Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 06 gru 2021 21:17:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3780
Lokalizacja: Mazury
Wrzucili tam kernela 5.6.3, więc spokojnie i więcej zobaczy RAMu.

_________________
# https://kazuko.pl ☚☜ skrypty na LMSa, Mikrotika, Ubiquiti !!! 10% rabatu z kodem: TRZEPAKPL !!!


Na górę
Post: pn, 06 gru 2021 23:45:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
Karas pisze:
...
Nie wiesz do jakiej wersji trzeba uprzednio zaktualizować, żeby nie było problemu?


Problemy były gdzieś w okolicy 6.48, nawet było to wymienione w changelogs. Jak znajdę to dam znać.

Ja mam kilka ROS 7 uruchomionych ale są to proste urządzenia (np. kilka CAP, jakiś LTE), ponoć w LTE jest dużo pozytywnych zmian. Na razie nic poważnego nie aktualizowałem i jakiś jeden Groove uwaliłem, a że zimno to nie chce mnie się wchodzić po drabinie, poczekam do wiosny ;)

[edyta]
O to:

Cytuj:
What's new in 6.49.1 (2021-Nov-17 10:06):

Changes in this release:

...
*) system - improved system stability if device is upgraded from RouterOS and/or RouterBOOT v6.41.4 or older;



[edyta 2]
Nawet na takim starym RB411GL mam ;)

Załącznik:
RB411GL.png
RB411GL.png [ 6.45 KiB | Przejrzano 1078 razy ]


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 11:25:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
Właśnie uwaliłem inny RB411GL.

Wgraną miał wersję 6.49.1. Po wgraniu ROS 7.1 zrestartował się i pracował poprawnie. Uwaliło go upgrade firmware mimo, że na identycznym sprzęcie upgrade firmware z 7.1rcx (testing) do 7.1 (stable) przeszedł poprawnie a wcześniej z 6.4x do 7.1rc też bez problemów.

Niby nic szczególnego - to tylko RB411GL ale jeden przeżył a drugi padł. Na switchu kontrolka wskazuje, że RB jest podłączony ale próba dostania się do niego nawet po mac nie przynosi rezultatu. Niestety ten wisi na ośnieżonym, skośnym dachy więc... musi czekać do wiosny.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 12:27:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 201
Testowaliście już 7.1 z BGP?


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 12:45:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
nexim pisze:
Testowaliście już 7.1 z BGP?


Raczej nie ma odważnych, masz szansę być pionierem ;) -> viewtopic.php?f=26&t=67689


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 13:12:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
Cap XL przeszedł aktualizację do 7.1 z tym, że:

- trzeba było usunąć niepotrzebne paczki gdyż nie chciał przejść aktualizacji a w logach było "brak pamięci".
- po aktualizacji coś mu się pomerdało i w konfiguracji CAP zgłaszał dwa takie same interfejsy
Załącznik:
cap xl.png
cap xl.png [ 4.73 KiB | Przejrzano 960 razy ]


Po poprawieniu ruszył bez problemów, działa.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 13:16:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 201
Erbit pisze:
Cap XL przeszedł aktualizację do 7.1 z tym, że:

- trzeba było usunąć niepotrzebne paczki gdyż nie chciał przejść aktualizacji a w logach było "brak pamięci".
- po aktualizacji coś mu się pomerdało i w konfiguracji CAP zgłaszał dwa takie same interfejsy
Załącznik:
cap xl.png


Po poprawieniu ruszył bez problemów, działa.



U mnie było bardzo podobnie. Tylko ja zrobiłem kopie, usunąłem paczki, reset do fabrycznych, aktualizacja przywrócenie kopi i wszystko śmiga.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 14:02:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
CRS326-24G-2S+ , prosta konfiguracja (filtracja vlan, bonding) przeżył aktualizację do 7.1 z wersji 6.49.2

Ubolewam nad tym, że w ROS 7.x paczki nie są tak rozbite jak w 6.x. Np. w podstawowej paczce 7.x jest między innymi system+wireless+inne - zupełnie nie rozumiem po co mi paczka wireless na switchu ani po co mi routes jeśli tego nie używam.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 17:06:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
RBLHGGR&R11e-LTE6

Podniesiony do 7.1 bez problemów.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 18:22:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
Erbit pisze:
Właśnie uwaliłem inny RB411GL.
...


Podniósł się. W logach zero śladu po problemach.

Prawdopodobnie jest to bez znaczenia ale... miał odłączane zasilanie 3 razy. 4-ty raz po prostu go wyłączyłem (zastąpiłem innym w pobliżu). Po 3 godzinach zapiąłem kabel od niego bezpośrednio do laptopa i wtedy już był widoczny. Nie wiem jakie znaczenia miała ta kilkugodzinna przerwa i co jemu dolegało. Działa.


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 18:55:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 mar 2013 9:54:00
Posty: 159
Lokalizacja: WLKP
Kod:
model: RBD52G-5HacD2HnD
serial-number: B4A00
firmware-type: ipq4000L
factory-firmware: 6.44
current-firmware: 7.1
upgrade-firmware: 7.1

model: CCR2004-16G-2S+
serial-number: HAT0J
firmware-type: al64
factory-firmware: 7.0.4
current-firmware: 7.1
upgrade-firmware: 7.1

bez żadnych problemów

_________________
---------------------------------
internet mi śnieży


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 21:07:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3780
Lokalizacja: Mazury
U mnie testowo na RB711GA (z uszkodzonym radiem) z 6.49.2 do 7.1 poszło bez problemów.

_________________
# https://kazuko.pl ☚☜ skrypty na LMSa, Mikrotika, Ubiquiti !!! 10% rabatu z kodem: TRZEPAKPL !!!


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 22:11:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
radexx pisze:
model: CCR2004-16G-2S+
...
bez żadnych problemów


Co miałeś na tym CCR? VLAN na switchu czy filtracja ? Coś jeszcze ?


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 22:20:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: wt, 14 paź 2008 20:58:28
Posty: 201
Porównywał już ktoś wydajność v6 z v7?


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 0:05:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
nexim pisze:
Porównywał już ktoś wydajność v6 z v7?



Trzeba by porównać wydajność rożnych elementów a jedyna szansa by to zrobić to jest przed i po aktualizacji. Nie wiem czy ktoś ma na tyle czasu by takie porównania zrobić.


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 8:28:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4290
Lokalizacja: Szczecin
Powiedzcie jak zrobić takie porównanie wydajności (na biurku, a nie na produkcji), to może się pobawię (mam na półce RB3011, CCR-a 1016 i pełno drobnicy typu RB750).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 9:35:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
CCR1009-7G-1C-1S+ padł. Nie wgrywajcie na niego 7.1

Objawy:
Po instalacji RoS 7.1 nie podawał uptime, nie podawał czasu, nie podawał obciążenia procesora (w winbox), nie podawał żadnych informacji w System /Routerboard, nie pokazywał plików, nie pokazywał zainstalowanych paczek w System / Packages nie dało się poprawnie wejść do terminala.

Po aktualizacji firmware restarty (bootloop) ale co ciekawe po odłączeniu wszystkich kabli od interfejsów podniósł się. Po zalogowaniu objawy jak wyżej z tym, że była już widoczna paczka w System / Packages oraz plik w Files łącznie z pozostawioną tam konfiguracją. Nie przyjmował polecenia reboot ani z Winbox ani z terminala, do którego tym razem dało się normalnie dostać. Po podłączeniu do jednego z portów wykonywał reboot.

Powrót do 6.49.2 odbył się normalnie poprzez skopiowanie paczek i polecenie downgrade wykonane z Winbox. Po zainstalowaniu 6.49.2 wszelkie bolączki ustały.

Na CCR1009-7G-1C-1S+ skonfigurowane były VLANY i trochę połączen VPN no i capsman, poza tym nic szczególnego.


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 9:38:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1102
Erbit pisze:
nie podawał uptime, nie podawał czasu, nie podawał obciążenia procesora (w winbox), nie podawał żadnych informacji w System /Routerboard, nie pokazywał plików, nie pokazywał zainstalowanych paczek w System / Packages nie dało się poprawnie wejść do terminala

Ten problem występował normalnie w wersjach v6.X i dotyczył problemów z połączeniem z komputera do routera, a nie jest to błąd specyficznej tej wersji.
Podniosłem testowego CCR na v7 i działa bez problemu.


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 9:40:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
thekrzos pisze:
...
Ten problem występował normalnie w wersjach v6.X i dotyczył problemów z połączeniem z komputera do routera...


Wiesz gdzie mogę poczytać o tym coś więcej ?

U mnie dodatkowo po aktualizacji firmware restartował się po podłączeniu intefejsu (chyba eth3 o ile ma to znaczenie). Bez podłączonych interfejsów działał na podłączonym komputerze do portu eth7.


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 9:43:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1102
Erbit pisze:
thekrzos pisze:
...
Ten problem występował normalnie w wersjach v6.X i dotyczył problemów z połączeniem z komputera do routera...


Wiesz gdzie mogę poczytać o tym coś więcej ?


Nie wiem, gdzie możesz poczytać... Najczęściej go zauważałem podczas ustawionego złego MTU. Winbox po prostu był pusty, nic nie pokazywał a po chwili się rozłączał :)


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 10:09:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
thekrzos pisze:
.... Najczęściej go zauważałem podczas ustawionego złego MTU. Winbox po prostu był pusty, nic nie pokazywał a po chwili się rozłączał :)


U mnie Winbox był tylko częściowo pusty. Wiedziałem firewall, interfejsy. U mnie Winbox raczej nie pokazywał tylko niektórych elementów. Winbox nie rozłączał się ale logowanie było po macu więc objawy mogły tyczyć się komunikacji.

Czy zły MTU mógł być powodem restartu CCR po podłączeniu kabla do portu ? Co ciekawe - podłączenie światełka oraz podłączenie do eth7 nie stwarzało problemów.


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 19:06:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1469
Lokalizacja: Jaworzno
Na takie problemy z wyświetlaniem w Winbox często pomaga clear cache w menu Winbox (Tool -> Clear Cache):)

_________________
netmon.pl


Ostatnio zmieniony pn, 13 gru 2021 19:10:56 przez loockas, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 19:09:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
loockas pisze:
Na takie problemy z wyświetlaniem w Winbox często pomaga clear cache w menu Winbox (Tool -> Clear Cache):)


A na problemy związane z restartem po podłączeniu kabla sieciowego do działającego CCR ? Po powrocie na 6.49.2 problem ustał.


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 19:12:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1469
Lokalizacja: Jaworzno
Nie mam jeszcze nigdzie CCR z ROS7, wiec nie pomogę. Na dniach będe chciał się z x86 pobawić jak znajdę chwilę. Docelowo ma być brasem, ale chyba sprawdzę z ciekawości jak łyka full feeda BGP :)

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: pn, 13 gru 2021 19:22:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
loockas pisze:
Nie mam jeszcze nigdzie CCR z ROS7, wiec nie pomogę. Na dniach będe chciał się z x86 pobawić jak znajdę chwilę. Docelowo ma być brasem, ale chyba sprawdzę z ciekawości jak łyka full feeda BGP :)


Myślałem, że może takie zachowanie jak restart po podpięciu skrętki także jest starym problemem jak "cache". Nie wpadłem na to by sprawdzić bo problem zaczął się zupełnie inaczej. Brak widoczności było tylko objawem po dostaniu się do CCR. Sam CCR restartował się, dopiero wyjęcie go z szafy i postawieniu na biurku pozwoliło dostrzec, że to "wina sieci" ale wtedy byłem już zaaferowany tymi restartami.

Z tego co napisał @thekrzos wynika, że problem może nie dotyczyć samego RoS 7.1 skoro u niego na CCR działa dobrze. Podejdę do aktualizacji jeszcze raz na spokojnie jak znajdę chwilę bo konfiguracja na nim jest raczej typowa i mało skomplikowana.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 sty 2022 5:30:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl