Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 13 kwie 2019 21:06:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 07 gru 2018 18:19:03
Posty: 8
Witam
Potrzebuję pomocy - podpowiedzi jak ogarnąć skrypt mikrotik api w php. W założeniu chcę aby na komputerze klienta wyskakiwała strona w informacją. Klient klika na "ok" jego adres wylatuje z adres listy na mt. I tak sobie myślę aby to miało ręce i nogi to strona ładująca się pobierała do php-a adres z sesji pppoe danego klienta. I za nic nie wiem jak ogarnąć te pobieranie adresu. Chyba że źle myślę (a to jest bardzo prawdopodobne) i jakoś inaczej można to zrobić.


Na górę
Post: sob, 13 kwie 2019 23:42:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3517
Lokalizacja: Mazury
Tak pobierzesz ip wchodzącego na strone
Kod:
<?php
echo $_SERVER['REMOTE_ADDR'];
?>

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Post: ndz, 14 kwie 2019 9:45:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 07 gru 2018 18:19:03
Posty: 8
Noyo do końca to nie jest to. Dajmy na to że mam kilka mt-ków na których są sesje pppoe i natowane adresy oraz jeden serwer główny ogarniający sieć. Twoja komenda pokaże adres wan mikrotika na którym znajduje się użytkownik a nie jego adres natowany (pppoe). Myślę teraz że można to zrobić jeszcze inaczej. A mianowicie wyciągnąć nazwę użytkownika pppoe. Co o tym myślisz? Wiesz może jak to zrobić?


Na górę
Post: ndz, 14 kwie 2019 11:52:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3867
Lokalizacja: Szczecin
Zależy gdzie masz serwer. Jak masz serwer w swojej lokalnej sieci i NAT-ujesz na brzegowym, to pokaże jego adres lokalny, bo nie przejdzie przez NAT zanim dojdzie do serwera.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: ndz, 14 kwie 2019 11:59:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 07 gru 2018 18:19:03
Posty: 8
No właśnie natuje się przed serwerem. I dlatego do niego dolatuje adres wan mikrotika a nie adres natowany usera.


Na górę
Post: ndz, 14 kwie 2019 12:17:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1146
ja u siebie problem rozwiązałem vlanami i wirtualne eth na serwerze.
Każdy z osobna autoryzuje się na brzegówkach przez pppoe.

Efekt jest taki że serwer ma wiele adresów IP i w związku z tym prawidłowo odczytywany jest adres ip końcówki klienta :)
w samej konfiguracji apache nic nie kombinowałem poza postawieniem strony na potrzebnym porcie :)


Na górę
Post: ndz, 14 kwie 2019 14:36:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3517
Lokalizacja: Mazury
Już nie pierwszy raz się z takim rozwiązaniem spotykam, nie rozumiem czemu tak ludzie robią :oczko:
Lepiej już natować na pierwszej maszynie, a nie na koncentratorach rozrzuconych po sieci i serwer z komunikatami daje się w tej sieci.
Zawsze też można wykluczyć adres serwera z natowania i dać routing, chyba zadziała. Jak serwer jest gdzieś po za Twoją siecią to tunele i reszte tak jakby był w Twojej sieci.

_________________
# http://kazuko.pl ☚☜☚☜ automagiczna kopia zapasowa, aktualizacja i zmiana ustawień


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest pn, 22 kwie 2019 21:54:17

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl