Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 07 wrz 2019 0:31:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 06 wrz 2019 12:37:29
Posty: 11
Witam
Siedziałem ze 4h i dopiero przed spaniem olśniło mnie dlaczego działało wszystko na stole a już nie działa i za bardzo nie wiem jak to zrobić aby znowu działało :)
Mam router huawei od netii i niestety nie da się go przestawić w bridge. Do niego podpiąłem routere hap ac a do hap ac przez poe groove.
Huawei rozsyła adres 192.168.0.2-192.168.0.10/24
router hap ac na eth1 dostaje adres 192.168.0.10
adresy od eth2-eth5 są w bridgu i włączony jest serwer dhcp 192.168.1.2-192.168.1.10/24
groove działa na adresie 192.168.1.10.
W przypadku gdy byłem podłączony kablem do routera hap ac dostawałem adresy z przedziału 192.168.1.x i nie było problemu, żebym mógł się łączyć przez winbox i z hap ac i z groove.
Problem się zaczął jak wpiąłem się kablem do routera huawei.
Winbox pozwala mi połączyć się z hap ac ale już nie da się połączyć z groove. Skutecznie ociąłem sobie połączenie z groove.
Natomiast po ssh mogę się łączyć z groove ale poprzez hap ac.
Jak ugryźć temat abym mógł z podsieci (192.168.0.x - router huawei ) łączyć się i z hap ac i groove?


Na górę
Post: sob, 07 wrz 2019 20:37:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 12:03:40
Posty: 98
Huawei nie wie gdzie jest podsieć 192.168.1.0 i nie wie gdzie kierować Twoje zapytania o IP z zakresu 1.x dlatego nie połączysz się z Grove które jest schowane za routerem hap.
Może hap zrobić w bridge cały i niech huawei rozdaje adresy wszystkim ?


Na górę
Post: sob, 07 wrz 2019 21:12:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 06 wrz 2019 12:37:29
Posty: 11
Wiem, że mogę przestawić w bridge ale chciałem inną podsieć mieć i chciałem, żeby mt hap rozdawał adresy a groove rozsyłał sygnał wifi. Mt hap miał też przydzielać na sztywno pasmo dla różnych interfejsów.
Sprawdziłem już, że gdy przełączę w bridge to widzę groove. Trochę nie za bardzo ustawiać dhcp serwer na mt hap w tej samej podsieci co działa huawai.
Kiedyś na linux robiłem tak, że tworzyłem pod jednym fizycznym eth wiele aliasów (eth1:0 i eth1:1). Może gdybym stworzył taki wirtualny interfejs na groove to miałbym połączenie przez winbox. Niestety też nie potrafię pod jeden interfejs przypisać więcej niż jeden adres.
Jestem za cienki na to urządzenie.


Na górę
Post: sob, 07 wrz 2019 22:03:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 kwie 2019 10:38:23
Posty: 11
W swoim kompie ustaw static route na ip groove poprzez hap, a na hap ustaw firewalla tak, żeby pozwalał na przesyłanie przez niego ruchu do groove. Albo na wanie hap dodaj jeszcze jedno ip i w firewallu ustaw przekierowanie snat/dnat z tego adresu do groove.


Na górę
Post: ndz, 08 wrz 2019 11:57:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 06 wrz 2019 12:37:29
Posty: 11
Podszedłem do tematu inaczej.

Kod:
chain=dstnat action=dst-nat to-addresses="ip_groove" to-ports=8291 
      protocol=tcp dst-address="ip_hap" dst-port=9000 log=no log-prefix=""


Dzięki temu łącząc się na port 9000 przełącza mnie na groove.
Pewnie jest inny sposób ale tak mnie przez sen olśniło i widać, że to działa.
Trzeba się przestawić z reguł linuxowych na te mikrotikowe.

Kod:
 iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -d "ip_hap" --destination-port 9000 -j DNAT --to-destination "ip_grove":8291


Na górę
Post: wt, 10 wrz 2019 21:59:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 sie 2010 0:26:18
Posty: 419
Lokalizacja: Wrocław
Można jeszcze przerzucić sobie do Groove przez EoIP albo VLANem podsieć z Huawei.
Na hAp robisz tunel eoip z adresem docelowym groove'a (ten z 192.168.1.x) i bridge.
do bridge wrzucasz eth i tunel EoIP.
Na groove podnosisz sobie EoIP i na nim ustawiasz sobie IP z podsieci Huawei - możesz DHCP też, ale uważaj na bramę.

I z bani - groove osiągalny z obu podsieci po L2.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 wrz 2019 22:47:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl