Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 11 mar 2019 21:15:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 11 mar 2019 20:56:07
Posty: 2
Witam.
Potrzebuję pomocy gdyż trochę się pogubiłem. Otóż posiadam 5 szt AP LR.
Wszystkie podłączone skrętką do Switcha 16 portowego POE. Chciałem je skonfigurować aby działały w jednej sieci WIFI.
Na początku Unifi controller nie chciał mi wykryć wogóle urządzeń. Nawet switcha. Po wyłączeniu antywirusa wykryło mi switcha oraz dwa AP.
Nie mogę połączyć się z AP.
Switch ustawiłem 192.168.1.5 i to widzi poprawnie.
Natomiast AP widzi 192.168.1.20 adresy i nie wiem do końca jak to zmienić. Po wejsciu w ustawienia statycznego adresu i próbie wpisania np. 192.168.1.15 podswietla na pomarańczowo i informacja o możliwych problemach w adresacji.
Całą konfigurację robię na laptopie podłączonym tylko do switcha POE. Nie mam podłączonego internetu.

Pierwszy raz uruchamiam UNIFi I i miałem nadzieje, że sobie poradzę. :)

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kolegów.


Na górę
Post: pn, 11 mar 2019 23:33:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8505
Spróbuj zainstalować najnowszą wersję kontrolera. Jedna ważna sprawa: komputer który będzie kontrolerem to powinien zostać w obrębie danej sieci, bo później innym sprzętem nie będziesz mógł łatwo zarządzać tymi Unifi.

Możliwe że switch coś bruździ (gdzieś się spotkałem z jakimś modelem który wycinał skutecznie UBNT discovery). Spróbuj wtedy bezpośrednio do kompa z kontrolerem podpinać po sztuce Unifi, a potem autoryzacja, ustawienie IP na statyczne i kolejne Unifi z kolejny IP itd.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pn, 11 mar 2019 23:37:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 11 mar 2019 20:56:07
Posty: 2
Miałem zainstalowaną najnowsza wersje kontrolera ale nie chciał się wogóle uruchomić. Więc mam zainstalowany troche starszy i ten już działa.
Chyba tak będzie najszybciej podpinać pojedynczo APeki.


Na górę
Post: wt, 12 mar 2019 1:35:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 06 lut 2013 0:25:13
Posty: 221
Musisz mieć w tej sieci uruchomiony serwer dhcp. Sprzęt UniFi domyślnie bierze adresację z dhcp właśnie, a jeżeli go nie ma, to uruchamia się na domyślnym IP. Dla UniFi AP (w dowolnej wersji) domyślnym adresem jest 192.168.1.20. Najwyraźniej wszystkie zaprezentowały ci się pod tym samym adresem i wystąpił najzwyklejszy konflikt adresów IP. Albo podepnij w sieć jakiś serwer dhcp, albo tak jak pisze orin - konfiguruj pojedynczo.


Na górę
Post: pt, 15 mar 2019 0:56:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 10 lut 2016 14:51:16
Posty: 4
Czy przypadkiem najnowsza wersja kontrolera 5.10.xx nie obsługuje UAP-LR? Radzę doczytać bo z tego co podali to stare AP-ki będą działać, ale nie da się ich konfigurować już na nowym kontrolerze. Minimum UAP-AC jest obsługiwane.


Na górę
Post: pt, 15 mar 2019 18:59:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 303
Lokalizacja: Raszyn
Przede wszystkim sprawdź router/Switch czy nie blokuje ci L2, unifi provisioning wykonuje przez po warstwie 2. po za tym wejdź na każdą z anten ( dostają pewnie adresy z dhcp ) po ssh i wydaj polecenie dodania do kontrolera
tu masz cały artykuł z ubnt na temat dodawania kontrolerów po L3, niestety nie działa to automatycznie jak w L2 i musisz to zrobić ręcznie.
https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles ... ontrollers

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: djvolt1942 i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 20 mar 2019 23:14:11

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl