Trzepak.pl

Regulamin forum


Wypowiedzi muszą stosować się do zasad ogólnie przyjętej "netykiety" wynikającej z dokumentu RFC 1855, zamieszczonego pod tym adresem:
http://www.ietf.org/rfc/rfc1855.txt
Osoby wypowiadające się tu "zawodowo" proszone są o logowanie się swoim imieniem i nazwiskiem, a w stopce ich wypowiedzi wskazane jest przedstawienie danych adresowych łącznie z linkiem do strony głównej przedsiębiorstwa lub organizacji, którą reprezentują.
Umieszczanie informacji reklamowych w wypowiedzi i w stopce nie jest wskazane a moderatorzy mogą ingerować usuwając takie posty w sposób nie podlegający dyskusji.



Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 04 sty 2019 18:55:19 
   Tytuł: Airfiber - problem
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
zestawiliśmy link na odległość 3,1km na airfiberach Ubiquiti (AF-5XHD) i antenach Ubiquiti (AF-5G23-S45) airFiberX dish antenna, 5GHz 23dBi, Slant 45 deg

Anteny zostały dowizowane po obydwu stronach. Link zestawia się jak w zestawieniu.

Bardzo proszę o komentarz dlaczego jest taki poziom sygnałów.
Zaznaczę, że strefa fraslera jest czysta, były próby leczenia kanałowego.
Na airlinku kalkulator pokazuje, że przy tych wartościach link powinien się zestawić na -29

Uszkodzone któreś radio?


Załączniki:
zkld.png
zkld.png [ 153.4 KiB | Przejrzano 1134 razy ]
Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 20:03:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1295
Lokalizacja: Polska
Zacznij od zmniejszenia TX Power do 10dBm. Ustaw szerokość kanału 10MHz i zobacz jak wtedy będzie wyglądała kwestia sygnału.


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 21:37:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
zmienione


Załączniki:
10d.png
10d.png [ 98.8 KiB | Przejrzano 1060 razy ]
Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 21:48:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1295
Lokalizacja: Polska
Jak masz kraj Licensed to spróbuj na moment wyjść ponad 5700 i zobacz. Takie cyrki miałem na zwykłym AF5X gdy coś w bezpośrednim sąsiedztwie syfiło na częstotliwości.


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 22:12:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
bez zmian


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 22:31:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8506
A próbowaliście zamienić z jednej strony polaryzacje na pigtilach ? Może łączą się na skos? To by tłumaczyło takie parametry :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 22:33:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
Orin pisze:
A próbowaliście zamienić z jednej strony polaryzacje na pigtilach ? Może łączą się na skos? To by tłumaczyło takie parametry :)


nie próbowaliśmy. na tą chwile są tak samo podłączone z obydwu stron bez krzyżowania


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 23:17:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 639
W AirFiber polaryzacja nie ma znaczenia, można podłączyć na przemian i też będzie działać (ja kiedyś przez pomyłkę tak podłączyłem i działa do dziś).
Z tego co słyszałem to AF5HD jest bardzo podatny na zakłócenia i jak jest syf to chodzi gorzej od zwykłego AF. Ja bym tu raczej stawiał na zakłócenia bo z tego co widać na AirView to z jednej strony masz niezły syf. I pewnie zwykły AF 5 będzie działał lepiej niz te HD.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pt, 04 sty 2019 23:47:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1295
Lokalizacja: Polska
Jak przy TX Power 10dBm, szerokości kanału 10MHz i przy różnych kanałach jest ten sam efekt, to prawdopodobnie Zycho ma rację. Jak masz możliwość to przy tych samych antenach podmień AF5X HD na zwykłe AF5X. Ewentualnie jak masz jurki, to wymień te anteny ubnt na jurki.

Miałem lokalizację, gdzie ze względu na słabą strefę freslera link na antenach ubnt slant spinał się na -79 co było nie do zaakceptowania. Wymieniłem anteny na jurki i link już dwa lata działa przy sygnale -65.

Edit.
Podłączę się pod temat, aczkolwiek jest trochę innego typu. Zamontowałem dzisiaj nowy AF5X na maszcie z myślą, że skonfiguruję go później z domu. Tutaj pojawił się problem, AF5X z domu mi pingował pod fabrycznym adresem 192.168.1.20, zalogowałem się do niego po SSH na porcie 22, jednak nie chciał się ładować panel WWW.

Zrobiłem reboot po ssh-a nic to nie dało. Myślę, sobie, może wysłali mi jakiś używany AirFiber więc postanowiłem go przywrócić do ustawień fabrycznych z poziomu CLI.

Znalazłem w google polecenie:

Kod:
 cp /usr/etc/system.cfg /tmp/system.cfg; save; reboot


Wpisałem je poszedł reboot i już nie mam komunikacji z AF5X. Reset z prądu nie pomógł.

Macie jakiś pomysł na zrobienie tego zdalnie czy pozostaje mi wycieczka i tftp ? (tam jest firmware 3.2.3 czy coś koło tego).


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 19:55:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2645
Lokalizacja: Wrocław
Przecież to jest niedowizjowane


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 20:00:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
cabana pisze:
Przecież to jest niedowizjowane


oj powiedziałeś co wiedziałeś......

Jak dowizujesz lepiej dam Ci 2 koła. Jak nie to Ty mi. Idziesz na układ?


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 21:39:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1429
Lokalizacja: Stalowa
jeden pigtail masz dupnięty :)

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 21:56:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
nerxu pisze:
jeden pigtail masz dupnięty :)


to są fabrycznie zamontowane na stałe ale możliwe albo jeden tor radiowy.

Jak obstawiasz po której stronie master czy slave?


Na górę
Post: sob, 05 sty 2019 22:00:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1429
Lokalizacja: Stalowa
obstawiam slave.
Miałem coś takiego gdy wejście w Rocket przekreciło się i obracło ale czasem i pigtail dlatego wymieniaj oba dla pewności.

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 9:36:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2645
Lokalizacja: Wrocław
marcin_siedlce pisze:
cabana pisze:
Przecież to jest niedowizjowane


oj powiedziałeś co wiedziałeś......

Jak dowizujesz lepiej dam Ci 2 koła. Jak nie to Ty mi. Idziesz na układ?


Ja mam -66 na 39km :oczko:


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 11:00:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
cabana pisze:
marcin_siedlce pisze:
cabana pisze:
Przecież to jest niedowizjowane


oj powiedziałeś co wiedziałeś......

Jak dowizujesz lepiej dam Ci 2 koła. Jak nie to Ty mi. Idziesz na układ?


Ja mam -66 na 39km :oczko:


mam kilka linków na 5X i działają bez zarzutu. Taki przypadek mam pierwszy raz...


Na górę
Post: pn, 07 sty 2019 11:08:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2645
Lokalizacja: Wrocław
Ogólnie wersja HD jest jakaś trafiona. Masz opcje jak pisali, pigtaile, albo zmiana kanałów. Możliwe że za blisko innego urządzenia zamontowałeś AF i zakłóca się elektronika.


Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 20:55:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
zmieniliśmy jedną ze stron na nowy zestaw.
Teraz link wygląda jak na fotce.

Link zapina się symetrycznie lecz gdy zostawię w ustawieniu na masterze Auto Tx modulation ON to modulacja jest 2x 6x
gdy zostawię modulację OFF to zestawia się jak na fotce.

Lecz jest problem: nie pinguje strony slave bez względu czy jest off czy on. Adresacja jest właściwie wpisana. W doscovery master widzi IP slave


Załączniki:
zak.png
zak.png [ 65.65 KiB | Przejrzano 584 razy ]
Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 21:07:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 28 lis 2007 16:11:06
Posty: 1429
Lokalizacja: Stalowa
zmień częstotliwość na np. 5700 i zmniejsz tx power na 19dBm

_________________
DeVeloPer PreView


Na górę
Post: śr, 09 sty 2019 22:48:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
nerxu pisze:
zmień częstotliwość na np. 5700 i zmniejsz tx power na 19dBm


niestety nie pomogło


Na górę
Post: sob, 12 sty 2019 17:57:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 08 sty 2011 21:29:27
Posty: 60
na "moim kanale" za który płacę majątek....
wrrrr


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 12:09:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 326
czargrze pisze:
na "moim kanale" za który płacę majątek....
wrrrr


kanał był ustawiony tylko testowo :)


Problem rozwiązany.


Na górę
Post: ndz, 13 sty 2019 16:16:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1295
Lokalizacja: Polska
Jaka była przyczyna problemu?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 mar 2019 6:36:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl