Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 01 gru 2019 20:45:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 16
Zainstalowałem Aircontrol 2 , skanuje całą sieć powinno znaleźć około 200 urządzeń, znajduje 30-40.
Czy możliwe że urządzenia ubnt z wersją poniżej 6.0 np 5.5 nie są wykrywane przez aircontrol całkowicie? tzn nie tylko że nie da się z nim połączyć ale że w ogóle ich nie wykrywa? (jeśli tak nie jest to pewnie coś w sieci mam źle skonfigurowane że ich nie widzi)


Na górę
Post: pn, 02 gru 2019 10:41:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 69
Dodałeś regułę do firewalla?
https://community.ui.com/questions/airC ... e20fe0bdd2

Czy z serwera możesz pingować te urządzenia, które nie wykrywa?

W aircontrol jest 3 metody discovery, domyślna jest Discovery Broadcast, spróbuj 2 pozostałych (ip range i TCP ip range).


Na górę
Post: pn, 02 gru 2019 23:51:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 16
Discovery Broadcast, nie wykrywa nic, cały czas skanuje przez ip range i TCP ip range, wyniki takie same.
Serwer Aircontrol na Ubuncie jest podłączony bezpośrednio do Mikrotika (do którego są podłączone urządzenia ubnt) zastanawiam się czy gdy wybieram skanowanie na moim laptopie (czyli na aircontrol klient) to on wyszukuje urządzeń po mojej sieci lokalnej do której jestem podpięty a pracuje zdalnie więc to by było słabe bo nie będzie widział tych urządzeń, czy skanuje w sieci do której jest podpięty serwer czyli do mikrotika.


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 9:54:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 gru 2015 18:01:21
Posty: 69
LANowiec pisze:
zastanawiam się czy gdy wybieram skanowanie na moim laptopie (czyli na aircontrol klient) to on wyszukuje urządzeń po mojej sieci lokalnej do której jestem podpięty a pracuje zdalnie więc to by było słabe bo nie będzie widział tych urządzeń, czy skanuje w sieci do której jest podpięty serwer czyli do mikrotika.


Skanuje to co widzi serwer. Dajesz radę pingować te urządzenia lub wejść po ssh na nie oczywiście z serwera?


Na górę
Post: wt, 03 gru 2019 21:33:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 08 paź 2019 18:11:26
Posty: 16
Jednak chodziło o wersję zaktualizowałem do nowszej i wykrywa.
Jak już jesteśmy przy aircontrol mam jeszcze dwa pytanka, czy mapa jaka tam jest dostępna (od google) można ją jakoś podmienić na coś dokładniejszego? i jak robicie backup? chodzi o to że już sobie dodam urządzenia, stworzę mapę i jakby tak szlak mi trafiło komputer to żebym miał w pliku cały backup i mógł go otworzyć na innym sprzęcie.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest czw, 05 gru 2019 17:44:43

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl