Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 119 20 21 22 23 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 21 lip 2020 15:50:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
spinaker pisze:
U mnie 80 cm daje mniej więcej 20dB zysku w 1800Mhz plus poprawa SNR o parę dB - idealnie za plecami są inne btsy tego operatora.


Ile metrów kabla i jaki to kabel?


Na górę
Post: wt, 21 lip 2020 16:36:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 888
spinaker pisze:
OK - nie sądziłem że może to wynikać z ograniczenia rozmiarów - większość tego typu tematów dotyczy montażu na domu jedno-/wielorodzinnym, gdzie jest pełna swoboda. U mnie 80 cm daje mniej więcej 20dB zysku w 1800Mhz plus poprawa SNR o parę dB - idealnie za plecami są inne btsy tego operatora.

Nie mam pełnej swobody. Nie mam komina ;-) Nie mam do czego takiej kobyły przymocować stety/niestety. Do kalenicy co najwyżej.Wiec dla mnie rozmiar ma znaczenie.


Na górę
Post: śr, 22 lip 2020 16:35:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 maja 2018 13:22:53
Posty: 12
djrobson pisze:
Ile metrów kabla i jaki to kabel?

Około 1.5m h155 IAPT.


Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 22:14:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 76
LHG lte, soft 4.71 , 2km do nadajnika, widoczność optyczna jest (na kominie), nie za słaby sygnał?

Prędkości jakie uzyskuje 25/35

czy LHG kat 6 coś wniesie?

ewentualnie co w zamian bez rzeźby z modemami w doniczce itp,

AW


Załączniki:
lhglte.jpg
lhglte.jpg [ 55.94 KiB | Przejrzano 861 razy ]
Na górę
Post: czw, 23 lip 2020 23:39:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1494
spinaker pisze:
formach większość rekomendacji to albo yagi albo panel? Nie lepiej iść w antenę offsetową? U mnie takie rozwiązanie funkcjonuje od kilku lat.

Lepiej zwłaszcza przy krytycznych parametrach sygnału-niestety z offsetem jest jeden/duży problem-rozmiar/opór powietrza i właściwe/solidne mocowanie (to nie antena satelitarna że może być zainstalowana metr nad ziemią w kierunku południowym).
retssam pisze:
LHG lte, soft 4.71 , 2km do nadajnika, widoczność optyczna jest (na kominie), nie za słaby sygnał?

Nie używam Mikrotika-ale 2 parametry mam wspólne z Twoimi
Kod:
 Cell ID:       747...
Service Type:       FDD
Service Prefer Mode:       LTE only
PS attach:       Attached
CS attach:       Attached
RSCP:       -50dBm
Ec/No:       
RSRP:       -87dBm
RSRQ:       12
, u mie wg GPS modemu 1,2km do BTS bez widoczności, antena Corab LTE-MAX, kable 1,5mb CNT-400 i na 15MHz Orange L2600 zamykam LAN w modemo-routerze.
retssam pisze:
Prędkości jakie uzyskuje 25/35

czy LHG kat 6 coś wniesie?

A nie masz przypadkiem jakieś oferty no-limit w T-Mobile? (bo operator w końcu zaczął myśleć i przy takowych stosuje swój QoS). Wg mojej oceny nie warto, chyba że na nadajniku masz komplet pasm L800/L1800/L2100/L2600, ale wówczas to zmiana sprzętu na np. Huawei B818/antena/koszty (jak ściągasz/wysyłasz duże ilości danych nocami to można iść w takim kierunku bez ryzyka QoS i nie licząc się z kosztami).


Na górę
Post: pt, 24 lip 2020 6:28:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 76
Z tym Qos dobrze zrozumiałem , że z innym sprzętem niż od "t-mobile" obcinają prędkości?
Karta jest no limit od T-mobile.
Co do b818 może być tylko w wersji outdoorowej z poe by się przydał:)

Na nadajniku mam takie dostępne pasma (tylko trochę stara data):


Załączniki:
BTS.jpg
BTS.jpg [ 154.44 KiB | Przejrzano 819 razy ]
Na górę
Post: pt, 24 lip 2020 11:22:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1494
retssam pisze:
Z tym Qos dobrze zrozumiałem , że z innym sprzętem niż od "t-mobile" obcinają prędkości?

To nie kwestia sprzętu, lecz oferty no-limit -jak masz jakąś taryfę biznes lub konsumencką MAX, to na dziś mało prawdopodobne że złapiesz się w jakieś ograniczenia. Ten QoS z informacji jakie widziałem w sieci dotyczył ofert internetu domowego LTE.
retssam pisze:
Co do b818 może być tylko w wersji outdoorowej z poe by się przydał:)

To nie kwestia PoE-bo są adaptery i łatwo jest zasilić takowy sprzęt (o ile nie pobiera powyżej 2A przy 12V-a niestety te sprzęty mogą pobierać więcej). W Huawei nie masz zintegrowanej anteny z dobrym zyskiem, a do 2km i właściwie działającego LTE-A obowiązkowa. Źle spojrzałem w pierwszej chwili na częstotliwości LTE-na dziś nie warto w nic więcej inwestować, jak uruchomią pasma L1800 i L2100 to możesz rozejrzeć się za jakimś nowszym sprzętem.


Na górę
Post: pn, 27 lip 2020 9:52:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 888
Jak powiedziałem, tak zrobiłem. Anteny zawieszone.
Celem przypomnienia. Modem to telit LM960 na ubuntu. Tmobile. 1.4km do BTS'a, przynajmniej jedna kępa dużych starych drzew po drodzę (czy więcej tego już nie widzę) komplet pasm.
2 anteny panelowe cybertech 17dbi, stockowe 1m kable. Jedna dla 800-2100, druga dla 2600.

Przykłądowe parametry z dzisiaj rano, w czasie ciągnięcia sporem ilości danych. Modem gdy się nudzi, mam wrażenie że się spina na niższe modulacje.
RSRP RSRI RSRQ SNR modulacja up modulacja down
2600 -75 -46 -13 20 QAM64 QAM64
2100 -76 -49 -10 17,4 BPSK QAM64
1800 -83 -56 -10 12,6 BPSK QAM64
800 -95 -68 -10 4,2 BPSK BPSK
Zgodnie z oczekiwaniami, antena na 800Mhz robi za lekki tłumik, z patykowaymi antenami miała RSRP -80. Jakaś lepsza antena dla 800-2100 pewnie by coś jeszcze ugrała: zysk dla 2100 ma kilka db, dla 1800 blisko 0. Niestety nie znam takich anten. Dla 2600 jesy coś koło 11-12 db zysku. Ale na ta chwile nie kombinuje bo Prędkości wieczorem 80-90, w dzień powyżej 100. W nocy 130 (wifi). Edit: a po kablu nad ranem poszło blisko 200mbit/s.

W porównaniu do 30-40 na Huawei-u u innego operatora, ja jestem mega zadowolony. Huawei był dodatkowo po prostu niestabilny, wiec jest dobrze teraz. Pare rzeczy zostało rozgryźć na ubuntu, dopieścić firewalla, odpalić VPN'a.


Na górę
Post: wt, 28 lip 2020 17:40:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
retssam pisze:
czy LHG kat 6 coś wniesie? ...


Oczywiście, że wniesie. Ogólnie masz słabe sygnały, nawet bardzo. Masz 100% pewność, że LHG łapie sygnał na BTS, na którego masz nakierowane?

Co do jarka. Z nim jest tak, że u niego działa, więc i u ciebie też musi, on to ciągnie od kilku lat tak samo, monotonia. Nieważne, że mieszkasz na drugim końcu Polski i masz zupełnie inne warunki, pamiętaj ma u ciebie działać i koniec kropka!

ko20 pisze:
Jak powiedziałem, tak zrobiłem.


Spory nakład pracy no i sprzętu. Fajnie, że się udało.... no ale nie na SXT, którego ten wątek dotyczy. Swoją drogą u mnie w mieścinie jeszcze rok temu orange miało tylko 1800. A co ciekawe, w moim przypadku wymiana na STX kat6. w zasadzie zbiegła się (zrobiłem wywiad, troche popytałem tu i ówdzie) z upgrade BTS'ów orange na 4 bandy, pewnie i dosył jakiś inny zrobili. No nieważne, obecnie raczej prędkość jest cały czas w okolicy 100/30. Nie ma tragedii jak z rok temu, że szło w szczycie 4-6Mbit na jednym bandzie.


Na górę
Post: czw, 30 lip 2020 9:04:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 paź 2008 16:22:08
Posty: 76
BTSa widzię jak na "dłoni", po nr to jest on, sygnały słabe, na początku wisiało sxt ale były jeszcze gorsze, LHG dało około 10dbi,


Na górę
Post: czw, 30 lip 2020 22:27:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1494
djrobson pisze:
Oczywiście, że wniesie. Ogólnie masz słabe sygnały, nawet bardzo. Masz 100% pewność, że LHG łapie sygnał na BTS, na którego masz nakierowane?

Twoja wiedza na temat sprzętu/działania LTE jest "średnia", naciągasz @retssam na zbędne koszty (dość że ww Mikrotik jako modem LTE-A to słabe/specyficzne rozwiązanie, to przy widocznym przeciążonym paśmie L2600, z L800 przy "dobrych wiatrach" może uzyska kilka Mbps więcej, chyba że będzie chciał korzystać z internetu o 3 w nocy).
djrobson pisze:
Co do jarka. Z nim jest tak, że u niego działa, więc i u ciebie też musi, on to ciągnie od kilku lat tak samo, monotonia

Zaczepiasz mnie i piszesz o sobie, masz komplet pasm na nadajniku (35MHz pasm pojemnościowych) i próbujesz porównać sytuację @retssam-który ma jedynie 15MHz pasma pojemnościowego, OT twoja wiedza na temat LTE. :rotfl:
djrobson pisze:
Fajnie, że się udało.... no ale nie na SXT, którego ten wątek dotyczy.

Oj gul skacze, przy @ko20 to jesteś przedszkolakiem. :zlosnik:


Na górę
Post: pt, 31 lip 2020 8:30:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
Jarek, zapomniałeś wstawić speedtesta.


Na górę
Post: pt, 31 lip 2020 12:54:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 705
:)

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pt, 31 lip 2020 19:40:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6588
Lokalizacja: Polska
Odwieczny dylemat z Jarkiem.
Usuwać konto czy dać dalej pisać.
Jak usuniesz to będzie przecież zaraz inne, pisać można też wiecznie i zwracać uwagę, ale ile można?
Dlaczego.... dlaczego Jareczku wiecznie jakieś problemy?
Czy nie lepiej z szacunkiem do kolegów? Może na elektrodę lepiej było by się udać? Nie lepszy tam klimat?

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Post: pt, 31 lip 2020 20:21:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 294
Sami go wyhodowaliście. Zamiast olać, dodać do zablokowanych, ukrywać posty to wdajecie się w zbędne dyskusje. Na ulicy też rozmawiacie z każdym zaczepiającym świrem?


Na górę
Post: pt, 31 lip 2020 23:13:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1494
warlock pisze:
Czy nie lepiej z szacunkiem do kolegów?

Tj. ten szacunek?!
Kod:
 Na ulicy też rozmawiacie z każdym zaczepiającym świrem? 
, wersja lite, mógłbym pokopać głębiej na forum i przedstawić bardziej wulgarne posty pod moim adresem, które w sposób bezpośredni naruszały nie tylko netykietę, ale również łamały porządek prawny uderzając w moje dobra osobiste... . Ja pewnych granic nigdy nie przekraczałem. Trzepak ceniłem zawsze za swobodę wypowiedzi i nie wymądrzanie się co niektórych że ktoś niewłaściwie użył litery "ę" lub "ą" w technicznym tekscie/problemie/opinii... . Czasy się zmieniają- być może i tutaj zawita cenzura- zostanie usunięte moje konto. Ja się na tyle nie zmienię i będę pisał bezpośrednio prawdę, nie będę kolorował... .


Na górę
Post: sob, 01 sie 2020 19:07:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2329
warlock pisze:
Odwieczny dylemat z Jarkiem.
Usuwać konto czy dać dalej pisać.
Jak usuniesz to będzie przecież zaraz inne, pisać można też wiecznie i zwracać uwagę, ale ile można?
Dlaczego.... dlaczego Jareczku wiecznie jakieś problemy?
Czy nie lepiej z szacunkiem do kolegów? Może na elektrodę lepiej było by się udać? Nie lepszy tam klimat?

Zważ, że tacy ludzie zostają prezydentami. Mówią i będą mówić prawdę. Weźmy naszego prezydenta Dudę, czyż nie widać analogii. :)


Na górę
Post: ndz, 02 sie 2020 12:55:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
Każdy temat na tym forum jest zabijany przez tego fachowca, pacjent nie może ścierpieć porażki więc atakuje. I to jest jedyna prawda. "Kariera" na elektrodzie szybko to zweryfikowała.


Na górę
Post: pn, 03 sie 2020 20:45:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 02 maja 2011 21:52:57
Posty: 1494
djrobson pisze:
Każdy temat na tym forum jest zabijany przez tego fachowca, pacjent nie może ścierpieć porażki więc atakuje. I to jest jedyna prawda.

"Kończ waść wstydu oszczędź" sobie-wystarczy tych ataków personalnych pod moim adresem przez pseudo fachowca.
Kod:
 w moim przypadku wymiana na STX kat6. w zasadzie zbiegła się (zrobiłem wywiad, troche popytałem tu i ówdzie) z upgrade BTS'ów orange na 4 bandy, pewnie i dosył jakiś inny zrobili. No nieważne, obecnie raczej prędkość jest cały czas w okolicy 100/30. Nie ma tragedii jak z rok temu, że szło w szczycie 4-6Mbit na jednym bandzie.
Agregacja to nie czysta/prosta matematyka, ale jak Ty tutaj popłynąłeś tj. szczyt hipokryzji, gdyby ten Mikrotik agregował 4CA i modulację QAM256 wówczas optymistycznie można by było założyć że 4-6Mbps przeskoczyło na 100Mbps (przyrost pasma o 100%- z 22,5MHz na 45MHz, prędkości o 2000%), nie będę znęcał się nad Tobą i zostawię to b.k. Jeżeli na modemie LTE-A z 2CA jest 100Mbps w godzinach szczytu tzn. że po sieci hula wiatr.
MikroTik RouterBOARD SXT LTE to specyficzny sprzęt, sprzedaje się głównie dlatego że to zacny system sieciowy i z przyzwyczajenia użytkowników, w niektórych przypadkach można go fajnie przystosować względem odległości klienta od nadajnika, bo ma większy zysk dB od Huawei bez dodatkowych inwestycji w zewnętrzny zestaw antenowy.
djrobson pisze:
"Kariera" na elektrodzie szybko to zweryfikowała.

Chyba Twoja, jeżeli moderacja ma jakiś problem ze sporami, to rozmawia z użytkownikami na priv i już, nie ma tematu (nie przebiłeś się tam z tym swoim Mikrotikiem).


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 10:57:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
Nie mój problem, że nie rozumiesz po Polsku i czytasz "po łepkach". Wyraźnie pisałem, że przez b.długi okres pomarańczowi w mojej mieścinie mieli tylko i wyłącznie 1800. Zgłaszałem to do BOK, pisałem na ichnich forum, o problemie przeciążenia widzieli, pytania w lokalnym salonie pozostawały bez odpowiedzi. Po kilku latach dołożyli 800, co i tak niewiele zmieniło. Na dzień dzisiejszy mam już u siebie 3 wieże BTS a nie jedną i każda z pełnym zestawem bandów z poczwórną agregacją. Tematu dalej nie ciągnę bo to po prostu nie ma sensu, b.dużo było (i chyba nadal jest) takich miejsc we wschodniej Polsce z takimi problemami.

Poza tym odniosę się do w/w konstrukcji z Ubuntu i kartą na 4 bandy. Radio ma to do siebie, że nie ilość się liczy, a jakość połączenia. I czy to będzie 2,4, 5Ghz czy cokolwiek z pasma LTE zasada jest zawsze taka sama. Nie masz z tym kompletnie żadnego doświadczenia, mówię o wifi w terenie, więc się po prostu nie wypowiadaj. Poza tym do w/w konstrukcji nie ma żadnego odniesienia z jakimkolwiek innym modemem np. Huawei'a w takim samy czasie i/lub warunkach i oczywiście tą samą kartą SIM. Jest tylko wzmianka, że kolego coś testował z innym operatorem, a to żadne porównanie. Że o mikrotikowym teście z SXT nawet nie wspomnę.

na tym kończę i pozdrawiam


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 13:48:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 10 maja 2018 13:22:53
Posty: 12
djrobson pisze:
Poza tym odniosę się do w/w konstrukcji z Ubuntu i kartą na 4 bandy. Radio ma to do siebie, że nie ilość się liczy, a jakość połączenia.

W tej karcie, którą używa ko20 wiele daje MIMO 4x4. Nawet jeżeli bts ma tylko 2x2, to klient z 4x4 będzie miał lepsze osiągi niż klient 2x2.


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 14:31:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 888
djrobson pisze:
Poza tym odniosę się do w/w konstrukcji z Ubuntu i kartą na 4 bandy.

Formalnie karta potrafi 5 bandów zagregować ;-)


djrobson pisze:
Radio ma to do siebie, że nie ilość się liczy, a jakość połączenia.

Chyba jedna liczy się i to i to. Jakby ilość się nie liczyła to by nie było MIMO i nie było by agregacji.


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 14:36:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 888
spinaker pisze:
djrobson pisze:
Poza tym odniosę się do w/w konstrukcji z Ubuntu i kartą na 4 bandy. Radio ma to do siebie, że nie ilość się liczy, a jakość połączenia.

W tej karcie, którą używa ko20 wiele daje MIMO 4x4. Nawet jeżeli bts ma tylko 2x2, to klient z 4x4 będzie miał lepsze osiągi niż klient 2x2.

A tu już moja wiedza nie sięga. Takoż nie potrafię z karty wydusić inforaacji jak to w danym momencie gada. Instrukcja mówie że 4 anteny służa do MIMO 4x4, albo 2 do low bands (800-2100), plus dwie do high bands (2600). Ale jak faktycznie gada, tego nie potrafię w kodach AT namierzyć.

CIekawi mnie też to, czy jeśli BTS ma wdrożone MIMO 4x4 to powinienem jedną z panelówek przekręić o 45stopni? Bo mój zdrowy rozsądek podpowiada, że 4 płaszczyzny polaryzacji to + oraz x.

Kolejna rzecz, czy MIMO 4x4 ma szanse zadziałać przy QAM64 czy to musi być QAM256. Bo niestety SNR mam ciut za niski, i na QAM256 nie mam szans, wskakuje wyłącznie 64-ka.


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 15:21:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1233
Powieś tam jakiegoś Huawei'a z taką samą technologią i dopiero będzie porównanie. Lada moment będę miał na testy coś takiego u siebie, jednen kat6. drugi ten w/w na 4 bandy. Jakieś porównanie z STX będzie mam nadzieję.


Na górę
Post: wt, 04 sie 2020 18:01:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 lut 2009 19:34:08
Posty: 256
a jest jakiś huawei z wysoką kategorią i wbudowaną anteną kierunkową? Czekam na B818 w wersji outdoor.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 119 20 21 22 23 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 09 sie 2020 4:19:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl