Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 20 lis 2021 15:42:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 lis 2021 15:16:05
Posty: 2
Dzień dobry wszystkim, pozwoliłem sobie utworzyć konto tylko w celu zadania tego pytania, gdyż sam nie jestem w stanie rozwiązać problemu.

Otóż mam puszczony sygnał HDMI po skrętce (transmitery po jednym kablu cat5e) – dałem się przekonać do takiego rozwiązania przez "profesjonalistów" od kina domowego – odległość między źródłem i projektorem jest relatywnie duża (choć z dzisiejszej perspektywy wiem, że trzeba było normalnie HDMI ciągnąć) i takie rozwiazanie miało być niby bardziej uniwersalne, przyszłościowe, niezawodne ("a co jak kabel HDMI się panu zepsuje?") i tańsze. Cztery (dla pewności) kable cat5e zostały położone w stropach i ścianach.

Tyle tylko, że wszystkie te kable, podobnie jak (na niektórych odcinkach tylko, ale to wystarczy) inne, nie-sieciowe kable idą praktycznie jedną wiązką, co daje taki efekt, że przy oglądaniu filmu raz na jakiś czas (dzieje się to rzadko, powiedzmy raz na godzinę, ale irytuje) transmiter gubi sygnał i ekran robi się sekundę czarny.

Właściwie wyeliminowałem inne przyczyny tego efektu, poza indukcją, czyli bezprzewodowym zakłóceniem na kablu ethernet (testowane były różne transmitery i podłączałem wszystkie komponenty systemu do UPSów – nawet jak nie miały one fizycznie kontaktu z siecią elektryczną, to efekt gubienia sygnału występował – mogę ten efekt "ręcznie" wywołać, przez włączenie niektórych rzeczy, typu pobliskiej listwy LED czy elektrycznej rolety, co pozwoliło na sprawne testy w różnych konfiguracjach).

Moje pytanie brzmi: czy istnieją na rynku jakieś urządzenia (na logikę musiałoby to chyba działać jak rodzaj buforu), które np. mógłbym podpiąć pomiędzy skrętkę i transmiter HDMI, tak aby zakłócenia j/w zostały odfiltrowane przed konwersją sygnału na HDMI out?

Oczywiście nie uśmiecha mi się (chyba, że będzie to ostateczność) ponownie ściągać podłogi i kuć kanał na kolejny kabel – jak wspominałem, odległość jest spora:/

I drugie pytanie, może ktoś wie: znalazłem taki transmiter:

https://www.mltholding.pl/pl/konwerter- ... l2c30.html

który ma (z jakiegoś powodu) wejścia/wyjścia na dwa kable ethernet (wszystkie transmitery, jakie testowałem, działały na jednym kablu) – czy to może teoretycznie adresować problem zakłóceń? Że niby w założeniu dane są równoległe transmitowane przez dwa kable i transmiter sobie "wybiera" lepszy sygnał? Czy dwa złącza mają zupełnie inną przyczyną w takich transmiterach?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, które oszczędzą mi mimowolnego remontu:)


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 11:13:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1962
Ja bym powiedział, że masz problem z zasilaniem (szpilki na zasilaniu). Zwykły UPS ci nie pomoże tego wykryć (musiałbyś założyć UPS on-line). Ja bym spróbował przełączyć na test zasilanie tego wszystkiego na inną mniej obciążoną fazę.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Bash, aplikacje C#.


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 14:39:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 723
Generalnie, rozwiązanie będzie uziemienie całego sprzętu.

Czy skrętki są ekranowane? Jeżeli tak, czy końcówki też masz ekranowane? Czy patchcordy są ekranowane?

Sporo robię extenderow dla ATC, nawet kat7 nie jest super pewnym rozwiązaniem, dopiero światło.

Kiedyś jak celowałem telefonem komórkowym w dany ekran to się wyłączał i tak na wieży można było wyłączać pokolei każdy ekran :)

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 15:31:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 26 gru 2009 0:24:51
Posty: 42
Podobny temat przerabiałem jakiś czas temu, niestety winą są kable a w zasadzie to, ze są nieekranowane. jedynym rozwiązaniem jakie udało nam się wówczas zastosować to właściwe konwertery. I nie szukaj konwerterów jak te co podałeś w opisie na 30m a szukaj raczej takich na 120m. Poczytaj też o HDbitT.

My użyliśmy takich https://www.ted.net.pl/kamery-monitoring/extender-hdmi-talvico-lkv383-do-150m-ir-hdbitt.html

Projektor na suficie, kaseta w podłodze w sumie u nas ok 50m. Na zwykłych konwerterach do 60m objawy jak opisywałeś. Pomagało zamiana z FHD na 720p, ale nie o to się rozchodzi. Zamiana konwerterów rozwiązała problem z przygasaniem obrazu.


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 15:45:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 1065
fazji pisze:
My użyliśmy takich https://www.ted.net.pl/kamery-monitoring/extender-hdmi-talvico-lkv383-do-150m-ir-hdbitt.html

Projektor na suficie, kaseta w podłodze w sumie u nas ok 50m. Na zwykłych konwerterach do 60m objawy jak opisywałeś. Pomagało zamiana z FHD na 720p, ale nie o to się rozchodzi. Zamiana konwerterów rozwiązała problem z przygasaniem obrazu.


To przetwarza obraz z HDMI na multicast i druga strona odtwarza ten multicast na HDMI.
Powoduje to jakieś małe opóźnienia, ale możesz przeciągnąć sygnał HDMI gdzie chcesz (jest to zwykły LAN).
Całość skompresowana do H264.


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 18:25:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 1021
Zależy który extendery.., ale te co można podłączyć kilka odbiór umów przez switch w 100 % to multicast.., tylko dziwne, bo nadajnik z 2 odbiornikami zamykał mi 100 megowy lan..


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 19:28:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 20 lis 2021 15:16:05
Posty: 2
sabat pisze:
Generalnie, rozwiązanie będzie uziemienie całego sprzętu.


Jak się uziemia "cały sprzęt"? W sensie, jeśli przez sprzęt rozumiemy

1. Projektor
2. Transmitery HDMI
3. Źródło

To jak należy to uziemić w praktyce?


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 21:20:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 12 cze 2016 9:49:55
Posty: 92
Proponowałbym test na innym telewizorze. Poważnie.


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 21:21:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 04 gru 2008 23:18:41
Posty: 536
Porządny transmiter to tylko Aten albo Creston.


Na górę
Post: ndz, 21 lis 2021 23:26:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1672
Wina Extenderów. Jak robiliśmy instalację (25m) dla jednego kościoła to dopiero 3 model się nadał.
Jak masz tam sieć komputerową to weź taki "sieciowy" ale na przynajmniej 100metrów jak piszą koledzy.


Na górę
Post: pn, 22 lis 2021 9:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 18 paź 2021 17:03:15
Posty: 126
Autor nie podał ani jaki ma extender ani tym bardziej jaką ma odległość a Wy deliberujecie.


Na górę
Post: pn, 22 lis 2021 9:41:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 23 sty 2012 12:39:19
Posty: 723
deyone pisze:
Porządny transmiter to tylko Aten albo Creston.
Aten to są złomy...

Pożądane extrndery to ihse albo g&d robi, ale to już kilkanaście - kilkadziesiąt tysięcy PLN.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 07 gru 2021 23:14:17

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl