Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 06 kwie 2008 23:52:10 
   Tytuł: ipt_route w mt?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6595
Lokalizacja: Polska
Istnieje w mt możliwość prze-routowania jednego portu na inna bramę... czyli tzw. linuxowy ipt_route, lub jakaś regułka trasy?
Dzięki i pozdrawiam!

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pn, 07 kwie 2008 21:23:49 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16624
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja kiedys probowalem cos takiego pod MT zrobic - ni chusteczki.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 08 kwie 2008 20:53:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6595
Lokalizacja: Polska
chusteczkowo :(

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: śr, 09 kwie 2008 20:41:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 kwie 2008 20:38:42
Posty: 642
Lokalizacja: Wrocław / Przemyśl
oczywiscie ze mozna wybrany port/porty kierowac na rozne bramy.... :)

do tego sluzą routing marki w mangle ...ktore potem wykorzystujesz w ip>routes


Na górę
Post: śr, 09 kwie 2008 23:17:33 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16624
Lokalizacja: Nowa Ruda
Cytuj:
oczywiscie ze mozna wybrany port/porty kierowac na rozne bramy....

do tego sluz± routing marki w mangle ...ktore potem wykorzystujesz w ip>routes


Ok. sprobuj to jeszcze z NATem zrobic ;D

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 10 kwie 2008 17:34:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 14 sty 2008 14:09:19
Posty: 393
Lokalizacja: Prudnik
Rozwiń myśl z NATem bo ja jakos mam ciut ciut i trochee routing markówi wszystko smiga.

Pozdrawiam

_________________
Flynet
MG5120-RIPE

Pomagam w sieciach za symboliczną opłatą wystawiam FV;)


Na górę
Post: czw, 10 kwie 2008 22:13:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16624
Lokalizacja: Nowa Ruda
masz 4 interfejsy - jeden LAN i 3 WANy. Kazdy WAN to DSL - zrob teraz tak zeby ruch byl rozkladany rownomiernie badz tez za pomoca markowania i dodatkowo NATowany. Jakby jeszcze dzialaly kolejki to by bylo fajnie. Ale to nie dziala. A jesli dziala to sie kaszani.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 10 kwie 2008 22:16:52 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 09 kwie 2008 20:38:42
Posty: 642
Lokalizacja: Wrocław / Przemyśl
Cytuj:
Ok. sprobuj to jeszcze z NATem zrobic ;D


heh panie .... jak robisz nat... to w tej samej podsieci ...a jak routujesz to to zupelnie inna bajka.....

.....broken przeczytalem juz tutaj troche twoich herezji odnosnie MT (np odnosnie contracka) ...... rozumiem ze moze Ci sie nie podobac MT i go nie lubisz bo lubisz OpneSource..... ale nie zakladaj i nie glos ze takich rzeczy jak routing portu nie da sie zrobic......... :) slabo sie starales :)


Cytuj:
masz 4 interfejsy - jeden LAN i 3 WANy. Kazdy WAN to DSL - zrob teraz tak zeby ruch byl rozkladany rownomiernie badz tez za pomoca markowania i dodatkowo NATowany. Jakby jeszcze dzialaly kolejki to by bylo fajnie. Ale to nie dziala. A jesli dziala to sie kaszani.


no problem kilkanascie podobnych wdrozen :)

rozwin NAT .... bo to nie jednoznaczna odpowiedz


Na górę
Post: pt, 11 kwie 2008 8:17:23 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 14 sty 2008 14:09:19
Posty: 393
Lokalizacja: Prudnik
Nie wiem broken ale ja mam DSLa i TKT i jakoś bez problemu rozdzielam ruch routing markami po uslugach i po ipkach, kolejki tez mam na MT, i to takie które aktywnie korzystają z conntracka, i nie mam z tym NAJMNIEJSZYCH problemów, kolejny raz gdy tobie coś nie udało się zrobić rozgłaszasz światu, że tego się po prostu nie da. Może po prostu zbyt dawno próbowałeś to robić. Ja wiem ze z takim setupem nie ma problemów przynajmniej od jakiejś wersji 2.9.3x, bo od takiej zaczęłem przygode z MT.

Pozdrawiam

_________________
Flynet

MG5120-RIPE



Pomagam w sieciach za symboliczną opłatą wystawiam FV;)


Na górę
Post: sob, 15 sty 2011 3:46:58 
   Tytuł: Re: ipt_route w mt?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 31 gru 2010 14:05:20
Posty: 14
ja mam podobny problem mam 2 łącza 2 wany wstępne skonfigurowałem i działają tak: jedno jest główne a 2 backup-owe proszę doradźcie mi jak zrobić żeby obydwa były obciążane równomiernie tzn zeby się sumował download i upload tych 2 łącz.

powiedzcie mi również czy mogę wcześniej te łącza podpiąć do switcha (każde łącze ma inne ip.) i w ten sposób je zsumować i wprowadzić jednym kablem do MT

ostatnie pytanie to jak zrobić żeby to co mam na eth1 czyli wyjście lan było również na 2 kartach wifi. Czytałem że trzeba zrobić most ale nie wychodzi mi to bardzo proszę o wytłumaczenie krok po kroku bo dopiero kilka dni mam do czynienia z mikrotikiem

mój sprzęt to rb433ah i 2 karty wifi
proszę o pomoc pozdrawiam Paweł


Na górę
Post: sob, 15 sty 2011 11:18:25 
   Tytuł: Re: ipt_route w mt?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2419
ananas pisze:
ja mam podobny problem mam 2 łącza 2 wany wstępne skonfigurowałem i działają tak: jedno jest główne a 2 backup-owe proszę doradźcie mi jak zrobić żeby obydwa były obciążane równomiernie tzn zeby się sumował download i upload tych 2 łącz.


Nie da sie

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 25 paź 2020 9:15:27

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl