Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 21 wrz 2018 13:06:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 21 wrz 2018 12:55:13
Posty: 1
Witam,

Witam wszystkich. Długo tu nie zaglądałem bo zmienił mi się trochę profil pracy z sieciowego na serwerowy więc mam pytanie.

Co polecacie budżetowego żeby zacząć z GPONem, chodzi mi o kompletny sprzęt od OLT do klienta?

Pozdrawiam
Grzegorz Rybicki


Na górę
Post: pn, 24 wrz 2018 11:12:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1394
Lokalizacja: Jaworzno
To się tak nie da. Chcesz zacząć od "budżetowego" rozwiązania, a potem będziesz go wymieniał u klientów? Imho należy zacząć od oceny ilości potencjalnych klientów i do tego dobrać rozwiązanie.

_________________
netmon.pl


Na górę
Post: wt, 25 wrz 2018 14:12:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 252
Ja Ci polecam Huawei MA5683T lub jego nowszy odpowiednik. Od 10tyś netto w góre z jedną kartą kliencką i wkładkami. Potem dokupujesz karte jak Ci zbraknie.

jak mniejszy to np. Huawei MA5608 tyle ze tu nie rozbudujesz juz.

ONTY tez Huawei, sa juz w znosnych cenach okolo 110netto z wifi.


Na górę
Post: wt, 25 wrz 2018 17:00:39 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2720
Lokalizacja: Kraków
Wszystko zależy od tego czy masz wystarczającą wiedzę (chęci do nauki) żeby sobie ogarnąć normalnego GPON-a jeśli nie to proponuję wystartować od GEPON-a bo tu jest dużo prościej


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 22:02:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:21:40
Posty: 927
Lokalizacja: Warszawa
Ja przy tych cenach GPONów nie polecam wchodzenia w EPON. Weź sobie małego DASANa 1U 8p, zapłacisz za niego może 2x więcej niż za EPONową zabawkę ale przynajmniej nabędziesz (może 1 w życiu) profesjonalny sprzęt do sieci.
Sam przerabiam kwestię migracji z E do G i uwierz mi, gdybym miał tą wiedzę, którą mam dziś nigdy nie wlazłbym 2 raz w E... :czerwony:


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 22:29:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8659
Jeśli chodzi o budżetowe rozwiązania, to EPON nie jest taki zły. Tyle że trzeba sobie z całą świadomością powiedzieć na dzień dobry: to rozwiązanie dla: 20, 30, 50 klientów (niepotrzebne skreślić). Dalej to faktycznie nieporozumienie i tu w całej kwestii popieram przedmówcę :)

Jeśli chodzi o GPON, to osobiście korzystam z Huawei i problemu nie ma. Ludzie chwalą sobie też Dasana. Obie firmy mają czasem jakieś jazdy z końcówkami ONU, tyle że o ile w przypadku Dasana trzeba liczyć tylko na FIBRAIN, to w przypadku Hua jest sporo osób które będąc ISP mają wiedzą większą niż support danego produktu :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: śr, 26 wrz 2018 22:58:03 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2720
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
Jeśli chodzi o budżetowe rozwiązania, to EPON nie jest taki zły. Tyle że trzeba sobie z całą świadomością powiedzieć na dzień dobry: to rozwiązanie dla: 20, 30, 50 klientów (niepotrzebne skreślić). Dalej to faktycznie nieporozumienie i tu w całej kwestii popieram przedmówcę :)



zależy od modelu ale tak to prawda epon to nie jest zabawka i ma ograniczenia (podobnie jak wszystko inne)

i w pełni się zgadzam że podpinanie per port pon więcej niż 15-20 userów to proszenie się o kłopoty
ale przy stosowaniu się do kilku prostych zasad około 70-80 końcówek na 4 portowym olcie będzie działać prawidłowo

jeśli w planach jest podawanie równolegle z internetem np IPTV to zalecałbym zmniejszenie ilości końcówek do 10-15 na port PON

u mnie takie rozwiązania sprawdzają się wyśmienicie na produkcji (mam sporo oltów epon)


Na górę
Post: czw, 27 wrz 2018 10:44:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 471
Właśnie zamierzam uruchomić epon bdcom, serio nie ma sensu uruchamiac wiecej niż 20 klientów na port? (Pakiety okolo 100 + tv).



Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: czw, 27 wrz 2018 14:16:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8659
20*100 = 2 Gbity przy wydajności portu 1,25 Gbita.... Nie, nie ma sensu dawać więcej osób w EPONie :) w szczególności jak dojdzie Ci TV po unicascie.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: czw, 27 wrz 2018 14:44:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 23 sie 2017 9:16:03
Posty: 83
Orin pisze:
20*100 = 2 Gbity przy wydajności portu 1,25 Gbita

To overbooking infrastruktury nawet nie 2:1, nigdy takie obciążenie nie wejdzie, ale rzeczywiście telewizje trzeba brać pod uwagę

_________________
https://www.speedtest.net/result/d/187126e0-74b3-4e09-b20a-789f9a07ba19


Na górę
Post: czw, 27 wrz 2018 17:23:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 471
Takiego ruchu tam nigdy nie będzie... Ale dzięki za uwagi wezmę to pod uwagę :)

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pt, 28 wrz 2018 17:56:38 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 2720
Lokalizacja: Kraków
tak nie będzie takiego ruchu.... yhm no.... wystarczy że 10 z tych 20 będzie miało po 2 urządzenia i odpali TV w 4K z netflixa a pozostali będą normalnie chcieli pracować mając przynajmniej 20% łącza

jak masz olta za 2k pln to jaki jest jego koszt na 1 klienta jeśli obsługuje 80? jednorazowo 20 pln i z 0,5 pln miesięcznie

naprawdę jest sens potem przebudowywać sieć jak Ci dojdzie TV czy będziesz miał potrzebę podnieść kilku klientom pakiety?


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 8:45:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1581
elektrobit pisze:
Ja Ci polecam Huawei MA5683T lub jego nowszy odpowiednik. Od 10tyś netto w góre z jedną kartą kliencką i wkładkami. Potem dokupujesz karte jak Ci zbraknie.

jak mniejszy to np. Huawei MA5608 tyle ze tu nie rozbudujesz juz.

ONTY tez Huawei, sa juz w znosnych cenach okolo 110netto z wifi.

Nie no w 5608 możesz mieć 32 porty GPON co daje przy splicie 1:128 zakładając że podepniesz 50 ONT na port 1600 abonentów. Nie tak mało.


Na górę
Post: czw, 04 paź 2018 15:51:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 25 mar 2013 21:39:27
Posty: 252
kensai pisze:
elektrobit pisze:
Ja Ci polecam Huawei MA5683T lub jego nowszy odpowiednik. Od 10tyś netto w góre z jedną kartą kliencką i wkładkami. Potem dokupujesz karte jak Ci zbraknie.

jak mniejszy to np. Huawei MA5608 tyle ze tu nie rozbudujesz juz.

ONTY tez Huawei, sa juz w znosnych cenach okolo 110netto z wifi.

Nie no w 5608 możesz mieć 32 porty GPON co daje przy splicie 1:128 zakładając że podepniesz 50 ONT na port 1600 abonentów. Nie tak mało.



To jest sporo zważywszy na fakt, że liczby liczbami a życie (moc optyczna) życiem i z tych 1600 zrobisz max 800. Ale t i tak sporo jak na mniejszego OLTa :)


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 0:47:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 gru 2005 21:51:40
Posty: 641
Lokalizacja: /root
kensai pisze:
elektrobit pisze:
Ja Ci polecam Huawei MA5683T lub jego nowszy odpowiednik. Od 10tyś netto w góre z jedną kartą kliencką i wkładkami. Potem dokupujesz karte jak Ci zbraknie.

jak mniejszy to np. Huawei MA5608 tyle ze tu nie rozbudujesz juz.

ONTY tez Huawei, sa juz w znosnych cenach okolo 110netto z wifi.

Nie no w 5608 możesz mieć 32 porty GPON co daje przy splicie 1:128 zakładając że podepniesz 50 ONT na port 1600 abonentów. Nie tak mało.


Z mojej praktyki wynika raczej, że 1:64 jest częściej stosowanym splitem, ale to i tak daje sporo abonentów do przyłączenia na początek. :D

_________________
Kiedyś operator,

obecnie www.fiberm.pl


Na górę
Post: wt, 19 lut 2019 10:29:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1581
AdrianLapaj pisze:
kensai pisze:
elektrobit pisze:
Ja Ci polecam Huawei MA5683T lub jego nowszy odpowiednik. Od 10tyś netto w góre z jedną kartą kliencką i wkładkami. Potem dokupujesz karte jak Ci zbraknie.

jak mniejszy to np. Huawei MA5608 tyle ze tu nie rozbudujesz juz.

ONTY tez Huawei, sa juz w znosnych cenach okolo 110netto z wifi.

Nie no w 5608 możesz mieć 32 porty GPON co daje przy splicie 1:128 zakładając że podepniesz 50 ONT na port 1600 abonentów. Nie tak mało.


Z mojej praktyki wynika raczej, że 1:64 jest częściej stosowanym splitem, ale to i tak daje sporo abonentów do przyłączenia na początek. :D

Też stosowaliśmy 1:32 ale zżerało nam to strasznie włókna w kablach - jak masz duże odległości (mało zwarta zabudowa) i tani kabel z małą ilością włókien (Aramid 24J, bo 2,7kN lub 4kN wielotubowy przeciąża słupy) to trzeba się przerzucić na ten większy split. Zresztą wiesz co wieszamy bo byłeś u mnie w biurze.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 wrz 2019 23:33:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl