Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 23 lis 2021 13:13:13 
   Tytuł: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 481
Lokalizacja: Zamość
Hej
Szukam kogoś do ogarnięcia lms ( blokady , windykacja itp.)

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 13:24:06 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 21 gru 2014 13:38:08
Posty: 20
Tomasz Chiliński

https://chilan.com/


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 13:37:28 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 481
Lokalizacja: Zamość
Astral pisze:
Tomasz Chiliński

https://chilan.com/


To znam ale szukam kogoś kto ogarnie w miarę szybko bez konieczności czekania uj wie ile i jeszcze konieczności uczestnictwa w lms+

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 14:02:44 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1065
Nie czekaliśmy długo na wdrożenia Tomka, robi to praktycznie natychmiastowo.
Mogę polecić współpracę, nie ma żadnych problemów.


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 14:23:50 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 481
Lokalizacja: Zamość
thekrzos pisze:
Nie czekaliśmy długo na wdrożenia Tomka, robi to praktycznie natychmiastowo.
Mogę polecić współpracę, nie ma żadnych problemów.

Skoro tak powiadasz to nie pozostaje nic innego ja przekonać się

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 15:48:38 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 388
Jeżeli tylko oczekujesz prostych rzeczy to nie wiem czy jest sens iść w abonamenty ?

Tu masz do kupienia tanio skrypty , zapytaj może i pomoże w instalacji .

https://kazuko.pl/

https://kazuko.pl/page/runLMSinDebian9


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 16:43:08 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1045
Lokalizacja: Kraków
napisz do @noyo on ogarniał LMS'y chyba kiedyś


Na górę
Post: wt, 23 lis 2021 22:14:48 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 29 mar 2008 0:47:01
Posty: 194
Ja mogę załatwić MMSa
Szybko i do wyboru Chmura Lub instalka.
Konkurencyjne ceny pomoc przy wdrożeniu dodatkowo bardzo łatwo można uruchomić telefonie komórkową telewizję internetową VOIP.
Gotowe szablony umów. Obsługa Gpon Provisioning i inne bajery jak raporty GUS UKE itp. Hurtowe Smsy z nadpisem. Obsługa Brasow Redback Cisco ale polecam TRouter Wymiata i jest kilkukrotnie tańszy od ASR przez co za ułamek ceny mamy podobne możliwość Zapraszam na priv


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 10:52:35 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1696
knz pisze:
TRouter Wymiata i jest kilkukrotnie tańszy od ASR przez co za ułamek ceny mamy podobne możliwość

Zaciekawiłeś mnie tym. ASR ma 100G NAT, czyli TRouter też tyle ogarnie? Jakie karty do tego? Zrobiłbym sobie jako backup ASRa.


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 11:25:39 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 10:18:25
Posty: 122
kensai pisze:
ASR ma 100G NAT


Jedno zero za duzo Ci sie czasem nie przyplatalo? :P


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 11:40:43 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1696
tasior pisze:
kensai pisze:
ASR ma 100G NAT


Jedno zero za duzo Ci sie czasem nie przyplatalo? :P

Nie Kamilu, nawet Ci zrzut z manuala wrzucam.


Załączniki:
Screenshot_20211124_103913.png
Screenshot_20211124_103913.png [ 3.11 KiB | Przejrzano 646 razy ]
Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 11:50:48 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 13 kwie 2008 10:18:25
Posty: 122
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 12:11:05 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1696
tasior pisze:
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.

Na razie sobie radzi, jak się będzie zbliżał do 60Gb/s, albo zacznie się wykrzaczać to będę się wtedy martwił. Czepiamy się wydajności ASR, a ja chciałem coś więcej wiedzieć o TRouter i jego wydajności. Bo nie będę musiał myśleć nad Catalyst 8500 albo Huawei NE8000 z kartą NAT jako backup.


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 18:37:55 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4297
Lokalizacja: Kraków
kensai pisze:
tasior pisze:
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.

Na razie sobie radzi, jak się będzie zbliżał do 60Gb/s, albo zacznie się wykrzaczać to będę się wtedy martwił. Czepiamy się wydajności ASR, a ja chciałem coś więcej wiedzieć o TRouter i jego wydajności. Bo nie będę musiał myśleć nad Catalyst 8500 albo Huawei NE8000 z kartą NAT jako backup.


na którym ASR z jakimi licencjami przewalasz 60Gbps w NAT?


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 19:58:32 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 701
ASR 1001-X i CGNAT do ~16GB
ASR 1002-X i CGNAT do ~25GB
ASR 1002-HX i CGNAT do ~80GB


Na górę
Post: śr, 24 lis 2021 21:34:02 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4297
Lokalizacja: Kraków
gumis pisze:
ASR 1001-X i CGNAT do ~16GB
ASR 1002-X i CGNAT do ~25GB
ASR 1002-HX i CGNAT do ~80GB


NAT =! CGNAT


Na górę
Post: czw, 25 lis 2021 12:15:13 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 21 gru 2011 20:58:18
Posty: 701
no to już czepianie się. Pisze w skrócie nie mam tyle czasu co Ty.
skoro umie CGNAT to NAT również.


Na górę
Post: czw, 25 lis 2021 16:47:44 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 481
Lokalizacja: Zamość
cgnat to nat ?

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: czw, 25 lis 2021 16:49:53 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1045
Lokalizacja: Kraków
Robert_X pisze:
cgnat to nat ?

ma takie same literki w sobie to co się czepiasz :sciana: on pisze w skrócie dwie literki więcej bo nie ma czasu :hmm:


Na górę
Post: czw, 25 lis 2021 19:25:38 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4297
Lokalizacja: Kraków
gumis pisze:
no to już czepianie się. Pisze w skrócie nie mam tyle czasu co Ty.
skoro umie CGNAT to NAT również.


ja nie pytałem czy umie NAT tylko kto wyciągnął z ASR 60Gbps po NAT

del r710 z debianem na pokładzie pociągnie w CGNAT pełną wydajność dwóch kart sieciowych 2x40Gbps (równolegle robiąc za dns/dhcp/qos itp) za 1/3 ceny ASR

ale w NAT już nie ma szans osiągnąć takiej wydajności


Na górę
Post: sob, 27 lis 2021 15:38:16 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 sty 2019 13:21:38
Posty: 6
kensai pisze:
tasior pisze:
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.

Na razie sobie radzi, jak się będzie zbliżał do 60Gb/s, albo zacznie się wykrzaczać to będę się wtedy martwił. Czepiamy się wydajności ASR, a ja chciałem coś więcej wiedzieć o TRouter i jego wydajności. Bo nie będę musiał myśleć nad Catalyst 8500 albo Huawei NE8000 z kartą NAT jako backup.



jak zainwestujesz ze 60k w dobre PC to pewnie i 60G NAT T-Router ogarnie a to wciąż mniejsza część wartości większych ASR
szczerze mówiąc trzeba by zrobić testy

jak robiliśmy testy minimalistyczne T-Router to na sprzęcie za 1200 zł ogarnialiśmy 1200 sesji i prawie 2Gbit/s ruchu w PPPoE + NAT + QoS


Na górę
Post: sob, 27 lis 2021 15:55:28 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4297
Lokalizacja: Kraków
Tomasz Pawłowski pisze:
kensai pisze:
tasior pisze:
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.

Na razie sobie radzi, jak się będzie zbliżał do 60Gb/s, albo zacznie się wykrzaczać to będę się wtedy martwił. Czepiamy się wydajności ASR, a ja chciałem coś więcej wiedzieć o TRouter i jego wydajności. Bo nie będę musiał myśleć nad Catalyst 8500 albo Huawei NE8000 z kartą NAT jako backup.



jak zainwestujesz ze 60k w dobre PC to pewnie i 60G NAT T-Router ogarnie a to wciąż mniejsza część wartości większych ASR
szczerze mówiąc trzeba by zrobić testy

jak robiliśmy testy minimalistyczne T-Router to na sprzęcie za 1200 zł ogarnialiśmy 1200 sesji i prawie 2Gbit/s ruchu w PPPoE + NAT + QoS


tylko po jakiego grzyba pchać 60Gbps w pojedyncze pudło ? jakiekolwiek logo bo ono nie miało zawsze je może szlag trafić, prościej i lepiej posegmentować sieć i mieć kilka tanich pudełek robiących to samo i wtedy nawet jak któreś padnie to posiadanie taniego pudełka na podmiankę nie jest problemem


Na górę
Post: sob, 27 lis 2021 16:37:10 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 27 sty 2019 13:21:38
Posty: 6
hub_lan pisze:
Tomasz Pawłowski pisze:
kensai pisze:

tylko po jakiego grzyba pchać 60Gbps w pojedyncze pudło ? jakiekolwiek logo bo ono nie miało zawsze je może szlag trafić, prościej i lepiej posegmentować sieć i mieć kilka tanich pudełek robiących to samo i wtedy nawet jak któreś padnie to posiadanie taniego pudełka na podmiankę nie jest problemem



koncepcji można przyjąć przynajmniej kilka
przede wszystkim warto wyjść od rzeczywistych potrzeb

jeżeli ktoś ma 60G ruchu w NAT to pewnie obsługuje w okolicach 20-25k abonentów więc router za 500k a nawet dwa jest w stanie wyleasingować prawdopodobnie i szczerze mówiąc dziwiłbym się gdyby się upierał wtedy przy PC ;)

natomiast segment między 1 a 3k abonentów zdecydowanie rozsądniej jest w mojej opinii ogarnąć dwoma niedrogimi klockami PC bo każdy z nich da radę obsłużyć 100% ruchu i łatwo zrobić rozwiązanie active + backup


Na górę
Post: sob, 27 lis 2021 17:23:32 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 4297
Lokalizacja: Kraków
Tomasz Pawłowski pisze:
hub_lan pisze:
Tomasz Pawłowski pisze:



koncepcji można przyjąć przynajmniej kilka
przede wszystkim warto wyjść od rzeczywistych potrzeb

jeżeli ktoś ma 60G ruchu w NAT to pewnie obsługuje w okolicach 20-25k abonentów więc router za 500k a nawet dwa jest w stanie wyleasingować prawdopodobnie i szczerze mówiąc dziwiłbym się gdyby się upierał wtedy przy PC ;)

natomiast segment między 1 a 3k abonentów zdecydowanie rozsądniej jest w mojej opinii ogarnąć dwoma niedrogimi klockami PC bo każdy z nich da radę obsłużyć 100% ruchu i łatwo zrobić rozwiązanie active + backup


przy małych siatkach to oczywiste ale i przy dużych poważnie bym się zastanawiał czy pchanie takiej ilości ruchu przez jedno pudełko nie jest w dłuższym terminie proszeniem się o kłopoty - ja mam prostą zasadę: całkowity ruch wychodzący/przychodzący dzielę /4 i tyle używam pudełek a każde z pudełek ma wydajność wystarczającą do obsługi 2x większego ruchu jaki przez nią lata normalnie

ta zasada sprawdza się na każdym poziomie ruchu :)


Na górę
Post: pn, 29 lis 2021 13:09:24 
   Tytuł: Re: [K] LMS
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1696
Tomasz Pawłowski pisze:
kensai pisze:
tasior pisze:
:D :D :D
ESP odpowiada za przerzucanie pakietow. To sumaryczna ilosc ruchu jaka router przerzuci w czystym routingu. Przy nacie juz tak kolorowo nie jest. Niestety Cisco za bardzo nie chce sie pochwalic wydajnoscia ASRow 1000 w wypadku nata, a pamietam ze to wlasnie bylo powodem dla ktorego odrzucilismy je jako brasy.

Na razie sobie radzi, jak się będzie zbliżał do 60Gb/s, albo zacznie się wykrzaczać to będę się wtedy martwił. Czepiamy się wydajności ASR, a ja chciałem coś więcej wiedzieć o TRouter i jego wydajności. Bo nie będę musiał myśleć nad Catalyst 8500 albo Huawei NE8000 z kartą NAT jako backup.



jak zainwestujesz ze 60k w dobre PC to pewnie i 60G NAT T-Router ogarnie a to wciąż mniejsza część wartości większych ASR
szczerze mówiąc trzeba by zrobić testy

jak robiliśmy testy minimalistyczne T-Router to na sprzęcie za 1200 zł ogarnialiśmy 1200 sesji i prawie 2Gbit/s ruchu w PPPoE + NAT + QoS


To jednak wolę kupić drugiego klocka ASR1002-HX lub Catalyst 8500 (jak będzie już ogarniał BRASa) bo ten T-Router to wcale taki tani nie jest.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 08 gru 2021 0:07:16

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl