Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 14 wrz 2021 14:26:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Mam sobie na chacie Unifi (UAP-AC-LR z planowaną rozbudową o U6-LR), fajnie sobie to działa, 100% zadowolenia :)
I teraz dochodzi nowy PC dla syna, którego muszę podłączyć za pomocą wifi, bo kabla w tym pokoju niet. Planuję nad tym pokojem (na poddaszu, strop drewniany) umieścić dodatkowy APek, ze względu na rozszerzenie zasięgu sieci na garaż oraz obsługę właśnie tego PC.

Generalnie jednak pytanie brzmi - jakie karty wifi do PC na PCIe polecacie? Które dobrze współpracują z Unifi? Ktoś ma doświadczenia, nawet negatywne, z tym?
Zastanawiam się jeszcze, czy dawać UAP-AC-LR czy już inwestować w U6-LR? Bo za 2-3 lata dojdzie mi następny PC i U6 może wtedy pokazać zęby przy obsłudze 2-3 komputerów na 5GHz...


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 14:52:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4251
Lokalizacja: Szczecin
Komputery stacjonarne się podpina po kablu, a nie po wi-fi.
Jak już chcesz być masochistą i przepłacać (kabel dużo tańszy niż wi-fi), to idź w wi-fi 6 (tak samo z kartą do PC).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 14:58:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Nie ma kabla i nie będzie przez następne lata prucia ścian, aby to zrobić. Taki mamy klimat, sorry :)
Myślę nad WIFI 6 właśnie, ale które karty (chipsety) dobrze współpracują z Unifi?


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 15:25:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 948
rufens pisze:
Mam sobie na chacie Unifi (UAP-AC-LR z planowaną rozbudową o U6-LR), fajnie sobie to działa, 100% zadowolenia :)
I teraz dochodzi nowy PC dla syna, którego muszę podłączyć za pomocą wifi, bo kabla w tym pokoju niet. Planuję nad tym pokojem (na poddaszu, strop drewniany) umieścić dodatkowy APek, ze względu na rozszerzenie zasięgu sieci na garaż oraz obsługę właśnie tego PC.

Generalnie jednak pytanie brzmi - jakie karty wifi do PC na PCIe polecacie? Które dobrze współpracują z Unifi? Ktoś ma doświadczenia, nawet negatywne, z tym?
Zastanawiam się jeszcze, czy dawać UAP-AC-LR czy już inwestować w U6-LR? Bo za 2-3 lata dojdzie mi następny PC i U6 może wtedy pokazać zęby przy obsłudze 2-3 komputerów na 5GHz...

Ja bym się wolał przez ten drewaniany strop przewiercic i jakoś kabel przeciągnąc.
Paru stów bym nie zapłacił żeby było na wyrost ale Twoja kasa.
Co do kart nie napisałeś jakie złącze. USB? mPCIe, M.2, PCIe.....Sporo tego. W laptoku mam jakiegoś intela i gada bez zastrzeżeń.


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 15:26:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 913
Lokalizacja: Kraków
Z tego co pamiętam to fajna opcja były:

ASUS PCE-AC68
Archer T6E

Tyle że obie pod Pcie


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 16:09:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Nie, nie będzie wiercenia :)
Pod stacjonarny PC, więc PCI Express. Te archer'y od tp-linka to dają radę z Unifi?
Może lepiej Asus PCE-AX3000?


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 17:21:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5742
obawiam się, że jak syn starszy i lubi w gierki, to będzie problem.
Nie wiem jak tam masz porządzone i gdzie najbliższy kabel, ale ja często przewiercam ściany na wysokości lestew przypodłogowych, tak że samego przewiertu nie widać, a kablem z listwy wychodzę sobie w którym miejscu chcę.
Inna opcja chyba lepsza od wifi przez ścianę/strop to transmiter plc.


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 17:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
krasnoludek pisze:
obawiam się, że jak syn starszy i lubi w gierki, to będzie problem.


Problem, bo wifi wprowadza opóźnienia?
Bo zatłoczonego eteru się nie obawiam, dom jednorodzinny i naokoło nie ma sieci prawie, raptem 2 szt na 2.4GHz na poziomie -85dBm i mniej. Na 5GHz czysto, spokojnie się rozgoszczę z szerokim na 80MHz kanałem. Dam radę :)


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 20:33:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 09 lut 2018 17:53:42
Posty: 43
Z AC pro używałem na pececie T3U i wszystko ładnie chodziło. Miałem wersję na USB. Wcześniej karty na pcie kiepsko dawały radę. Anteny z tyłu kompa, zasłonięte meblami i w efekcie mnie byłem zadowolony.


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 22:53:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 725
ASUS PCE-AC68.
A tak na marginesie to z UniFi nigdy nie miałem problemów z Intelem. W sumie to z UniFi działa wszystko bez problemów, to nie mietek :sciana:
Fajnie w jakiś testach (nie pamiętam gdzie czytałem) wypadał COMFAST CF-AX200 właśnie na intelu


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 23:01:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Aha, czyli pewnie wszystko ma AX200 Intela będzie dobrze pracowało...


Na górę
Post: wt, 14 wrz 2021 23:25:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 725
raczej tak, wszystko na tym intelu się dobrze spisze.


Na górę
Post: wt, 21 wrz 2021 22:12:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Kurde, co jest z dostępnością tych U6-Lite/LR w naszym kraju? Nigdzie tego kupić nie idzie, wszędzie braki...


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 1:34:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
rufens pisze:
Kurde, co jest z dostępnością tych U6-Lite/LR w naszym kraju? Nigdzie tego kupić nie idzie, wszędzie braki...


teraz jest super zaopatrzenie - braki to dopiero będą :) doradzam pilne budowanie zapasów magazynowych na najbliższy rok


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 8:28:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 913
Lokalizacja: Kraków
hub_lan pisze:
rufens pisze:
Kurde, co jest z dostępnością tych U6-Lite/LR w naszym kraju? Nigdzie tego kupić nie idzie, wszędzie braki...


teraz jest super zaopatrzenie - braki to dopiero będą :) doradzam pilne budowanie zapasów magazynowych na najbliższy rok

A to czemu?


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 11:15:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 26 lip 2019 9:12:36
Posty: 47
Ale skoro jest super, to gdzie w PL ma ktoś na stanie APeki U6 w cenie poniżej 500 zł brutto?


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 16:16:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
br004d pisze:
hub_lan pisze:
rufens pisze:
Kurde, co jest z dostępnością tych U6-Lite/LR w naszym kraju? Nigdzie tego kupić nie idzie, wszędzie braki...


teraz jest super zaopatrzenie - braki to dopiero będą :) doradzam pilne budowanie zapasów magazynowych na najbliższy rok

A to czemu?


bo nie ma dostaw chipsetów a nie wszystkie są robione na wschodzie ;)


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 16:18:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4136
Lokalizacja: Kraków
rufens pisze:
Ale skoro jest super, to gdzie w PL ma ktoś na stanie APeki U6 w cenie poniżej 500 zł brutto?


aktualnie o ile wiem to nie ma :) co nie oznacza że stan zaopatrzenia na dziś jest rewelacyjny w porównaniu do tego który będzie niebawem


Na górę
Post: śr, 22 wrz 2021 23:10:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4251
Lokalizacja: Szczecin
hub_lan pisze:
co nie oznacza że stan zaopatrzenia na dziś jest rewelacyjny w porównaniu do tego który będzie niebawem
Dlaczego tak uważasz? Wiesz coś, czego ja nie wiem? Jak kryptowaluty zanurkują, to magicznie przestaną być problemy z chipami, bo dosłownie nikt nie będzie kupował nowych kart graficznych (używane będą tak tanie) i bardzo dużo mocy produkcyjnych fabryk zostanie uwolnionych.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 wrz 2021 19:28:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl