Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 20 maja 2020 13:28:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
Koledzy,
Jakie udało wam się osiągnąć największe prędkości w Powerbeam M5.?
Jak robie test między radiami to mam ok 160-180 Mbps. Czy w rzeczywistości też tyle będę miał?


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 14:06:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1501
Lokalizacja: Polska
zomo pisze:
Koledzy,
Jakie udało wam się osiągnąć największe prędkości w Powerbeam M5.?
Jak robie test między radiami to mam ok 160-180 Mbps. Czy w rzeczywistości też tyle będę miał?


Jak będziesz miał stabilne 90Mbps to powinieneś być zadowolony.

Moim zdaniem:

- dla >100Mbps to AC
- dla > 160Mbps AirFiber 5X

oczywiście wszystko kwestia tego jak eter wygląda.


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 14:18:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
djlech pisze:
zomo pisze:
Koledzy,
Jakie udało wam się osiągnąć największe prędkości w Powerbeam M5.?
Jak robie test między radiami to mam ok 160-180 Mbps. Czy w rzeczywistości też tyle będę miał?


Jak będziesz miał stabilne 90Mbps to powinieneś być zadowolony.

Moim zdaniem:

- dla >100Mbps to AC
- dla > 160Mbps AirFiber 5X

oczywiście wszystko kwestia tego jak eter wygląda.


czyli na M5 nie masz szans wyciągnąć więcej niż 100Mbps?


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 15:25:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
Realnie nie. Jak jest super dobry link, to w teście TCP przekroczysz w jedną stronę ponad 100 Mbit (mi się nigdy nie udało przekroczyć 120 Mbit). Na AC dla 40 MHz w teście TCP poleci nawet i 200 Mbit. Tylko, że mówimy tutaj o syntetycznym ruchu TCP z dużymi pakietami. Jak puścisz na tym normalny ruch od klientów, to da o sobie znać coś takiego, jak wydajność pakietowa i realna przepustowość będzie mniejsza. Tym bardziej, że to pasmo jest sumą tego co masz na DL i UL.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 16:01:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
zajadacz pisze:
Realnie nie. Jak jest super dobry link, to w teście TCP przekroczysz w jedną stronę ponad 100 Mbit (mi się nigdy nie udało przekroczyć 120 Mbit). Na AC dla 40 MHz w teście TCP poleci nawet i 200 Mbit. Tylko, że mówimy tutaj o syntetycznym ruchu TCP z dużymi pakietami. Jak puścisz na tym normalny ruch od klientów, to da o sobie znać coś takiego, jak wydajność pakietowa i realna przepustowość będzie mniejsza. Tym bardziej, że to pasmo jest sumą tego co masz na DL i UL.


A co powiesz na to? W teście TCP w jedną stronę mam 211 Mbps

Obrazek


Załączniki:
test.JPG
test.JPG [ 41.16 KiB | Przejrzano 484 razy ]
Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 19:52:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1501
Lokalizacja: Polska
zomo pisze:
zajadacz pisze:
Realnie nie. Jak jest super dobry link, to w teście TCP przekroczysz w jedną stronę ponad 100 Mbit (mi się nigdy nie udało przekroczyć 120 Mbit). Na AC dla 40 MHz w teście TCP poleci nawet i 200 Mbit. Tylko, że mówimy tutaj o syntetycznym ruchu TCP z dużymi pakietami. Jak puścisz na tym normalny ruch od klientów, to da o sobie znać coś takiego, jak wydajność pakietowa i realna przepustowość będzie mniejsza. Tym bardziej, że to pasmo jest sumą tego co masz na DL i UL.


A co powiesz na to? W teście TCP w jedną stronę mam 211 Mbps


Ja powiem tyle, że ten test jest wiarygodny jak prognoza pogody na 20 czerwca wygłoszona 20 stycznia.

BT-Test, iperf, realny ruch to są wyznaczniki przepustowości a nie test ubnt, ale skoro jesteś zadowolony z wyniku to przyjmij, że masz link o wydajności ponad 200Mbps a, że realnie pójdzie "ciut" mniej to już drobny szczegół :)


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 19:55:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 436
100Mb/s to max na tych antenach przecież to ma port 100Mb/s a realnie 75Mb/s i procek siada


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 19:58:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1501
Lokalizacja: Polska
lukasz88 pisze:
100Mb/s to max na tych antenach przecież to ma port 100Mb/s a realnie 75Mb/s i procek siada


Wersja 300 ma 100Mbps, a wersja 400 ma port 1Gbps, reszta się zgadza. Gdyby nie było AC możnaby testować i kombinować z tym M5. Teraz wystarczy kupić 2x LiteBeam AC za ok. 500zł brutto i mamy link o całkiem fajnej wydajności.


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 20:00:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 436
djlech pisze:
lukasz88 pisze:
100Mb/s to max na tych antenach przecież to ma port 100Mb/s a realnie 75Mb/s i procek siada


Wersja 300 ma 100Mbps, a wersja 400 ma port 1Gbps, reszta się zgadza. Gdyby nie było AC możnaby testować i kombinować z tym M5. Teraz wystarczy kupić 2x LiteBeam AC za ok. 500zł brutto i mamy link o całkiem fajnej wydajności.

ło to nie wiedziałem ze większy talerz ma szybszy port


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 23:46:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 315
400 ma port 1gbit, ale procek ten sam co w 300, więc i tak w okolicach 90-95mbps procek dostanie czkawki.


Na górę
Post: śr, 20 maja 2020 23:59:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 23 kwie 2012 23:27:47
Posty: 315
Tak na szybko kilka testów.
Widać różnice pomiędzy zabawkami z hardware XM i XW.
Dla urządzeń XW speedtest wewnętrzny robi 180mbps, ale realny ruch to około 90mbps i procek na 100%
Dla urządzeń XM speedtest wewnętrzny robi troche ponad 100mbps, ale realny ruch to również około 90mbps i procek na 100%

Może jeśli 400 będzie miała hardware XW to wyrobi więcej te 100mbps. Ale jeśli XM to słabo to widzę.


Załączniki:
xw.png
xw.png [ 28.66 KiB | Przejrzano 407 razy ]
xm.png
xm.png [ 27.77 KiB | Przejrzano 407 razy ]
Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 8:18:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5484
dla mnie to co podałeś, wskazuje na to że xw więcej koloryzuje. I raczej tego się trzymajmy, a za wyznacznik miejmy realny ruch. Poza tym, nierozumiem dziwnej przypadłości mierzenia tylko w jedną stronę.. to też oszukuje realny ruch.


Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 9:38:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 paź 2017 18:08:39
Posty: 119
Sa powerbeamy xm?
Przecież xm to były nanobridge.

Wysłane z mojego C1-U02 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 10:54:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
zomo pisze:
A co powiesz na to? W teście TCP w jedną stronę mam 211 Mbps

Obrazek
Powiem: Zrób Mikrotikowy BTest między dwoma urządzeniami wpiętymi z obu stron linku dla jednej sesji TCP.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 21 maja 2020 12:22:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
zajadacz pisze:
zomo pisze:
A co powiesz na to? W teście TCP w jedną stronę mam 211 Mbps

Obrazek
Powiem: Zrób Mikrotikowy BTest między dwoma urządzeniami wpiętymi z obu stron linku dla jednej sesji TCP.


Jak wymienie M300 na M400 z gigaportowym portem zrobię test i zobaczymy ile realnie leci po TCP


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 21:23:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
zomo pisze:
zajadacz pisze:
zomo pisze:
A co powiesz na to? W teście TCP w jedną stronę mam 211 Mbps

Obrazek
Powiem: Zrób Mikrotikowy BTest między dwoma urządzeniami wpiętymi z obu stron linku dla jednej sesji TCP.


Jak wymienie M300 na M400 z gigaportowym portem zrobię test i zobaczymy ile realnie leci po TCP


no i zrobiłem realny test na speedtest.pl i leci mi 140Mbps/130Mbps. Więcej da się wyciągnąć więcej niż 100mbit na Powerbeam M5.
Pozdrawiam.


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 21:40:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 22 lut 2009 21:28:13
Posty: 97
czesc, to czym przerzucic 500/300 ? Nie bedzie to fullduplex, max 4km. Strefa prawie czysta :)

_________________
sc


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 21:51:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1501
Lokalizacja: Polska
sowiet pisze:
czesc, to czym przerzucic 500/300 ? Nie bedzie to fullduplex, max 4km. Strefa prawie czysta :)


Możesz spróbować AirFiber 5XHD z antenami 30dBi ale temat śliski.

Airfiber5 lub airfiber24 bardziej będzie się nadawał.


Na górę
Post: pt, 22 maja 2020 23:29:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
zomo pisze:
no i zrobiłem realny test na speedtest.pl i leci mi 140Mbps/130Mbps. Więcej da się wyciągnąć więcej niż 100mbit na Powerbeam M5.
Pozdrawiam.
Realny? To speedtest.pl robi test TCP, a nie UDP? I w ilu sesjach to działa? Też w wielu, jak speedtest.net?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 23 maja 2020 9:32:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 06 lip 2010 23:43:13
Posty: 89
zajadacz pisze:
zomo pisze:
no i zrobiłem realny test na speedtest.pl i leci mi 140Mbps/130Mbps. Więcej da się wyciągnąć więcej niż 100mbit na Powerbeam M5.
Pozdrawiam.
Realny? To speedtest.pl robi test TCP, a nie UDP? I w ilu sesjach to działa? Też w wielu, jak speedtest.net?



Obrazek


a tutaj wynik w jednej sesji.


Obrazek



I co Ci jeszcze nie pasuje? Udowodniłem, że nawet w jednej sesji da się wyciągnąć więcej niż 100 Mbit.


Na górę
Post: ndz, 24 maja 2020 13:30:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 4086
Lokalizacja: Szczecin
Jakie nie pasuje? Mówiłem przecież, że max, co wyciągnie ten sprzęt, to lekko ponad 100 Mbit, co udowodniłeś (115 Mbit). Poza tym speedtest.net robi test UDP, także dla mnie to nadal średnio wiarygodne. Co więcej nie masz na tym realnego ruchu od wielu klientów. Jest coś takiego, jak wydajność pakietowa linku i możesz prawie każdy linku ubić puszczając bardzo mało ruchu, ale bardzo dużo pakietów. Ale skoro dla Ciebie ważne są cyferki na speedteście, a nie realna wydajność to nie mam nic do dodania.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 05 cze 2020 12:32:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl