Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 22 wrz 2021 12:23:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1451
Lokalizacja: Suwałki
Fantomas pisze:
Pytanie do MethOd, jak ten link na 2,5km się sprawuję? Nie zrywa w ulewę? Mamy do zrobienia dosyć ważny link na tą odległość ale czytając Wasze doświadczenie to się obawiam.


Jak narazie jest ok , przy większych ulewach sygnał leci w dół, ale nie zrywa, chyba że na prawdę leje tak że na 50m nic nie widać.

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: pt, 24 wrz 2021 1:05:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16707
Lokalizacja: Nowa Ruda
Po wgraniu najnowszej bety 2.6.0 LR działa w deszczu lepiej. Przy 5.5km i kanale 68GHZ + kanał 1080MHZ trzyma link mimo porządnego deszczu.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 24 wrz 2021 13:42:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
broken pisze:
Po wgraniu najnowszej bety 2.6.0 LR działa w deszczu lepiej. Przy 5.5km i kanale 68GHZ + kanał 1080MHZ trzyma link mimo porządnego deszczu.


Mam wgrany 2.4.1.
Nie mam za dużego doświadczenia z UBI.
Są jakieś problemy w aktualizacji firmware na działających linkach?
Pamiętam, że jak konfigurowałem link na biurku z softem 2.5.0 to w zakładce SIEĆ ialem jakieś jajca.

Pokażesz broken jak u Ciebie wygląda zakładka SIEĆ?

U mnie na 2.4.1 wygląda tak:


Załączniki:
siec_2.4.1.png
siec_2.4.1.png [ 16.98 KiB | Przejrzano 1272 razy ]
Na górę
Post: pt, 24 wrz 2021 16:23:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 24 wrz 2021 16:21:32
Posty: 1
A ten firmware 2.6.0 skąd masz bo nie mogę go na stronie UI znaleźć

Pozdrawiam


Na górę
Post: pt, 24 wrz 2021 16:49:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1451
Lokalizacja: Suwałki
Podpinam się , może udostępnić ?

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: sob, 25 wrz 2021 2:30:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16707
Lokalizacja: Nowa Ruda
Załącznik:
Bez nazwy2.png
Bez nazwy2.png [ 49.06 KiB | Przejrzano 1182 razy ]


Firmware macie tu : https://ui.com/downloads/airfiber-fw-in ... 7.1026.bin

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 25 wrz 2021 7:04:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
A pokażesz zakładkę SIEĆ?

Przed chwilą spróbowałem wgrać 2.5.0 ale tylko po jednej stronie, do której mam dostęp po kablu.
Link się nie zestawił. W sumie OK, bo jest napisane, że muszę zaktualizować obie strony.
Boję się zaktualizować drugą stronę linku dopóki mam komunikat, którego nie rozumiem:

Dlaczego muszę wpisać adres DNS?


Załączniki:
siec_2.5.0.png
siec_2.5.0.png [ 34.83 KiB | Przejrzano 1162 razy ]
Na górę
Post: sob, 25 wrz 2021 9:40:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1698
Lokalizacja: Polska
Bo tak sobie ktoś w UBNT wymyślił. Wpisz cokolwiek i tyle.


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 0:58:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
Przećwiczyłem upgrade na biurku.

Upgrade z 2.4.1 na 2.5.0:
- najpierw trzeba wgrać na urządzenie zdalne, bo traci się połączenie radiowe

Uprgrade z 2.5.0 na GP.v2.6.0-beta.46136.210917.1026:
- nie traci się połączenia radiowego, więc można wgrać w pierwszej kolejności na urządzenie lokalne

W GP.v2.6.0-beta.46136.210917.1026:
- również krzyczy o wpisanie adresu DNS, zostawiam puste pole, bo kto wie co ten software będzie wyprawiał z wpisanym adresem DNS

Jutro instaluję na odległości 2.22km z wgranym GP.v2.6.0-beta.46136.210917.1026 i czekam na porządny deszcz.


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 1:06:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1451
Lokalizacja: Suwałki
A co jeśli w 2.5 nie mam wpisanego dns, to beta będzie jęczeć że chce dns ?
Jakos nie jestem przekonany do ryzykowania wpinaczki na maszt. Może lepiej poczekac na stable ?

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 1:25:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
MethOd pisze:
A co jeśli w 2.5 nie mam wpisanego dns, to beta będzie jęczeć że chce dns ?
Jakos nie jestem przekonany do ryzykowania wpinaczki na maszt. Może lepiej poczekac na stable ?


W 2.5.0 już krzyczy o dns, dlatego nie instalowałem 2.5.0. Wejdź na zakładkę SIEĆ i spróbuj przejść na inną zakładkę.
Jjak broken nic o tym nie wspomina to na moje oko nie ma się czego bać.

Ćwiczyłem też przejście z:
- 2.5.0 na 2.4.1
- 2.6.0 na 2.4.1
i nie było problemu, więc nie ma opcji abyś stracił kontakt na zawsze (pomijam problemy z zasilaniem podczas upgrade).


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 1:36:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1034
A co to za problem wpisać IP DNS?


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 1:59:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
thekrzos pisze:
A co to za problem wpisać IP DNS?


Może się nie zdarzyć, ale prawdopodobieństwo jest, że jakiś proces będzie bez sensu zabierał moc obliczeniową na głupoty.
Jak na razie oceniam, że produkt jest na tyle dobry, że nie miałem potrzeby logować się do niego po SSH i niech tak zostanie.
ps. mietkowe LHG60 niestety, bez pomocy oskryptowania działa tragicznie, nawet wizowanie jest przykre :) LHG60 wizuję tylko na oko :)


Na górę
Post: wt, 28 wrz 2021 4:37:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1451
Lokalizacja: Suwałki
raz kozie śmierć , zrobiłem , i faktycznie nic się złego nie działo. Poczekamy na deszczyk.
broken: jak się dobrać do tych wczesnych wersji softu ubnt ?

_________________
https://bgp4.pl - Ochrona AntyDDoS
Konfiguracja Sieci, BGP, OSPF, MPLS
Audyty Bezpieczeństwa.


Na górę
Post: śr, 29 wrz 2021 10:50:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 wrz 2021 10:31:30
Posty: 4
Dzień dobry,
Panowie skończyły mi się pomysły odnośnie urządzeń Ubiquiti af60lr dlatego zwracam się tutaj z prośbą o sugestie oraz cenne rady, posiadam dwa mosty oparte o ten sprzęt , działają wyśmienicie ale do czasu.
Mianowicie po pewnym okresie i jest to różnie czasem 4 godziny czasem 6 dni zapychają się stacje główne w obu linkach , ram skacze powyżej 80% i ruch przestaje płynąć (do urządzeń idzie się zalogować).
Co najciekawsze dzieje się tak na obu mostach w tym samym czasie, pomaga tylko restart i wszystko na jakiś czas wraca do normy.
Dwa mosty sa po około 4km (podzielona odległość 8km) aby sygnały były lepsze , jedna linia w ciągu . Dodatkowo zapasy w 5ghz , po obu stronach mikrotiki rb960 (bridge do zasilania 60ghz oraz 5ghz, przełączanie mostów gdy 60 zawiesza się), główny router ccr1016 pppoe , firewall, kształtowanie ruchu.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że coś w sieci syfi i zapycha ram ale pojęcia nie mam co...
Może ktoś z Kolegów miał podobnie i doszedł co to?
Co do wsparcia technicznego Ubiquiti pozostawię bez komentarza ...


Na górę
Post: śr, 29 wrz 2021 13:43:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16707
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jedyne co może Ci się tam pojawić to tylko jakiś memory leak i to najczęściej ze strony UBNT Discovery. Wyłącz to w pizdu. Na 4 powieszone komplety AFów nie mam takich problemów a przerzucam nimi olbrzymi ruch.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: śr, 29 wrz 2021 14:18:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 29 wrz 2021 10:31:30
Posty: 4
Wyłączę we wszystkich urządzeniach w sieci i sprawdzę, zamieszczam jeszcze zrzuty ekranu jak wygląda takie zapełnianie w czasie może komuś coś jeszcze przyjdzie na myśl.
Co do wersji 2.6.0 beta uważajcie bo na jednym zestawie po aktualizacji szalał wave ai , co chwile zmieniając kanały ( na 2.5.0 działał stabilnie jak skała).
Szczerze fajny sprzęt ale już mi ręce opadają z tą pamięcią , gdy nie było zapasów na 5ghz to pogoda też doprowadzała do furii.

Broken dziękuję bardzo za sugestię.


Załączniki:
3.png
3.png [ 132.52 KiB | Przejrzano 802 razy ]
2.png
2.png [ 88.91 KiB | Przejrzano 802 razy ]
Na górę
Post: czw, 30 wrz 2021 8:44:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 11 cze 2019 12:43:40
Posty: 13
U nas po aktualizacji na 2.6.0 poprawiła się stabilność linku podczas opadów deszczu. Dodatkowo jest opcja snmp dołożona.


Na górę
Post: czw, 30 wrz 2021 9:13:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 23 paź 2006 14:41:04
Posty: 290
Soft 2.6.0 wczoraj trochę większy deszcz i znowu go rozłączyło na 3,62km
standardowo mam sygnał -50, przyjdzie większy deszcz i od razu mam -62
na szczęście to backup światłowodu jakby nam padła transmisja po świetle.


Na górę
Post: ndz, 24 paź 2021 15:26:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 111
Czy Wy też macie taki problem, że przy ustawieniu częstotliwości na AUTO radiolinie czasem nie chcą się zlinkować? Przy ręcznym wyborze częstotliwości radiolink (2,5 km) łączy się tylko dla częstotliwości powyżej 63720 MHz, poniżej anteny nie łączą się ze sobą. Być może ma to miejsce kiedy tryb auto wybierze częstotliwość z zakresu 58320 - 63720. Czy to jest normalne? Na 64800 MHz lub wyższych pracuje za to prefekt.


Na górę
Post: ndz, 24 paź 2021 18:06:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 165
edit:
soft 2.5.1 się pojawił

Overview
New service release for AF60 and AF60-LR

Bugfixes
WEB UI: 60GHz Link Deployment Contest application fix.
Wireless: Fixed link distance measurement.
Additional information
If you are upgrading from FW which version is lower than 2.5.0, you must upgrade both endpoints of the link to establish wireless connection due to the 2.5.0 compatibility restrictions. Remote side should be upgraded first, because management of remote endpoint during link upgrade will be lost.


Ostatnio zmieniony ndz, 24 paź 2021 19:01:15 przez retssam, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 24 paź 2021 18:50:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 mar 2009 8:52:02
Posty: 111
chyba 2.5.1, 2.6.0 to jest beta
(aktualizacja)
U mnie (2.5 km) link ciągle się rozłącza mimo pełnej widoczności. Jak się połączy, to z sygnałem ok -55 dBm. Czy może mieć wpływ na to stacja gsm która jest kilka metrów od anteny?
Może to objaw uszkodzenia? Tydzień link działał idealnie, po czym zaczęły się cyrki.


Na górę
Post: pn, 25 paź 2021 5:30:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 29 sty 2012 19:22:00
Posty: 135
bdronka pisze:
U mnie (2.5 km) link ciągle się rozłącza mimo pełnej widoczności. Jak się połączy, to z sygnałem ok -55 dBm.


1.98 km -46
3.18 km -51
7.41 km -59

= IMHO dowizuj


Na górę
Post: pn, 25 paź 2021 15:12:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 15 sie 2008 9:24:28
Posty: 119
Na 2.98km, sygnał -45.


Na górę
Post: pn, 25 paź 2021 15:18:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 07 lut 2019 3:16:56
Posty: 198
Na 2.27km, sygnał -45/-42. Ciężko się stroiło i olałem, bo powinien byc -41.
Tyle, że z jednej strony maszt delikanie niestabilny, brak odciągów.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 13 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 28 paź 2021 3:53:36

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl