Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 07 gru 2021 22:30:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 wrz 2021 8:50:49
Posty: 16
Witam wszystkich,

Poszukuje routera który spełni oczekiwania jak poniżej,
- Aktualnie łącze asymetryczne 600/120 mbit, około 100 urządzeń w sieci (ale większość to drobne IoT), oczekuję że prędkości będą stabilnie działać,
- WiFi jest zbędne,
- VPN raczej bez większych wymagań, monitoring wystawiony na zewnątrz,
- Mile widziane porty POE,
- Mile widziany port USB,

Budżet oczywiście jak najtaniej, nie chce kupować sprzętu na wyrost, powyżej podałem same routery od MikroTik z racji tego że cenowo wypadają najkorzystniej ale mógłby to być też router innej firmy, wcześniej jeszcze rozważałem Ubiqiuti ER-X (problem z dostępnością).

Z tego co udało mi się wyczytać to RB750Gr3 / RB760iGS jest w stanie osiągnąć około 850 mbit przy prostym firewallu/qos, na pewno nie będę mieć tam nic skomplikowanego, ktoś mi jednak radził żebym ich unikał bo są to już wiekowe urządzenia.

Poniżej załączam bardzo krótkie porównanie routerów które rozważam, jak widać rozbieżność w cenach jest dość duża (w szczególności rb5009) i dlatego liczę na wasze porady,
Kod:
https://i.imgur.com/lynbYN7.png

Dziękuje


Na górę
Post: wt, 07 gru 2021 22:43:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 1156
Lokalizacja: Kraków
rb5009


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 0:19:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
UtCtRl pisze:
...
- Mile widziany port USB,
...


Do czego ?


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 0:34:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
UtCtRl pisze:
Z tego co udało mi się wyczytać to RB750Gr3 / RB760iGS jest w stanie osiągnąć około 850 mbit przy prostym firewallu/qos,


Coś mnie się widzi, że ja jestem protoplastą tej opinii. Testowałem RB760iGS na łączu 1Gb/s, osiągnąłem mniej-więcej tyle co napisałeś ale firewall był silny, porządny , do tego filtracja VLAN, za to nie było QOS. Sądzę, że przy QOS RB750/760 klęknie i nie obsłuży Twoich 600Mb/s.

Napiszę tak:

Jeśli szukasz budżetowego rozwiązania to odpuść sobie RB750Gr3 / RB760iGS i kup hap ac2/ac3 / RB450Gx4 (ze wskazaniem na RB450Gx4). Porównaj sobie procesory w ac2/ac3 i RB450Gx4 z RB760/750 to zrozumiesz. Nawet na Twoim zestawieniu to widać.

Dodatkowo zrobię Tobie porównanie RB450Gx4 i ac 3:

RB450Gx4 / ac3
RAM 1GB / 256 MB
NAND 512 MB / 128MB
Switch QCA8327 / QCA8327
CPU 716MHz/716MHz

Więc jak widzisz switch i procesor ten sam ale dużo więcej RAM i NAND a przy tym RB450Gx4 nie ma radia więc nie będzie obciążony jego obsługą.



Natomiast jeśli możesz wydać więcej to celuj w RB4011 / RB5009 choć z tych dwóch oczywiście lepiej RB5009.

Zerknij też tutaj -> viewtopic.php?f=22&t=67742 - może warto się zastanowić. Sprzęty używane ale z dobrej ręki i w dobrej cenie (może nawet co nieco urwiesz). Niestety wszystkie z tej oferty mają chłodzenie aktywne (wentylator).

No i oczywiście napisz po kiego Tobie USB.


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 21:50:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 wrz 2021 8:50:49
Posty: 16
Co do portu USB to jak pisałem, jest mile widziany ale nie obowiązkowy. Do czego potrzebny? Być może jako storage danych (smb/ftp), failover LTE lub coś jeszcze innego.

Po krótkiej analizie zdecydowałem wybrać pomiędzy hAP ac2 lub RB450Gx4. RB750Gr3 i RB760iGS odrzuciłem ze względu na słabszy procesor, gorsze (na papierze) wyniki i niewiele niższą cenę. RB5009 to raczej sprzęt nad moje wymagania.

Z pośród dwóch pozostałych za RB450Gx4 przemawia tylko i wyłącznie ilość pamięci RAM i różnica jest tutaj dość duża (128 vs 1024MB), reszta wypada podobnie (tak samo oficjalne testy na stronie MikroTik), na niekorzyść: wyższa cena i brak obudowy.

Jednak bardziej skłaniam się ku (możliwe że nawet używanemu) hAP ac2, czytałem że jego bolączką jest słabe WiFi co dla mnie nie ma znaczenia, nie wiem tylko czy te 128 MB ram to jednak nie za mało.

Zauważyłem jeszcze ciekawą ofertę a dokładnie "FortiWiFi 60D", czytałem że to dość dobrej klasy sprzętowy firewall który może również działać jako router, cena - około 450 zł, co o tym myślicie? Poniżej zdjęcie,
https://i.imgur.com/oqsqPMX.png


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 22:16:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
UtCtRl pisze:
Co do portu USB to jak pisałem, jest mile widziany ale nie obowiązkowy. Do czego potrzebny? Być może jako storage danych (smb/ftp), failover LTE lub coś jeszcze innego.
...


Do żadnych z tych rzeczy USB się nie nadaje. Tak, wiem.. ludki kombinują i podłączają ale... się nie nadaje.
- Failover LTE miałoby sens gdybyś miał bardzo dobry sygnał LTE (maszt 200 metrów od domu) a w przeciwnym wypadku musisz wystawiać anteny na zewnątrz a modemy USB się do tego nie nadają (do wystawiania anten).
- SMB, do tego osobny sprzęt, dedykowany (NAS). Nie ma sensu podłączać dysku do routera i obciążać go zadaniami udostępniania plików bo nie do tego jest router. Jak chcesz "na chwilę" to podłącz sobie dysk USB do komputera.


Jak masz jeszcze jakieś pomysły odnośnie USB to pisz... "pogadamy" ;) ale w każdym przypadku ton moich wypowiedzi będzie podobny.


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 22:18:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
UtCtRl pisze:
... "FortiWiFi 60D", ... 450 zł, co o tym myślicie?


Nawet jak na używany to cena podejrzanie niska no chyba, że Tobie jedno zero na końcu uciekło.. ale to i tak będzie niska cena.


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 22:27:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 wrz 2021 8:50:49
Posty: 16
USB to nie obowiązek a plus, sygnał z pasma 1800 MHz mam bardzo mocny. SMB/FTP fakt, nie chodzi tutaj o uruchamianie klienta torrent i ciągłe pobieranie danych itp a bardziej jako extra storage w sieci lokalnej.

Co do mojego pytania, może ktoś się jeszcze wypowiedzieć? Co sądzicie o tym sprzęcie od Fortinet?


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 22:55:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1102
Ten Fortigate nie będzie miał licencji do filtrowania.


Na górę
Post: śr, 08 gru 2021 23:06:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 316
UtCtRl pisze:
...a bardziej jako extra storage w sieci lokalnej.


Lepiej to zadziała jako udostępniony zasób na Windows ale zrobisz jak będziesz chciał. Silny sygnał (jedno pasmo?) w LTE to nie wszystko. Modemy USB nie obsługują agregacji ale jak już wspomniałem - zrobisz jak chcesz.

thekrzos pisze:
Ten Fortigate nie będzie miał licencji do filtrowania.


Czyli już wiadomo skąd tak niska cena na Allegro - jest to firewall bez firewall.


Na górę
Post: czw, 09 gru 2021 10:06:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 22 wrz 2021 8:50:49
Posty: 16
Erbit pisze:
Lepiej to zadziała jako udostępniony zasób na Windows ale zrobisz jak będziesz chciał.

O tym pisałem, extra zasób (storage) w sieci lokalnej dla urządzeń z linux i windows (serwer ftp / smb).

Erbit pisze:
Silny sygnał (jedno pasmo?) w LTE to nie wszystko. Modemy USB nie obsługują agregacji ale jak już wspomniałem - zrobisz jak chcesz.

To byłby tylko failover, nie potrzebuje do niego modemu z agregacją 4 pasm czy możliwością podłączania zewnętrznych anten.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 sty 2022 4:55:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl