Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 157 58 59 60 61
Autor Wiadomość
Post: wt, 07 maja 2019 11:34:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 1058
Ja uważam, że jednak nie do końca sami to ogarniają. Zawsze było tak, że "dotykanie się" TX power przy kartach pozapinanych na N powodowało problemy, więc zostawiać lepiej było na default. Teraz sami z automatu to ograniczyli (wpisując wartość w antena gain) i w registration to się się rozjeżdża. Nie pamiętam, w którym to modelu SXT czy LHG ale przy wpisanej liczbie na siłę (po aktualizacji) w antena gain, powodowało 0 dBm w zakładce TX power.


Na górę
Post: wt, 07 maja 2019 14:16:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 828
Lokalizacja: wlkp
wpisz w scan-list 5100-5800:20
no-country
super chanel

i masz spokój.
Starsze softy nie pozwalają na :20 to jedziesz bez tego i po aktualizacji dopisujesz żeby szybciej skanowały.

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: wt, 07 maja 2019 15:31:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1936
Lokalizacja: Czyżew
a co oznacza ten wpis :20

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: wt, 07 maja 2019 15:33:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1011
20MHz


Na górę
Post: czw, 23 maja 2019 20:20:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 16
Witam,
ostatnio podczas serwisów zauważyłem u kilku klientów brak możliwości ustawienia RB (411 i 711) kraju: Polska

Spotkał się ktoś jeszcze z takim problemem?


Na górę
Post: czw, 23 maja 2019 21:05:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1433
Lokalizacja: Myszków
Kod:
/interface wireless set  country=poland frequency-mode=regulatory-domain

Tak ustawiasz kraj Polska?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: ndz, 26 maja 2019 21:56:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 16
nie. Za pomocą Winbox z listy panst wybrałem Polska i miałem komunikat ze nie mogę wybrać tego państwa.


Na górę
Post: ndz, 26 maja 2019 22:44:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 257
arcz pisze:
nie. Za pomocą Winbox z listy panst wybrałem Polska i miałem komunikat ze nie mogę wybrać tego państwa.


A czy przypadkiem ten komunikat nie wskazuje Ci dlaczego nie możesz? Czy przypadkiem nie jest napisane, że musisz mieć Frequency Mode ustawione na Regulatory domain?


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 0:20:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 19 sty 2013 20:38:56
Posty: 16
Tak chyba bylo napisane tak jak piszesz :ok:


Na górę
Post: pt, 31 maja 2019 9:14:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1433
Lokalizacja: Myszków
Przecież po to Ci podałem tą komendę żebyś za jednym zamachem zmienił kraj na Polskę i regulatory-domain.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 14 cze 2019 0:09:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 25 paź 2011 22:14:23
Posty: 78
djrobson pisze:
NSTREME zapitala aż milo, wiele razy już o tym pisałem. 100% mostów P2P mam już tak poprzerabiane, i wyniki mam lepsze jak na NV2. Nawet stare niepoprzerabiane linki w 1x1 śmigają w 40Mhz wzorcowo. W każdym przypadku mam jednak zablokowane zawsze jeden MCS, nigdzie nie mam trybu auto.



mozna wiecej ustawien jak najlepiej poustawiac

MCS dokladniej opisac
pozdr


Na górę
Post: pt, 14 cze 2019 8:00:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3593
Lokalizacja: Mazury
arek24 pisze:
djrobson pisze:
NSTREME zapitala aż milo, wiele razy już o tym pisałem. 100% mostów P2P mam już tak poprzerabiane, i wyniki mam lepsze jak na NV2. Nawet stare niepoprzerabiane linki w 1x1 śmigają w 40Mhz wzorcowo. W każdym przypadku mam jednak zablokowane zawsze jeden MCS, nigdzie nie mam trybu auto.



mozna wiecej ustawien jak najlepiej poustawiac

MCS dokladniej opisac
pozdr

Ja tak robie gdy mam problem:

noyo pisze:
Tak szczerze mówiąc od pewnego czasu zauważyłem że mt w miarę dobrze chodzi także na default.
Ja jak mam problem to manipuluje HT MCS.
HT Basic MCS zawsze na MCS0. HT Supported MCS zawsze MCS0 oraz 7 i 8 jeśli radio z jedną polaryzacją, 14 i 15 jeśli dwie polaryzacje - to jest ustawienie na max prędkości co sie da. Jeśli CCQ szaleje w HT Supported MCS odznaczam najwyższy, który zaznaczyłem, a zaznaczam niższy. Wydajność sie zmniejsza, ale stabilność wzrasta. Oczywiście w zakładce data rates wszystko odznaczone.
Jest jeszcze pare szczegółów, ale to trzeba poczytać do czego kazdy parametr służy.


Ale i tak podstawa to mieć porządny oraz nie za słaby nie za mocny sygnał i signal to noise, w miarę czysty kanał, a także czystą strefe.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: wt, 09 lip 2019 21:33:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 11 maja 2013 16:57:08
Posty: 28
Panowie - chce puscic zdalna aktualizacje softu i ustawien dla wszystkich routerklow klienckich (hap'ow) w sieci (ok 700 urzadzen).
Niestety w labie mam problem z ustawieniem wirelessa na 2Ghz i 5Ghz.

Po testach i aktualizacji z powodu Lotyszow i ich dostosowania sie do wymogow mam:

Cytuj:
interface wireless print advanced
Flags: X - disabled, R - running

0 R name="wlan1" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=B8:69:88:1B:AF:44 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=IPQ4019 radio-name="B869881BAF44" mode=ap-bridge
ssid="jakis_ssid_2G" area="" frequency-mode=superchannel country=belarus installation=indoor antenna-gain=3 frequency=2432 band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-Ce
secondary-channel="" scan-list=default wireless-protocol=802.11 rate-set=default supported-rates-b=1Mbps,2Mbps,5.5Mbps,11Mbps
supported-rates-a/g=6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-b=1Mbps basic-rates-a/g=6Mbps max-station-count=16 distance=indoors
tx-power-mode=default vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-default-cost=100 wds-cost-range=50-150 wds-ignore-ssid=no
update-stats-interval=disabled bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 wmm-support=disabled
hide-ssid=no security-profile=szyfr wps-mode=disabled station-roaming=enabled disconnect-timeout=3s on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both compression=no
allow-sharedkey=no station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 ampdu-priorities=0 guard-interval=any
ht-supported-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23
ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7 tx-chains=0,1 rx-chains=0,1 amsdu-limit=8192 amsdu-threshold=8192 tdma-period-size=2 nv2-queue-count=2
nv2-qos=default nv2-cell-radius=30 nv2-security=disabled nv2-preshared-key="" nv2-mode=dynamic-downlink nv2-downlink-ratio=50 nv2-sync-secret="" hw-retries=7 frame-lifetime=0
adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode hw-fragmentation-threshold=disabled hw-protection-mode=none hw-protection-threshold=0 frequency-offset=0 rate-selection=advanced
multicast-helper=default multicast-buffering=enabled keepalive-frames=enabled

1 name="wlan2" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=B8:69:88:1B:AF:45 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=IPQ4019 radio-name="B869881BAF45" mode=ap-bridge
ssid="jakis_ssid_5G" area="" frequency-mode=regulatory-domain country=poland installation=indoor antenna-gain=3 frequency=5260 band=5ghz-a/n/ac
channel-width=20/40/80mhz-Ceee secondary-channel="" scan-list=default wireless-protocol=802.11 rate-set=default
supported-rates-a/g=6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-a/g=6Mbps max-station-count=16 distance=indoors tx-power-mode=default vlan-mode=no-tag
vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-default-cost=100 wds-cost-range=50-150 wds-ignore-ssid=no update-stats-interval=disabled bridge-mode=enabled
default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 wmm-support=disabled hide-ssid=no security-profile=szyfr
wps-mode=disabled station-roaming=enabled disconnect-timeout=3s on-fail-retry-time=100ms preamble-mode=both compression=no allow-sharedkey=no
station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 ampdu-priorities=0 guard-interval=any
ht-supported-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23
ht-basic-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7 vht-supported-mcs=mcs0-9,mcs0-9,mcs0-9 vht-basic-mcs=mcs0-7 tx-chains=0,1 rx-chains=0,1 amsdu-limit=8192
amsdu-threshold=8192 tdma-period-size=2 nv2-queue-count=2 nv2-qos=default nv2-cell-radius=30 nv2-security=disabled nv2-preshared-key="" nv2-mode=dynamic-downlink
nv2-downlink-ratio=50 nv2-sync-secret="" hw-retries=7 frame-lifetime=0 adaptive-noise-immunity=ap-and-client-mode hw-fragmentation-threshold=disabled hw-protection-mode=none
hw-protection-threshold=0 frequency-offset=0 rate-selection=advanced multicast-helper=default multicast-buffering=enabled keepalive-frames=enabled



Takie ustawienia dla 2Ghz daja niestety:
Cytuj:
interface wireless monitor
numbers: 0
status: running-ap
channel: 2432/20-Ce/gn
wireless-protocol: 802.11
noise-floor: -104dBm
overall-tx-ccq: 87%
registered-clients: 2
authenticated-clients: 2
wmm-enabled: yes
current-tx-powers: 1Mbps:0(0/0),2Mbps:0(0/0),5.5Mbps:0(0/0),11Mbps:0(0/0),6Mbps:0(0/0),9Mbps:0(0/0),12Mbps:0(0/0),18Mbps:0(0/0),24Mbps:0(0/0),36Mbps:0(0/0),48Mbps:0(0/0),
54Mbps:0(0/0),HT20-0:0(0/0),HT20-1:0(0/0),HT20-2:0(0/0),HT20-3:0(0/0),HT20-4:0(0/0),HT20-5:0(0/0),HT20-6:0(0/0),HT20-7:0(0/0),HT40-0:0(0/0),HT40-1:0(0/0),
HT40-2:0(0/0),HT40-3:0(0/0),HT40-4:0(0/0),HT40-5:0(0/0),HT40-6:0(0/0),HT40-7:0(0/0)
notify-external-fdb: no



Jak widac same 0 sa w tx-power...

Soft - dzisiejszy long-term 6.44.5

Podzielcie sie ustawieniami wirelessa dla 2 i 5GHz tak by klienci z lapkami, telefonami itp nie mieli problemow, ale zeby tez nie scinalo mocy tak jak przy conytry poland i regulatory domain; Przy takich ustawieniach w domkach tylko w jednym pokoju jest stabilny zasieg :)


Na górę
Post: czw, 11 lip 2019 15:12:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 142
Lokalizacja: Lubliniec
Od pewnego czasu coś skopali w Neighbour list. Jak ustawić żeby nie widać było śmietnika z całej sieci a tylko po lanie od strony ETH np1 jeśli to oczywiście switch CCR, SXT SQ
grzebię, ustawiam i albo go w ogóle nie widać albo widać jego i cały szkielet sieci.


Na górę
Post: czw, 11 lip 2019 20:40:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 482
Akurat dobrze to zrobili. Robisz interface list, dodajesz do niej interfejsy i później w neigh ustawiasz ta listę do discovery / albo wykluczasz

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 12 lip 2019 10:05:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 31 paź 2009 21:44:38
Posty: 142
Lokalizacja: Lubliniec
thekrzos pisze:
Akurat dobrze to zrobili. Robisz interface list, dodajesz do niej interfejsy i później w neigh ustawiasz ta listę do discovery / albo wykluczasz

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Wydaje mi się, że wcześniej też to dobrze działało. Właśnie terasz mam wrażenie, że ktoś skomplikował prostą sprawę do granic możliwości :-)
możesz podać mi konkretny przykład.


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 9:00:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 mar 2011 11:09:26
Posty: 39
Zaktualizowałem wersję do 6.45.3 i niestety nie mogę się dostać do MT. Wiem że ta wersja miała wyczyścić hasła ale bez hasła też nie wchodzi... Ma ktoś jakiś pomysł??


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 9:11:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1011
Najnowszy winbox jest ?
Ona niczego nie czyści. To ewentualny downgrade z niej czyści.


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 9:16:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 mar 2011 11:09:26
Posty: 39
3.19 - czy z hasłem czy bez dostać się nie mogę...


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 9:18:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1011
No to zajrzyj po ssh co tam się dzieje.
Od biedy przez mactelnet


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 9:31:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 mar 2011 11:09:26
Posty: 39
Poszło na innym komputerze ale od razu na nowym WINBOX - widocznie coś zostało po starym...


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 10:01:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 1011
Wyczyść cache winboxa. W winbox w menu tools (clear cache czy jakoś tak). I będzie ok


Na górę
Post: ndz, 18 sie 2019 10:03:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 mar 2011 11:09:26
Posty: 39
No właśnie nie pomagało - usunąłem cały folder Winbox i dopiero po restarcie wszystko wprowadziłem od nowa i zaczęło działać...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 157 58 59 60 61


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot] i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 23 paź 2019 4:27:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl