.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 2:03:25 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3941
A nie macie problemow z instalacja ? Zrobilem dwie instalacje bez zadnych bledow, zalogowalem sie poprawnie ale na kazdej podstronie wyrzuca mi blad np. "You don't have permission to access /pages/ on this server." W /opt/librenms/html/ jest pages ...

_________________
http://www.digitalnet.pl


Ostatnio zmieniony wt, 05 sty 2016 12:22:10 przez Qmpeltaty, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 2:57:53 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 09 lip 2006 0:28:21
Posty: 1238
Lokalizacja: Kock
zle apacha ustawiles. Doczytaj do konca na spokojnie opis i nie mijaj zadnego kroku. Acha linux jaka wersja? na 15 mialem jakies siupy na 14 poszlo ladnie.

Pytanie czy da sie jakos pppoe klientow rysowac ich staty downloadu nie dodajac kazdego usera oddzielnie?
Pytanie2 ile max mozna podpiac urzadzen monitorowanych


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 11:58:57 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1234
Lokalizacja: Suwałki
rajdzen pisze:
zle apacha ustawiles. Doczytaj do konca na spokojnie opis i nie mijaj zadnego kroku. Acha linux jaka wersja? na 15 mialem jakies siupy na 14 poszlo ladnie.

Pytanie czy da sie jakos pppoe klientow rysowac ich staty downloadu nie dodajac kazdego usera oddzielnie?
Pytanie2 ile max mozna podpiac urzadzen monitorowanych


Nie masz limitu urządzeń, dodajesz koncentrator pppoe a libre doda ci wszystkich aktywnych klientów , i będzie rysował wykresy jak dla każdego innego interfejsu. Ja mam na debianie 8 i śmiga aż miło.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 13:44:51 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3941
rajdzen pisze:
zle apacha ustawiles. Doczytaj do konca na spokojnie opis i nie mijaj zadnego kroku. Acha linux jaka wersja? na 15 mialem jakies siupy na 14 poszlo ladnie.

Pytanie czy da sie jakos pppoe klientow rysowac ich staty downloadu nie dodajac kazdego usera oddzielnie?
Pytanie2 ile max mozna podpiac urzadzen monitorowanych


W obu przypadkach Ubuntu 14.04. Apache skonfigurowany wg instrukcji.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 14:52:15 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
Next, add the following to /etc/apache2/sites-available/librenms.conf:

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /opt/librenms/html/
ServerName librenms.example.com
CustomLog /opt/librenms/logs/access_log combined
ErrorLog /opt/librenms/logs/error_log
AllowEncodedSlashes On
<Directory "/opt/librenms/html/">
AllowOverride All
Options FollowSymLinks MultiViews
</Directory>
</VirtualHost>
If you are running Apache 2.2.18 or higher then change AllowEncodedSlashes to NoDecode

If you have Apache 2.3 or newer then please add the following line before AllowOverride All:

Require all granted

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 20:19:37 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3941
Tak wlasnie mam, nawet dotycztalem sie wiecej "If you are running Apache 2.2.18 or higher then change AllowEncodedSlashes to NoDecode" wiec moj config wyglada tak :

<VirtualHost *:80>
DocumentRoot /opt/librenms/html/
#ServerName librenms.example.com
CustomLog /opt/librenms/logs/access_log combined
ErrorLog /opt/librenms/logs/error_log
AllowEncodedSlashes NoDecode
<Directory "/opt/librenms/html/">
Require all granted
Options FollowSymLinks MultiViews
</Directory>
</VirtualHost>

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 20:35:23 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3608
Lokalizacja: Mazury
Qmpeltaty pisze:
A nie macie problemow z instalacja ? Zrobilem dwie instalacje bez zadnych bledow, zalogowalem sie poprawnie ale na kazdej podstronie wyrzuca mi blad np. "You don't have permission to access /pages/ on this server." W /opt/librenms/html/ jest pages ...

A co mówi:
Kod:
stat /opt/librenms/html/pages

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 21:10:10 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
http://bfy.tw/3Zek

Require all granted

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 0:38:00 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1405
Lokalizacja: Jaworzno
Qmpeltaty pisze:
<Directory "/opt/librenms/html/">
Require all granted
Options FollowSymLinks MultiViews
</Directory>
</VirtualHost>


Powinno być tak:

Cytuj:
<Directory "/opt/librenms/html/">
Require all granted
AllowOverride All
Options FollowSymLinks MultiViews
</Directory>

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 11:43:13 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
czy ktos z was monitoruje upsy w LIBRENMS? potrzebuje monitorowac uptime i poziom naladowania baterii. Wiem ze z uptime to nie ma problemu ale jak z pozimimem naladowania betrii.

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 11:44:20 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1634
Lokalizacja: eth0
Czy ktoś ma uruchomione alerty na maila? Niby skonfigurowałem test przechodzi na "zielono" jednak nie dostaje żadnych maili. Logów co do alertu też nie mogę nigdzie znaleźć.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 14:17:05 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
mi dziala przez gmail

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 15:35:39 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1234
Lokalizacja: Suwałki
Trzeba odpowiednio ustawić smtp, na standardowej instalacji debiana z exim4 działa bez problemu.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: śr, 06 sty 2016 18:14:48 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1634
Lokalizacja: eth0
Ok akurat na moim serwerze pocztowym nie działało. Na gmail działa. W porównaniu do cacti to libre jest o niebo lepsze. Wszystkie wykresy zczytuje z automatu, a w cacti przez pół roku robiłem podejścia żeby zrobić jakieś nowe wykresy poza standardowymi z templarki...

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: czw, 07 sty 2016 13:20:48 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 07 kwie 2009 22:20:54
Posty: 1330
Trzeba przyznac ze to chyba najlepsze narzedzie za friko do monitorowania sieci i nie tylko

_________________
CHCIAŁEM ZAŁOŻYĆ NET 5G NA PENDRIVE 4GB DA RADE?


Na górę
Post: czw, 07 sty 2016 13:48:51 
   Tytuł: Re: Monitoring sieci
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1234
Lokalizacja: Suwałki
grabarz pisze:
Trzeba przyznac ze to chyba najlepsze narzedzie za friko do monitorowania sieci i nie tylko

Niema za co :D

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: http://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 17 lis 2019 9:27:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl