Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 07 lis 2010 17:37:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 16:33:10
Posty: 65
Lokalizacja: JL
Witam,

nie wiem co się dzieje, ale mam problem zestawami na RB711 u.fl. Pierwsze 10szt jakie zamontowaliśmy wydawała się ok, ale z następna 10 to masakra jakaś.. Objawy (występują razem lub pojedynczo - czyt. nie ma reguły):
1. Skanujesz u Klienta jest sygnał na poziomie 64 - podpinasz i juz jest 84, przy czym bardzo nie symetryczny np. rx:84/tx:60 (przykładowo).
2. Sygnał bardzo niestabilny...
3. CPE potrafią się rozpinać co 2-3 minuty.

CPE sprawdzane z softem 4.10, 4.11, 4.13 - wgranie 4.13 delikatnie poprawiło sprawę stabilności.

Nawet zestaw 411 z najtańszym tplinkiem w tych samych miejscach sprawuje się o niebo lepiej...

Nie wdając się w szczegóły każdego z przypadków ciekaw jestem czy zauważyliście także u siebie takie zachowanie.

Grubo się zastanawiam czy nie wrócić do sprawdzonych rb411.

_________________
Pozdrawiam,
Piotrek


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 17:59:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
dostałem z ct info że jakaś partia z u.fl miała jakieś wady... ja powiesiłem jedną sztukę taką tylko i działa ale jest bardzo blisko bazy. tak to tylko wieszam z mmcx i jestem bardzo zadowolony


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 18:00:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1951
Dokładnie, jest wadliwa partia. Sam trafiłem na 2 takowe sztuki z u.fl. Mam identyczne objawy. Następne RB711 wziąłem z mmcx i problem kompletnie wyeliminowany i urządzonka chodzą super :)


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 18:11:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5171
Ja też biorę teraz tylko z mmcx i nie ma problemów.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 18:33:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1951
Inna sprawa to taka, że mmcx jest milion razy wygodniejsze :)


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 21:10:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 20 kwie 2008 13:40:07
Posty: 595
Lokalizacja: powiat lubliniec
kubeł pisze:
Witam,

nie wiem co się dzieje, ale mam problem zestawami na RB711 u.fl. Pierwsze 10szt jakie zamontowaliśmy wydawała się ok, ale z następna 10 to masakra jakaś.. Objawy (występują razem lub pojedynczo - czyt. nie ma reguły):
1. Skanujesz u Klienta jest sygnał na poziomie 64 - podpinasz i juz jest 84, przy czym bardzo nie symetryczny np. rx:84/tx:60 (przykładowo).
2. Sygnał bardzo niestabilny...
3. CPE potrafią się rozpinać co 2-3 minuty.

CPE sprawdzane z softem 4.10, 4.11, 4.13 - wgranie 4.13 delikatnie poprawiło sprawę stabilności.

Nawet zestaw 411 z najtańszym tplinkiem w tych samych miejscach sprawuje się o niebo lepiej...

Nie wdając się w szczegóły każdego z przypadków ciekaw jestem czy zauważyliście także u siebie takie zachowanie.

Grubo się zastanawiam czy nie wrócić do sprawdzonych rb411.


Nie ma co kombinować tylko zaraz żądac wymiany na nowe.
Na 20 zestawów ostatnio kupowanych 7 było wadliwych.
Jeśli rbek pokazuje duże rozbieżności między TX a RX lub wyraźnie niski SNR od strony 711 to ewidentnie jest złom

Marcel

_________________
10 x DWDM ORANGE BGP-EPIX-THINX-POLMIX GPON-GEPON-10GPON LIR AS51101-AS204484


Ostatnio zmieniony pn, 08 lis 2010 10:15:30 przez marcelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 21:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 16:33:10
Posty: 65
Lokalizacja: JL
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak też myślałem, że coś nie tak, niestety będzie trzeba kilka instalacji wymienić, te bardzo blisko baz zostaną, ale i tak ... masakra bo nerwów i czasu szkoda ...
Ma ktoś może jakieś info jak rozpoznać wadliwe partię (zakresy numerów seryjnych itp...)? Bo przekonywać się u Klienta to troszkę nie bardzo :\ , a na "biurku" nie zawsze to od razu widać..

_________________
Pozdrawiam,

Piotrek


Na górę
Post: ndz, 07 lis 2010 22:22:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1380
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Panowie mam ten sam problem, pojawił się jednak dopiero po około 30 dniach u jednego z klientów. Sygnał z -57/-56 (tx/rx) znacznie spadł od strony RB711 -85/-56 (tx/rx). RB711 w wersji z gniazdem u.fl oczywiście. Wygląda więc na to, że problem potrafi się pojawić również po jakimś czasie bezproblemowego działania urządzenia.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 9:03:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8732
Te objawy to padnięte radio.

Problem ten dotyczy zarówno RB711 z gniazdem u.fl jak i MMCX.

Odsyłać na gwarancję.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 14:00:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 16:33:10
Posty: 65
Lokalizacja: JL
Orin pisze:
Te objawy to padnięte radio.
Problem ten dotyczy zarówno RB711 z gniazdem u.fl jak i MMCX.
Odsyłać na gwarancję.


Jest oficjalnie powiedziane jaka to partia? o jakich numerach, czy chybił trafił?
Dzisiaj już zamówiłem 411, bo chwilowo nie chce mi się już ryzykować z 711...

_________________
Pozdrawiam,

Piotrek


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 14:47:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8732
To się zdarza losowo. Nie ma reguły.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 15:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1380
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
No więc losowo zdarzyło mi się dziś drugi raz, kolejny egzemplarz z gniazdem u.fl. Siła sygnału wydawała się w porządku jednak jakość sygnału na TX była tragiczna, przepustowość w okolicach 100kbit to był sukces. Inny egzemplarz ruszył bez problemu.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 20:30:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 15 wrz 2006 9:45:33
Posty: 193
Ja mam to samo. Mam tez jedna sztuke ktora po rebocie 10 zrazy sie laczy , pozniej chodzi satbilnie cqq 100/100 przy 54 na sztywno.


Na górę
Post: pn, 08 lis 2010 21:52:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
pultek pisze:
Ja mam to samo. Mam tez jedna sztuke ktora po rebocie 10 zrazy sie laczy , pozniej chodzi satbilnie cqq 100/100 przy 54 na sztywno.

też to zauważyłem u jednego klienta (własnie tego z u.fl)


Na górę
Post: wt, 09 lis 2010 0:15:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 01 lis 2010 9:56:30
Posty: 225
Lokalizacja: Lwówek
Sprawdźcie czy nie wyczepił się Wam ufl - te na płytkach są jakiś takie dziwne w porównaniu do chociażby WMIA 123AG

_________________
Pozdrawiam
jusew


Na górę
Post: wt, 09 lis 2010 8:08:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 mar 2007 17:40:29
Posty: 894
Lokalizacja: Puławy
Mam nadzieje, że nie będę miał problemu z tym sprzętem, bo właśnie zamawiam kolejną partyjkę :)
Jakoś jestem zwolennikiem MMCX niż u.FL.
Złącza wyglądają pewniej i zapinają się pewniej, przy u.FL. zabezpieczam wtyczkę przywiązując przewód do karty kawałkiem drucika ze skrętki :)

_________________
Pozdrawiam
Bernard


Na górę
Post: wt, 09 lis 2010 13:42:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 09 lis 2010 13:39:13
Posty: 3
Potwierdzam spore problemy.
Sprzet jest TRAGICZNY.
Do tej pory uzywalismy 411 + TPLINK 552.
Kupilem 10 sztuk na probe tych 711 u.fl - na 10 sztuk dzialala poprawnie jedna.
Pozostale maja sygnaly rzedu -85/ -60.
Po zastapieniu przez 411 swiety spokoj.

Ta jedna ktora dzialala, czasami po restarcie nie jest w stanie sie polaczyc wiec tez nie jest do konca sprawna.
Wszystkie 10 pojada do serwisu.
Narazie szkoda czasu na 711-tki.

Aaa - i jestem pewien, ze zlaczki u.fl siedza pewnie.


W zalaczniku screen z MT - RB711 i najnowszy stabilny soft.
Zobaczcie na SNR :)
Masakra.


Załączniki:
711.jpg
711.jpg [ 138.3 KiB | Przejrzano 1713 razy ]
Na górę
Post: śr, 10 lis 2010 21:47:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1380
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ja zainstalowałem już około 40 sztuk 711, z czego 35 to wersje MMCX, a reszta to ufl. Poza tymi dwoma przypadkami pozostałe śmigają pięknie i nie widzę najmniejszych problemów z nimi.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: śr, 10 lis 2010 23:12:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5171
Ja powiesiłem już jakieś 30 sztuk i zero problemów (wszystkie mmcx).
Dzisiaj przyjechały kolejne 3, więc zobaczymy.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Post: śr, 10 lis 2010 23:21:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 lut 2010 16:33:10
Posty: 65
Lokalizacja: JL
czyli widać, że głównie coś z tymi u.fl jest nie tak... to już pocieszające, że MMCX są pewniejsze...

_________________
Pozdrawiam,

Piotrek


Na górę
Post: czw, 11 lis 2010 7:48:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 15 wrz 2009 13:43:48
Posty: 239
Ja kupilem 6 na probe.
test 1 w wavearenach -59/79 (3na 6 )
test 2 w innych wavearenach i te ktore wczesniej ok , teraz gorzej a niektore co zle dzialaly lepiej
test3 na panelu+kabel+pigtail, 3na 6 sygnal 59/79
test 4 warunki te same jak wyzej tylko 1 dzien pozniej sygnal 59/60 wiec ok
test 5 warunki te same jak wyzej tylko 2 dni pozniej sygnal 59/60 wiec ok
test 6 warunki te same jak wyzej tylko 3 dni pozniej sygnal 59/60 wiec ok
powoli zaczynam je wieszac tam gdzie jest jakis balkon lub latwy dostep w razie problemu
mam wrazenie ze albo restartowanie albo wyciaganie i wkladanie pigtaila poprawia ich kondycje :)
teraz jak probuje przed montazem to sygnal ok,
poki co zamawiam mmcx


Na górę
Post: czw, 11 lis 2010 12:12:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 20 kwie 2008 13:40:07
Posty: 595
Lokalizacja: powiat lubliniec
Ale ciągniecie ten wątek :)
Tak trudno zrozumieć że przyszła uwalona partia ?

My wypracowaliśmy jeden model instalacji.
1.Pomiar na tym samym modelu urządzenia które ma być zainstalowane.
2.Każdy składany mikrotik jest sprawdzany połaczeniem do sectora oddalonego o 7km od serwerowni.
3.Każdy pigtail jest zalewany klejem na gorąco.

To co po złożeniu nie działa prawidłowo, jest odrazu odsyłane z prośbą o wymianę na nowe.
W końcu to urządzenie zostało sprzedane z wadą ukrytą więc żądam wymiany na inny egzemplarz.

711-tek mam w terenie ponad sto sztuk i prócz tych ostatnich złego słowa nie powiem.

Marcel

_________________
10 x DWDM ORANGE BGP-EPIX-THINX-POLMIX GPON-GEPON-10GPON LIR AS51101-AS204484


Na górę
Post: pt, 12 lis 2010 20:41:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
witam jednak się przeliczyłem z tym jednym u.fl co mi wisi blisko bazy. też 10 minut się łączy i rozłącza zanim zacznie działać ,później ccq 100/100 54/54. W poniedziałek idę go ściągnąć i założyć mmcx.


Na górę
Post: pt, 12 lis 2010 22:29:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pt, 15 wrz 2006 9:45:33
Posty: 193
xins pisze:
witam jednak się przeliczyłem z tym jednym u.fl co mi wisi blisko bazy. też 10 minut się łączy i rozłącza zanim zacznie działać ,później ccq 100/100 54/54. W poniedziałek idę go ściągnąć i założyć mmcx.

rozumiem ze jak złapie to działa poprawnie ?


Na górę
Post: pt, 12 lis 2010 22:33:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1374
Lokalizacja: Rzeszów
tak jak złapie po 10 minutach to już się nie rozłącza. problem w tym że klientowi nie przegada że to cały h*j pobiera prądu i on to tylko włącza jak chce z neta skorzystać.:P

ale i tak lepiej to wymienić bo jak znam życie to 1 miesiąc po gwarancji się zjedzie :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 06 gru 2019 17:58:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl